pondělí 22. března 2010

Citrónovo-zázvorové koláčky


Původně to teda měly být citrónové řezy, ale nemám malou čtvercovou formu, tak jsem použila muffinovou a udělala místo řezů koláčky. Svěží citrónovou chuť jsem doplnila pikantním zázvorem.

Ingredience:
113g změklého másla
25g cukru moučka
130g hladké mouky
špetka soli
---
200g cukru krupice
2 velká vejce
60ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy (asi 2 velké citrony)
20ml zázovorové šťávy (asi 10cm kus zázvoru jsem oloupala, nastrouhala a vymačkala)
nastrouhaná kůra ze 2 citrónů
25g hladké mouky
---
cukr moučka na poprášení


Postup:
Předehřála jsem troubu na 180°C. Máslo s cukrem jsem vyšlehala dohladka, přidala jsem mouku a sůl a vypracovala těsto. Rozdělila jsem ho na 12 dílů a každý z nich jsem namačkala do jednoho důlku muffinové formy. Pokud nemáte nepřilnavou formu, tak je potřeba ji vymazat máslem. Propíchala jsem každý koláček vidličkou a dala péct na 20 minut. Zatímco se pekl podklad, připravila jsem náplň. V robotu jsem ušlehala vajíčka s cukrem. Přidala jsem nastrouhanou kůru z obou citrónů (je třeba dávat pozor a ostrouhat opravdu jen vrchní žlutou vrstvu, bílá je hořká) i obě šťávy a promíchala, přidala jsem mouku a míchala dohladka. Vzniklou náplň jsem naběračkou nalila na upečený základ (na tomhle míste bych se ráda zmínila, že příště dám muffinovou formu, která je silikonová a tedy měkká, předem na plech a teprve pak budu nalévat náplň. Kdyby mě totiž někdo viděl, jak se plnou formu snažím přenést do trouby a nic nevylít, tak by se mi asi vysmál). Koláčky jsem pekla dalších 20 minut, až náplň ztuhla. Po vychladnutí jsem je bohatě pocukrovala moučkovým cukrem.

7 komentářů:

  1. Vypadají famózně, zajímavý tip! A stránky s původním receptem jsou taky lákavé:)

    OdpovědětVymazat
  2. diky :-)
    nejen vypadaji, ale i chutnaji vyborne... co se tyka joyofbaking.com, tak podle nich pecu casto a zatim vsechny recepty funguji na jednicku - takze doporucuji...

    OdpovědětVymazat
  3. Chtěla bych se zeptat - pekla jsem to tedy v pekáčku a když jsem to nařezala, zjistila jsem, že je to uvnitř tekuté. Mně osobně to tedy chutná, protože je to takové šťavnaté a netváří se to nedopečeně, spíš jako s náplní, přesto by mě zajímalo, jak moc to je normální :) Díky :) (a jsou skvělé s tím zázvorem, samozřejmě! :)

    OdpovědětVymazat
  4. to Aja: podle fotek a popisu na strankach s originalnim receptem by rezy urcite nemely byt vysusene, spise naopak... Otazka je, jestli Vam to vadilo (jakoze napln fakt tekla) nebo jestli to alespon jakz takz drzelo pohromade... Moje kolacky byly mozna trosku prepecene, napln byla dost tuha - takze pokud vam napln vytekla, zkuste pect trosku dele a uvidite. Hodne stesti.
    L.

    OdpovědětVymazat
  5. Je pravda, že původní recept jsem příliš nezkoumala (akorát jsem zjistila, že tam není zázvor a to je chyba :). Náplň fakt tekla, ale jenom trošičku, vlastně v mezi "únostnosti" a "nakrájitelnosti" :) Tímto to považuji za přibližně správnou konzistenci a děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,
    moc děkuji za recept. :-) Dělám tyto koláčky jako dezert k maturitnímu menu. :-)
    Jen tam dávám o trochu méně cukru do té polevy, zhruba tak 150g...jinak mi to přijde opravdu moc sladké :-D. A chci se zeptal, jestli je ta teplota 180C správná, protože když jsem to takhle pekl, tak to těsto jsem měl za 5 minut hotové. A když jsem na to dal polevu, tak ta byla hotová do 10 minut.

    OdpovědětVymazat
  7. to anonymni: pekla jsem presne tak, jak je uvedeno v receptu a myslim, ze podle fotek je videt, ze spalene to nebylo :-) Samozrejme, kazda trouba pece jinak, ale ze by az o tolik? No kazdopadne, jak se pise v kucharkach: "je treba brat ohled na zkusenosti s vlastni troubou", takze jestli to mas upecene rychleji, tak tim lip :-)
    Preju hodne stesti u maturity ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...