neděle 7. března 2010

Kuřecí roláda

Už nějakou dobu se u mě v mrazáku schovávalo vykoštěné kuře na roládu. Tak nějak jsem se bála do ní pustit, takže jsem si vždycky našla výmluvu, proč jí nědělat.
Ježišmarjááá, to nestihne do zítra rozmrznout.
Taková velká roláda, kdo by to snědl.
No přece si nebudu dělat roládu sama pro sebe, když je to skoro slavnostní jídlo.
A tak dál...

V pátek ráno jsem si ale řekla, že do toho jdu a roládu jsem vyndala z mrazáku. Nemůže se přeci stát nic horšího, než že se to nepovede a k obědu bude chleba s máslem. V sobotu jsem se vyškrábala z postele a pustila se do toho. Jenže, než jsem umyla nádobí od snídaně a nakrájela sotva dvě cibule, vstal i můj drahý kuchařský asistent a s výrazem "dneska jsem tu šéfkuchař já" ze mě udělal pomocnou kuchařskou sílu. Mohla jsem tedy omýt špenát a okrájet z něho stonky, uklízet bordel, který nadělal a občas něco vyfotit. A samozřejmě - umývat nádobí. Je ale pravda, že mi dokonce dovolil podlévat maso! Vzhledem k tomu, že roláda nakonec byla nad očekávání dobrá, bych asi neměla držkovat.


Ingredience:
1 vykoštěné kuře (koupila jsem u řezníka, protože tak daleko, abych uměla cokoliv vykostit, opravdu nejsem)
300g čerstvého špenátu
6 šalotek nebo 2 větší cibule
jedna palice česneku
5 plátků anglické slaniny
dijonská hořčice, sůl, pepř, olej, máslo
6 brambor

Postup:
Nasekejte nadrobno polovinu množství cibule a pár stroužků česneku a ve větším kastrolu je nechte na rozpáleném oleji změknout. Přidejte omyté a okapané špenátové listy a nechte "zavadnout". Dejte stranou vychladnout.
Troubu zapněte na 200°C. Maso rozložte na fólii kůží naspod a klouby ruky trošku rozklepejte. Osolte, opepřete a potřete hořčicí a poklaďte slaninou. Navrch rozložte vyždímaný špenát. Pomocí fólie zatočte do pokud možno úhledné rolády. Zavažte provázkem.


Ve velké hluboké pánvi (nejlépe takové, kterou potom můžete dát do trouby) maso ze všech stran na oleji opečte, aby se "zatáhlo".


Brambory a druhou polovinu množství cibule nakrájejte na klínky, přihoďte je k roládě, přidejte celé stroužky česneku, osolte, opepřete a poklaďte plátky másla. Trošku podlijte horkou vodou a dejte péct zhruba na hodinu. V průběhu pečení občas promíchejte brambory a otočte roládu. Celé to čas od času polijte vypečenou šťávou.
Hotovou roládu nechte chvilku vychladnout, abyste si (jako někdo) nespálili prsty a krájejte na plátky.


Potom, co jsem byla jako kuchařka odsunuta na vedlejší kolej, jsem se chtěla blejsknout aspoň jako cukrářka. Crème caramel ani crème brûlée bohužel nedopadly nejlépe. Tak snad příště.

8 komentářů:

  1. Tak jsem se konečně podíval na tvůj blog, a to byla vážně chyba. Moje oči by jedly až by brečely a musím si vyleštit monitor, jelikož jsem ho tu 10 min oblizoval :-) Tom

    OdpovědětVymazat
  2. Tak roládu/y jsem dělala nedávno, též e špenátem, jak na to, je popsáno tady:

    http://vilemina.blog.cz/1003/kureci-rolada

    OdpovědětVymazat
  3. to Tomas: hihihi
    to Vilemina: diky, ale obavam se, ze ja bych to nebohe kure dodelala... Jinak delat 3 rolady, to jste machr... Jeste, ze nemam tolik stravniku :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta sladká tečka vůbac nevipadá zle:), důležité je jestli to mělo tu správnou chuť, (maminka se nikdy s jídlem moc nemazlila aleˇna cuť jejích jídel nedám dopustit. Kéž bych uměla takhle vařit:)

    OdpovědětVymazat
  5. anonymni: no, vypada nevypada, je to zdrcle...

    OdpovědětVymazat
  6. Fakt by mě zajímalo, který řezník prodává vykoštěné kuře - hned bych tam běžela. Nicméně super tip, díky moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja ho kupuju u Robertsona v Nuslich, ale videla jsem i v Kaprovce a predpokladam, ze slusny reznik to minimalne na pozadani udela.

      Vymazat
  7. Although I understand that in the works at the university it is common for anyone to make mistakes, do not worry at Write My Paper, you will find your assistant, since any written work will be written for you, in a way that no one else could

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...