pátek 26. března 2010

Quiche


Quiche (čteme kiš) je slaný koláč pocházející původně z Německa, v současné době je ale považován za typicky francouzský pokrm. Slovo 'quiche' vzniklo zkomolením německého 'Kuchen' neboli koláč. Skládá se z křehkého nebo listového těsta, které se předpeče "naslepo" a náplně z vajec a smetany nebo mléka. Do náplně se může podle chuti přidat třeba maso, zelenina, mořské plody, houby nebo sýr. Nejznámější je 'quiche Lorraine' (smetana, vejce, slanina) a 'quiche Alsacienne' (navíc s cibulí).
zdroj: wikipedia

Na obálce jednoho staršího Apetitu je vyfocený nádherný quiche. Už si na něj s drahým brousíme zuby delší dobu a v sobotu večer přišel jeho čas. Teda, ne, že by byl tak úplně v plánu, ale když někoho po večerech honí mlsná takovým způsobem, že neváhá a běží do obchodu pro smetanu (kterou nakonec zapomene koupit) a plácá křehké těsto, tak je potřeba plány trošku změnit. V něčem jsme se nechali inspirovat receptem, v něčem jsem se inspirovali obsahem lednice. Nakonec jsme měli dva quiche, každý o průměru asi 20cm.

Ingredience:
280g hladké mouky
165g studeného másla
8 lžic studené vody
špetka soli
---
5 vajec
450ml mléka
pokud si - narozdíl od mého drahého - z nákupu donesete smetanu, použijte jí stejné množství jako mléka, ale uberte vejce - budou stačit 3
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
sůl, pepř
---
6 cherry rajčátek
1 jarní cibulka
hrstka oliv
několik lístků bazalky
---
3 plátky proscuitto crudo
hrst čerstvých špenátových listů

Postup:
Z mouky, soli a studeného másla nakrájeného na plátky užmouláme drobenku, přidáme studenou vodu a rychle vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě části , na pomoučněném vále rozválíme a rozprostřeme do typických vroubkovaných forem. Kraje těsta zahákneme za okraj formy, aby se nám při pečení nesvezly dolů. Zapneme troubu na 200°C a než se zahřeje, dáme formy vychladit do lednice.
Připravíme si náplň. Rozšleháme vajíčka, přidáme studené mléko, sýr, lehce osolíme, opepříme a promícháme. Dáme stranou.
Jakmile je trouba předehřátá na správnou teplotu, vyndáme formy z lednice, propícháme vidličkou "dno" těsta a také můžeme vystřihnout z pečícího papíru kolečko, položit do formy a zatížit fazolemi (to všechno proto, aby se spodek nenafoukl. Pečeme 20 minut, potom sundáme pečící papír a pečeme ještě 5-10 minut, až těsto trochu zezlátne.
Mezitím nakrájíme všechny ostatní ingredience. Rajčátka napůl, cibulku na kolečka, olivy necháme celé, bazalkové lístky nadrobno. Šunku na kousky, špenát trochu posekáme.
Na upečený základ obou koláčů nalijeme vaječnou směs. Když nám trocha zbyde, máme základ pro výbornou omeletu k snídani. Do jednoho koláče přidáme rajčata, cibuli, olivy a bazalku, do druhého šunku a špenát.
Vrátíme zpátky do trouby a pečeme dalších 25 minut, dokud vaječná hmota neztuhne.
Necháme aspoň trošku vychladnout, abychom si při porcování nepopálili prsty - koláč z formy nešel moc dobře. Můžeme podávat hned zatepla (pro mlsounky) nebo třeba i studené druhý den.


Quiche se určitě zařadí mezi moje oblíbené recepty. Není složitý ani na přípravu, ani na ingredience a s kombinacemi náplní si člověk může krásně vyhrát. Uzený losos-špenát, žampiony-ostřejší sýr, brokolice-kuře...

13 komentářů:

  1. Quiche je bašta. Děkuji za připomenutí :-) Skvělý blog!

    OdpovědětVymazat
  2. zbyl na me sice jen kousicek bezmaseho, ale je to vazne mnamka :-) Diky za pochvalu...

    OdpovědětVymazat
  3. ... vypadá naprosto geniálně, zkusím také vytvořit ...

    OdpovědětVymazat
  4. diky, je to velka dobrota, takze urcite doporucuju...

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, chystám se péct Quiche v pátek u kamaráda, rád bych se zeptal, zda lze parmezán nahradit jiným dostupnějším sýrem. U nás Billa ani Tesco nevede a nebo jsem slepý. Díky Jakub

    OdpovědětVymazat
  6. to Jakub: quiche je pomerne volna disciplina, takze urcite jde misto parmezanu dat jiny syr. Nejpodobnejsi je Grana Padano nebo cesky Grand Moravia, ten by v Tescu i Bille meli mit... Pokud ne, klido bych syr vynechala, jen pak doporucuji vice osolit.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravim,
    tak jsem včera zkoušel péct a totálně jsem propadnul. Vše jsem pečlivě odvážil a jal se přípravy těsta. Těsto uhnětl a dal do trouby. Výsledkem byla deska tvrdá jako kámen. Pokud by bylo sladké namísto slané, přirovnal bych tvrdostí a chutí k vánočnímu pečivu :D ...
    Obrnil jsem se trpělivostí a udělal znovu základ, tentokrát z listového těsta. Těsto se povedlo. Udělal jsem pokus a připravil si dva plechy. Na jeden šlo těsto listové a na druhý plech původní tvrdé těsto. Obé jsem zalil směsí mléka a vejce, jak je v receptu (rozděleno na polovic, tedy 2a půl vejce + 225ml mléka na každou polovinu). Výsledek - vejce se hezky propeklo, ostatní suroviny (rajčátka, cibule ..) také. Hůř na tom byla těsta - plech s tvrdým těstem zůstal tvrdý a šel hned do koše. Plech s listovým těstem připomínal spíše omeletu, listové těsto nasálo mléko a byla z toho patlanice. Poradíte kde je chyba? Díky Jakub

    OdpovědětVymazat
  8. Jakube,
    quiche jsem delala uz nekolikrat, stale podle tohoto receptu a nikdy mi "deska tvrda jako kamen" nevznikla, takze nevim, proc to tak u Vas dopadlo. Pokusim se tedy jen o shrnuti toho, co jsem se kdy docetla o krehkem testu.
    Pokud vím, tak je pri priprave testa dulezite, aby maslo bylo studene a voda opravdu ledova a take je treba pracovat rychle (nekde dokonce radi, ze si ma clovek namocit ruce v ledove vode, aby testo "neohral" - to ja ale nedelam). Testo je nutne pred pecenim nechat vychladit v lednici. Nevim ale, jestli tim, ze se toto nedodrzi, muze testo tvrdnout. Jinak jako mekke bych ho neoznacila, urcite to neni buchta - spis takove jako linecke.
    Co se tyka listoveho, tak jsem quiche s nim nikdy nedelala, tak vazne netusim... Jinak podle svych zkusenosti bych rekla, ze je treba predpect testo dozlatova, aby se "zatahlo" a neabsorbovalo vlhkost z naplne...
    Je mi lito, ze se Vam quiche nepovedl, ale takhle na dalku je tezke poradit, zvlast, kdyz nejsem profik a vlastne jsem docela zacatecnice :-)
    Doufam, ze Vas neuspech neodradi od dalsich pokusu a drzim palce.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím Lucie,

    možná je na vině to, že jsem ubral másla. Namísto 165g jesm dal asi 120g. Nachladit jsem nechal zhruba 15 minutek, to je možná také málo. Vzhledem to trochu linecke pripominalo. Urcite me neuspech neodradi, zaslu foto az se povede :D Diky Jakub

    OdpovědětVymazat
  10. Jakube, tak to je potom vsechno jasne! Cim mene date masla, tak tim tvrdsi testo budete mit - az skoncite na testu bez masla, budete mit vizovicke (delaji se z nej nejedle figurky) ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Lucie, zkoušeli jsme podruhé a už to bylo lepší. Vyzkoušeli jsme namísto másla olivový olej. Těsto bylo tvrdší na skus, ale už bylo k jídlu. Vyzkouším stejně jako do pizza těsta přidat ještě trochu droždí, myslím, že bude ještě lepší.

    Jakub

    OdpovědětVymazat
  12. to Jakub: bezva, doufam, ze se dopracujete k verzi, ktera vam bude chutnat a nebudete tedy proklinat muj blog :-)

    OdpovědětVymazat
  13. tak ten určitě vyzkouším, opravdu nevypadá náročně

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...