neděle 14. března 2010

Roštěnky na houbičkách


Evokuje ve vás slovní spojení "roštěnka na houbičkách" pěknou mladou slečnu pod vlivem halucinogenních látek? Vaše škoda. Já si spíš představím plátek měkkéko šťavnatého masa s troškou hub, opečenou cibulkou a s rýží, to všechno zalité výborným sosem.

Trávit v mém věku sobotní večer v kuchyni u plotny možná není normální, ale jíst se musí a mě to baví. V obchodě neměli brambory (ano, čtete správně - v docela velkém supermarketu v Praze neměli brambory), a tak nedošlo na původně plánované gnocchi. Nenechala jsem si tím zkazit náladu a došlo na plán B - dušené roštěnky. Dokonce jsem vyšmejdila v regále krabičku sušených lesních hub. Mňam.

Ingredience:
4 plátky hovězí roštěné
sůl
pepř
2 lžíce hladké mouky
2 cibule
3 + 3 lžíce oleje
hrst sušených hub (namočit předem asi na hodinu do studené vody)
asi 1/2 litru horkého kuřecího vývaru (jde nahradit vodou, ale štáva potom nebude tak "silná")
rýže


Postup:
Plátky masa jsem po stranách nařízla, aby se nekroutily, osolila, opepřila a lehce obalila v hladké mouce. Jednu cibuli jsem nakrájela nadrobno a ve velkém kastrolu nechala téměř zezlátnout na oleji. Přidala jsem maso a nechala jsem ho z obou stran krátce opéct. Přilila jsem kuřecí vývar - tolik, aby roštěnky byly ponořené a přikryla pokličkou (sice jsem si minulý týden koupila krásný nový kastrol, ale nějak jsem zapomněla na pokličku, takže jsem vyrobila provizorní z alobalu). Dusila jsem asi 15 minut, přidala jsem pokrájené houby a dusila ještě 20 minut. Občas je třeba zkontrolovat, jestli se maso nepřipéká ke dnu kastrolu a případně ho odlepit a dolít vývar/vodu, pokud je třeba. Potom jsem sundala "pokličku" a nechala trošku vyprskat tekutinu - asi tak 10 minut.
Jako přílohu jsem dělala rýži a celé jsem to dozdobila na oleji osmaženou cibulkou.

A protože jsem holka šikovná, stihla jsem nejen uvařit, ale ještě jít i na drink.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...