čtvrtek 18. března 2010

Tiramisu

Asi jste se s tím taky setkali. Místo másla Hera, místo vývaru Masox, místo šlehačky "cosi" ve spreji. Mně ale připadá, že lepší než tohle babicování by bylo, se na domácí vaření vybodnout a namazat si chleba máslem. Jeden (ne příliš pozitivní) degustátorský zážitek z minulého týdne mě inspiroval k tomu, abych si udělala vlastní tiramisu. Jistě existuje mnoho receptů a já opravdu netuším, který je "ten pravý", obávám se ale, že v žádném z nich nefiguruje pomazánkové máslo. Vlastně, obávám se není to pravé slovo. Já v to tiše doufám.

Ingredience:
3 vejce
3 lžíce cukru krupice
500g mascarpone
200ml silné kávy+lžička cukru
velký panák (nebo víc nebo míň) Amaretta
balíček cukrářských piškotů (Savoiardi)
holandské kakao

Postup:
Tiramisu dělám na dva způsoby, záleží, jak moc jsem líná. Tentokrát jsem líná nebyla. Uvařila jsem kávu, osladila jí a přilila Amaretto. Vyšlehala jsem žloutky s cukrem do světlé pěny, přimíchala mascarpone a promíchala do hladkého krému. Z bílků jsem ušlehala tuhý sníh a lehce ho vmíchala do krému. Do obdélníkové misky jsem naskládala piškoty a polila jsem je polovinou kávy. Navrch jsem natřela půlku krému. Na ten jsem opět naskládala piškoty, přidala zbylou kávu a rozetřela jsem druhou půlku krému. Vršek jsem posypala kakaem a misku dala do lednice. Tiramisu je dobré nechat chladit aspoň přes noc, všechny chutě se tak krásně propojí.
V "líné" verzi šlehám vajíčka s cukrem celá naráz asi deset minut, pak přidám mascarpone a dál je postup stejný.

Můj recept není určitě ten jediný správný, pokud máte nějaký svůj, dejte ho prosím do komentářů. Věřím, že se tu neobjeví žádné pomazánkové máslo ani Lučina.

25 komentářů:

  1. Tiramisu jsem měla ve čtvrtek a v sobotu jsem dostala holandské kakao. Tiramisu zážitek mě natolik navnadil, že zvažuji vyzkoušení. Ještě pohledám další recepty, Lučině a pomazánkovému máslu se obloukem vyhnu, a pak to spáchám. Taky bych se měla pokusit přijít na využití ramekinů. Zatím to vypadá na minicheesecake.

    OdpovědětVymazat
  2. to David: dik... a taky dobrota - hned vecer jsem to otestovala :-)
    to Paja: tak jsem si musela vygooglit, co je "ramekin" a prekvapene jsem zjistila, ze to znam :-) Akorat, ze pod nazvem "kokotky"

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, a co Marsala? Dodá tomu perfektní chuť!

    OdpovědětVymazat
  4. to anonymni: Marsalu nemam a v puvodnim receptu, ktery mam ani neni... Jeden chlasticek staci :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vynikající a můj nejoblíbenější recept na tiramisu. Nakonec v jednoduchosti je krása a tady k tomuhle tiramisu to platí dvojnásob! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko zkuste tohle:
    http://www.cookingforengineers.com/recipe/60/The-Classic-Tiramisu-original-recipe
    já už jinak tiramisu nedělám - s těmi žloutky nad vodní lázní je to pracnější, ale v kombinaci s marsalou je to úplně jiný zážitek než obvyklá tiramisu :) navíc Layer diagram nemá chybu :-D

    Terka

    OdpovědětVymazat
  7. Terka: diky za tip, treba to nekdy zkusim :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Místo bílků dávám šlehačku (poctivou, ne "cosi" ve spreji:D) a do krému přidám malého panáčka limoncella. Tomáš

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem ho dělala dnes poprvé a dala jsem dva panáky amaretta, 5 vajec a 5 lžic cukru, tak nevím, jaké to bude, zatím čekám na ztuhnutí....:)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Lucko, tak po tiramisu dle Tveho receptu se dnes jen zaprasilo!! Nebyla jsem lina a upekla i piskoty a parada! Moc diky

    OdpovědětVymazat
  11. Dělám to úplně stejně akorát to nepolévám, ale každý piškot máčím zvlášť, ale já jsem taková hračička,takže to mám vše tip ťop :D A dělám to teda bez amarreta, protože jsem to jedla i s tím a necítila jsem žádný rozdíl :) tak jsem od něj upustila a vždy se po něm zapráší.. nepřežije to den :D Veruš

    OdpovědětVymazat
  12. Tento recept delam take stejne, akorat jak psal vyse Anonym kazdy piskot namacim zvlast ;) Po tomto tiramisu se vzdy jen zaprasi, je to velka mnamka :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja se nerada macham v te kave, navic nejsem moc sikovna, takze mi tam piskot vzdycky upadne, ja ho lovim... No proste legrace :-)

      Vymazat
  13. Nejlepší domácí Tiramisu jaké jsem kdy jedla!
    V poslední době mi pořád někdo nabízí Tiramisu, sice chutná dobře, ale není to to pravé jako z Itálie. Ale z Vašeho receptu jsem nadšená!=)

    Moc děkuji za tento blog, často podle Vás peču a vždy je to báječné! Včera Tiramisu a dnes čokoládové muffiny obojí je výborné!

    Mějte krásný únor.
    Petula

    OdpovědětVymazat
  14. zni to skoro jako recept ktery pouzivam ja. casto nastavuju mascaropne i lucinou nebo tvarohem, vubec to nic nezkazi a je to vyborne i tak. a chybi mi tam tedy maliny (a/nebo) jahody a mlete orisky uz muzou byt jen bonusem. --- a navic me potesilo, ze mascarpone take delate ve velike zapekaci mise ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "casto nastavuji lucinou a tvarohem, chybi mi tam maliny" - to ale vubec nezni jako tiramisu ani jako moc podobny recept. Spis jako neco uplne jineho.

      Vymazat
  15. Já místo vajíček smíchám mascarpone s vyšlehanou smetanou, jinak je recept teměř stejny. tuhle verzi vyzkousim pro porovnani. Smetanu davam podle receptu z knihy Klenoty klasicke evropske kuchyne od Romana Vaňka a je to výborné

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...