neděle 28. března 2010

Mille feuille

Předpověď na víkend: bude hnusně; zataženo, bude pršet a možná bude i bouřka. Nebude moc teplo a bude dost foukat. S tímhle se tedy nedá dělat nic, než za A) navštívít zařízení restauračního typu, za B) zalézt do postele, za C) udělat si "holčičí pečící odpoledne".

Mille feuille (čteme 'mil fœj'), v překladu 'tisíc lístků', je francouzské sladké pečivo, které se skládá ze třech vrstev listového těsta střídajícího se se dvěma vrstvami žloutkového krému (crème pâtissière). Navrch se potírá ledovou polevou a zdobí se čokoládovými proužky.
Moučníky podobné mille feuille se objevují i v řadě dalších zemí pod stejnými nebo i jinými názvy (Napoleon, žloutkové nebo vanilkové řezy) a také v různách variantách (se šlehačkou, s čokoládovým krémem, s crème fraîche, s ovocem, sypané moučkovým cukrem nebo potírané džemem).
zdroj: wikipedia

Recept jsem si vypůjčila od Terezky. Protože jsem měla na návštěvě kamarádku a chtěla jsem, aby si udělala vlastní mille feuille a mohla se pak doma chlubit vlastním peřím a taky, abychom udělaly radost všem našim strávníkům a aspoň kousek na nás zbyl, spáchaly jsme celou akci rovnou dvojmo. Z uvedeného množství jsme získaly šestnáct řezů.

Ingredience:
2 balíčky Babického listového těsta
---
1litr mléka
vanilkový lusk
4 lžíce cukru krupice
6 žloutků
200g cukru krupice
80g hladké mouky
---
200g moučkového cukru
3-4 lžíce horké vody
lžíce citrónové šťávy
lžička rumu
lžička holandského kakaa

Postup:
Rozpálíme troubu na 180°C. Listové těsto rozválíme a každé rozřežeme na tři pláty, které propícháme vidličkou a upečeme. Trvá to asi 15 minut.
Během pečení těsta si připravíme krém. Svaříme mléko se čtyřmi lžícemi cukru a semínky z jednoho vanilkového lusku. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme mouku a promícháme. Po lžičkách přidáváme svařené mléko, když zašleháme asi třetinu, přelijeme hmotu do kastrolu s mlékem a na velmi mírném plameni za stálého míchání necháme zhoustout. Dáme vychladit.
Upečené pláty spojíme krémem a ořízneme okraje.
Připravíme polevu. Protože se mi zdálo, že rumová poleva není moc francouzská a navíc bude hodně sladká, rozhodly jsme se udělat pro jistotu ještě citrónovou, s tím, že se uvidí. Smícháme polovinu moučkového cukru s rumem, přidáme 1-2 lžíce horké vody a mícháme, dokud poleva nezhoustne a nezbělá. Citrónovou polevu uděláme stejně. Hotovou polevou potřeme vrchní díl, trošku polevy si necháme, obarvíme jí kakaem a pomocí cukrářského sáčku a párátka vytvoříme typický vzor.
Necháme v lednici do druhého dne, podáváme nakrájené na obdélníky. Citrónová poleva u mě vyhrává na celé čáře.


Musím se přiznat, že vzor se mi moc nepovedl, ale ta chuť! 

6 komentářů:

  1. Takovouto kombinaci prostě zbožňuju.

    OdpovědětVymazat
  2. Minulý víkend jsem vyzkoušela recept a tak rychle u nás doma ještě žádný dezert nezmizel!!! Byl výborný, můj muž se po něm mohl utlouct a vyhlásil mě pekařkou všech pekařek :)

    OdpovědětVymazat
  3. to anonymni: to jsem rada a napada me, ze bych si mille feuille mela zopakovat... Mnam!

    OdpovědětVymazat
  4. Mila Lucie, mate rada francouzskou kuchyni, nemela byste v rukavu nahodou recept na "choux a la creme"? Pokud ano, prosim, zkuste ho uverejnit ve svem blogu... Mozna ho uz nekde tady mate, zatim jsem ho ovsem nenasla. Diky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zadne recepty v rukavu bohuzel nemam... Zkuste google.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...