pondělí 1. března 2010

Cheesecake z kozího sýra s brusinkami - narozeninový


Vždycky, když jako dárek peču dort, nejsem si tak úplně jistá, že je to vůči oslavenci fér. Dárek by totiž měl udělat radost hlavně jemu. Jenže já tak ráda peču, že mám pocit, že dárek dostávám spíš já. Mám ráda celý ten proces vytváření narozeninového dortu. Vybrat jaký se pro koho hodí, nakupovat ingredience, míchat je a pak nedočkavě sledovat troubu. Být nervózní, jestli se povede. Protože narozeninový dort nemůžu ochutnat. No, vlastně bych mohla, ale dát někomu dort s chybějicí porcí asi není to pravé.

Já: Co bys chtěla k narozeninám?
Máma: Jéžišmarjá, já nevím!
Já: Co kdybych Ti upekla dort? (jsem to ale potvora)
Máma: Jo - cheesecake.

Pro inspiraci na mámin narozeninový dort jsem zaskočila k Tartelette, moc se mi ale nelíbila kombinace s červeným pomerančem. Zdálo se mi, že ke kozímu sýru pasují spíš brusinky (čirou náhodou se nacházající u mě v mrazáku). Brusinkový cheesecake jsem zase nedávno viděla u paní Jaworski, takže jsem oba recepty tak nějak nakombinovala a bylo to. Ingredience vystačí na formu o průměru 26cm.

Náplň:
350g brusinek
100g cukru krupice
500ml vody
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu

Do větší pánve jsem dala brusinky, cukr a vodu, přivedla jsem k varu a stáhla oheň na minimum. Za občasného míchání jsem vařila, až omáčka zhoustla a táhla se. Přidala jsem citrónovou kůru a nechala vychladnout.

Korpus:
250g sušenek (moje oblíbené jsou Club, Lotus a nově objevené a v tomhle receptu použité Digestive Bisquits od Marks&Spencer)
30g cukru krupice (příště nedám, korpus je pak zbytečně sladký)
140g rozpuštěného zchladlého másla

Sušenky jsem rozmixovala, smíchala s cukrem a přidala jsem máslo. Vzniklou hmotu jsem napěchovala pomocí sklenice do formy vymazané máslem a dala na 5 minut péct (na 180°C).

Krém:
500g sýra Philadelphia (lze nahradit sýrem Buko - bez toho, že by se výrazně změnila chuť anebo konzistence)
350g čerstvého kozího sýra
250g cukru krupice
15g hladké mouky
5 velkých vajec
2 lžíce zakysané smetany
šťáva z jednoho citrónu

Oba sýry, cukr a mouku jsem v robotu umíchala dohladka. Po jednom jsem přidávala vejce. Přidala jsem smetanu a citrónovou šťávu a míchala, až se všechny ingredience spojily a vznikla hladká tekutá hmota.

Dortovou formu se sušenkovým korpusem jsem pečlivě obalila alobalem, aby se dovnitř nemohla dostat voda (cheesecake se peče ve vodní lázni). Na sušenkový základ jsem nalila polovinu krému, lžící přidala polovinu brusinkové náplně a párkrát jsem do toho šťouchla nožem, aby se vytvořilo brusinkové mramorování. Vlila jsem druhou polovinu krému a opět přidala brusinky. Pokusila jsem se o ozdobné rozvíření brusinek nožem, ale moc se to nepovedlo.
Doprostřed trouby rozpálené na 180°C jsem dala hluboký pekáč naplněný horkou vodou a do něj dortovou formu s cheesecakem. Teď už zbývalo jen doufat, že se voda k dortu nedostane.
Pekla jsem 15 minut a poté jsem snížila teplotu na 120°C a pekla ještě hodinu. Střed cheesecaku se ještě trošku třásl, zatímco okraje už byly zpevněné. A to je to, co jsem chtěla (tak má vypadat "pravý" cheesecake).
Cheesecake jsem vyndala a kolem vnějšího okraje objela nožem, aby při chladnutí nepraskl. Nechala jsem ho vychladnout při pokojové teplotě a potom přes noc v lednici.
Druhý den večer jsem ho zabalila do krabice s mašlí.


Všechno nejlepší k narozeninám!

Abych se přiznala, tak jsem ve skutečnosti neudělala jeden dort. Uplácala jsem totiž nejen narozeninový cheesecake o průměru 20cm, ale i 12 malých cheesecaků ve formě na muffiny od Tescomy jakože "na ochutnávku". Byla jsem totiž děsně zvědavá jak bude kombinace s kozím sýrem chutnat a taky jsem nutně potřebovala vědět, jestli dort vůbec mamce můžu dát.

18 komentářů:

  1. Hm, slíbila jsem sestřičce upéct na oslavu medovník a taky budu chtít uchutnat. No nic, prostě to budu muset vydržet. A jak nakonec dopadl?

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyz byl medovnik novy, tak jsem se po nem mohla utlouct.. Ted uz mi moc nejede... Mozna i proto, ze vsechny ty domaci medovniky proste nejsou ono :-(
    Cheesecake dopadl nad ocekavani dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, já si taky dortíky zkouším nejdřív v muffinech! A taky ráda chodím pro inspiraci k paní Jaworski. Teď už i sem:) Moc hezké texty i fotky!

    yannka

    OdpovědětVymazat
  4. Diky moc Yannko, tesi me, kdyz se nekomu muj blog libi :-)

    OdpovědětVymazat
  5. cheesecake v kombinaci s kozím sýrem - už se od tvého blogu Lucko neodtrhnu. A fotky máš také moc pěkné, prostě k snědení :-)
    PS miluju cheesecake a kozí produkty. Odebírám si kozí mlíčko, zkusím sehnat i domácí kozí sýr...

    OdpovědětVymazat
  6. to Janaen: dekuju moc :-) Kozi syr mam taky moc rada.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  7. Luci, cheesecakoví muffini vypadaj dokonale roztomile!! a přijde mi, že i na servírování (pokud nejde o dort k narozeninám, to je jasný) jsou praktičtější.. Jen mi vrtá hlavou, použilas klasickou formu nebo tu silikonovou? pokud tu klasickou ( v což tak trochu doufám(, jak jsi vyřešila vyndávání cheesemuffinů?Jde to samo nebo se tomu musí pomoci nějakým fíglem?
    Díky,
    Gábina

    OdpovědětVymazat
  8. Gabina: pouzila jsem silikonovou formu (coz jsi nechtela slyset, ja vim)... Pokud pouzijes normalni, tak doporucuju vylozit papirovymi kosicky (pokud je neprilnava, tak nemusis, coz by bylo lepsi) a vyklapet az ve chvili, kdy budou cheesecakes dokonale ztuhle z lednice (klido je pred vyklapenim trosku zmraz). Nejprve kazdy kolacek objed po obvodu ostrym nozem, abys ho uvolnila od sten formy a pak celou formu priklop napr. prkenkem, tacem nebo necim podobnym, opatrne preklop a pak je rychle posbirej a otoc zase vrchem nahoru... Pozor, musi byt opravdu poradne vychlazene a tedy ztuhle. Dej vedet, jak to dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to opravdu nádherně.Chtěla bych se zeptat, jak dlouho se dělala muffin verze v troubě a na kolik stupňu??? Jako ten dort?? Děkuji za radu.
    Jinak jste nej :-)

    OdpovědětVymazat
  10. anonymni: urcite mnohem mene nez dort, tusim na 150°C, cca 20 minut... a diky :-)

    OdpovědětVymazat
  11. teda luci, tvoje stranky jsou jedna basen. nemuzu se vynadivat a misto, abych pracovala, tak radeji brouzdam tady. Dneska se na cheesecake muffins chystam. snad se povedou, jsou na zitrejsi narozeninovou party. cerstve brusinky jsem nesehnala, tak dam kompotovane, snad to vadit nebude. Davala si je pect ve vodni lazni, nebo staci kdyz pod ne dam pekac s vodou?

    Diky

    vanda

    OdpovědětVymazat
  12. vanda: dekuji moc za pochvaly :-)
    Kompotovane brusinky nicemu nevadi, pekla jsem ve vodni lazni, protoze u muffinove formy je jistota, ze voda se dovnitr nedostane. Doufam, ze se povedly :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Luci, byly vynikajici, prestoze jsem je nemela primo ve vode ale nad. tesim se az je budu delat zase a je to fakt super napad. delala jsem je v papirovych kosiccich, takze se mohli pak krasne servirovat a na garden party se jen vyjimaly a pekne se po nich zaprasilo. vanda

    OdpovědětVymazat
  14. Vanda: mam velkou radost, ze se povedly :-)

    OdpovědětVymazat
  15. mila Lucie, Vas blog je tezce navykovy ;) vcera vecer jsem delala tento cheesecake a musim rict, ze je fantasticky! trochu jsem se te kozy bala, ale diky Vam jsem to prekonala a dost se to vyplatilo. ;) ted uz jen doufam, ze bude mit uspech i u oslavence. dnes jsem se jeste pustila do Vasich vetrnikovych labuti a.. uz nikdy nebudu chtit vetrniky z cukrarny. :) jsem zvedava, co mi na ne vecer rekne tatinek, ktery ma dneska svatek.. dekuji za to, ze se s nami delite o sve perfektni recepty a doufam, ze Vas to nikdy neomrzi! styskalo by se mi..
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky za mily komentar, jsem moc rada, ze se vam tu libi. Zatim me to bavi cim dal vic :)

      Vymazat
  16. Dobrý den, na tuhle dobrotu už se dlouho chystám :-) prosím jen o tip, kam pro kozí sýr :-) děkuji a přeji hezký den! :-)
    T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja bych rekla, ze do potravin ;-)
      Osobne kupuju bud baleny cerstvy kozi syr v Intersparu nebo v Albertu, je to tusim znacka Prezident, baleno 2x100g valecek. Pripadne vazeny v takovych tech syrovych obchodech - ten ale byva drazsi. Drzim palce, at se podari :)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...