čtvrtek 3. října 2013

Cheesecake s višněmi a rozmarýnem


Nejlepší nápady ke mně přicházejí buď těsně před usnutím nebo ve stresu a časovém presu. Ty první vždycky zapomenu - i když jsem si zkoušela dát k posteli papír a tužku, nikdy jsem nenašla dost síly k zapsání, ty druhé realizuju proto, že mi v danou chvíli prostě nic jiného nezbývá.
Třeba v pondělí v noci. Na úterní ráno je třeba upéct cheesecake, Philadelphii mám, vajíčka mám, všechno mám; jen nápad na příchuť jaksi nepřichází. Musím rychle něco vymyslet, než usnu.
Ha! V mrazáku je trocha višní, ale chtělo by to něco kapku zajímavějšího. Nedokážu přestat myslet na báječný malinový koláč s tymiánem od Petry z blogu Bábovko, který jsem ochutnala v neděli na setkání foodblogerů Na Faře. Co by tak šlo k višním? Že by třeba rozmarýn - jediná bylina, kterou se mi jakž-takž daří pěstovat? Neuvěřitelná dobrota - musela jsem se držet, aby nějaké rozmarýnové višně zbyly do cheesecakeu.

Ingredience na 20cm formu:
200g polohrubé mouky
100g másla
45g cukru krupice
1 vejce
---
600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
140g cukru krupice
3 vejce
40ml smetany ke šlehání
1 větvička rozmarýnu
---
250g vypeckovaných višní
cukr podle chuti
1 větvička rozmarýnu

Postup:
Smetanu s rozmarýnem přivedeme k varu, sundáme z ohně a necháme louhovat.
Višně svaříme s cukrem a rozmarýnem, až získají jakoby medovou konzistenci. Dáme stranou.
Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.
Z mouky, másla, cukru a vajíčka zpracujeme drobivé těsto (používám foodprocessor), které upěchujeme na dno formy. Můžeme udělat i nízké okraje. Dáme péct na 10 minut.
Zatím umícháme krém. V robotu na nejnižší rychlost promícháme krémový sýr s cukrem. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec scezenou smetanu. Směs vlijeme na předpečený korpus, uhladíme povrch a formou důrazně klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Povrch dortu poklademe višněmi.
Dáme péct - a jako už tradičně tu máme tři možnosti, jak na to. Buď pečeme přímo v pekáči naplněném vodou, což znamená, že jsme přepečlivě obalili formu do alobalu a věříme, že se dovnitř nedostane ani kapka vody. Nebo pečeme v pekáči s mřížkou na maso, do kterého nalijeme jen tolik vody, aby se hladina nedotýkala dortové formy. Případně pečeme normálně, ale na dno trouby dáme nádobu s vodou. Tak nebo tak, pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě 45 minut.
Necháme vychladnout v pokojové teplotě a potom přesuneme vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Z formy vyndaváme až zcela vychlazený dort.

10 komentářů:

  1. Ahoj, zase to vypadá úžasně. Mám prosbu - dotaz. Upekla jsem asi šest cheesecakeů a vždycky krém v troubě připomíná hrnečku vař a pak hrozně spadne. Jde nějak docílit toho aby byl vyšší? Udělat ho víc nepomáhá :-) Peču na mřížce. Díky a jen houšť, Lenka.

    OdpovědětVymazat
  2. Lenko, aby nespadl, má se nechat pomalu vychladnout ve vypnuté a pootevřené troubě?

    OdpovědětVymazat
  3. Už asi deset minut převaluju imaginární chutě na jazyku a ne a ne přijít na to, jak by tahle kombinace mohla chutnat. Není zbytí....budu to muset vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  4. Lenka: tak to asi bohuzel delas neco spatne, cheesecake NEMA vubec vyskocit. Krem se ńema naslehat, jen promichat, to by mohla byt prvni pricina vyskoceni a druhy problem muze byt prilis vysoka teplota v troube.
    toffo: ano, cheesecake je lepsi nechat vychadat pomalu, ale nic nikam nepada, protoze cheesecake pri peceni nenabude...
    Bloud: vyzkousej, je to moc dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach, tak přesně tuhle kombinaci miluju! Na stromě máme ještě posledních pár višní, rozmarýn se zmrzle krčí na balkoně, tak až dojedeme mandlovo-kakaového ježečka s višňovo-čokoládovou náplní, tak se do něj pustím, čestné jiskřičkovské :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za rady :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Madla: doufam, ze budes spokojena :-)
    Lenka: rado se stalo

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za recept, vypadá skvěle a zrovna se na něj chystám. Jen jsem se chtěla ujistit, že tam opravdu patří jen 40ml smetany ke šlehání? Nemá to být 400ml? Díky za odpověď. Klára

    OdpovědětVymazat
  9. Přeji krásný den, chtěla bych se zeptat. Peču cake a po uvedeném čase je to hrozně řídké vůbec ne upečené, nevíte, kde může být chyba? :)) Děkuji, Blanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...