pátek 27. září 2013

Pastel de Tres Leches - Výzva The Daring Bakers'

Já vím, já vím! Strašně to tu flákám a měla bych si dát za úkol, že to napravím a aspoň malou část toho, co uvařím a upeču, dám na blog. Abyste si totiž nemysleli něco jiného - vařím, a hlavně peču, víc než kdy dřív, jenže jsem hrozná holka. Výsledek vyfotím na telefon, mrsknu na instagram a jedu dál. Kromě toho jsem vynechala už dvě výzvy a tak se dost stydím a výzvu na září dávám včas. Ovšem, pekla jsem včera, abych byla upřímná...
Zářijovou výzvu pro nás připravila Inma z blogu La Galletika. Vyzvala nás, abychom upekli tradiční jihoamerický koláč Pastel de Tres Leches, tedy koláč se třemi druhy mléka.
Sice už jsem o něm slyšela, ale ochutnat se mi ho zatím nepodařilo a trochu jsem se bála, aby nedopadl stejně neslavně jako Savarin. Katastrofa se naštěstí nekonala a i když jsem pracovala ve spěchu, měl dort úspěch. Ve skutečnosti je dost jednoduchý - prostě piškot napuštěný mlékem, trocha ovoce a šlehačka.

Ingredience na 23-25cm formu:
5 vajec; žloutky a bílky zvlášť (budou-li v pokojové teplotě, lépe se našlehají)
125g cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu (já jsem část cukru nahradila domácím vanilkovým)
140g hladké mouky
---
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
1 plechovka kondenzovaného mléka
240 ml smetany ke šlehání
kus skořice
2 lžíce rumu (vynechala jsem)
---
500ml smetany ke šlehání (dala jsem jen 250ml a stačilo to)
125g cukru krupce (překvapivě jsem nezapomněla snížit i množství cukru)
čerstvé nebo kompotované ovoce na naplnění a ozdobení dortu (dala jsem švestky dovnitř a ostružiny navrch)

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Z bílků s cukrem vyšleháme tuhý sníh.
Žloutky šleháme elektrickým šlehačem na střední rychlost asi 5 minut, až zesvětlají a nabudou. Přidáme vanilku a našlehané žloutky nalijeme do sněhu.
Opatrně, nejlépe gumovou stěrkou, promícháme.
Navrch prosejeme mouku a opět opatrně - abychom neskončili se sraženou plackou místo nadýchaného korpusu - promícháme.
Těsto vlijeme do formy, uhladíme vršek a pečeme 20-25 minut. Propečenost zkusíme špejlí.
Necháme trošku vychladnout a vyklopíme na mřížku.
Když je koláč zcela studený, podélně ho rozřízneme napůl.
Zatím si připravíme mléčný "sirup".
V širším kastrolu přivedeme k varu všechny tři druhy mléka se skořicí a na mírném plameni vaříme 5 minut. Občas zamícháme. Necháme vychladnout. Můžeme přidat rum (nebo něco jiného).
Každý plát piškotu dáme na kus pečícího papíru na talíř nebo tác a postupně na něj naléváme svařený mléčný "sirup". Dáme na noc do lednice (což jsem neudělala a ničemu to nevadilo, naopak druhý den začalo z dortu mléko vytékat).
Vychlazenou smetanu s cukrem vyšleháme do tuha.
Na servírovací tác dáme jeden díl piškotu, povrch pomažeme menší částí šlehačky a na ni poklademe ovoce. Přiklopíme druhým plátem a navrch dáme zbylou šlehačku. Ozdobíme ovocem.

Dort je dost sladký, ale i přes to mi moc chutnal. Nebyl suchý, ale ani rozmáčený a i když jsem do něj nedala ani gram kokosu, chutnal kokosově (vopravdu!). Dovedu si ho představit i v jednodušší variantě - bez šlehačky jen s troškou ovoce. Pokud se do něj pustíte, doporučuji ho moc dlouho neskladovat, aby se vám zespoda nerozmáčel, jak se to stalo s posledním kouskem, který jsem si schovala na ráno. Děkuji Inmě za výzvu, ráda jsem ochutnala něco nového.

18 komentářů:

  1. Adore your presentation. Looks so delicious! From a fellow DB :-)

    OdpovědětVymazat
  2. tohle musím zkusit ani to nezní složitě cože se mi líbí nejvíc

    OdpovědětVymazat
  3. Oh my gosh, I love that pile of blackberries on top - it looks scrumptious! Great job.

    OdpovědětVymazat
  4. I love blackberries and your cake is absolutely gorgeous!

    OdpovědětVymazat
  5. I am sure blackberries and tre leches must have been delicious!! your cake looks great too :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm, švestky uvnitř, nahoře ostružiny, tak ten bych si dala hned!

    OdpovědětVymazat
  7. to je taky dobrá kalorická bomba :D ale vypadá nádherně!

    OdpovědětVymazat
  8. Máš ho moc pěknej, tak hezky úhlednej a čistej :-) Já měla tuhle výzvu trochu hektickou, ale nakonec přece...:D

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/09/the-daring-bakers-sempember-challange.html

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá to lákavě :-) kde ale seženu slaďounké ostružiny...příští léto:-) Miška

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem se na výzvu pro změnu trošku vykašlala, když jsem viděla, že se zase bude něco máčet... :) Tak příště, vypadá krásně :)

    OdpovědětVymazat
  12. Aisha: thank you :-)
    Amrita: thank you :-)
    Habiba: thank you :-)
    Bara5: neni, za chvilku je hotovo (a ted, kdyz uz je venku zima, vsechno chladne rychleji, takze je hotovo opravdu za cvhvilku
    Jana: a ja klidne znovu :-)
    Shelley: thank you :-)
    Korena: thank you :-)
    bakingfever: it was :-) thank you
    Madla. dik :-) I kdyz ta kombinace je spis vysledkem nedostatku jineho ovoce, nez ze by to byla nejaka pecka... :-)
    Roza: vsak jsem ho taky rychle odnesla pryc z domu, abych ho nesnedla :-D
    Esme: diky, snazim se :-)
    Helena: ne, je to 125g na 500 ml... Ovoce jsem nevazila, ale odhaduji tak 10 ks svestek a dve hrsti ostruzin
    Michaela: ovoce se da dat jakekoliv, klidne i kompotovane
    crumbsoflove: thank you :-)
    Meg: ja uz se vykaslala na dve za sebou a musela jsem si nakazat nejakou disciplinu :-D Ale bala jsem se, ze to nedopadne dobre... :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Já to nestihla, ale v týdnu se na něj chystám, i když mě opět mléko a máčení, stejně tak, jako Meg, malinko odrazovalo...

    OdpovědětVymazat
  14. Terezka: nastesti to nebyla zadna katastrofa :-) Krasne se ti povedl, jen me prekvapilo, ze jsi nesvarila ta mleka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...