čtvrtek 20. září 2012

Kořeněný cheesecake se švestkami a karamelem

Předpokládejme, že máte doma zásobu tuzemáku, kterému věříte. Potom si můžete zkusit upéct tenhle velmi podzimní cheesecake a dát mi vědět, jak chutnal. Protože, abych se přiznala, tak já to nevím. Kombinace chutí byla jedna z možností, které jsem vymyslela pro kamaráda, co si objednával pár narozeninových sladkostí a dovolil mi vyzkoušet něco nového. Samozřejmě jsem ochutnala jak krém, tak švestky v rumu s karamelem, zase takovej střelec nejsem, ale kompletní kousek dortu prostě ne. Všichni účastnící oslavy to ale přežili a tak věřím, že první podzimní recept letošího roku bude mít úspěch.

Ingredience na 20cm dort:
15 švestek
2 panáky tuzemáku
---
150g sušenek (dala jsem máslové shortbreads z Marks&Spencer, ale myslím, že nějaké karamelové by byly ještě lepší)
50 - 75g másla (podle druhu sušenek)
---
600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
140g cukru krupice
3 lžičky perníkového koření
10g hladké mouky
3 velká vejce
40ml smetany ke šlehání
---
80g cukru krupice
lžička másla

Postup:
Švestky vypeckujeme a naložíme do tuzemáku.
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Sušenky rozdrtíme ve foodprocessoru a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs pečlivě natlačíme na dno i boky připravené formy a dáme péct na 10 minut.
Zatím si připravíme krém. V robotu na nejnižší rychlost promícháme krémový sýr s cukrem. Přidáme perníkové koření a mouku a promícháme. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec smetanu.
Směs vlijeme na předpečený korpus, uhladíme povrch a formou důrazně klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Cheesecake dáme péct - a jako už tradičně tu máme tři možnosti, jak na to. Buď pečeme přímo v pekáči naplněném vodou, což znamená, že jsme přepečlivě obalili formu do alobalu a věříme, že se dovnitř nedostane ani kapka vody. Nebo pečeme v pekáči s mřížkou na maso, do kterého nalijeme jen tolik vody, aby se hladina nedotýkala dortové formy. Případně pečeme normálně, ale na dno trouby dáme nádobu s vodou. Tak nebo tak, pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě 45 minut.
Cukr utavíme na světlý karamel, sundáme z ohně, vmícháme máslo a slité švestky. V horkém karamelu je necháme trošku změknout a pak naskládáme na cheesecake. Zalijeme karamelem.
Cheesecake necháme ve formě zcela vychladnout, poté přesuneme do lednice a chladíme přes noc. Teprve zcela studený dort přesuneme na servírovací tác.

Sakra, měla jsem upéct dva!

32 komentářů:

  1. To jsi mi kápla do noty. Včera jsem zrovna v 10 večer páchala švestkový koláč se skořicovo-ořechovou drobenkou. Nu, musím si jít ještě jeden kousek uříznout! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je třeba upéct ještě jednou:) Zajímavá kombinace, do nedávno jsem si myslela, že cheescake je prostě jeden a pak jsem postupně přicházela na to, že existují i jiné a teď toto! Rozšiřuješ mi obzory!:) Veronika

    OdpovědětVymazat
  3. Krásnej a určitě i chutnej :)
    My včera dělali kynuté knedlíky se švestkama, když ta slivovice asi letos nebude :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to báječně, skoro až vánočně!

    OdpovědětVymazat
  5. Mnam, ten vyzera vynikajuco. uplne netradicna kombinacia na cheesecake, ale krasna, jesenna a vynimocna. asi si mi prave vyriesila dilemu, ktoru z tvojich uzasnych tort upiect priatelovi na narodeniny. dakujem :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mnam, ten vyzera vynikajuco. uplne netradicna kombinacia na cheesecake, ale krasna, jesenna a vynimocna. asi si mi prave vyriesila dilemu, ktoru z tvojich uzasnych tort upiect priatelovi na narodeniny. Toto je dokonala torta pre chlapa :-) dakujem

    OdpovědětVymazat
  7. další cheesecake, co vypadá naprosto úžasně! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Lucie,

    vypada to uzasne, jen se chci zeptat, v surovinach mate uvedenou smetanu ke slehani a v receptu zakysanou, ktera se tam tedy dava?

    dekuji

    vanda

    OdpovědětVymazat
  9. Švestky, perník, karamel, to je úžasná podzimní kombinace. Dala bych si hned! Asi se budu inspirovat a upeču něco podobného tchyni k narozeninám (oslavu měla předčasně, ale šplhnout si dortem v den jejích narozenin by nemuselo být špatné :-)). Jen asi místo sušenek použiju perníčky. Ááách, už se těším, to bude bomba!

    OdpovědětVymazat
  10. coco-choc: mnam, taky bych si dala kousek :-)
    Veronika: nojo, jenze ja vetsinou dvakrat stejnou vec nepecu a mam uz v hlave dalsi dva podzimni cheesecakes :-) Na cheesecakes mam prave rada tu variabilitu...
    Jeannette: diky. Svestkove knedliky si davam za ukol na sobotni obed - jen z bramboroveho testa :)
    Alinka: thank you :-)
    anonymni: nestraste! ;-) Diky
    Michaela: diky, doufam, ze bude priteli chutnat :-)
    Vanda: diky moc za upozorneni, kopirovalal jsem postup z jineho receptu, kde je zakysana... Opraveno a patri tam smetana ke slehani
    Madla: s pernickama by to mohlo byt fajn, to jsem nikdy nezkousela :-) Diky

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tenhle nápad je víc než zajímavý !:)

    OdpovědětVymazat
  12. zajímalo by mě, jak chutná. Ta kombinace vypadá zajímavě :) Jen s tím rumem to teď bude problém, protože zrovna tento alkohol ve skříni momentálně nemám :)

    OdpovědětVymazat
  13. Neni to sice uplne prohibicni tip, ale vypada skvele a hned jak se k nejakemu rumu priblizim, urcite vyzkousim:)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj,
    nevím kam jinam to napsat, je to takový dotaz.
    Jedla jsi ty osobně cream cheese v USA? A pokud ano, skutečně ti příjde podobný jako Philadelphia nebo Buko?
    Předem dík za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  15. Jana: snazim se :-)
    Kulisek: vsak ono to jde i bez nej ;-)
    Kristina: diky :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Marketa: ne, nebyla jsem nikdy v USA. Predpokladam ale, ze Phila chutna stejne tam i tady a Buko je v chuti, konzistenci i slozeni velmi podobny. Take behem peceni se chova stejne jako Phila.

    OdpovědětVymazat
  17. Já jsem tam právě byla a obyčejný cream cheese chutná jako naše pomazánkové máslo. Dost mě to překvapilo, jelikož pom. máslo nelze užít tepelně, takže ta shoda je asi opravdu jen v rovině chuťové.
    Dala jsem si tam samozřejmě i cheescake a byl takový hodně fresh, přišlo mi, že snad ani nemůže být pečený… (Jo to je právě to jeho kouzlo ;)
    Já se ptala, protože dle mě je těžké určit, z čeho u nás péct cheescake. Myslím, že je možné užít i lučinu, jelikož já ji chápu jako určitý druh cream cheese u nás. A s tou chutí Phila tam a tu si právě nejsem jistá…
    Trochu mě mrzí, že nemožu ochutnat nějaký tvůj cheescake, dokut mám ten americký čerstvě v paměti…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, a nebyla to ta Philadelphia, co se prodává v kelímku? Řekla bych, že ta je opravdu víc podobná našemu pomazánkovému máslu. Zatímco ta klasická v cihličce je úplně jiná, má i jinou strukturu.

      Vymazat
    2. No právě to bylo přesně naopak, ten cream cheese v cihličce chutnal přesně jako naše pom. máslo a ten v kelímku spíš jako naše lučina nebo to buko.

      Vymazat
    3. Tak nevím, mně teda "cihlička" chutná jinak než pomazánkové máslo, ale nejsem žádný senzorický expert. A s Lučinou bych nesrovnávala ani jedno, ta je přece taková víc tvarohová? Každý má asi jiné chutě...

      Vymazat
  18. Marketa: jenze Lucina a Buko maji uplne jinou konzistenci (neplete si ho s Duko?).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď si nejsem jistá, zas tak často je nepoužívám a vyloženě srovnávací test jsem nedělala :(
      A ty jsi tu lučinu zkoušela nebo jsi ji rovnou zavrhla?

      Vymazat
  19. Marketa: nezkousela jsem z ni pect, ale normalne ji jim namazanou na chleba a ma uplne jinou konzistenci a mnohem nizsi obsah tuku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já jsem se na to dívala a řekla bych, že lučina má srovnatelné množství tuku jako phili nebo buko, liší se to snad o 3g.
      Kdybych na to měla čas a peníze, tak upeču 2-3 cheescake najednou, každý z jiného sýra a sama to posoudím.
      Jsem si právě myslela, že jsi napřed zkoušela, a teprve pak jsi ji vyloučila.

      Vymazat
    2. Nevim, proc bych to z toho zkousela, kdyz vim, ze je to neco jineho.

      Vymazat
    3. Tohle je dost subjektivní. Prostě jsem si myslela, že pokud člověk něco odmítá v této souvislosti-hledání alternativy k surovinám u kterých to není jednoznačné, protože se u nás nevyrábí-tak to odmítá na základě vlastní zkušenosti. Toto je i důvod, proč jsem se na to ptala...

      Vymazat
    4. Phila je u nas k dostani, takze zadne alternativy nehledam.

      Vymazat
  20. Snažím se cheesecakes nepéct i péct už nějakou dobu, taky nějakou dobu sleduji i tvůj blog ... a po asi dvou letech a posledním půl roce totálního zdokonalení (a ano díky tobě a dopilováním vychytávek ;) ) jsem začala péct pro jednu cukrárnu, kde mají vše, jen ne cheesecake. A jakmile můj dortík šel do vytrínky byl za 2,5 hodiny kompletně CELÝ PRODÁN ! Takže luxus, boží, skvělé... a říkala jsem si, že když při každem pečení na tebe myslím (jako na mé cheesecakes guru) musím se s touto radostí i podělit ! Takže díky díky díky, díky že jsi a že publikuješ a že vlastně i díky tobě jsem se k tomu pečení dokopala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak vida, jak to jde :-) Taky bych chtela nekde prodavat sve vytvory, ale bohuzel nemam ZL :(

      Vymazat
  21. Ano, měla jste upéct dva - je výbornej! Švestky v rumu jsou taky hrozná bomba, doporučuju je spolu nechat kamarádit pár hodin.
    Až teda na moje věčné trápení s karamelem - z prvního pokusu byla karamelka ( i když teda moc dobrá), při druhém jsem měkkosrdcatě přilila horkou vodu a karamel mi na cheesecaku vůbec neztuhl.. Nemohla byste nám méně schopným prosím prosím napsat/poradit, jak přesně na tu zlatavou potvoru? :)
    Moc díky za recept!
    Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaco, zkuste karamelovou omacku takto:
      125g cukru utavime na mirnem ohni na svetly karamel, pridame na kosticky nakrajene zmekle maslo 45-50g, pockame, az se rozpusti a prilijeme 70ml smetany ke slehani pokojove teploty, trosku povarime na mirnem ohni, aby se rozpustily pripadne hrudky. Nechame vychladnout. Neni uplne tuhy, ale na vrchu dortu krasne drzi.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...