neděle 23. září 2012

Karamelovo-banánový pěnový dort


Už jedenáct dní jsem tetou úplně nejkrásnějšího miminka na světě i ve vesmíru. Malá Klára Alžběta je od začátku děvče na úrovni a tak se na ní nesmí ani trochu šišlat, nesmí se jí kupovat růžové oblečky a taky se ku příležitosti jejího narození nesmí upéct roztomilé růžové cupcakes. Zakoupila jsem tedy několik bílých a béžových dupaček (nebo čeho, trochu plavu v terminologii), dudlíky s co nejméně roztomilými obrázky (fakt dřina), objednala drsňáckou hračku (chrastítko - vlk) a hledala dort, co by byl dostatečně nóbl. Jak se na něj tak dívám, myslím, že jsem to docela trefila - novopečená matka se vyjádřila, že "nemá chybu a nejradši by ho snědla celej najednou". Navíc přežil cestu Modřany - Strašnice včetně jednoho lehčího dobíhání tramvaje.

Recept je převzatý z blogu Dulce de Leche, karamelové ozdoby mi stále nejdou, takže děkuji výrobcům ozdobného sypání.

Ingredience na 23cm formu (já dělala jen 20cm plus několik porcí do skleniček):
150g kakaových sušenek (dala jsem věnečky)
50g másla
---
1 plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka (dulce de leche)
4 plátky želatiny
360ml smetany ke šlehání
---
4 banány (+troška moučkového cukru, pokud nejsou dost sladké)
citrónová šťáva
3 plátky želatiny
180ml smetany ke šlehání
---
75g vody
30g kakaa
60g smetany ke šlehání
90g cukru
3 plátky želatiny

Postup:
Dno otevírací dortové formy si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.
Sušenky rozmixujeme ve foodprocessoru a smícháme je s rozpuštěným máslem. Lžící je namačkáme na dno připravené formy a dáme péct na 10 minut. Necháme vychladnout.
Želatinu namočíme do čtyř polévkových lžic studené vody a necháme chvilku nabobtnat. Na mírném ohni ji rozpustíme. Zatím promícháme metličkou dulce de leche a ušleháme šlehačku. Polovinu šlehačky smícháme s dulce de leche, přidáme želatinu a opatrně vmícháme druhou polovinu šlehačky. Pěnu navrstvíme na předpečený sušenkový základ a dáme asi na hodinu chladit.
Želatinu namočíme do třech lžic studené vody a necháme nabobtnat. Na mírném ohni ji rozpustíme. Banány rozmixujeme, případně dosladíme a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Vmícháme rozpuštěnou želatinu. Ušleháme smetanu a zlehka ji smícháme s rozmixovanými banány. Směs vlijeme na zatuhlou karamelovou vrstvu a dáme opět chladit.
Nakonec připravíme zrcadlovou polevu. Želatinu namočíme do studené vody (klidně větší množství). Všechny ostatní ingredience smícháme, přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut, až je poleva lesklá. Nabobtnanou želatinu vyždímeme a vmícháme do polevy. Za občasného míchání polevu necháme vychladnout na 35°C a vlijeme navch vychlazeného dortu. Doporučuji nalít vše najednou a nakláněním formy rychle rozlít do krajů, protože poleva rychle tuhne. Dáme vychladit přes noc. Dort zdobíme karamelovými ozdobami (nemáme-li obě ruce levé) nebo decentním cukrovým sypáním.


Kláro Alžběto, přeju Ti, ať je Tvůj život alespoň tak sladký, jako tenhle dort.

47 komentářů:

  1. Omlouvam se, nemam ucet.. ale Modrany, MODRANY? :-D Kdopak bydli v me domovine? :-) Jinak dort vypada uzasne :-) Nedavno jsem zkousela ten mentolovy cheesecake... a musim jeste trenovat :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Téda, poslední dobou přidáváš jeden článek za druhým, to je jenom dobře :) ráda je čtu a inspiriji se. Dort vypadá moc pěkně, myslím, že ani nevadí ty chybějící karamelové ozdoby, hlavně, že byl pečen s láskou ;) a stejně vypadá báječně!

    OdpovědětVymazat
  3. torta vyzera super, kvoli tomu sa urcite Tvojim pribuznym oplati robit dalsie a dalsie deti.
    dve krstne mena su tiez super, skoda ze mi to doslo az neskoro.
    aby bol vlk naozaj drsna hracka, treba 2x zlomit cigaretu a prilepit mu ju.

    OdpovědětVymazat
  4. Je úplně skvělej, vážně, právě jsme tu ochutnávkovou skleničku dojedli (a byli na to tři, ach). Zrovna jsem si říkala, že ti napíšu, jestli nemůžu rychle dostat nějakou zkrácenou verzi receptu a najednou je tu, dík... Za ty tři gumídky mi je teď trochu stydno;)

    OdpovědětVymazat
  5. To je úžasná kombinace a fakt efektní provedení! Já bych chtěla mít taky tak skvělou tetu, potažmo sestru, protože k narození potomků jsem jim musela dort upíct sama (podle toho to pak vypadalo, pár dní po porodu se drbat s dortem, když je domácnost po pobytu v porodnici skoro v rozkladu :-)). Takže fakt závidím malé Betynce a jejím roidčům tenhle sladký pěnový zázrak.
    A úplně se ztotžňuju s výše uvedenými zásadami, na děti se prostě šišlat nemá (růžové hrůzy bohudík řešit nemusím, protože mám dva kluky) a ještě jeden dotaz mimo mísu - kde se dá sehant to vlčí chrastítko? Mladší robě bude mít první narozeniny, tak ať má nějakej prďáckej dárek.
    Jsi borka a nejlepší teta na světě!

    OdpovědětVymazat
  6. Málokdo má takhle šikovnou tetu. Klára Alžběta má velké štěstí. Přeju jí zdravý a šťastný a dlouhý život.

    OdpovědětVymazat
  7. Pavli teta-čekatelka24. září 2012 v 14:40

    Teto, ten dort jsem snědla napůl s rodiči a byl parádní, všichni si pochvalovali :-) A to táta normálně sladké nerad..

    OdpovědětVymazat
  8. anonymni: diky
    Kulisek: dekuju. Ty karamelove ozdoby me stvou, jednou jsem je trenovala a vypotrebovala vice nez kilo cukru a mela asi jednu polospalenou spiralu. Ted jsem nemela tolik casu, jeden pokus nevysel, tak to dopadlo takhle...
    Sim: jasne, podpora porodnosti v CR, to uz tu bylo u tech cupcakes pro syna moji kamaradky :-) Diky
    Julka: dekuju moc a nechapu, za co je ti stydno, kdyz jsi nam dala 3 bozsky precliky za jednu umrnenou sklenicku ;-)
    Madla: diky :-) Jen pozor na tu Betynku, to by neslo, dite je Klara a kdyz bude zlobit, tak v kompletni prisne verzi "Klaro Albeto, tohle tedy ne!" ;-) Hracka je z fler.cz, prodejce se jmenuje sapito
    Vanda: dekuju i za Klaru Alzbetu :-)
    Pavli: diky, to jsem rada. Doufam, ze na Emu taky neco chystas ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to úžasně a chutnat to musí ještě líp;)

    OdpovědětVymazat
  10. Lucka,jej,to som silno poctena,ze si vyskusala a ze dort mal u rodinky uspech ..sikulka !!!

    OdpovědětVymazat
  11. To vypadá na ten nejdokonalejší dort na světě! Ten chci k narozeninám :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Vypada bozsky! Chystam se na nej, muzu se zeptat na velikost dortove formy?

    OdpovědětVymazat
  13. Pretty Denise: dekuju :-)
    Martina: ja uz na nej koukala dlouho, jen porad nebyla ta prava prilezitost. Diky moc za recept, snad se mi napriste povede pokorit ten karamel :-)
    Klara: ja trosku taky :-)
    anonymni: diky. Je to uvedeno v receptu.

    OdpovědětVymazat
  14. Bílé a béžové dupačky musí být skvělé! A držím palečky,aby jsi na ni nešišlala :P asi to bude těžké!
    Krásný dortík.

    OdpovědětVymazat
  15. Wow, tolko postov v poslednej dobe, skvele, uplne intenzivna inspiracia :) Torta vyzera ako super dobrota.. a Klara Alzbeta je zlate meno! :)
    Peta

    OdpovědětVymazat
  16. Tak jsem taky vyzkoušela, i když trošku jinak. Naprostá bomba! Jak vzhledová, tak chuťová :)
    A musím se pochlapit i se svým výsledkem: http://dolce-casa.blogspot.cz/2012/09/narozeninovy-dort-s-karamelovou.html

    OdpovědětVymazat
  17. Kamča: diky :-)
    Peta: dekuju, asi nejaky pretlak energie... Ale uz je to za mnou a jsem zase lina... Achjo
    Cistinka: dekuju :-)
    Baab: diky :)
    Barbara: jeeee, to je pekny ta plasticka cokolada :-) Meli jsme to jednou jako jednu z moznosti v Odvaznych pekarich, ale ja zvolila neco jineho, protoze zrovna bylo vedro. Tak mozna se do toho jeste nekdy zkusim pusit :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Luci, chtěla jsem se zeptat, zda je nějaký fígl při tom rozmíchávání dulce de leche. Přijde mi to dost tuhé, jak na rozmíchání jako takové a potom na spojení se šlehačkou. Ale asi to jde, že:-) Peču zítra k prvním narozeninám neteře Viktorky. Díky Monika

    OdpovědětVymazat
  19. M.K.: musi byt v pokojove teplote a jak se prosleha metlickou, hned je uplne tekute a pracuje se s nim krasne. At se podari :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuju. Dám vědět jak to dopadlo. Monika

    OdpovědětVymazat
  21. Právě jsem ho dodělala a teď se chladí a tuhne a čeká na večer na oslavu 9.narozenin mé dcery :-) Vypadá a chutná úžasně (aspoň ty jednotlivá patra byla skvělá, tak věřím, že dohromady to bude úplná bomba! Díky za skvělou inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  22. Takže dopadlo to výborně, trochu jsem bojovala s polevou, měla jsem už málo želatiny a v okolních obchodech jak na potvoru nebyla. Zhruba 3/4 mi stekly po rozdělání formy, ale jinak tedy luxusní záležitost. Díky moc.

    OdpovědětVymazat
  23. Dělala jsem tenhle úžasný dortík a někde jsem asi udělala chybu...když jsem sundala formu, tak se dort úplně rozjel, takže z něj byla placka. Jako chuťově byl skvělý, to zase jo a ono se to v žaludku stejně smíchá:-))
    Čokoládová vrstva byla v pohodě, i ta banánová držela , ale ta karamelová byla viníkem tragédie...prostě to teklo.
    Tak nevím, postup jsem dodržela, použila jsem jednu plechovku zkaramelizovanýho salka, 4 plátky želatiny a šlehačku...v lednici se tahle vrstva chladila asi jen 3/4hodiny, tak jestli to bylo tím? Dlabali jsme ho až druhý den.

    Budu muset udělat ještě jeden pokus, tohle přece není možný!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, to je mi lito :-( Bohuzel nevim, kde byla chyba, moznosti je nekolik
      - malo uslehana slehacka
      - srazena slehacka
      - znicena (prevarena) zelatina
      To, ze se vrstva pred nanesenim te dalsi chladila jen 3/4 hoidny by vadit nemelo, jestli se to pak cele jeste vychladilo pres noc.

      Vymazat
  24. Lucie, ještě mám jeden dotaz k té želatině - rozpustí se na mírném plameni, ale co pak - to se rovnou vmíchá do toho dulce de leche s polovinou ušlehané šlehačky, nebo se nechává alespoň trochu zchladnout? Připadá mi, že když ji tam dám rovnou, ta šlehačka zákonitě absolutně splaskne (ta druhá polovina to samozřejmě nažene, ale stejně). Navnadily jste mě všechny s tímhle dortem, zkusím ho vyrobit pro synovce. Je to ideální čas, zrovna jsem poprvé začala koketovat s želatinou a mám chuť zkoušet další a další věci. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono te zelatiny je tak male mnozstvi, ze to nicemu nevadi a slehacku to nerozpusti.

      Vymazat
  25. Může se prosím dulce de leche nahradit karamelovým Salkem? A případně jak má být velké? Našla jsem totiž několik velikostí. Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, karamelove salko je to ono :-) Vystaci ta mala plechovka

      Vymazat
  26. Dá se z toho dortu nějakým způsobem sundat spodní část formy? Dávám ho jako dárek a teda i s komentářem, že je vespod forma a pečící papír, protože vzhledem ke konzistenci si s tím netroufnu manipulovat :(.

    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Normalne se to na peicim papire pretahne do krabice (nechas ji rozlozenou, pretahnes tam po dort a opatrne kolem nej slozis krabici). Pokud by ti tam vadil i ten papir, tak ho natrhnes uprostred a tahas za oba konce, az se vytahne.

      Vymazat
  27. Děkuju, to mě fakt nenapadlo a přitom je to tak jednoduchý :). Příště nechám větší kus papíru. Jinak dort sklidil velký úspěch i u věčných kritiků :)

    Lucka

    OdpovědětVymazat
  28. V sobotu jsem dostala dort k narozeninám a byl uuuuuužasný :) Už se těším až budu mít příležitost dortík taky někomu udělat.. Velké díky mé sestře Martině za sladký dárek i Vám za skvělé strány :)
    Ať se Vám daří :)
    S pozdravem Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Na to, že to byl první dort, který jsem v životě upekla, tak se opravdu vydařil - že by štěstí začátečníka?

      Vymazat
  29. Radka: to je ale hodna sestra :-) Diky za mily komentar.

    OdpovědětVymazat
  30. Můžu se zeptat. Všude je smetana ke šlehání. KOlika procentní prosím? Jsem začátečník :-) Děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, je to 33% nebo vice. Doporucuji vybirat radeji slehacky v papirovem "domecku" nez ty v plastovem kelimku.

      Vymazat
  31. Taky se mi trosku rozjel (ikdyz ne nějak tragicky-na foto to ale nebylo :D), ale já určitě udělala něco špatně se zelatinou. Každopádně tento dort jsem určitě nedělala naposledy :))

    OdpovědětVymazat
  32. Dort jsem včera vytvořila, podařilo se. Mírně jsem si recept upravila - sušenkový základ - o půl balíčku sušenek navíc a 75 g másla, karamelová pěna - na mně příliš sladká, přidala jsem jednu celou ušlehanou smetanu + 2 plátky želatiny. Ostatní dle receptu. Dort je opravdu moc dobrý, vypadá efektně. Při konzumaci jsou "rušivé" ozdobné cukrové kuličky, jsou tvrdé. :)
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem rada, ze se povedl. Ty male cukrove kulicky mi nevadi, ty velke jsou horsi. Asi se budu muset naucit ty ozdoby z karamelu :)

      Vymazat
  33. Dort jsem udělala pro kolegy v práci (měla jsem narozky). Přežil 20 minut cesty po D1 naprosto se ctí a bez újmy.
    A konečně ta jeho chuť, to je paráda!
    A protože karamelové ozdoby sice občas z hecu zkusím, ale úplně je nemiluji, ozdobila jsem dokola pekanovými ořechy.

    OdpovědětVymazat
  34. Dobrý den, jakou plátkovou želatinu používáte, prosím?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...