úterý 25. září 2012

Apple pie

 
Jakmile začalo být jasné, že podzim se nezadržitelně blíží - studená mlhavá rána & tma už po sedmé večer - začaly se mě zmocňovat velmi nedietní chutě. Bramboračka, houby, zázvor, čokoláda, dušené hovězí, švestkové knedlíky, jablečné štrúdly a tak.
Hlavně ten štrúdl mi nedal spát a když jsem kousek ochutnala u sestry (je ona normální, že poskakuje v kuchyni týden po návratu z porodnice?), nebylo vyhnutí. Nutně jsem potřebovala svůj vlastní. Jenže na domácí listové těsto jsem neměla dost trpělivosti a s kupovaným si připadám jako podvodnice. Nastal tedy čas pro americkou klasiku, kterou jsem měla chuť vyzkouušet už dávno.
Snad mi odpustíte tu parodii na americkou vlajku, ale koláč nebyl zrovna fotogenickej a tak jsem mu chtěla pomoci aspoň pruhovaným prostíráním. Ubrousek s hvězdami se mi přimotal do záběru a nápad byl tu.
 
Recept je převzatý z Joy of Baking
 
Křehké těsto
 
Ingredience na 23cm formu:
350g hladké mouky
1 lžička soli
30g cukru krupice
226g ledového másla nakrájeného na kostičky
60 - 120 ml ledové vody
 
Postup:
Ve foodprocessoru promixujeme mouku se solí a cukrem, přidáme máslo a mixujeme asi 15 vteřin. Za stálého míchání pomalu přiléváme polovinu vody, případně více, dokud těsto nedrží pohormadě. Nemordujeme ho ale více než 30 vteřin. Vyklopíme ho na stůl, rozdělíme na poloviny. Každou část rozplácneme na placku a zabalíme do fólie. Necháme asi hodinu v lednici.
Vyndáme jednu část těsta a na pomoučněné ploše ji vyválíme na 30cm kruh. Přesuneme ho do koláčové formy a ořízneme kraje, aby přesně pasovalo. Formu zakryjeme fólií a dáme zpět do lednice.
Druhou část těsta rozválíme také na 30cm kruh, přemístíme na pečící papír a také dáme do lednice.
 
Jablečná náplň
 
Ingredience na 23cm koláč:
1kg oloupaných, jádřinců zbavených a na silnější plátky nakrájených, pevnějších kyselejších jablek
50g cukru krupice
55g třtinového cukru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky soli
28g másla
15g kukuřičného škrobu
 
Postup:
V míse promícháme jablka s oběma cukry, kořením, solí a citrónovou šťávou a necháme 30 minut až 3 hodiny stát v pokojové teplotě. Jablka za tu dobu pustí šťávu, kterou přecedíme do kastrolu. Přidáme k ní máslo a na prudkém ohni necháme zredukovat na hustý sirup. Vlijeme ho zpět k jablkům a promícháme.
 
Koláč
Asi deset minut předem vynádme z lednice vrchní plát těsta, aby trochu povolil.
Jablka promícháme se škrobem a navršíme je do připravené formy vystlané těstem. Pořádne je přitlačíme a přikryjeme je druhým plátem těsta. Okraje zahneme pod první plát (v případě vroubkované formy, jakou mám já, je spíš připlácneme a okrojíme přečnívající kusy.
Ostrým nožem uděláme doprostřed koláče zářezy, aby mohla unikat pára. Zakryjeme fólií a dáme do lednice, než se nahřeje trouba.
Do spodní třetiny trouby dáme plech (nebo pečící kámen) s kusem alobalu (ten zachytí případnou šťávu, co vyteče z koláče a nebudeme muset drhnout plech) a rozehřejeme ji na 220°C.
Koláč pečeme 45 - 55 minut, dozlatova, pokud kraje hnědnou příliš rychle, zakryjeme je kruhem z alobalu. Porcujeme nejdříve 3 hodiny po vytažení z trouby.

29 komentářů:

  1. tak ten bych si dala taky, vypadá moc dobře

    OdpovědětVymazat
  2. mňam mňam! To musím zkusit :))

    OdpovědětVymazat
  3. Brácha ve čtvrtek odlétá do Ameriky a já stále přemýšlím jakou dobrotou se s ním zítra rozloučit :-) No, myslím, že už mám jasno :-)
    Děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
  4. tak tie nedietne chute s nastupom jesene su mi doverne zname a idem z nich zosaliet :)) apple pie ale mozem hocikedy,hocikde :)noo,hocikde zas nie :)

    OdpovědětVymazat
  5. jeee já už se na něj taky strašně dlouho chystám, ale furt ne a ne najít ten správný recept :-) ...tenhle určitě zkusim ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Teda Lucie, dej už pokoj s tím lákáním :-) Každý den nová a nová dobrota, vždyť mě budeš mít na svědomí, až se nevejdu do dveří, nebo mi děti odveze sociálka, protože budu pořád zavřená v kuchyni a budu vypékat podle tvých receptů :-)
    A sestru chápu, já to měla po návratu z porodnice to stejné, hned jsem letěla do kuchyně a péct a vařit :-)
    A těším se na další podzimní recepty!

    OdpovědětVymazat
  7. jeeee, sakra, presne na tenhle jsem se chystala celej minulej tejden (neustale pripominkove otevreny okno s receptem v chromu a tak) a pak jsem se na to nakonec (prozatim) vykaslala.. skoda .)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tohle je za prvé nádherná fotka a za druhé výborný recept :)))))

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam! Ten si taky budu muset udělat :)

    OdpovědětVymazat
  10. wow, vyzerá skvele! hneď by som si dala :)

    OdpovědětVymazat
  11. Formu postavíš na ten plech nebo na mřížku nad ním?

    OdpovědětVymazat
  12. Upečeno, snězeno, fantazie, díky za recept!!!

    OdpovědětVymazat
  13. Vyzkoušela jsem a je výborný. Vezla jsem ho na návštěvu a dle všeho moc chutnal:-)

    OdpovědětVymazat
  14. V pátek dostanu novou formu tak tenhle recept určitě zkusím, vypadá fakt dobře...:)

    OdpovědětVymazat
  15. Sweet Pixel Blog: diky... A btw. moc hezkej blog ;-)
    Lucy: :-)
    Bara: asi pisu pozde, ale nebyly by vhodnejsi treba kynute buchty? ;-)
    Martina: nojo, je to hruza :-)
    barunka: jiny jsem nezkousela, ale tenhle je opravdu dobry, stejne jako ostatni recepty z joyofbaking
    Madla: diky :-)
    eš: tak neni vsem dnum konec, ne? ;-)
    Kamča: dekuju :-)
    Jana: moc diky :-)
    Klara: tak at chutna :-)
    andurejka: diky :)
    Klara: na ten plech - jde o to, aby se kolac pekl odspoda vice nez zvrchu
    anonymni: tak to je fajn :-)
    Lenka: bezva, jsem rada :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Nechala jsem si vyrobit krásnou "pájovou" formu, tak se moc těším, až tenhle recept vyzkouším. Jen nemám food procesor...tak co s tím?
    Linda

    OdpovědětVymazat
  17. anonymní, food procesor u nás úspěšně nahrazen rukama (první fáze bez vody, člověk z toho udělá takovou hodně moučnou drobenku), vařečkou (při přilévání vody)a znova rukama na finální doprohňácání těsta :o)

    OdpovědětVymazat
  18. olala:-) ten kolac vyzera super, pripomina mi tie, ktore piekla Marge Simpson

    OdpovědětVymazat
  19. Lucka chute máme podobné, ako náhle príde jeseň a studenšie počasie (dnes to neplatí), mám chuť zapnúť rúru aj na 5 hodín a piecť v ňom mäsko.

    OdpovědětVymazat
  20. Linda: dulezite je, aby se testo moc nezahralo - takze spis doporucuju tak nejak rozsekavat maslo nozem do mouky, az vznikne drobenka a pak to rychle a pokud mozno studenyma rukama, zpracovat.
    Sezka: diky :-) Skoda, ze nemam ty modre vlasy ;-)
    Kinga: ja nejradsi na plotne dusim maso a v troube zaroven pecu kolac a vsechny ty vune se misi a doma je teplo a utulno :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Bibiane: tak preju, at se podari a chutna :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  23. Lucie, a ta studenost (másla, vody, rukou) má vliv na co? na křehkost těsta? tyhle "fyzikální" aspekty přípravy jídel mě zajímají moc moc :o)
    jinak koláč u nás napoprvé paráda (jsem ten barbar bez food processoru, co těsto rasil teplýma rukama co to dalo :o) a právě se pracuje na druhé epizodě. díky!
    Katka
    (nejsem schopná přijít na to, jak bez registrace přispívat jinak než jako anonymní :o/)

    OdpovědětVymazat
  24. Katka: ja tomu bohuzel moc nerozumim, ale je to kvuli lepku, asi aby se moc nerozptylil do testa a to pak bylo krehke (hadam, tak jestli je to jinak, tak me nekamenujte).

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj, já už jsem několikrát pekla. A popravdě mi to těsto dělané za studena a těsto, co jsem normálně splácala rukama přišlo úplně stejné :D Ale nejsem profesionál a nerozumím tomu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja taky nejsem profesional, ale v konzistenci vysledneho testa rozdil pocituji

      Vymazat
  26. Lucie, děkuji za inspiraci, hledal jsem korpus pro hrušky (-: Byl výborný...
    A ty moje vybíravé berušky mi řekly, že s hruškama ho nechtějí, takže si dám o víkendu opáčko s jablky (-:
    Ondřej

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...