středa 12. září 2012

Čokoládový cheesecake s chilli

Kombinace pro vostrý holky. Mám ráda ostrá jídla, ale nesmí se to přehánět a zazdít pálením všechny ostatní chutě. Když jsem poprvé ochutnala pralinku s chilli, byla jsem nejdřív zklamaná, že vůbec nepálí. Ale pak, najednou, jak se hořkosladká pralinka pomalu rozpouštěla na jazyku, ucítila jsem lehké štípaní, které se pomalu změnilo v nečekané pálení. Prostě, přesně pro mě.
Nikoho tím pádem asi nepřekvapí, že jsem strašně nutně potřebovala vyzkoušet tuhle kombinaci na cheesecaku. Jenže, dělat si celý dort jen sama pro sebe mi připadá jako marnotratnost a nikdo z okolí se na pálivou čokoládu zrovna moc netvářil. Sakra, co já to mám za kamarády?!
Zachránil mě jeden milující manžel, který své ženě objednal k narozeninám právě tenhle dort. Upekla jsem si bokem jeden malý dortík na ochutnání a musím říct, že oslavenkyni dost závidím - má celý dort sama pro sebe a je tááák dobrý.


Ingredience na 20cm dort:
200g kakaových sušenek (např. Derby)
75g másla
---
170g hořké čokolády (alespoň 70% kakaa)
1 zarovnaná lžička mletých chilli papriček
375g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
100g cukru
2 vejce
120ml zakysané smetany

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Sušenky rozdrtíme ve foodprocessoru a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs pečlivě natlačíme na dno i boky připravené formy a dáme péct na 10 minut.
Zatím si připravíme krém. Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a vmícháme do ní chilli.
V robotu na nejnižší rychlost promícháme krémový sýr s cukrem. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a promícháme. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec zakysanou smetanu.
Směs vlijeme (ehm, spíš přesuneme, protože je dost hustá) na předpečený korpus, uhladíme povrch a formou důrazně klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Cheesecake dáme péct - a jako už tradičně tu máme tři možnosti, jak na to. Buď pečeme přímo v pekáči naplněném vodou, což znamená, že jsme přepečlivě obalili formu do alobalu a věříme, že se dovnitř nedostane ani kapka vody. Nebo pečeme v pekáči s mřížkou na maso, do kterého nalijeme jen tolik vody, aby se hladina nedotýkala dortové formy. Případně pečeme normálně, ale na dno trouby dáme nádobu s vodou. Tak nebo tak, pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě 45 minut.
Cheesecake necháme ve formě zcela vychladnout, poté přesuneme do lednice a chladíme přes noc. Teprve zcela studený dort přesuneme na servírovací tác a před podáváním ho necháme dojít do pokojové teploty.

Všechno nejlepší k narozeninám, Mirko!

39 komentářů:

  1. teda to vypadá moc dobře, musím zkusit...mamka dělá čokoládový pralinky s chilli, jsou skvělé, jemně štiplavé a úplně se rozplývají na jazyku...většinou si vzpomenu na Jullitte Binoche ve filmu Čokoláda

    OdpovědětVymazat
  2. Mám ráda čokoládu s čili, jednou jsem dostala ochutnat s červeným pepřem, možná byla mixlá s chilli sestra jí dostala jako vánoční dodavatelský dárek, ta byla ještě zajímavější

    OdpovědětVymazat
  3. Hmmm čokoládu a chilli jsem ještě neochutnala,ale pořád se na ní chystám, takže ráda zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já dělala čokoládou zmrzlinu s chilli.

    OdpovědětVymazat
  5. To jsem přesně potřebovala. Čoko-chilli je moje jasná volba, když si nevím rady při výběru mezi pralinkami. Naposledy jsem ochutnala pralinku s chilli od Lucie Glaisters, takže se určitě pustím do tohoto cheesecaku od další Lucie :).

    OdpovědětVymazat
  6. čokoláda a čili je skvelá kombinácia :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ach, Lucie, vypadá báječně! Hned, ano právě je po půlnoci, bych si zakrojila!

    OdpovědětVymazat
  8. Spojení čokolády s chilli je klasika a mnohem lepší než čokoláda s mátou (i když i tuhle kombinaci mám ráda). Úplně jsem na tenhle sladký krémový zázrak s jemně ohnivou příchutí dostala chuť. Sakra, teď nevím, co dřív péct, to se dělá?

    OdpovědětVymazat
  9. No to je mi náhodička, zrovna včera jsme s mužem řešili, co by chtěl k narozeninám za dort, vymrčel si jeden čokoládový, ale tenhle je mnohem lepší, kombinaci chilli a čokoláda zbožňuje.
    Co to tam je nahoře za ozdoba? Nakrájené chilli?
    Btw. dneska jdu už počtvrté péct battenberg cake, to je tak, když se v létě koupí 2 a půl kila marcipánu na dva dorty, jeden se rozhodnu na poslední chvíli změnit na nemarcipánový a pak jeden neví, kam by ten marcipán všude vrznul:-) Jinak jeho nejlepší varianta mi přišla ta, kdy jsem jednotlivé části mazala marmeládou ze žlutých malin.

    OdpovědětVymazat
  10. Poriadny experiment! Tak cheesecake s čoko+čili ma nikdy nenapadol, ale vyskúšala som už syr v čokoláde s čili a bolo to báječné! :)

    OdpovědětVymazat
  11. http://chilli-chocolate.blogspot.com

    myslím, že slova jsou zbytečná :D

    OdpovědětVymazat
  12. Jane: Čokolada je krasnej film :-)
    Vanda: diky :-)
    toffo: mnam, cokoladu s ruzovym peprem miluju
    Jana: doporucuju pro ochutnani zakoupit jednu pralinku z chilli, preci jen to neni uplne obvykla kombinace, tak at se pak nevyhodi cely cheesecake...
    Tri kopecky: ja ji mela od p. Hrivnaka - a mnam :-)
    phetification: tak at chutna :-)
    Biba: taky myslim :)
    Jasnenka: dekuju :-)
    Madla: nojo, promin ;-)
    irresistible: bezva, tak preju, at se podari :-) Navrchu jsou kolecka vykrajena z feferonky
    Nikoleta: syr v cokolade s chilli neznam
    Niki: clovek by rekl, ze to bude blog o jidle.. a ono nic...

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za recept, dort je výborný :) Dnes večer jsem ho slavnostně vytáhla vychlazený z lednice a do 10 minut byla půlka pryč. To je holt těžké, když má člověk mlsného tatínka a bratra :)

    OdpovědětVymazat
  14. Bara: diky za komentar, jsem rada, ze chutna :-) O mlsnych otcich (a sestrach) vim svoje ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Tohle je první cheesecake, který jsem podle Vás vyráběla a povedl se na jedničku a taky je výborný!

    OdpovědětVymazat
  16. Kámoška včera udělala atestaci...je to vostrá holka, takže dárek je jasný:-) Jinak jsem pekla dceři, nakonec místo cupcakes, jako hlavní narozeninový dort Váš australský čokoládový a byla to bomba, lepší jsem fakt nikdy nejedla. Byla jsem na sebe pyšná, když celá rodina chválila a ptala se na recept. Takže za recept moc děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ze kamosce gratuluju (k atestaci) a zavidim (ze dostane dort) :-)
      Dekuji za mily komentar

      Vymazat
  17. Tak jo, byl to můj první cheesecake a naprosto mě ohromil. Sice mi na prostředku praskl ale i to vypadalo skvěle (asi vzduch v směsi nebo málo vody v troubě). Konzistence byla naprosto senzační a chuť - dokonalá! Vzhledem k množství chilli jsem čekala že bude jak břitva, sýr to ale asi neutralizuje a příště bych dala klidně i víc. Nepálil vlastně vůbec, vznikla jen velmi zajímavá chuť. Rozhodně doporučuji.
    Bláža

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den,
    tento cheescake mě velmi zaujal. Chystám se ho upéct pro kolegy na grill párty.
    Ráda bych se zeptala: když ho udělám z dvojité dávky, vystačí mi to na formu 24cm?

    Děkuji Vám za odpověď

    Lenka

    OdpovědětVymazat
  19. Lenka: z dvojite davky vystaci uplne krasne, bude i vysoky, tak pozor na dobu peceni - pridala bych mozna 15 minut - uvidite, jak bude vypadat... Pokud staci nizsi, tak 1,5 davky je akorat.
    At se podari :)

    OdpovědětVymazat
  20. V loňském roce jsem pekla Váš čokoládový dort tatínkovi k narozeninám, mám pocit, že to byl i Váš první narozeninový.=) Už tehdy sklidil úspěch, takže jsem letos- konkrétně ve středu sáhla po receptu na tento cheesecake, raději jsem neexperimentovala a udělala ho čistě čokoládový. Dokonale se povedl.=) Sice jsem si spálila ruku o mřížku, když jsem následně pekla Váš švestkový koláč. Ale stálo to za to, všechno mizí před očima.;)

    Moc děkuji za inspiraci a skvělý blog.=)

    OdpovědětVymazat
  21. anonymni: tak to jsem rada, ze se dari. Spaleniny od mrizky v troube "zdobi" moje ruce (a nohy) stale. Diky za mily komentar.

    OdpovědětVymazat
  22. Lucie, můžeme prosím použít místo philadelphie mascarpone? :) máme nějaké domácí zásoby..

    OdpovědětVymazat
  23. Jan: predpokladam, ze jsem uz na FB odpovidala Vasi zene.. Nedoporucovala bych to.. Z mascarpone radeji tiramisu, prece jenom je to neco jineho nez kremovy syr.

    OdpovědětVymazat
  24. Lucie, díky za super recept a rady, upekla jsem z philadelphie a vyhrála soutěž o nej čokoládový koláč u nás na vesnici:) a teď se akorát peče znovu:) Magdalena

    OdpovědětVymazat
  25. Magdalena: super, moc gratuluji! :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Moc se mi cheesecake se mi moc líbí a mám dotaz. Jak to děláte, když přendáváte z formy na podnos. Jednou jsem cheesecake dělala a těsto ze sušenek dost drželo na dně formy, takže jsem krájela rovnou na tom. Chci udělat k narozeninám a spodek z formy by nevypadal dobře. Děkuju, Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem...
      Po vychladnuti a dukladnem vychlazeni sundam boky formy, i s pecicim papirem presoupnu na servirovaci tac a papir opatrne odstranim tak, ze ho natrhnu a taham na obe strany... S trochou sikovnosti to jde... Pokud by to neslo, tak ten papir jen odstrihnete...

      Vymazat
    2. Děkuju, tak to zkusím,. Už se těším!

      Vymazat
  27. Já nikdy pořádně nepoznám, kdy je cheesecake hotový... nějaká dobrá rada prosím? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kraje jsou jiz pevne, stred se jeste trochu klepe. V lednici vam pak dort zpevni, zejmena tenhle cokoladovy.

      Vymazat
  28. Ahoj Lucie, díky za báječný recept, u nás se dělá už po několikáté a vždycky s velkým ohlasem. Tentokrát jsem si troufla ho upéct k narozeninám tchýni a tchánovi :-D . Chci se zeptat na dvě věci: Jak udělat tak pěkný okraj, jako máš ty (já ho mám vždy o něco vyšší než hladinu krému a nemám odvahu ho nějak odkrajovat, aby se nerozpadl) a jestli se Philadelphia dá nahradit Lučinou. Díky za odpověď a těším se na další kousky pro vostrý holky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udelej tedy kraje nizsi uz predem, jeste nez nalijes krem a uprav je dorovna (mozna nepouzijes vsechny drobky na zaklad).
      Lucina je podle me neco jineho, je takova vic tvarohovata.

      Vymazat
  29. Dobrý večer, chystám se znovu na tu bombu pro přítele, šíleně mu to zachutnalo! a mě taky... :) ale měla jsem problém s tím "korpusem"... hrozně se mi rozpadal, myslíte, že pomůže přidání másla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono zalezi, jake susenky mate, nektere jsou sussi a potrebuji vice masla. Melo by to tedy pomoci.

      Vymazat
  30. Opravdu luxusní! Udělal jsem ho a byl neskutečný! Sýr: mascarpone z Lidlu :-) a nebojte se přidat čtvrt lžičky chilli navíc... je opravdu skvostný! Děkuji!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...