úterý 27. března 2012

Dutch Crunch Topping - Výzva The Daring Bakers'


Březen, za kamna vlezem a něco si v nich upečem. Haha! Uznávám, že jako básnířka nejsem nic moc, ale pečení mi jde celkem obstojně. V mém okolí i u mě se to teď hemží domácími chleby, houskami a všelijakými jinými kváskovými dobrotami. Vhodným dárkem pro každou příležitost se zdá být sklenička pořádně kyselého kvásku - původem tak trochu z Dánska a tak trochu z Vinohrad. Jenže, ne vždycky je čas a nálada na třístupňové krmení žito-milných mazlíčků, a potom přichází na řadu droždí.
Třeba jako v březnové výzvě Odvážných pekařů, kterou pro nás připravily Sara a Erica z blogu Baking JDs. Vyzvaly nás, abychom upekli jakýkoliv chléb nebo housky a opatřili je speciální polevou z rýžové mouky, která se jmenuje Dutch Crunch Topping (holandská křupavá poleva). Výsledný kus pečiva se potom jmenuje Dutch Crunch Bread (holandský křupavý chléb), ale díky charakteristickým prasklinám se mu říká také Tiger Bread (tygří chleba) nebo Giraffe Bread (žirafí chleba). Vtipnou historku, proč britský obchod Sainsbury's přejmenoval svůj Tiger Bread na Giraffe Bread si můžete přečíst tady. Romantik tomu věří, cynik si myslí cosi o reklamě a romantikově naivitě.
Hostitelky Sara a Erica nám kromě receptu na polevu poskytly i recepty na housky a chleba. S jarním přetlakem energie jsem vyzkoušela oba, hned v prvním týdnu po zveřejnění výzvy.

Housky, nebo spíš bulky, mi připomínají želvy - byly boží a chystám se je udělat na piknik. U chleba se mi nepovedlo dosáhnout žirafího efektu a navíc mi ani moc nechutnal.

Dutch Crunch Topping
(připravujeme až 15 minut před pečením housek / chleba)

Ingredience:
7g sušeného droždí
120ml vlažné vody
15g cukru
15ml oleje
špetka soli
120g rýžové mouky (koupila jsem v Diana - svět oříšků)

Postup:
Všechny ingredience dáme do misky a promícháme. Směs nesmí být ani moc tekutá ani moc tuhá; přidáme mouku/vodu podle potřeby. Konzistence se nejvíc blíží těstu na lívance.
Necháme 15 minut odpočinout.


Bulky

Ingredience na 6 kusů:
7g sušeného droždí
60ml vlažné vody
240ml vlažného mléka
1,5 lžíce cukru
2 lžíce oleje
1,5 lžičky soli
až 600g hladké mouky

Postup:
V míse promícháme droždí, vodu, mléko a cukr a necháme asi 5 minut odpočinout. Ve směsi by se měly začít tvořit bubliny. Prostě normální kvásek.
Přidáme olej, sůl a polovinu mouky. Mícháme buď vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem. Postupně po troškách přidáváme další mouku, až se těsto začne odlepovat od stěn mísy. Není nutné použít všechnu mouku.
Těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu a chvilku ručně hněteme, až je hladké a elastické. Čistou mísu lehce vymažeme olejem, vložíme do ní bochánek těsta, přikryjeme ho fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Mělo by alespoň zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu a ostrým nožem ho rozdělíme na 6 stejných částí. Z každé ukoulíme pěkný hladký bochánek, který dáme na pečicím papírem vyložený plech. Zakryjeme fólií nebo utěrkou a necháme půl hodiny kynout.
(připravíme polevu z rýžové mouky)
Troubu si předehřejeme na 190°C.
Na vykynuté bulky naneseme pořádnou vrstvu polevy (použijeme téměř celou dávku, i když se zdá že je toho moc). Pečeme 25-30 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout.

Dalším úkolem bylo udělat z bulek sendviče podle naší fantazie a protože jsem zrovna náhodou měla slaninu, salát a rajče, připravila jsem BLT a přihodila k němu ještě plátky pečeného krůtího prsa. Mňam.

Jak jsem už psala, vyzkoušela jsem i druhý recept. To, že se nepovedla žirafa na povrchu by se dalo omluvit, kdyby mi ten chleba alespoň chutnal. Což se bohužel nestalo. Byl moc sladký a takový podivně vysušený, ovšem docela dlouho vydržel a když se otoustoval, tak docela ušel. Opakovat ho ovšem nehodlám.



Rýžový chléb

Ingredience:
7g sušeného droždí
120ml vlažné vody
1/2 lžičky cukru
120ml vlažného podmáslí
60 ml medu (dala jsem méně))
30ml oleje
1/2 lžíce soli
100g uvařené rýže natural, vychladlé
420g celozrnné pšeničné nebo chlebové mouky

Postup:
V misce promícháme droždí, vodu a cukr a necháme vzejít kvásek.
Ve velké míse prošleháme podmáslí, med, olej a sůl. Přidáme rýži a mícháme dohladka.
Vmícháme vzešlý kvásek a asi třetinu mouky a řádně propracujeme.
Postupně přidáváme další mouku, až se těsto začne odlepovat od stěn mísy. Vyklopíme ho na pomoučněnou plochu a hněteme ho asi 5 minut, až je hladké a pružné. Pokud těsto lepí, můžeme přidat trochu mouky.
Bochánek těsta přemístíme do mísy lehce vymazané olejem, přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme kynout 1,5 - 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu, trošku ho splácneme a vytvarujeme bochník tak, aby se vešel do formy. Tu vymažeme olejem a bochník v ní necháme půl hodiny dokynout.
Předehřejeme troubu na 190°C.
(připravíme polevu z rýžové mouky)
Na vykynutý bochník naneseme pořádnou vrstvu polevy a dáme péct na 45-50 minut. Necháme vychladnout na mřížce.

Skvělá výzva! A já zase o kousek víc miluju domácí pečivo a nebaví mě kupované.

17 komentářů:

  1. Krásně to vypadá. Taky jsem se o to pokusila, ale výsledek byl dost žalostný :-(. Za prvé se to nedalo jíst a za druhé mi sice kůrka popraskala, ale nebyla tak hezky zabarvená a zůstala bledá. A navíc mi rýžová mouka přišla dost drahá, tak jsem ji udělala, ale dopadlo to dost hrozně. No prostě škoda mluvit.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný! Ještě že jsem se do toho chleba nepustila :))

    OdpovědětVymazat
  3. Beautiful breads, great job on this month's challenge!

    OdpovědětVymazat
  4. To je hustý ta bulka! Vypadá to nádherně a já bych si hnedka zakřupla! Tohle musím fakt vyzkoušet! Chi, asi si dám předsevzetí, že se budu muset naučit pořádně angličtinu, abych se taky mohla přidat do týmu Odvážných pekařek/pekařů :-)
    Jdu si obložit domácí bagetu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Great looking bread and well done on the challenge. Sure this is yummilicious !!! Love your sandwich.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem nedávno dělala makové a sýrové rohlíky, mňam.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásne....ja som si najprv myslela, že sú to korytnačky (želvičky) :-))))))

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné to máš! Kéž jednou přijde den a já budu fotit stejně hezky jako ty. :) Mně bylo nejdřív trochu líto, že jsem ten chleba nestihla, ale když říkáš, že je moc sladkej a vůbec nic moc, tak už mě to vlastně ani nemrzí.

    OdpovědětVymazat
  9. Sorry to hear about your second experience not coming out as would have liked, but your first rolls are exceptional! Really great job on the challenge!

    OdpovědětVymazat
  10. Beautiful photos! I wish I could read your post, but I love that people around the world are making dutch crunch bread. Thanks for joining us!

    http://baking-jds.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  11. Moc pěkné! A jak už jsem psala vedle, jste prostě rychlejší než já:)

    OdpovědětVymazat
  12. Martina: dekuju... Je mi lito, ze se ti nepovedly :-( Co s tim bylo, ze se to nedalo jist? Budes to davat na blog? Jinak ryzovou mouku jsem kupovala asi za 20Kc 400g, coz za drahe nepovazuju...
    Meg: diky moc
    chef_d: thank you
    Madla: dekuju
    Pavithra: thank you
    Amelie: s timhle toppingem?
    Cistinka: diky.. taky mi tak trosku pripadaly :-)
    Karoleenah: jej, dekuju moc... Myslim, ze mam sama jeste dlouhou cestu pred sebou, co se fotek tyka...
    Renata: thanky you Renata... Finally I ate my bread too :-)
    Sara: Thank YOU for great challenge!
    Julka: diky :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Luci, na blog to dávat nebudu, protože jsem se dost naštvala a kromě jídla v koši tam skončily i fotky.
    Já viděla půlkilovou rýžovou mouku za 50 Kč. Domácí přípravu rozhodně nezkoušejte, pokud nemáte pořádný nůž v mixéru, jinak tam budete mít kousky nerozfašírované rýže a pak to leze do zubů :-(. A proč to bylo bledé? Nevím. Prostě jsou někdy chvíle, kdy se nedaří.

    OdpovědětVymazat
  14. promin, ale asi te miluju a tvoje jidla taky :D

    OdpovědětVymazat
  15. Dneska jsem pekla bulky, šlo to moc dobre, jen bych příště nedávala takovou vrstvu polevy, máme pekne bolavy dasne :). Ale jinak vynikající, určitě zařadím mezi oblíbené :)

    OdpovědětVymazat
  16. Hanka: jenze ono to pak nedela ten vzorek, kdyz se da malo polevy...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...