neděle 18. března 2012

Tartaletky s mandarinkovým crème brûlée

Nejsem si úplně jistá, že mám přiznat, jak jsem trávila sobotu. Je totiž dost dobře možné, že mi budete hrozně závidět (já bych si záviděla určitě), ale bylo to tak strašně bezva, že to prostě musí ven. Spolu s několika dalšími foodies ze scuk.cz jsem byla pozvaná k Tomášovi a jeho manželce Martině na absolutně bezkonkurenční oběd. Oběd, který se nám protáhl do večeře a ještě trochu dál. Kromě báječného jídla a skvělé společnosti, jsme si užívali spoustu různých vín od sommeliérky Lucie, domácí chléb od Julie, krásné jarní počasí a někteří dokonce otestovali i jezírko, vyhřáté na krásných 5°C.


Jak doufám, tak jsme si užívali i dezert, který jsem připravila já. Samozřejmě jsem byla lehce nervózní, protože - jak jistě každý uzná - něco jiného je péct pro lidi, co stejně snědí všechno a něco jiného pro mlsné jazyky scukařů. Vybrala jsem recept od Tartelette a myslím, že to dopadlo dobře.

Ingredience na 12 malých tartaletek
115g změklého másla
90g cukru moučka
1 vejce
190g hladké mouky
10g holandského kakaa
1/2 lžičky mletého kardamonu
špetka soli
---
120g cukru
3 vejce
6 žloutků
30g hladké mouky
115g rozpuštěného a lehce zchladlého másla
160ml mandarinkové šťávy
nastrouhaná kůra ze 2 mandarinek
2 lžíce Grand Marniere (nemusí být)
---
12 lžiček světlého třtinového cukru
kůra ze 2 mandarinek

Postup:
Máslo ušleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce. Vmícháme mouku, kakao, kardamon a sůl. Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a zpracujeme do hladké koule. Těsto se hodně lepí a přidávala jsem dost mouky navíc. Bochánek těsta zploštíme na placku, zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu chladit.
Připravíme si formu na muffiny (nebo formičky na tartaletky). Těsto vyválíme na placku a vykrájíme kolečka - tak velká, aby stačila na dno i boky budoucích košíčků. Vyložíme formu / formičky těstem, pořádně přitlačíme ke stěnám, aby nám těsto během pečení nelezlo dolů a propícháme ho vidličkou. Dáme formu alespoň na 20 minut do mrazáku.
Troubu předehřejeme na 180°C a tartaletky pečeme 10-12 minut. Necháme úplně vychladnout.
V žáruvzdorné misce prošleháme vejce a žloutky s cukrem. Přidáme mouku a máslo a pořádně promícháme. Nakonec vmícháme mandarinkovou šťávu i kůru. Směs šleháme ve vodní lázni, až zhoustne. Nepřestáváme míchat - dlouho se zdá, že se nic neděje, ale zhoustnutí (a případné zdrcnutí) je potom rychlé. Pokud dáváme Grand Marniere, vmícháme ho do hotového krému. Ten pak přelijeme do misky a povrch přetáhneme fólií, abychom zabránili vytvoření škraloupu.
Před podáváním naplníme tartaletky krémem a dáme vychladit. Povrch posypeme cukrem a pomocí flambovací pistole vytvoříme karamelovou krustu. Ozdobíme nastrouhanou mandarinkovou kůrou a vyfiletovanou mandarinkou. Podáváme ihned.

Jelikož jsem vynechala Grand Marniere, připravila jsem alespoň na ozdobu mandarinkové želé s vodkou. Druhou verzi, která je vidět na fotce (promiňte za kvalitu, ale tma&víno udělaly svoje), jsem dělala z důvodu jedné potravinové alergie a jedná se o Pâte Sucrée, krém je citrónová verze výše uvedeného receptu.

9 komentářů:

  1. uzasne tartaletky!!! fantazia!!!
    mimochodom uplne rozumiem - vybrat dezert pre ludi, ktori uz vsetko jedli a vyznaju sa, je riadny stres:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Závidím, závidím a ještě jednou závidím! Úžasně netradičí tartaletky s opravdu profi náplní jako od té nejlepší cukrářky. Kam se hrabe Fabešová!

    OdpovědětVymazat
  3. Anetka: dekuju moc :-)
    Madla: diky, snazim se :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Bylo to úplně super, mňam, mňam, ještě teď si říkám... Já nemám fotky chlebů snad žádný, tak to musím zopakovat. A taky jsem se stresovala:)

    OdpovědětVymazat
  5. Julka: diky :-) A z ceho ty ses stresovala, to fakt nechapu - autorka nejlepsich chlebu na svete a stres? Proc? Byly vazne dokonale :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zavidime! Jednoznacne zavidime. Muselo to byt super. Vela dalsich takych veceri :)

    OdpovědětVymazat
  7. anonymni: taky bych si dala rict :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Lucie, děkuju Vám za super recepty,díky Vám jsem se vrhla na pečení. K tomuto receptu mám dotaz - kde seženu žáruvzdornou misku, ve které vymíchám žloutky? Mám pouze malou a když jsem chtěla větší, v Potten měli za 4000 Kč a zase až tak moc jsem ji nepotřebovala:-) Děkuji za odpověď, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marketo, urcite v obycejnych domacich potrebach maji takove ty nerezove misy ruznych velikosti, ja nekdy pouzivam i mensi kastrol vlozeny do vetsiho. Misku za 4000 urcite nemam :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...