čtvrtek 15. března 2012

Kváskový chléb


Já vím, že zrovna teď je v kurzu Paleo dieta, ale já si nemůžu pomoci a musím se pochlubit. Kváskový chleba jsem už sice pekla, ale tenhle je úplně jiný. Obyčejný. Vypečený. Voňavý. Boží.

Svůj původní kvásek jsem bohužel umořila hladem, ale naštěstí mám přátele, kteří ve svých lednicích a mrazácích nějaký ten spící organismus mají a jsou ochotni se rozdělit. Tak se ke mně dostal kvásek od Kláry, které tímto moc děkuji. Pokusím se ho udržet při životě co nejdéle - nejlépe navždy.

Při prvním pokusu jsem nechtěla improvizovat a tak jsem využila osvědčené recepty a rady od zkušených. Založení kvásku jsem přeskočila, neb to za mě už udělali jiní a vrhla se rovnou na krmení. Uvedené časy jsem nedodržovala přesně, teploty jsem jen odhadovala. Začala jsem ráno, před odchodem do práce - darovaný kvásek jsem dala do misky, přidala mouku a vodu a nechala stát v kuchyni. Večer, když jsem přišla (po více než 12ti hodinách), nakrmila jsem podruhé a misku přišoupla blíž k topení. Poslední krmení přišlo ráno (asi po 10ti hodinách).
Po obědě jsem podle receptu pana Cuketky zadělala na chleba. Tedy, na chleby. Možná, kdybych přemýšlela hned od začátku, zjistila bych, že kvásku budu potřebovat jen 300g a nenadělala bych ho dvojnásobek. Ovšem bochník navíc nemůže nikomu překážet.


17 komentářů:

  1. Ty jo,domácí chlebík bych si dala hned! Šikulka:)

    OdpovědětVymazat
  2. ta chrumkava korka na nom!!!! krasny sa ti vydaril, klobuk dole!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Nene, bochníky navíc mohou semtam přebýt jen u nás, ale jako.. nedovoluju to, zájemců o ně je celkem dost:)
    Je to fešák!

    OdpovědětVymazat
  4. Marně už několik týdnů dumám, kde doma zařídit místo, kde je stále 30 stupňů. Bohužel to vypadá bledě... Já chci taky v okolí nějakou Kláru:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste sklenici s kváskem postavit třeba na router, ten vydává dostatečné a stabilní teplo. Nebo třeba na elektrický kotel (tak to dělám já). Prostě rozmezí 25-30 stupňů.

      Vymazat
    2. Ahoj, možná jsem něco dělala špatně, ale kvásek jsem vždycky nechala stát u panelu s troubou, a když jsem nepekla, tak vždycky vzešel. A to doma máme okolo 22°C...

      Vymazat
  5. Krásnej! Cuketkův recept funguje opravdu dokonale! Teď mám z kuchyně staveniště, už se nemůžu dočkat, až zase začnu péct. Tady je můj starší kousek: http://fiftydiary.blogspot.com/2011/12/0078-3122011.html

    OdpovědětVymazat
  6. Nejlépe se kvásek zakládá v troubě kde je jen rozsvícená žárovka.To jde u starších typů.Pokud máte troubu jako já, která svítí jen když hřeje, tak nastavte 30 stupňů, nechte nahřát, dejte kvásek do trouby na mřížku,za chvilku troubu vypněte a opakujte cca po 4 hodinách. V troubě se udržuje dostatečné teplo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní dobře s tou troubou, díky! (Ale ta Klára v blízkém okolí by byla taky dobrá volba:-))

      Vymazat
  7. Moc hezkej, voní až sem :-) Já bych si klidně ten druhý bochník vzala :-) Dneska jsem chtěla resuscituovat Aloise, který mi stagnoval v lednici, ale objevila jsem na něm malý kousíček plísně, tak ho místo jídla čekala záchodová eutanazie. Budiž čest jeho památce a já jdu zakládat kvásek číslo 2.
    Chlebu zdar!

    OdpovědětVymazat
  8. Lucko, chlieb vyzerá veľmi profi, úplne perfektný!

    OdpovědětVymazat
  9. janyany: dekuju :-)
    Marianna: diky, kurka se opravdu povedla (coz me vlastne dost prekvapilo :-))
    julka: priste se toho vyvaruju :-P Dik, od tebe si pochvaly cenim dvojnasob :-)
    Martina: dekuju :-)
    zd: teda! ten je dokonalej
    Madla: no ja mam taky odber zajisten :-) Diky
    katka: dekuju moc

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Lucie,
    Zajimalo by mne, jakou ma konzistenci Tvuj chleb, kdyz se upece podle receptu pana Cuketky? Ja kdyz se drzim receptu (az na teplotu peceni), tak chleb je kompaktni a ma peknou kurku, ale je dost tvrdy. Zajimalo by mne, jak docilit (a jestli to jde :) ) tvrde kurky a mekke stridky.
    Dekuji,
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  11. Jitka: muj chleb je v poradku - kurka krupava, ale ne prilis tvrda a tlusta, vnitrek tak akorat - trosku nadychany, ale ne moc... Dodrzela jsem Cuketkuv recept presne, jen peceni jsem zkratila na 25 minut. Nevim, cim jsem si takovy krasny chlebik zaslouzila :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Lucie, diky za odpoved. Ja to budu zkouset dal. On i ten tvrdy chleb je moc dobry a chutna mi vic nez z obchodu (mozna taky proto ze je MUJ).
    Bohuzel jsem take prisla o kvasek, takze zatim si zkousim doma neuspesne vypestovat vlastni - dokud mne nedojde trpelivost a neskocim si do pekarny pro hotovy :)
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  13. Jitka: no muj kvasek zatim zije, az se tomu sama divim :-) Domacim chlebum zdar!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...