úterý 20. března 2012

Jour du Macaron - Macarons s bílou čokoládou a mandarinkovým želé

Dneska je Den macarons a já zase trčím v Praze, místo abych se cpala těmahle neuvěřitelnejma potvorama přímo pod Eiffelovkou (nebo někde kolem). Mohla bych si to dát jako předsevzetí - příští Jour du Macaron strávím v Paříži, v jedné ruce macaron od Pierra Hermé, v druhé macaron od Ladurée a nebudu mít tím pádem volnou ruku na to, abych pekla vlastní.
A vztekala se u toho, jako vždycky. Přestal mi totiž fungovat původní recept. Nevím, jestli za to může trouba, jiný druh mandlové mouky nebo nějaký šotek, ale prostě už to nejde.
Vyzkoušela jsem jiný recept - z knihy Macarons. Napoprvé zafungoval dokonale - to jsem tančila kolem trouby a vyskakovala metr vysoko - aby mě druhý pokus srazil k zemi. Takhle nepovedené makronky jsem neměla snad ani v úplných začátcích!

První a druhý pokus podle receptu Pierra Hermé

Rozhodla jsem se začít znovu a strávila jsem hodiny pročítáním receptů, studováním návodů, sledováním videí a zkoumáním fotopostupů. Vybrala jsem recept z knihy Sucré, nakombinovala postup ze dvou různých foodblogů a snažila se moc netěšit. Všechno, co jsem dosud věděla o macarons, jsem musela zapomenout a voilà - první várka a 100% úspěch! Opět jsem tančila a skákala kolem trouby (ještěže mě nikdo neviděl) a opět byla moje pýcha z prvního pokusu potrestána naprostým fiaskem při pokusu druhém. Tak trochu vím, čím to bylo a tak jsem stejný recept i postupy použila znovu.
A teď teprve nastalo překvapení. Celý plech macarons se povedl na jedničku, jen jedna řada popraskala. Druhý plech ze stejné dávky těsta - to samé. Oukej, chápu, trouba peče nerovnoměrně, krajní řady budu vynechávat. Umíchala jsem další várku těsta a nestačila se divit. Na prvním plechu popraskaly skoro všechny, úplně nepravidelně a neočekávatelně. Druhý plech jsem dala do trouby už pěkně vytočená (ve skutečnosti mě napadá mnohem horší slovo), protože tohle prostě nedávalo smysl. Poslední plech tomu vůbec nepomohl, protože nepraskl ani jeden kousek. Já vím, vypadá to jako úspěch, ale já jsem tak trochu zoufalá a mám pocit, že tomu všemu s každým dalším plechem, plným povedených či nepovedených macarons, rozumím zase o něco méně.

1. várka    -    2. várka, 1. plech    -    2 várka, 2. plech

Každopádně se o nový recept podělím. Za zkoušku, kromě pár ingrediencí, nic nedáte. A jíst se to dá i nepovedené, o čemž hodně vědí moji spolubydlící.

Ingredience na 80 skořápek, tedy 40 macarons:
138g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
125g moučkového cukru
105g bílků (3-4)
105g cukru krupice
barvivo

Postup:
Mandlovou mouku s moučkovým cukrem promixujeme ve foodprocessoru a prosejeme přes jemné síto.
Troubu předehřejeme na 150°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem a pokud si nejsme jistí, že zvládneme dělat pravidelná kolečka, pod papír vložíme šablonu.

Do mísy elektrického mixéru dáme bílky a cukr krupici. Nejprve šleháme na nízké otáčky, až se rozpustí cukr. Poté otáčky zvýšíme na střední a šleháme, až dosáhneme lesklé, ale stále ještě tekuté konzistence. Zvýšíme otáčky téměř na maximum a šleháme dál, až nám vznikne hodně pevný sníh (takový, který bychom normálně považovali za přešlehaný).
Přidáme barvivo a na maximální otáčky šleháme ještě minutku. Sníh je úplně pevný a vypadá vysušeně.
Přisypeme do něj mandlovo-cukrovou směs a mícháme a obracíme stěrkou, dokud nedosáhneme tekuté konzistence - takové, kdy po vyndání stěrky z mísy, vytvořená špička pomalu klesá zpět, až po ní není ani stopy. Trvá to dost dlouho, ale je třeba vytrvat, jinak macarons popraskají.
Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou a na plech nastříkáme pokud možno pravidelná kolečka. Každým plechem důrazně praštíme párkrát o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin a macarons měly hladký povrch. Opatrně vytáhneme papírovou šablonu zpod pečícího papíru. Pečeme 18 minut. Ihned je sundáme (i s pečícím papírem) z plechu, aby se zespodu ještě nedopékaly. Lehce vychladlé je odloupneme z papíru a před plněním je necháme vychladnout úplně.


Ganache z bílé čokolády

Ingredience:
125ml smetany ke šlehání
200g bílé čokolády

Postup:
Čokoládu nalámeme do misky a zalijeme vroucí smetanou. Necháme chvíli stát a rozmícháme metličkou dohladka. Povrch ganache potáhneme fólií a necháme vychladnout a následně ztuhnout do lednice.

Mandarinkové želé

Ingredience:
150ml mandarinkové šťávy
1,5 lžičky mleté želatiny

Postup:
Vychlazenou mandarinkovou šťávu přecedíme, nalijeme do kastrůlku a posypeme želatinou. Necháme nabobtnat asi 10 minut. Opatrně zahřejeme, ale nevaříme a mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Přelijeme na tácek s vyšším okrajem nebo do plastové krabičky, tak aby hladina dosahovala asi do výšky 1,5 cm. Necháme ztuhnout v lednici.

Pomocí cukrářského sáčku (jde to i lžičkou, ale sakra blbě) naplníme polovinu skořápek, doprostřed vmáčkneme malou kostičku želé a přiklopíme druhou polovinou skořápek. Necháme rozležet ve vzduchotěsné nádobě v lednici minimálně 24 hodin před podáváním.
BON JOUR DU MACARON, MES AMIS!

69 komentářů:

  1. Krásné fotky i makronky, jarně zářivé. A ráda bych Tě u té trouby viděla tančit :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je prostě hotová věda, ale tvoje makronky vypadají moc dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavli: diky moc (a ten tanec je spis takoveho domorodeho poskakovaciho typu ;-))
    Martina: dekuju moc :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem se konečně rozhodla je vyzkoušet, přítel má o víkendu narozeniny, tak je zkusím napéct na oslavu. Ale raději si nechám v záloze i nějaký jiný zákusek, kdyby se to náhodou nepovedlo :-)

    OdpovědětVymazat
  5. waw,tie su prekrasne,Lucka!!!ja som pri macarons podobne zufala,tiez sa mi stava,ze polka plechu je ukazkova,a druha polka plechu popraskana..:(( a pritom robim vsetko rovnako..

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj
    vyzera to dobre.
    mozem sa spytat - mandlovu mucku vyrabas alebo kupujes.
    inac ja som robil podla Pierra Herme len raz, a vyslo to tak nejako na 50% uspech...
    ale robil som z jeho 2 knih viac veci a tie dopadli lepsie, co si uz skusala Ty?

    OdpovědětVymazat
  7. aha uz to vidim, Ty linkujes na knihu Macarons, ja mam recept z Chocolate desserts a este mam Desserts.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsi me navnadila :D Doma zbytek mandlove mouky, tak jsem to zkusila, a vysledek je, ze tu piju kafe a jim krupave mandlove susenky :D
    Zacinam z toho vinit troubu, protoze za to urcite muze, i za ten zdrclej red velvet cake :P
    (pro ilustraci : http://img.ritta.cz/fujmacarons.JPG ) Jinak ti ty tvoje fakt moooc zavidim, jsou nadherny :)

    OdpovědětVymazat
  9. si velmi sikovna!!! podarili sa ti uzasne!

    OdpovědětVymazat
  10. Můžu se zeptat kde bych sehnala tu mandlouvou mouku? popř. na jak drobno ty mandle musí být když si ji udělám sama. Děkuji Edita :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tohle je pro tebe neuspech? hahah, nekdy se s tebou podelim o svuj neuspech :D O makaronky jsem se pokousela dvakrat a vubec se nepovedly :)
    Nejhorsi je prace s cukraskym pytlikem :)

    A to kde schanis mandlovou moucku by me take docela zajimalo

    OdpovědětVymazat
  12. No tak to vypadá naprosto úžasně, dokonale.

    OdpovědětVymazat
  13. Zkusilas je zaříkat? V tom bude nejspíš nějaká magie, jinak to není možný :)

    OdpovědětVymazat
  14. Prosím prosím, můžu být tvoje spolubydlíci?? :D
    Vypadají úžasně!

    OdpovědětVymazat
  15. Výborné jsou i na Labužníku! http://www.labuznik.com/recept/malinove-macarons-makronky-s-bilou-cokoladou/ a http://www.labuznik.com/recept/cerne-makronky-neboli-nekronky/

    OdpovědětVymazat
  16. Ty jsi prostě dokonalá makronková víla! V mražáku se mi nakupilo nějak moc bílků, tak si říkám, jestli to risknout nebo udělat něco méně komplikovaného. Jsou perfektní a ty máš můj obdiv, i když jsi šílená perfekcionistka :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Martina: diky moc... Jsou to proste potvory, neda se nic delat...
    Klara: dekuju mockrat, ale stejne se uz tesim na ten workshop
    Sim: diky... mandlovou mouku kupuju
    Meg: to je mi lito, ze se nepovedly... Ale tusim, ze mas na strankach i nejake extra povedene, ne?
    Anetka: dekuju moc :-)
    Edita. - mandlovou mouku kupuju ve spol. Monaci Int. - je to hned prvni odkaz na google, obcas maji v Lidlu, kupovala jsem i v Intersparu (jemne mlete mandle).
    B.: jen dvakrat? Ja uz to zkousela minimalne 50x... Ad mandlova mouka - viz odpoved Edite
    Jana: ne zcela, ale moc dekuju :-)
    Anglictina: dekuju :-)
    Dv: zarikat ne, ale nekdy k nim drzim rec :-)
    Lucy: :-D dekuju
    anonymni: no, vypadaji moc pekne
    Madla: haha, s mym slovnikem nad nepovedenymi varkami bych se za vilu urcite neoznacila ;-) Jednu varku zkus, za to nic nedas... A dekuju za pochvalu :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Je to fakt nespravodlivé. Toľko práce a keď sa nedostaví 100% úspech, tak je to na h.... Pri čítaní sa mi moje obavy potvrdili. Je to potvora, tento macarons :). Dúfam, že si budem môcť dať, pod tou Eiffelovkou macarons cca o 2 týždne (Lucka, budem na teba myslieť ;-)).

    OdpovědětVymazat
  19. Lucie: No, mam, ty kam prijde kakao do smesi, ty byly fakt pekny :)) ale ty bez nej se mi jeste nepovedly. A ja bych fakt moc chtela uzasne barevne macarons, taaak moooc! :D A to jsem si tentokrat rikala, ze ta smes vypada pekne, no mam pred sebou asi jeste peknou radku pokusu :)

    OdpovědětVymazat
  20. Meg: mne se taky ty od PH povedly jen kakaove, ta druha hmota byla moc ridka... Ale s timhle novym receptem je to huste fakt strasne, micham to vzdycky desne dlouho, nez je konzistence spravna (a mozna nemicham dost a proto praskaji)... Drzim palce, at se to podari :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Jé, ty jsi mi dneska vážně udělala radost! Oznámením, že na moje narozeniny je den macarons!! :) Kdysi jsem začala sledovat tvůj blog právě kvůli receptu na makronky.

    OdpovědětVymazat
  22. s macarony bojuji stale, nicmene uz se dost lepsim... ultimatni studijni material jsem nasel na:

    http://bravetart.com/blog/MacaronMyths
    http://bravetart.com/blog/TheTenCommandments

    ... aneb zkusenosti profi cukrarky, ktera produkuje stalou kvalitu za jakychkoliv okolnosti :) osobne myslim, ze klic je ve velmi (do "sucha") vyslehanych bilcich s cukrem (coz se mi nikdy nepodarilo rucne a musel jsem si poridit robot) a samozrejme pak hlavne na lava-like konzistenci macaronage plus spravne teplote trouby :)

    OdpovědětVymazat
  23. Kinga: ooo, zavidim, zavidim... Pekne si to uzij a dej si i za me :-)
    Sirii: tak opozdene vsechno nejlepsi :-)
    LV: jj, tyhle stranky znam...

    OdpovědětVymazat
  24. Lucka, aj ja sa dlho chystám na tieto úžasne chutné krásky, takže Tvoj článok ma veľmi potešil - inšpirácia a tipyyy trikyyy :)

    OdpovědětVymazat
  25. andurejka: tak at se povedou hned napoprve :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Tak konečně jsem tu "francouzskou laskonku" porazila! Včeerajsem upekla, přes noc dala uležet do lednice a dnes mi muž volal, že snězeno (prý kolegyně prohlásila, že kam se na ně hrabou ty od Paula, takže máte skvělý recept!)
    Poprvé jsem se pustila do těchto http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/04/velikonocni-macarons-se-slanym.html macrons na podzim, druhá várka sice byla promptně snězena, ale já, upatlaná od karamelu všude, jsem stále nebyla spokojená.
    Tyto skořápky mi přijodu lepší, i když mi taky trochu popraskaly, příště dám bílky 4.
    Moc Vám děkuji za skvělé recepty, ráda chodím na tyto stránky pro návody na "vyšší dívčí":-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  27. Amelie: dekuju :-)
    Eva: to jsem rada, ze se podarilo :-) Dekuji za mily komentar
    Julka: neni zac - preclik byl exkluzivni ;-)

    OdpovědětVymazat
  28. Lucia, su nadherne! A tvoje rozcarovanie velmi dobre poznam! Mna tiez zacal zlostit povodny recept a uz skoro vobec nepocuva :( A ten spravny novy som este nezacala hladat, nie je kedy... ale ak bude viac casu, urcite vyskusam aj nejake tipy od teba ;)

    OdpovědětVymazat
  29. Vidím že už jsi mak(a)ronkový odborník :) Já zatím sbírám odvahu k prvnímu pokusu, určitě se tu inspiruju :)

    OdpovědětVymazat
  30. Adusha: dekuju mockrat! Drzim palce, at se ti napriste vydari :-)
    Katka: zdaleka nejsem :-) Doufam, ze se ti povedou a budou chutnat...

    OdpovědětVymazat
  31. Krasne makronky! Tak ma navnaili ze som ich jednoducho musela vyskusat:)
    Isla som presne podla receptu, vsetko si pekne navazila:) Akurat som robila z polovicnej davky a nepouzila som farbivo. Pred pecenim som ich nechala este 30minut postat a piekla som na 140C 15minut lebo boli trohu mensie. Vysli krasne, len maju spicku - nemala som spravne zdobitko. Budem plnit lemon curd a cokoladovou netierkou Côte d'Or.
    Dakujem za fungujuci recpet a samozrejme chvalim krasny blog!

    OdpovědětVymazat
  32. zunicka: dekuju moc a jsem rada, ze se ti povedly :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Makaronky jsem už dvakrát zkoušela, ale dopadlo to .. no špatně :D A tentokrát to jako makronky chutná a docela i vypadá ! :)

    OdpovědětVymazat
  34. La Parisienne: no nevypada, ale aspon, ze to chutna :-D Preju hodne stesti v dalsich pokusech...

    OdpovědětVymazat
  35. klidně bych stříkala cukrářským pytlíkem jako divá, plnila a cokoliv, ale prosím ať to za mě někdo ušlehá a upeče :D to mě opravdu nebaví.
    Jinak máš je opravdu nádherné. Nikdy jsem se o ně nepokoušela, protože jsem je zatím stále neochutnala (to je tak, když nebydlíš v Praze nebo jsi tam ani nikdy nebyla abys navštívila Paula).. nevadí, snad brzy :)
    Jsi moc šikovná!!

    OdpovědětVymazat
  36. M.: on to za me usleha robot a upece trouba ;-) Dekuju moc za pochvaly :-)
    Anne Richman: dekuju :)

    OdpovědětVymazat
  37. DOBRÝ DEN.KDE KOUPÍM MANDLOVOU MOUKU? DĚKUJI MOC EDITA.

    OdpovědětVymazat
  38. Edita: vubec nejlepsi je nekricet a pouzit google... Mandlovou mouku kupuji v eshopu Monaco Int...

    OdpovědětVymazat
  39. Nekřičet,prosím?

    OdpovědětVymazat
  40. Dobrý den, mohli byste sem někdo prosím opsat recept na macarons od PH? Moc bych chtěla vyzkoušet ty čokoládové. Nebo kdyby ne, dá se kuchařka sehnat v Luxoru? A pod jakým názvem? Děkuji za odpověď. Hanka

    OdpovědětVymazat
  41. Hanka: kopirovat ani opisovat recept sem vazne nebudu, kniha se jmenuje Macarons a da se koupit treba na Amazonu.

    OdpovědětVymazat
  42. Dobrý den, vaše macarons vypadají úžasně! Chtěla bych se zeptat, jaký máte "odpad" po prosátí mandlové mouky. Pokud bych totiž použila opravdu jemné sítko, nejméně polovinu mandlí vyhodím. O macarons jsem se pokoušela dvakrát, jednou podle vašeho staršího receptu, s doma mletou moukou a s kakaem, zhruba polovina popraskala, ale alespoň to macarons připomínalo. Tehdy jsem určitě dala mandlí méně, protože se mi je nepodařilo namlít tak najemno. Tentokrát jsem postupovala podle tohoto receptu a použila barvivo a výsledek je strašný...
    Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpadu mam nakonec tak cca 1 lzicku. Kdyz uz to dal neprosiva, tak je jeste vratim do foodprocessoru a znovu pomelu. Navic mam velmi jemne mletou mandlovou moucku.

      Vymazat
  43. Cez víkend sa na ne chystám. Neskúšali ste nechať cesto pred pečením pri pokojovej teplote 30 minút zaschnúť? Niekde som aj čítala, že by sa mal urobiť cukrový rozvar...ale mal by mať presnú teplotu. Vyskúšam asi aj niečo z Vášho blogu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkousim ruzne recepty a postupy. Viz dalsi prispevky pod stitkem "macarons"

      Vymazat
  44. Dobrý den,
    vaše výtvory zde vypadají vskutku nádherně! :)
    Mám jeden protivný dotaz: všude čtu, že se do Macarons má přidat cukrový rozvar o přesné teplotě 118°C, ale v tomhle receptu nic takového nezaznělo...Tím tento recept nechci nijak snižovat, nechce se mi také dát několik set korun za teploměr. :)
    Jaký je Váš názor na tohle měření teploty atd. ?
    Děkuju, hodně zdarů s pečením i vařením!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkousela jsem oba typy receptu - tedy s rozvarem i bez nej. V soucasne dobe mi funguje tento bez rozvaru, takze ho pouzivam.

      Vymazat
    2. Ověřené, jednoduché. Není co řešit. :) Děkuji!

      Vymazat
  45. Ahojte noo tak ja mam za sebou dalsi neuspesny pokus tentokrat s cukrovym rozvarom, macronky moc nenarastli, popraskali nie su teda ale vobec leskle a niektore pre istotu nejdu ani zoskrabnut z papiera, tak rozmyslam ze ich nabuduce nastriekam hrubsie, velky problem je aj s mandlovou mukou, ja som kupila v bioobchode ale bola prilis na hrubo umleta...jaj moyno nabuduce budem musiet este pogooglit nejake hinty :)Zuzana

    OdpovědětVymazat
  46. Ahoj Lucie :) tenhle recept mi nejak spolehlive nefunguje, ale ten tvuj stary docela jo..jen te patce se moc nechce, je dost mala. V troube to chvilema vypada, ze budou ukazkovy, ale pak nevim co se stane a patka se zmensi..nevis cim to muze byt? A jeste mam problem s tou cokoladovou ganache..nejak mi nezhoustla :/ mozna je to druhem bile cokolady, nevim..ale zkousim dal a tesim se na tvoje dalsi recepty :) a doufam ze nekdy ochutnam tvoje vytvory. Dekuji za inspiraci :) Nikola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Nikolo, tak radsi pouzivej ten puvodni :-) Co se tyka patky, tak ja nevim, mam pocit, ze je kazdy den jina...
      Ganache musi byt z vazne dobre cokolady, protoze jinak to nezhoustne a musi se to davat snad 4:1 s tou smetanou. V bezne obchodni siti snad kloudna cokolada ani neni, ja beru Belcolade z eshopu Monaco Int. pripadne jsem mela dobre zkusenosti s Valrhonou, ale to je jina cenova kategorie... At se dari :-)

      Vymazat
  47. Ahoj Devcata,tak mam pocit,ze role se obraci. Zatimco o Vanoce jsem nevedela, co s bilkama a vymyslela recepty na nejlepsi smazene bilkove koule s ementalem a cesnekem, ted mi zase vlivem makronkoveho silenstvi budou zbyvat zloutky :-D Mate nejake tipy na rychle zuzitkovani zloutku? U me zatim vede bramborak, knedliky s vajicken nebo volske oko...

    OdpovědětVymazat
  48. Luci, mam na Vas jeste dotaz ohledne formicek na makronky. Nedavno jsem je objevika v jednom casopise a zajasala. Zkousela jste nekdy makronky s formickama? Pripadne lisi se nejak tvar a celkovy vzhled makronek? Dekuji

    OdpovědětVymazat
  49. Eva: knedliky se zloutkem a volska panenka, ne? :-D
    Jinak spis je lepsi mrazit zbyle bilky, nez vyklopit bilek a vymyslet co se zloutkem, ktery se neda mrazit. Ja delam rakvicky, zloutkovy kremy nebo dost zloutku je treba do zmrzliny...
    Formicky na macarons nepouzivam, tak nemohu poradit.

    OdpovědětVymazat
  50. Ahoj Lucie,

    tak jsem se nenechala odradit prvním neúspěchem z pečení makronek, který dopadl katastrofálně snad už jenom kvůli velmi špatnému receptu.

    Zkusila jsem tedy tvůj s nadějí, že na tom není přece nic tak těžkého.

    Rozdělila jsem si pro jistotu práci na dvakrát, abych mohla nejdříve prověřit celý postup. První várka nevypadala moc pěkně, celá popraskala. Ale jinak jsem měla alespoň radost z toho jak vyběhly a šly pěkně odloupnout. Říkala jsem si, že jsem to tedy málo míchala.

    Druhou várku jsem zase zamíchala příliš, což jsem zjistila už při nalívání na plech. No a taky skoro vůbec nevyběhla. Ale nepopraskala! :D

    Jinak těsto se mi konzistencí moc líbí, tak třeba to vyjde příště. :D Díky za recept!

    Mori

    OdpovědětVymazat
  51. Zdravím podruhé.

    Tak až napočtvrté se povedly. A žel nebylo to postupem, ale troubou. Myslím, že na té skutečně nejvíce záleží. ;)

    Ještě by se hodila informace kolik do nich dát barviva, aby byly takhle krásně barevné. Použila jsem oranžové gelové, ale příliš jsem šetřila a vznikla taková moc nehezká barva. :)

    Hodně úspěchů všem.

    Mori

    OdpovědětVymazat
  52. Mori: je to proste alchymie, ale pecu uz v kdovikolikate troube a vzdycky se to nakonec podda. Mnozstvi barviva nemerim, davam od oka... V troube to vzdy zesvetla, tak je treba s tim pocitat.

    OdpovědětVymazat
  53. Ahoj Lucie,
    chtela bych se zeptat, jak upravit pomery ingredienci pokud chci udelat cokoladovou verzi (tedy s kakaem). Nechala jsem tve puvodni pomery, ale testo dopadlo prilis tuze (netekute). Myslim, ze tam bylo moc sypkych ingredienci.
    Dekuji za radu. Boba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja davam jen malo kakaa, takze problem nemam. Bud zkusit vice michat nebo ubrat trosku cukru a nahradit ho tim kakaem. Ale vyzkouseno nemam. At se podari :)

      Vymazat
  54. Ahoj, nechce se mi mlít mandle. Kde mám koupit tu mouku?

    OdpovědětVymazat
  55. Mnoho dotazu na mouku a zadna odpoved. Tak si tedy dovolim: ja ji kupovala v Marks and Spencer - potraviny. 200g za 100 Kc, prosit je potreba.

    Pokud budete mlit samy(i) doma, tak uplne na moucku.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...