středa 3. srpna 2011

Vanilková zmrzlina


Venku to konečně zase vypadá, že je srpen a ne listopad, takže už se nemusím bát zveřejnit recept na zmrzlinu, který jsem zkoušela asi před čtrnácti dny.
Vlastně mě nikdy ani nenapadlo si dělat domácí zmrzliny; nemám strojek a mrazák mívám beznadějně plný. Jenže pak se přihodilo, že jsem nutně potřebovala větší než malé množství bílků a tak jsem v kuchařce hledala, kde upotřebit ty žloutky. No a našla jsem právě recepty na zmrzliny, kde se žloutků spotřebuje... no, až je člověku stydno. Pokud tedy máte zdroj dobrých vajec (jako třeba vlastní slepice nebo babičku vlastnící slepice), je zmrzlina dobrá volba, jak se příjemně zbavit přebytků. Z bílků (které v lednici vydrží třeba i pět dnů), pak můžete vyzkoušet třeba Pavlovu, Laskonky nebo potrénovat macarons.

Recept je z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové,

Ingredience:
300ml smetany
200ml mléka
100g cukru krupice
1 vanilkový lusk
špetka soli
8 žloutků
50g medu

Postup:
Smetanu a mléko svaříme s polovinou cukru, solí a dření z vanilkového lusku.
Žloutky vyšleháme ve vodní lázni spolu se zbylým cukrem do husté pěny. Moje rada zní - vezměte si opravdu velkou nádobu, dost to nabude a budete ještě přilévat smetanu s mlékem.
Horkou smetanovou směs zašleháme do žloutkové pěny a mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Odoláme pokušení hodit to na přímý oheň, děláme zmrzlinu, ne míchaná vajíčka.
Odstavíme z vodní lázně, přidáme med, necháme ho rozpustit a pak krém zchladíme v ledové vodní lázni (do dřezu napustíme studenou vodu, přidáme led). Krém přecedíme přes husté sítko a dáme vychladit do lednice asi na 4 hodiny. Pokud jsme šťastnými majiteli zmrzlinového strojku, tak použijeme ten, pokud ne, krém promícháme a dáme - nejlépe v nerezové misce - do mrazáku. Během mrazení několikrát promícháme pomocí ponorného mixéru nebo metličky, aby zmrzlina byla hladká s jednolitou strukturou.
Podáváme jen tak nebo s ovocem či karamelem a šlehačkou.

Miluju léto!

23 komentářů:

  1. Sakra, ať se člověk podívá kamkoliv, nikde žádný prostor pro originalitu (či prvenství), protože všechno najdu dřív u tebe :D Dneska ráno jsem četla článek o bazalkovo - limetkové zmrzlině, kde stejně jako ty zmiňovali i zmrzlinovač (o kterém jsem mimochodem slyšela poprvé v životě), ale myslím, že postačí, přesně jak píšeš občas promíchat. Kromě nápadu, zvedám tedy palec hlavně pěkným fotkám a tomu krásnému ovoci! :)

    OdpovědětVymazat
  2. I já letos ujíždím na domácích zmrzlinách a sorbetech a taky zmrzlinovač nevlastním (stejně by se do naší pidi kuchyně už další krám nevešel, i já se svým rostoucím pupkem mám c dělat, abych se do tak malého prostoru vtěsnala :-)), takže domácí zmrzlině třikrát hurá!
    Jestli chceš, nakoukni ke mně, fotky mám sice jen cvaky, ale recepty opravdu fungují ajsou moc dobré - zatím jsem zpracovala recept na sorbet z černého rybízu a čerstvé máty, angreštový sorbet s meduňkou, na smetanovou levandulovou zmrzlinu a jogurtovou zmrzlinu s višněmi a bílým rumem: http://madlinakuchyne.blog.cz/1108/studena-vlna
    A budou následovat další, tak nějak vyrábím zmrzliny, srobety, džemy, vaříma peču rychleji než stíhám psát a zveřejňovat články :-)

    OdpovědětVymazat
  3. to Kudrlinka: s pouzitim zmrzlinovace dosahnes mnohem mnohem lepsi konzistence, ale proste to jde i bez nej :-) Diky za tolik pochval a myslim, ze prostoru pro originalitu nechavam dost a dost - sladkosti je tolik :-)
    to Madla: ty jsi proste dabel! Tolik skvelych prichuti, to snad ani neni mozne...

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam mňam, ještě, že mám tu babičku se slepicema :-) Snad počasí vydrží, abych mohla vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  5. och, aj keby krúpy padali (dúfam teda, že nebudú), v najbližších dňoch vyskúšame! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to já jsem na svém zmrzlinovači závislá a je to jeden z nejčastěji používaných domácích přístrojů (vede ponorný mixér a šlehač.) Konzistence je pro mě zásadní, vlastně proto spíš dělám smetanové než sorbety, protože ty jsou v podání neprofi strojku vždycky trochu krystalikové. Jinak já mám opačný problém, kvanta bílků, protože žloutky padají do zmrzliny ve velkém :) Právě jdu na smetanovou rybízovou z červeného rybízu, je lahodná. No a co je nejhorší, právě jsem objednala strojek na domácí kornoutky, protože děti je začaly vyžadovat (bez kornoutku to prý není pravá zmrzlina). A taky mám mrňavou kuchyň, ale prostě se neumím krotit. Vanilkovou dělám trochu jinak (bez medu), ale určitě je tahle báječná.
    Dv

    OdpovědětVymazat
  7. to Pavli: zavidim :-) A co se tyka pocasi, nejlepsi je nadelat zmrzlinu, kdyz neni moc hezky a jak vykoukne slunicko, tak se na ni vrhnout ;-)
    to andurejka: :-)
    to Dv: ja vim, ze bych zmrzlinovac neuzila a navic mame fakt malej mrazak plnej vyvaru, bylinek a ledu na drinky... Plus smetanove vseobecne nemusim, jsem spis na ty sorbety... Ale domaci kornoutek, ten bych si teda dala :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Lucko, ani nevíš, jak ti závidím! Můj mrazák je totiž zaplněný naprosto pořád (mamka vášnivě zamrazuje houby, hrášek, maso a další produkty ze zahrady a od babičky), takže pokud chci zmrzku, tak leda tak koupit a sníst naposezení. Každopádně takovouhle vanilkovou doplněnou o čerstvé ovoce bych si dala hned! Strojek taky nemám, takže pokud se někdy místo uvolní, nechám se inspirovat tvým postupem :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá fantasticky! Abych pravdu řekla, mě od zmrzliny neodradí ani listopadové teploty, takže se nemusíš zdráhat a klidně piš "studené" recepty kdykoliv ;-). Mňam!
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  10. to Catalina: je to jako vzdycky - kazdy by chtel, co nema :-) Ja bych zmrzku klido ozelela, kdybych mela zahradu, ze ktere bych ten mrazak naplnila
    to Vivi: dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Já to říkám pořád, že to jde i bez zmrzlinového strojku :-) Dělám ji trochu jednodušším postupem :-) Ad. mrazák: Led musí být - hlavně do Pastisu (i když to vypadá, že snad zítra ráno bude za oknem :-( )
    Krásně vybarvené foteky :D
    P.

    OdpovědětVymazat
  12. to Papaja: Pastis neee :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Mňam! Ještě nikdy jsem domácí zmrzlinu nedělala, ale někdy budu muset začít!

    OdpovědětVymazat
  14. Lucka, urcite prilezitostne vyskusam tuto tvoju verziu vanilkovej zmrzliny. Ja som uz raz skusala doma robit zmrzlinu- levandulovu - bez zmrzlinovaca a ono to fak funguje. Treba len si dat zalezat na tom premiesavani pocas proscesu tuhnutia, aby sa do zmrzlinovej zmesy dostalo, co najviac vzduchu a potom je zmrzlina pekne nadychana a nezamrzne v jeden kompaktny blok:). Tvoje fotecky su nadherne a o zmrzlinke vobec nepochybujem. Uz sa na nu teraz tesim. Pa Ada

    OdpovědětVymazat
  15. to Klara: doufam, ze ti zachutna :-)
    to Adriana: dekuju moc

    OdpovědětVymazat
  16. Fiiiha zmrzlinka vyzerá výborne a určite chutí ešte lepšie :)

    OdpovědětVymazat
  17. Jé, díky, vanilkovou zmrzlinu miluje moje mamka (dělají u nás vynikající točenou a tak si tam pro ni chodí) a tak bych ji mohla zkusit doma vyrobit jako překvápko :)

    OdpovědětVymazat
  18. to Meg: to bude mit mamka urcite radost :-) Ta zmrzka je necekane dobra...

    OdpovědětVymazat
  19. Mmch, pamatuješ si ještě, jak tahle vanilková chutnala? S novým strojem jsem začala vyrábět vanilkovou bez vajec, tzv. philadelphia styl a chutná mi mnohem víc, tyhle mnohožloutkové mi přišly příliš vaječné a trochu tlumící chuť samotné vanilky... S jinými žloutkovýžmi zrmrzlinami tenhle problém nemám, ale konkrétně u té vanilkové jo..

    OdpovědětVymazat
  20. To vypadá parádně. Díky za recept. :-) Musím se přiznat, že zvlášť teď přes léto si zmrzlinu dopřávám každý den. Domácí jsem ale zatím nezkoušela dělat. Dost ale uvažuji nad tím, že bych si domů pořídila takový ten domácí zmrzlinovač Nedávno jsem to viděla u známých a přijde mi to jako docela praktická věc. Zvlášť tedy pro lidi, kteří milují zmrzlinu tak, jako já. :-)

    OdpovědětVymazat
  21. To je super nápad. Mě nikdy nenapadlo připravit domácí zmrzlinu. Určitě ji udělám, jsem zvědavá, jak hodně se liší od té kupované :-) . My jsme si letos v létě oblíbili ledovou tříšť. Koupili jsme si výrobník ledové tříště z Cesk a nejen děti, ale i já s manželem jsme na ni pořád chodili :-D .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...