čtvrtek 18. srpna 2011

Vanilkový cheesecake s kozím sýrem a malinami - narozeninový


Pokouším se teď omezit konzumaci sladkostí, takže tenhle post je pro mě tak trochu mučení. Když si vzpomenu, jak strašně dobře chutnal ten kousek, který mi dala oslavenkyně... Achjo. Někdo jiný si ale třeba kousek nebo dva může dát, takže směle do toho. Pokud jste byli na letošním Prague Food Festivalu, mohli jste kozí cheesecake vyzkoušet v restauraci Mozaika. Jestli vám chutnal ten jejich, slibuju, že ten můj vám bude chutnat ještě víc.

Ingredience na 20cm dort:
150g oblíbených sušenek (např. shotbreads z Marks and Spencer)
50 - 70g másla (na máslovější sušenky stačí méně)
---
300g sýra Philadelphia
200g čerstvého kozího sýra
100g cukru krupice
60g domácího vanilkového cukru (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu+60g cukru)
10g hladké mouky
3-4 vejce
2 lžíce zakysané smetany
---
maliny
1/2 balíčku bezbarvého dortového želé (lze vynechat)

Postup:
Dno rozkládací dortové formy vyložíme pečícím papírem. Troubu zapneme na 180°C.
Sušenky rozmixujeme ve foodprocesoru, přidáme studené máslo nakrájené na kousky a dáme tomu ještě několik pulzů, až se hmota spojí (nebo sušenky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem). Sušenkovou hmotu napěchujeme do připravené formy a dáme péct na 5 minut.
Zatím si připravíme krém. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V míse utřeme oba sýry se vším cukrem dohladka. Vmícháme mouku a po jednom zapracujeme všechna vejce. Nešleháme, pouze zlehka mícháme - naším cílem je ingredience spojit, ne našlehat. Nakonec vmícháme smetanu a krém vlijeme na předpečený sušenkový základ.
Cheesecake je nejlepší péct ve vodní lázni. Bohužel, někdy se stane, že voda se dostane do formy i přes to, že je pečlivě obalená alobalem. Výsledkem je pak rozmáčený korpus. Dobrým kompromisem mezí tímhle ideálem a pečením napřímo, je vložit do trouby pekáč s horkou vodou a co nejblíže nad něj umístit formu. Já používám tenhle pekáč s mřížkou. Vodu dám jen po mřížku a na ni položím svůj cheesecake.
Pečeme na 180°C po dobu 15 minut, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě hodinu. Cheesecake nesmí zhnědnout, jeho povrch by se měl po vytažení z trouby lehce třást.
Hotový cheesecake necháme ve formě vychladnout při pokojové teplotě, potom přemístíme do lednice a necháme ho tam přes noc.
Povrch dortu posázíme malinami. Želé připravíme podle návodu na obalu a štětcem potíráme maliny. Nedáváme želé moc, spíše jenom lehce překryjeme maliny, aby neosychaly.

31 komentářů:

  1. Kacka Cheesecakacka18. srpna 2011 22:58

    Vypadá dokonale! Já říkala, že bych si dala...
    Omezování sladkého ti chválím a fandím.

    OdpovědětVymazat
  2. maliny naprosto zbožňuju a toto vypadá vskutku dokonale!!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. to Klara: dekuju :-) (vcera jsem snedla jednu susenku, jsem hrozna)
    to Marianna & Daniela: diky damy :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Cheesecaky miluju ve všech podobách a tenhle vypadá fantasticky! Jen škoda, že maliny už potvory na zahrádce nejsou. Ale i kombinace kozího sýra se švestkami by nemusela být úplně marná, takže určo brzo vyzkouším, protože na nějaké omezování sladkého fakt prdím :-)

    OdpovědětVymazat
  5. to Madla: tenhle je fakt super a rozhodne si myslim, ze svestkama (trosku bych je povarila) nic nezkazis... At zijou cheesecakes :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ve dvanáct večer je tohle úplný mučení žaludku i chuťových buněk, protože obojí na to má děsnou chuť :D Zcela chápu, jaké to je snažit se omezit sladké: strašně těžký a navíc, když si to člověk stěžuje už samotnou přípravou, focením, psaním a vůbec neustálým přemýšlením o jídle :D Hodně originální cheesecake :) Určitě je skvělý!

    OdpovědětVymazat
  7. to Catalina: dneska mi dietolozka poradila, ze kdyz uz se nebudu moct udrzet a budu si muset dat sladky, tak cheesecake je nejmensi zlo. Juch :-)

    OdpovědětVymazat
  8. ach ty maliny, vypadá výtečně, mňam,...nikdy mě nenapadalo pracovat ve sladkém s kozím sýrem, to musím vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dietoložka, probůh...jak tak koukám, polovina foodies drží nějakou dietu nebo se chce se sladkým/tučným omezovat...Ne že bych to nepotřebovala jako sůl, ale jen ta představa se mi zdá nemožná. Obdiv nejen před cheesecakem. (jedna z mála věcí, které nemám ráda, je kozí sýr, takže pro tentokrát jsem pokušení ušetřena, ale vypadá ohromně. )
    Dv

    OdpovědětVymazat
  10. to Luc Mac: vyzkousej, je to fakt pecka :-)
    to Dv: mne se taky ta predstava zda nemozna, ale jeste nemoznejsi je to, co vidim v zrcadle :-) Diky

    OdpovědětVymazat
  11. je to možné, že vyzerá tak fantasticky? :) krása!

    OdpovědětVymazat
  12. to andurejka: dekuju moc :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Právě ho peču.:) Tento blok má velké kouzlo. Nádherné recepty se světovým šmrncem, chystám se vyzkoušet další. Děkuji a ať se daří v elegantním kuchtění.

    Gammi.

    OdpovědětVymazat
  14. to Gammi: dekuju mnohokrat a doufam, ze si pochutnas :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Dopadl výborně, použila jsem shortbreads se skořicí (zapomněla jsem koupit klasické a tyhle byly doma)a i když skořici tolik nemusím, tak velmi dobré!

    Gammi

    OdpovědětVymazat
  16. to Gammi: no tak to jsem moc rada... diky :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Alice Voclávková23. dubna 2012 21:01

    Mám asi hloupý dotaz - nesmrdí tam ten kozí sýt? (jedla jsem ho již několikrát, někdy smrděl, někdy ne...)

    OdpovědětVymazat
  18. Alice: kozi syr ma specifickou vuni, nekdy silnejsi, nekdy slabsi, ktera ne kazdemu vyhovuje. V tomhle pripade tam syr citit byl, coz ja, jako milovnice koziho syra, povazuji za plus...

    OdpovědětVymazat
  19. zapomnela jsem ho dat po vychladnuti do lednice takze byl pres noc v kuchyni na lince:/ mam strach ze se zkazil,jako na pohled vypada v poradku,jen mam strach ze kdyz tam je ten syr a vajicka...myslite ze se mohl zkazit nebo je poradku?mam to pro navstevu,ktera jeste u nas nebyla a nechci si udelat trapas.dekuji za radu!

    OdpovědětVymazat
  20. anonymni: zrejme pozde, ale bohuzel nejsem nonstop poradna... Myslim, ze to nevadi, pokud nebylo v kuchyni extremni vedro. Snad to dopadlo dobre.

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Lucie,

    upekla jsem Váš malinov cheesecake s kozim syrem o vikendu jako narozeninovy darek a byl vynikajici! Dekuju :) Navic to byl muj prvni cheesecake v zivote, takze jsem z nej mela o to vetsi radost :)

    Zacala jsem Vas blog cist teprve nedavno, ale stal se z nej temer denni chleb - moc se tesim na dalsi "krajice" :) Marketa

    OdpovědětVymazat
  22. Marketa: ja dekuji za mily komentar :-) Jsem rada, ze se podaril a chutnal

    OdpovědětVymazat
  23. Vypadá dokonale a chutnat musel ještě lépe :)

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, budu mít asi hloupý dotaz, ale když vynechám to dortové želé, tak tam ty maliny na ten cheesecake jenom položim?
    děkuju moc, chci tenhle cheesecake upéct mamce k narozeninám:-)

    OdpovědětVymazat
  25. Magdalena: ano, zele lze samozrejme vynechat a maliny tam jen polozit. At se podari :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj, nekdo nejaky tip cim by sel nahradit ten kozi syr? nevite? :) doma mi ho nechteji jist :( diiiky :)

    OdpovědětVymazat
  27. anonymni: stejnym mnozstvim syra Philadelphia nebo Buko a bude to uplne klasicky cheesecake.

    OdpovědětVymazat
  28. Moc zdravím a chtěla bych se zeptat - když budu sázet maliny na upečený cheesecake - budou tam opravdu držet? Nepotřebují pod sebe něco? Chci ho upéct k narozeninám, tak abych věděla.. Díky moc!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...