čtvrtek 25. srpna 2011

Pečená zelenina


Grilovanou nebo pečenou zeleninu můžu pořád. Téměř v jakémkoliv množství, teplou, studenou, jako přílohu i jako hlavní chod. Nejradši mám kombinci lilek-cuketa-paprika, ale nepohrdnu ani cibulí nebo česnekem, na podzim a v zimě dýní, mrkví nebo celerem. Pečené či grilované žampiony většinou sním dřív, než je dám na stůl. Na tenhle recept, který je jednoduchý jako facka, jsem narazila u Adushy na blogu Food4Fun. Vypadá to krásně, chutná to dobře a při přípravě se zašpiní jen prkénko, nůž a zapékací nádoba. Zeleninu jde navíc kombinovat třeba s kus-kusem, bulgurem, rybou, masem, nebo si jí zastudena dopřát s kapkou balzamikového octa a bagetou. Mňam!

Ingredience na 4 přílohové porce:
1/2 cibule
2 stroužky česneku
1 konzerva rajčat (já jsem použila omáčku z čerstvých rajčat, která mi zbyla od plněných paprik)
olivový olej (stačí 2 lžíce)
1 malý lilek
1 malá zelená cuketa
1 malá žlutá cuketa
1-2 červené papriky
hrst čerstvého tymiánu
sůl, pepř

Postup:
Troubu si předehřejeme na 190°C. Na dno zapékací nádoby dáme rajčata smíchaná s najemno nasekanou cibulkou a česnekem (příště asi česnek i cibuli předem opeču na pánvi, protože cibule se neudělala dost a tak jsem jí z jídla vyďoubávala), osolíme a opepříme. Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké plátky a naskládáme na rajčatovou omáčku. Pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Přikryjeme pečícím papírem a pečeme 45-60 minut (na posledních 10 minut jsem papír sundala). Zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená.

7 komentářů:

  1. Tohle jsem taky někde na webu už viděla, uvádí se u toho že je to takové pohodlnější ratatouille. Zeleninu z trouby můžu pořád, jakoukoliv. A třeba jen s dipem z kysané smetany. Mňam!

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasný! Pečenou nebo grilovanou zeleninu taky můžu kdykoliv :) většinou jsem to jen pekla nakrájené na kostky s olivovým olejem a rozmarýnem, tohle vypadá jako příjemná změna :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jeeej!! Na prvy kuk sa mi to zdalo nejake povedome, chi chi ;) Veru veru, je to dobrotka a popravde, mne to chuti viac takto ako klasicke ratatouille ;)

    OdpovědětVymazat
  4. S pečenou zeleninou to mám stejně...miluju! A přesně i ty kombinace!

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně tak, pečenou zeleninu můžu v jakékoli době, dokonce i v hrobě :-) (Asi se mi teplem vaří mozek, pardon :-)). Mě stačí pečená zeleninka jen tak, kldině i na studeno. Výtečná je taky polívka z rozmixované pečené zeleniny, zjemnělá troškou zakysané smetany.

    OdpovědětVymazat
  6. to Vanda: jj, je to recept od Adushy a ta ho ma tusim ze smitenkitchen.com...
    to Meg: ty rajcata naspod tomu dodaji super chut
    to Adusha: dekuju za recept, je fakt bezva... ver nebo ne, ale ja prave ratatouille jeste nedelala, jen jednou jsou ho jedla v restauraci, kde bylo bezkonkurencni
    to Gabriel: :-)
    to Klara: jeste mam rada zeleninu na grilu, ale to mam bohuzel smulu
    to Madla: :-D Mnam, ta polivka zni genialne!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...