pátek 19. srpna 2011

Cuketová polévka


Miluju polívky. Nejradši krémové zeleninové, ale dobrý vývar s křupavou zeleninou a nadýchanými nočky nebo poctivá gulášovka mají taky něco do sebe. A nebo bramboračka s houbami, kulajda, francouzská cibulačka a gazpacho. Boršč, čočková, mrkvová (jak jí dělají v Čestru), vietnamské phở nebo japonský ramen. Jsem prostě polívková holka. 
A tak, když jsem u Anety narazila na recept na polévku z cuket, které jsem zrovna měla v lednici, neváhala jsem ani minutu. Peníze do kapsy, žabky na nohy, sluneční brýle na oči a šup do řeznictví pro maso na vývar. Masox a jemu podobné mají totiž k nám domů vstup zakázán. Zkoušeli jste k té nevábné hnědé kostce někdy čmuchnout? Fuj! Připravit vývar není žádná věda, kdo by nevěděl jak na to, tak svělý článek sepsala nedávno Adusha z blogu Food4Fun. Anetin recept jsem trošku odlehčila, když máme to léto, ale i tak zůstala polévka strašně moc dobrá.

Ingredience:
40g másla
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 sušená chilli paprička
1kg neoloupaných cuket (menší kusy jsou lepší)
2 větvičky petrželové natě
3/4l kuřecího vývaru
sůl, pepř
chlebové krutony

Postup:
Na másle s olivovým olejem necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, rozpláclý česnek (pak ho vyndáme nebo tam dáme nasekaný a vyndavat ho nebudeme) a papričku (s tou zacházíme stejně jako s česnekem). Přidáme na plátky nakrájenou cuketu a petrželku a necháme 10 minut dusit. Přilijeme vývar a vaříme, až je cuketa měkká, nemělo by to zabrat více než 15-20 minut. Polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s chlebovými krutony.


24 komentářů:

  1. P.S. Ja napríklad niekedy robím hovädzí vývar aj dva dni. V sobotu poobede začnem a pokračuje v nedeľu ráno. :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. jeeej to som stastna, ze ta tak nadchol recept z mojho blogu:-) parada!:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak dnes jsem uvařila :)) a prima:) děkuji a těším se na další recepty.)

    Jinak jsem ráda za každého nového čtenáře.)

    www.thebrunettejuice.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. to Gabriel: takhle dlouho jsem jeste nidky vyvar nedelala... jen vlastne jednou - v prubehu domaciho vecirku, co se trochu protahnul :-)
    to Joll Burr: to ja taky :-)
    to Anetka: ja jsem nadsena z celeho tveho blogu!
    to Aja: mam je hrozne rada, ale mame jen jednu sadu :-(
    to Brunette Juice: jsem rada, ze ti chutnalo... Novy ctenar se ze me nicmene nestane...

    OdpovědětVymazat
  5. Polívka vypadá hodně dobře...mám ráda zeleninové polévky, jinak nedávno jsem zkusila dýňovou krémovou polévku ( nevím tedˇ jak se ten druh jmenuje, má japonský název) a byla naprosto skvělá!

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie: máme také jen jednu sadu, sice jsem v Ikea příteli povídala "kupme dvě, jedné bude smutno!", ale ono né, koupil jednu, už na kolaudaci se zjistilo, že by se dvě hodily, nicméně v Ikea jsme byli až nedávno, to už je samozřejmě neměli. Každopádně, kdyby se stalo, že někde objevíme nějaké geniální mističky, které se nám líbí mnohem víc, tak tyhle třeba předáme dál :))

    OdpovědětVymazat
  7. Mňááám! Taky jsem polívková (taková mrkvičková polévka s tymiánem a pomerančovou šťávou nebo rajčatová z čerstvých rajčat jsou pro mě jasné letní stálice) a cukety jsem teď dostala od maminky ze zahrádky, tak je jasný, že tuhle tvou lehčí verzi velmi brzy spáchám.
    Jinak se teda budu taky trapně vařit s vývarem :-), protože masox považuju za skoro sprosté slovo :-). Takže díky, všechny ingredience mám v superčerstvé podobě, vývar uvařím večer a zítra se bude hodovat!

    OdpovědětVymazat
  8. to Veri: japonska dynova? To me zajima!
    to Aja: no u nas to bylo tak, ze drahy si jednu sadu koupil, kdyz bydlel sam a kdyz jsme se sestehovali, tak ji donesl... :-)
    to Madla: na rajskou jsem uplne zapomnela!

    OdpovědětVymazat
  9. Cuket mam plnej spajz, tak tu tvou suppe prubnu !

    OdpovědětVymazat
  10. U nás doma se polívka dělá jen při svátečních příležitostech, moc polívková rodina nejsme :D Ale když už, tak mám nejradši nějakou krémovou, ale cuketovou jsem ještě nikdy nejedla. Vypadá to zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak hlásím, že je skvělá! Dokonce i bez chlebových krutonků :-) Ocenil ji i anticuketově naladěný manžel a syn, což ej fakt úspěch. Takže rozhodně budu opakovat a díky moc za rozšíření mého polévkového repertoáru :-)

    OdpovědětVymazat
  12. to gerbill: to se tak nekdo ma ;-)
    to Catalina: moje babicka vzdycky rikala, ze polivka je grunt, ostatni je spunt a ja se toho drzim :-)
    to Madla: jee, to jsem rada - ona totiz chutna jako spenatova, takze muze zachutnat i cuketove odpurce :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Dopadlo to vyborne, mirne jsem tvuj recept upravil, zdvojnasobil mnozstvi chilli, pridal cervenou repu a susena rajcata. Nakonec dochutil trochou pecorina. Velika dobrota :-)

    OdpovědětVymazat
  14. to gerbill: tyjo, to bych si dala :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, Lucie!
    Mnohokrát Vám znovu děkuji ze skvělý recept!! Říkala jsem si nejprve, jaké to bude - jen cuketa, žádná smetana - a nemá to chybu. Už Vaši cuketovou polévku vařím podruhé :-)
    Mějte se krásně a přeji příjemné a snad i slunečné září!

    OdpovědětVymazat
  16. Není nic jednoduššího než dvě cukety nastrouhat, přidat dva hrnky vody a žličku soli. Hodinu vařit, přidat hrnek mléka, čtvrtku másla a ponorným mixérem rozmixovat. Pro ochucení přidat majoránku nebo nic. Vše má svojí chuť, tak není třeba nic měnit.
    K tomu krutony - péct v troubě bez ničeho na kousky nakrájené rohlíky.
    Jenda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja si teda nedovedu predstavit, ze bych varila nastrouhanou cuketu hodinu. To je snad za 5 minut mekke, tak proc to tam mucit? Smrtelne rozvarena cuketa s vodou a mlekem musi byt fakt sila. Ale nic proti nicemu, kdyz ti to chutna.

      Vymazat
  17. Dobrý a jednoduchý recept! Taky na ty masoxy moc nejsem, ble. Já osobně mám ještě móc ráda, když se do toho přidá ogrilovaná cuketa (ale uplatnitelné to je spíše v letních měsících :D, ale z trouby to taky ujde), pro zvědavce přikládám recept: http://www.lukana.cz/recepty/grilovani-a-marinady-na-maso/polevka-z-grilovane-cukety

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...