úterý 16. srpna 2011

Plněné papriky v rajské omáčce


Obávám se, že plněná paprika je jedno z těch jídel, která někteří nenávidí už od základky. Mně tohle trauma školní jídelny minulo, protože ani kuchařky v ZŠ Mendíků ani máma, plněné papriky nikdy nedělaly. Jenže se mi nikdy nelíbilo, jak vypadají. Svrasklé, blemcavé a vůbec téměř odpudivé (ty papriky samozřejmě). Pak jsem je někde ochutnala (znáte ty situace, kdy prostě na stůl dostanete jídlo a není jiná volba, než ho sníst) a zjistila, že to není až taková hrůza. Přiznám se, že mi dokonce zachutnaly a od té doby si je dávám často, když je mají někde na menu.
No oni je zas tak moc nemají, což je velká škoda a tak jsem se rozhodla, že si je udělám doma. Na trhu na Kubáni měli pěkná voňavá rajčata i pevné zelené papriky, sobotní oběd byl tedy jasný. Jenže - jak se to vlastně vaří? Každý recept říkal něco jiného, některé byly jednoduché, jiné složité, ale většina po mně chtěla, abych zašpinila několik hrnců a dokonce i pekáč! Nemám myčku a jestli nějakou domácí práci opravdu nesnáším, tak je to určitě mytí nádobí. Rozhodla jsem se tedy volně inspirovat Klárou a uvařit to všechno v jednom hrnci. Pravda je, že moc přesně nevím, kolik čeho bylo, ale pokusím se alespoň o přibližný recept. Protože to bylo děsně dobrý.

Ingredience:
3/4 kg rajčat
olivový olej
1 střední cibule
4 papriky
400g mletého masa (dala jsem směs vepřového a hovězího)
2 lžičky syrové rýže
sůl, pepř, cukr, tymián


Postup:
Rajčata navrchu křížem nařízneme, spaříme krátce v horké vodě, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hluboké pánvi na olivovém oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajčata a tymián a necháme pod pokličkou dusit. Zatím z paprik odstraníme semínka a naplníme je směsí osoleného a opepřeného masa s tymiánem a rýže. Když jsou rajčata měkká, omáčku rozmixujeme dohladka a můžeme také propasírovat přes jemné síto. Mně se zdálo, že je omáčky málo, tak jsem ještě přidala zbytek omáčky z pečených rajčat, co jsem měla v lednici. Dodala sice skvělou chuť a rajskou jsem už nemusela doslazovat, ale bylo jí nakonec k paprikám zbytečně moc. Omáčku osolíme, opepříme, podle chuti můžeme i osladit. Vložíme do ní naplněné papriky a pod pokličkou dusíme asi 40 minut. Podáváme jen tak, s rýží, těstovinami, knedlíkem nebo třeba kus-kusem.

Papriky si nečekaně zachovaly jak docela pěknou barvu, tak i konzistenci a nebyly ani šedivé ani rozblemcané. Omáčka byla docela oranžová, oproti té protlakové. Ale víte co? Mňam!

17 komentářů:

  1. och. taky moje oblibene jidlo, taky malokdy odolam, kdyz ho nekde zahlidnu v nabidce. a ted i recept, no to je vyzva! diky za nej :)

    OdpovědětVymazat
  2. Plnená paprika je fajn, mám ju rád. To vedľa toho je tarhoňa?

    OdpovědětVymazat
  3. Já, už mám na ně zase taky chuť, jenže se teď živím skoro výhradně jen rajčaty, jsou teďka tak strašně dobrá... ale tak za 14 dní bude zas čas na papriku. Doufám, že jsi rehabilitovala mlýnek na maso!

    OdpovědětVymazat
  4. Od přítele maminka dělala plněné papriky o víkendu, bylo zajímavé sledovat ostatní při krájení, když se dozvěděli, že je v nich z 1/5 maso a zbytek rýže a ještě k tomu knedla... :D Tak to dopadá, když chce někdo udělat 6 plněných paprik a 6 karbenátků z půl kila masa... :oX

    OdpovědětVymazat
  5. to Simsalabim: rado se stalo :-)
    to Gabriel: googlila jsem, co je tarhona a nasla, ze nejaka madarska testovina... takze ne, tohle asi neni tarhona, ale kus-kus (pokud to neni to same) :-)
    to Klara: stydim se - nerehabilitovala
    to Ivet: a kdyz nemate maso, tak tam dejte knedlik (predpokladam, ze knedla je knedlik)... Pani bude zrejme Babicova velka fanynka... :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Lucka, mnaaam!! Plnena paprika je moje milovane letne jedlo, v podstate najmilovanejsie!! Zial, ja ho nevarim, lebo manzel to nema rad. Takze paprikujem bud u mamy alebo u svokry. Ale tento rok to vyzera biedne, takze som sa rozhodla ze si uvarim maly hrniec len pre seba ;)
    A kuskus ako priloha je veru zaujimavy. Inak, viem si to predstavit jest aj s polentou ;)

    BTW. Gabriel mal na mysli slovensku tarhonu, to su take male drobne cestovinky, vyzeraju ako broky, malinke, trochu splostene gulicky s priemerom cca 2mm. V cechach to nepoznate?

    OdpovědětVymazat
  7. to Adusha: ten kuskus je k tomu fakt moc dobrej... Dala jsem ho tam vlastne nahodou - knedliky nejsou moc dietni, testoviny nechtel drahy, ryzi jsem nechtela ja :-)
    Tarhonu v CR asi nekde pujde koupit, ale ja o ni dosud neslysela...
    to Marianna: tyjo, az me prekvapilo, kolik lidi ma plnenou papriku rado :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Přidávám se k milovníkům plněné papriky :) Odmala jsem ulítávala právě na té blemcavé paprice :D (stačily by mi jen samotné, bez náplně :D)

    OdpovědětVymazat
  9. to Meg: to ja ji teda nemam v blemcave verzi rada, ale tyhle vysly pekne pevne a nerozvarily se :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam mňam mňam mňam ! Miluji plněné papriky a je mi jedno, zda jsou to ty školní nebo domácí, které dělám poměrně často, jelikož je rodina zbožňuje stejně jako já ! A ty tvoje vypadjí přímo superžasně ;D :D

    OdpovědětVymazat
  11. ja chodim na zs mendiku a jednou tam uvařili plnene papriky!

    OdpovědětVymazat
  12. anonymni: ja tam byla naposled pred 16ti lety a to je bohuzel nedelali... :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Také miluji plněné papriky:), ale na ZŠ mi nechutnaly protože je dělali z pálivých paprik, ale dnes je krize a ani ty papriky nepálí a to by mi dnes už nevadilo že pálí:), ale jinak u nás se nikdy nejedlo dietně(hodně kcal spálíme sportem), tak je mamka vaří z velkých červených paprik a s knedlíkem min.10, no to vám řeknu pohodička:),Verča

    OdpovědětVymazat
  14. Verca: uff, tedy ja snist 10 knedliku, tak se uz k zadnemu sportovnimu vykonu rozhodne nedostanu. Umrela bych na miste... :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...