čtvrtek 25. srpna 2011

Pečená zelenina


Grilovanou nebo pečenou zeleninu můžu pořád. Téměř v jakémkoliv množství, teplou, studenou, jako přílohu i jako hlavní chod. Nejradši mám kombinci lilek-cuketa-paprika, ale nepohrdnu ani cibulí nebo česnekem, na podzim a v zimě dýní, mrkví nebo celerem. Pečené či grilované žampiony většinou sním dřív, než je dám na stůl. Na tenhle recept, který je jednoduchý jako facka, jsem narazila u Adushy na blogu Food4Fun. Vypadá to krásně, chutná to dobře a při přípravě se zašpiní jen prkénko, nůž a zapékací nádoba. Zeleninu jde navíc kombinovat třeba s kus-kusem, bulgurem, rybou, masem, nebo si jí zastudena dopřát s kapkou balzamikového octa a bagetou. Mňam!

Ingredience na 4 přílohové porce:
1/2 cibule
2 stroužky česneku
1 konzerva rajčat (já jsem použila omáčku z čerstvých rajčat, která mi zbyla od plněných paprik)
olivový olej (stačí 2 lžíce)
1 malý lilek
1 malá zelená cuketa
1 malá žlutá cuketa
1-2 červené papriky
hrst čerstvého tymiánu
sůl, pepř

Postup:
Troubu si předehřejeme na 190°C. Na dno zapékací nádoby dáme rajčata smíchaná s najemno nasekanou cibulkou a česnekem (příště asi česnek i cibuli předem opeču na pánvi, protože cibule se neudělala dost a tak jsem jí z jídla vyďoubávala), osolíme a opepříme. Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké plátky a naskládáme na rajčatovou omáčku. Pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Přikryjeme pečícím papírem a pečeme 45-60 minut (na posledních 10 minut jsem papír sundala). Zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená.

8 komentářů:

  1. Tohle jsem taky někde na webu už viděla, uvádí se u toho že je to takové pohodlnější ratatouille. Zeleninu z trouby můžu pořád, jakoukoliv. A třeba jen s dipem z kysané smetany. Mňam!

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasný! Pečenou nebo grilovanou zeleninu taky můžu kdykoliv :) většinou jsem to jen pekla nakrájené na kostky s olivovým olejem a rozmarýnem, tohle vypadá jako příjemná změna :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jeeej!! Na prvy kuk sa mi to zdalo nejake povedome, chi chi ;) Veru veru, je to dobrotka a popravde, mne to chuti viac takto ako klasicke ratatouille ;)

    OdpovědětVymazat
  4. S pečenou zeleninou to mám stejně...miluju! A přesně i ty kombinace!

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně tak, pečenou zeleninu můžu v jakékoli době, dokonce i v hrobě :-) (Asi se mi teplem vaří mozek, pardon :-)). Mě stačí pečená zeleninka jen tak, kldině i na studeno. Výtečná je taky polívka z rozmixované pečené zeleniny, zjemnělá troškou zakysané smetany.

    OdpovědětVymazat
  6. to Vanda: jj, je to recept od Adushy a ta ho ma tusim ze smitenkitchen.com...
    to Meg: ty rajcata naspod tomu dodaji super chut
    to Adusha: dekuju za recept, je fakt bezva... ver nebo ne, ale ja prave ratatouille jeste nedelala, jen jednou jsou ho jedla v restauraci, kde bylo bezkonkurencni
    to Gabriel: :-)
    to Klara: jeste mam rada zeleninu na grilu, ale to mam bohuzel smulu
    to Madla: :-D Mnam, ta polivka zni genialne!

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem grafik a po celém dni koukání do monitoru už nemám sílu na filmy ani seriály. Potřebuju něco lehkého, co mě zabaví, ale nevyčerpá. Tak jsem zkusil spinogambino. Upřímně, nečekal jsem, že mě to chytne. Hra má příjemný rytmus, čistý design a hlavně – žádné rušivé reklamy. Po pár kolech jsem měl pocit, že jsem zase v rovnováze. Někdy vyhraju pár korun, jindy nic, ale pokaždé mám ten stejný pocit klidu, který mi po práci chyběl.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...