sobota 27. srpna 2011

Candylicious! - Výzva The Daring Bakers'

Přiznávám se bez mučení - srpnová výzva mě vyděsila. Lisa a Mandy pro nás připravily pětadvacet stran receptů na bonbóny, pralinky, cukrovinky, sladkosti a jiné dobroty a my si z nich (nebo z nekonečné řady libovolných "candies") měli vybrat alespoň dva. Jeden druh měl být povinně čokoládový, druhý pak podle naší volby. Jak jsem na sladké, tak bonbóny moc nemusím a vyrábět domácí pralinky mě nikdy nelákalo. Nicméně jsem se rozhodla překonat své vyděšené (a taky otrávené) já, být opravdu odvážná a vyzkoušet to, co mě z daných receptů děsilo nejvíc - temperování čokolády.  

První pokus dopadl katastrofálně.
- použila jsem čokoládu z Lidlu (nic neříkejte, ja vím)
- temperovala jsem z teploty 45°C na teplotu 27°C v bytě, kde bylo 28°C
- místo mramorové desky jsem na temperování použila plech
- měla jsou čokoládu všude
- všechny bonbóny byly krásně lesklé do chvíle, než jsem je přestala sledovat ostřížím zrakem a šla spát
- ty tečky tam nejsou schválně, nejsou pěkné a už vůbec ne roztomilé (jsou to zmetky)

marcipánové bonbóny se sušenými brusinkami v hořké čokoládě

Druhý pokus dopadl jen o málo lépe.
- použila jsem čokoládu Lindt (bylo mi líto vzít Valrhonu)
- temperovala jsem z teploty 45°C na teplotu 27°C v bytě, kde bylo 30°C
- abych se nenudila, temperovala jsem dvakrát (ne, neměla jsem tu mísu s čokoládou pokládat přímo na led jen proto, že se teplota zasekla na 31,1°C)
- při prvním pokusu jsem vám lhala - teprve teď jsem měla čokoládu všude
- všechny bonbony byly krásně lesklé, i když jsem je na noc opustila, ale objevily se na nich divné cestičky ze světlých teček

Celkový výsledek je naštěstí spíše pozitivní
- neumím temperovat čokoládu a nechce se mi to zkoušet znovu
- mám domácí bonboniéru pro tátu
- zjistila jsem, co mě v kuchyni fakt nebaví (kromě mytí nádobí)


Vlastně jsem si ani nebyla jistá, jestli sem mám dávat recept, když se to nepovedlo. Ale říkám si, že třeba by to někde chtěl vyzkoušet a dopadne lépe než já, tak nakonec proč ne.

Koktejlové třešně v marcipánu a hořké čokoládě
(podle Pavlíny Berzsiové - která tedy na namáčení třešní používá čokoládovou polevu a o temperování se nezmiňuje)

Ingredience:
10 koktejlových třešní i se stopkami
100g marcipánu
2 lžíce holandského kakaa
100g hořké čokolády (použila jsem 85%)
50g čokoládové rýže

Postup:
Třešně necháme okapat a opatrně je osušíme papírovou utěrkou. Do marcipánu zapracujeme kakao a rozdělíme ho na deset stejných kousků. Do každého kousku zabalíme jednu třešeň.
Ve vodní lázní pomalu rozpouštíme nalámanou čokoládu, až se dostaneme na teplotu 45°C - 50°C. Sundáme z vodní lázně a 2/3 čokolády přelijeme na mramorovou desku. Stěrkou ji roztíráme sem a tam a tam a sem, až má čokoláda teplotu 27°C. Vrátíme jí do uschované třetiny a promícháme. Vrátíme na vodní lázeň a nahřejeme čokoládu na 32°C (pozor, jde to rychle). Opět sundáme z vodní lázně, zabalíme misku do ručníku, aby čokoláda tak rychle nechladla a co nejrychleji do ní máčíme třešně v marcipánu. Každou necháme okapat, obalíme spodek v čokoládové rýži a pokládáme je na pečící papír. Po zatuhnutí můžeme bonbóny dát do papírových košíčků. 


Teploty pro temperování platí pro hořkou čokoládu. Pro více informací o temperování, tipy, fotky a videa zkuste kliknou sem.

35 komentářů:

  1. Nějakou z těch vysokoprocentních z Lidlu, nebo ty ostatní? Smutné. Ach, tohle ondění se s mrňavými patlavými věcmi taky nemusím, ani na zdobení dortů nejem moc dobrá, takže třeba různé marcipánové hrátky taky zatím odkládám (a svádím to na to, že mám radši "jednodušší" vzhled)... Ale v zimě jsem zkoušela malinové lanýžky a byly rychlé, dobré, hořké, s lehkou stopou malinové vůně. Navíc, v zimě to prostě všechno dobře tuhne.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, tak moje čokoláda z Billy vítězí nad čokoládou z Lidlu? :D (ale náhodou, fakt by to šlo vydávat za umělecký záměr)
    A že jsi zjistila, co tě nebaví, kromě mytí nádobí? Já sem si s tímhle užila mytí nádobí celkem dost, to mě teda otrávilo, spolu s tou čokoládou tenhle týden ve vedru... Ale nakonec mě to i celkem bavilo (udělala jsem toho i víc, než jsem plánovala), takže jsem byla docela spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ani ja nie som velka kamaratka s cokoladou, ale este nikdy som netemperovala cokoladu. Iba ohrejem na nie velmi horuce a potom miesanim ochladim tak "od oka" a namacam. Tvoje bonboniky vo finalnej podobe vyzeraju uzasne. Ak by si neprezradila, tak ani neuverime, ze ich namacnie v cokolade islo tak tazko:) Tento recept sa mi velmi paci.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně se ti povedly, ty šedivé cestičky vůbec tátovi nevadily, viď, že ne? :)
    Já jsem si na temperování pořídila od kameníka mramorovou desku a temperovala jsem čokoládové čočky. zkoušela jsem pralinky a pralinky á la Mozartovy kuličky a výsledek byl vynikající. Já bych to nevzdávala, na vánoce je to parádní dárek...
    http://tege.blog.cz/1001/pralinky

    OdpovědětVymazat
  5. no, bonbony asi tiez nie su pre mna. mozno by ma bavilo urobit nejake jednoduche, kde sa len vymodeluju gulicky z nejakeho marcipanu alebo podobne a namocia v niecom, ale to je asi tak vsetko. aj tak si sa s tym super potrapila! si sikovna!

    OdpovědětVymazat
  6. Klobuk dole! ja by som to uz pri prvom pokuse prastila do zeme ;D bonbony urcite chutia skvele, vsetko co mam rada,marcipan, ceresnicky a cokolada, jednym slovom mnam!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Vizuálně je to ale krásný nápad! Škoda, že se nepovedlo.

    OdpovědětVymazat
  8. to farfalla: jo, mela jsem jednu z tech vysokoprocentnich... A slovo "ondeni" naprosto vystihuje tuhle patlacku...
    to Meg: ... nebo je chyba v mych rukach ;-)
    to Adriana: dekuju moc :-)
    to Terezka: no samo, ze nevadilo, hlavne, ze to bylo sladke :-) Ja jsem na tve krasne pralinky koukala uz davno, ale nechystam se na to porizovat nic, protoze me tyhle piplacky nijak nebavej a vlastne ani pralinky nemam rada...
    to Anetka: no takhle nejak jsem to vlastne provedla... Predstava, ze neco plnim a patlam a matlam - to uz by bylo fakt moc... Dekuju moc za pochvalu :-)
    to Marianna: dekuju moc (a ja s tim prasila po prvnim pokusu, ale pak jsem nevydrzela a zkusila to znova)
    to Majkah: njn, je to fakt tezky a asi je na to navic blby pocasi
    to Sasa: dekuju

    OdpovědětVymazat
  9. That photo is stunning fabulous work on this challenge.

    Cheers from Audax in Sydney Australia.

    OdpovědětVymazat
  10. Tý jo, máš můj obdiv, já bych se na temperování čokolády v tom vedru úplně vykašlala. Nesnáším právě takovou tu patlavou minimalistickou práci, po které je pak zaneřádněá celá kuchyně a s velmi nejistým výsledkem. každopádně tvůj finální pokus dopadl moc dobře, pralinky vypadají skvěle. Já teda na pralinky moc nejsem, když už něco malého a čokoládového, tak šoulám svoje jednoduché lanýžky: http://madlinakuchyne.blog.cz/1001/delikatni-black-white-lanyzky

    OdpovědětVymazat
  11. mnamka, vyzera to krasne a to, ze je to doma pripravene z toho robi aj velku vzacnost! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Your cherries are gorgeous!! They look really professional, I'm going to try these one day!

    OdpovědětVymazat
  13. Hello! Those candies look amazing.

    OdpovědětVymazat
  14. Lucka,podla mna su tvoje pralinky prudko fotogenickeee..na fotkach vyzeraju dokonale,takze nie je co riesit..hlavne,ze si sa na to dala:)ja som mala minuly tyzden tiez vesely zazitok s cokoladou..na moje narodeniny som robila take cokoladove misky,v kt.som chcela podavat zmrzlinu..neviem,ci si ich uz robila,ale robia sa tak,ze nafuknuty balonik musis namocit do cokolady..a nechat stuhnut..asi som neodhadla teplotu cokolady,a tak jeden cokoladovy balonik mi vybuchol rovno predo mnou,a vies si asi predstavit tu kuchynu,a hlavne mna sikulku,v bielych satickach,ktore hned dostali ako bonus abstraktny cokoladovy dizajn:))

    OdpovědětVymazat
  15. to Audax: thank you :-)
    to Madla: ja delala pralinky tesne pred tema tropickyma vedrama, takze misto 35 bylo jen 30 :-)... A nejhorsi na tom je, ze dneska jsem zjistila, ze ta cokolada byla vytemperovana spravne - zbytek jsem prelila do sklenice a dala do lednice na priste a dneska jsem z toho vyklepla uplne dokolnale lesklej valecek... Takze ted uz vazne nevim, kde je chyba...
    to marysity: dekuju (spolehala jsem na to, ze kdyz je to doma vyrobene, tak mi to tata odpusti, ze to nevypada 100%)
    to Renata & Rituparna: thank you :-)
    to Martina: ani nevis, jak jsem se zasmala, kdyz jsem cetla tvuj komentar :-D Ty cokoladove misky znam, ale jeste jsem je nezkousela - rikas teda, ze bile saty si brat nemam ;-) A samozrejme diky za pochvalu tech mych pralinek - alespon s fotkama jsem docela spokojena, kdyz uz ne s tema pralinkama :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Milá Lucko, mně se ty třešinky líbí, je to pěkný nápad! Já jsem se pralinkama a temperováním čokolády hodně dlouho potýkala neúspěšně. rozehřívala jsem ve vodní lázni, pak v plechový misce temperovala, výsledkem byla vždy flekatá "vykvetlá" čokoláda. Furt mi to nedalo spát, tak jsem s přihlásila na kurz do jedné čoko cukrárny v Praze a tam jsem se naučila techniku, která mě od té doby ani jednou neselhala. Asi by mě spousta nóbl cukrářů poslala do horoucích pekel, ale ono to vážně funguje.:) I s čokoládou z Lidla (tou kvalitní). Jednoduše si čokošku nalámu do plastové misky, pustím mikrovlnku na střední výkon a po 30 vteřinách (ve vedru po 20) pomalu rozpouštím. Důležité je vždy po těch 30 vteřinách dobře promíchat. Když už je skoro rozpuštěná, tak ji pak jen míchám do rozpuštění. Hlavně se nesmí přehřát. Než ji naliju do formiček, měla by být zchlazena na 30 stupňů asi. Taky to jde tak, že z rozehřívaného množství odeberu 20%, ty pak přidám do těch rozehřátých 80% a tím se čokoláda zchladí a vytemperuje. Poté, co ji naliju do formiček nebo v ní něco obalím, tak ji šoupnu na chvíli do lednice, tam krásně ztuhne. Když je vytemperovaná dobře, tak tuhne velmi rychle a nezflekatí. Nevěřila jsem tomu, ale tahle jednoduchá metoda a mikrovlnka funguje překvapivě skvěle. Kvalita čokolády je samozřejmě důležitá, nesmí obsahovat mimo kakaovýho másla žádná rostlinný tuk. Když se mi to začalo dařit, tak jsem se do pralinek zamilovala a teď se těším, až se trochu ochladí a budu si s nima zas pohrávat. Tak hodně štěstí! Zuzana D.

    OdpovědětVymazat
  17. I love the idea of your chocolate dipped cocktail cherries, they look absolutely fantastic.
    I'm sorry that the tempering didn't work for you. It definitely lets us appreciate how the professionals do it so perfectly!
    Thanks for taking part in the challenge :)

    OdpovědětVymazat
  18. Parádní nápad a nic si z toho nedělej. Osobně jsem zaznamenala markantní rozdíl mezi pralinkou vyloupnutou ze silikonu a namočeným marcipánem. Zatímco pralinka téměř zářila, marcipán byl matný. A netuším, v čem je problém, byla to stejná dávka temperky... Fotky máš nádherné, tiše závidím.:)

    OdpovědětVymazat
  19. to ZuzanaD: diky moc za pochvalu i za rady. Ja jsem napodruhe temperovala cokoladu v misce (vetsinu jsem rozpustila na vodni lazni a pak pridala nerozpustenou a rozmichala), ale pak jsem to nechala tuhnout v pokojove teplota a ne v lednici, tak mozna je chyba tady. V mikrovlnce jsem jednou rozpostela bilou cokoladu a spalila jsem ji na uhel :-)
    to MandyM: thank you :-)
    to Slanecek: dik :-) No jak jsem psala v nejakem komentari nahore - vcera jsem ze sklenice v lednici vyloupla nadhernou "velkopralinku", ktera vznikla ze zbytku temperovane cokolady... Takze mozna na vanoce zkusim misto cukrovi tuhle cokoladovou patlacku znova...

    OdpovědětVymazat
  20. to Vania: thank you :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Lucko, naprosto nechápu, jak je možné, že Váš blog funguje již dva roky, a já jsem ho objevila až teď!
    Jsem teď zmatena a přesycena všemi těmi úžasnými recepty, nádhernými obrázky a vtipnými, sympatickými popisky,a nevím, kam mám kliknout dřív...
    Nicméně vím, že během dlouhých zimních večerů se jistě dostanu k tomu, abych se tím vším prolouskala.
    děkuji za inspiraci a přeji hodně štěstí Natálka

    OdpovědětVymazat
  22. to Natalka: dekuju za moc mily komentar :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Nejdřív jsem si myslela, že ty tečky na tvých bonbónech jsou tam schválně jako dekorace, až pak jsem se začetla do článku. Mně se to náhodou moc líbí a zmetky bych je určitě nenazvala. A kdyby, tak co ubere na kráse, přidá na chuti :) A k třešním nemám co dodat, jak jsem už psala u sebe, jsou prostě svůdné :)

    OdpovědětVymazat
  24. to Catalina: ono to na fotce nevypada tak zle, ale ve skutecnosti to fakt neni ani trosku lakave... Dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Martino, tak ty čokoládové košíčky jsem se taky pokoušela vyrobit, měly to být pohárky na zmrzlinu jako zakončení narozeninové oslavy našich cácorek s jejich kamarádkama. Byla už trochu pokročilá noční doba a měla jsem toho za sebou dost, první várku čokolády jsem v mikrovlnce úspěšně spálila. Nafoknuté malé balónky mi praskly všechny co jsem do čokolády ponořila a to jsem ji nechala úplně vychladnout. Manžel nevěřil, tak si taky udělal pár pokusů...no čokoláda byla naprosto všude, švihla jsem s tím se slovy, že malovat před mejdanem nehodlám. Tak nevím, možná špatné balonky? Pravda je, že občas nějaký praskl už při nafukování. Až se z toho oklepu a odvážím, zkusím to znovu s klasickou velikostí balonku.

    Lucie: Třešinky vypadají dokonale, naprosto! Jak z luxusního časopisu, obdivuji :o)

    OdpovědětVymazat
  26. to andurejka & monca: dekuju damy :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Tahle výzva se vážně povedla! Fakt mě baví koukat na všechny ty vaše nádherné pralinky! Všem se moc povedly. Tvoje tedy také obdivuju :-).

    OdpovědětVymazat
  28. to Ire: dekuju ti moc :-)

    OdpovědětVymazat
  29. Slanečku, čokoláda z forem je lesklá proto, že pralinka se opírá o stěny. Když budete jen namáčet (třešeň, marcipán...), nikdy se to tak lesknout nebude (nemá se o co opřít), nicméně křupnout b dobře vytemperovaná čokoláda měla.

    Lucie, Váš blog sleduju už dlouho, ale nechápu, jak mi sakra mohly uniknout pralinky!!:-) Ač jsem absolvovala pralinkový kurz, s temperováním čokolády válčím pořád, někdy se to povede, někdy ne, asi se přihlásím na další nebo co:-D

    Blog máte krásný, hezké fotky, ráda sem chodím. Inspirovala jste mě k levandulovým makronkám, i když podle vašeho receptu se mi nepovedly(ani podle jiného veřejně dostupného:-D) Levandulovou náplň jsem si udělala podle svého - šla jsem na to přes ganache a levanduli nechala louhovat ve smetaně.

    OdpovědětVymazat
  30. to anonymni: dekuji (za pochvaly i za osvetleni problemu "pralinky")

    OdpovědětVymazat
  31. Dobrý den Lucie,

    chtěla jsem se zeptat, kde se dají sehnat ty koktejlové třešně? Viděla jsem je jen v Makru, ale asi ve 2 litrové sklenici, nebo balení po šesti menších skleničkách :( využiju jich jen 12 - 15 kusů, na ozdobu dortu. Máte nějaký tip?

    Děkuji,
    Dana

    OdpovědětVymazat
  32. Dana: ja jsem kupovala tu velkou sklenici, ono to vydrzi v lednici i otevrene dost dlouho. Ale vim, ze mensi baleni mivaji napr. v Albert hypermarketu - normalne mezi kompoty a pak si myslim, ze v nejakem velkem Tesco to budou mit take.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...