sobota 24. července 2010

Panna Cotta


Jelikož a protože moje lenost stále trvá, v kuchyni se spíš jen mihnu, než bych tam trávila celý den (což jindy není úplně neobvyklé). Bohužel, mlsná mě honí pořád a s tím je třeba něco dělat (utéct tomu nemůžu, věřte, že jsem to zkoušela). Vzhledem ke krásnému letnímu počasí minulých dní se nabízelo "uvařit" nějakou zmrzlinu. Jenže - zkuste v půlce léta sehnat formičky na nanuky. Je to stejné, jako s plavkama - už je pozdě (nojo, vždyť je to jasný - teď se kupujou lyže, čepice a rukavice. Na nanuky a plavky bude čas tak v únoru. Že já hloupá si to nezapamatuju). Smetanu mají naštěstí celoročně, takže přichází náhradní plán - panna cotta.

Panna cotta (v překladu svařená smetana) je dezert pocházející ze severní Itálie, z regionu Piemonte. Vznikne svařením smetany s cukrem, přidáním želatiny a vychlazením a podává se např. s ovocem, karamelem nebo čokoládou. V původním receptu se místo želatiny používaly vařené rybí kosti (blééé - pozn. aut.). V současné době se smetana často ochucuje vanilkou.
zdroj: wikipedia

Základní recept (ingredience na 4 porce):
3 lžičky práškové želatiny
500ml smetany ke šlehání (31% tuku)
3 lžíce cukru krupice
vanilkový lusk

Postup:
Připravíme si čtyři kalíšky, každý o objemu 125ml a pečlivě je vymažeme olejem. Želatinu namočíme do třech lžic studené vody. V kastrůlku svaříme smetanu s cukrem a dření z vanilkového lusku (ten tam přihodíme taky, později ho ale vyndáme). Kastrůlek sundáme ze sporáku, přidáme do něj nabobtnanou želatinu a pořádně rozmícháme. Směs vlijeme do kalíšků a necháme alespoň šest hodin (lépe přes noc) vychladit.
Před podáváním okraje panna cotty "objedeme" špičkou nože a pro snadnější vyklopení můžeme ještě namočit na pár vteřin do horké vody (pozor, ať si vodu nenalijete do kalíšku - ano, hádáte správně, ja jí tam nalila).


Třesoucí se panna cottu vyklopíme na talíře a podáváme třeba s borůvkovou (jahodovou, malinovou) omáčkou, s čokoládovou polevou nebo s karamelem - záleží, co přebývá v lednici. Teda, chtěla jsem říct, že záleží, na co máte chuť.

Vyzkoušela jsem i další verze a vypadá to, že fantazii se meze nekladou.


Růžová panna cotta s jahodovou čepicí
Rozmixujeme 250g jahod a vzniklé pyré propasírujeme přes jemný cedník do kastrolu. Osladíme podle chuti (doporučuji spíš méně) a necháme trochu zredukovat. Sundáme ze sporáku a necháme chvilku stát. Mezitím si namočíme 2 lžíce želatiny, kterou pak nabobtnalou pečlivé vmícháme do jahodového pyré. Rozdělíme ho do čtyř 150ml kalíšků vymazaných olejem a dáme do lednice zatuhnout.
Po ztuhnutí jahod dále postupujeme podle základního receptu - jen vanilku vyměníme za lžičku růžové vody a přidáme kapku červeného potravinářského barviva.


Kávová panna cotta
Postupujeme opět podle základního receptu - jen vanilku tentokrát vystřídá lžička kávového extraktu  a panák mandlového likéru Amaretto. Vychlazené bábovičky poléváme kávovým sirupem. Ten připravíme ze 180ml silné kávy a 60g cukru krupice. Oslazenou kávu vaříme, dokud nezmenší svůj objem a trošku nezhoustne. Vychladíme a nalijeme na panna cottu. Pro dovršení kávového dýchánku můžeme podávat s ledovým řeckým frappé.


Řecké frappé
Osvěžující kávový nápoj může v horkých dnech přijít vhod i bez panna cotty. Na jednu sklenici nám stačí 2 lžičky instantní kávy, cukr podle chuti, deci studené vody a několik kostek ledu. Kávu, cukr a vodu napěníme pomocí ponorného mixéru. Podáváme s ledem, případně s mlékem.

19 komentářů:

  1. Nádhera...škoda jen, že želatina se vyrábí z kopejtek atd... Takže my, vegoši, máme smůlu...:-) ale nic nás nezlomí... jsou i jiný věci, který lehce panna cottu svou chutí doženou...:-) ale možná, že jednou zkusím panna cottu udělat jen ze želé, nebude tak tuhá, to je jasný, ale třeba to bude v pohodě...:-) Lucie ufa

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já tenhle týden taky dělala panna cottu...a katastrofa(nechápu ale proč)...konzistence dobrá, ale chuť děsná :(. Můžu se zeptat jakou smetanu jsi konkrétně použila?

    OdpovědětVymazat
  3. to Mia: pouzivam smetanu ke slehani od Mlekarny Kunin s 31% tuku... Ale myslim, ze pokud jsi mela dobrou konzistenci, tak by smetana mela byt OK... Jak desna byla ta chut?

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm. tak ja měla tu samou...
    Těžko popsat...byla děsně hutná(chápu, že svařená smetana asi nikdy nebude tak úplně light, ale...) a s takovou pachutí...když jsem ji měla v restauraci byla jemná a bez toho příšerného ocasu :)
    Vinila jsem smetanu, ale zřejmě neprávem. No každopádně, pustím se do ní znova a snad se to nějak poddá...

    OdpovědětVymazat
  5. Tak panna cotu už jsem aky během tohoto parného léta několikrtá spáchala a musím říct, že je fakt skvělá. Asi si brzo nakoupím nějaké akcie mlékárny Kunín :-)
    Ale momentálně těžce ujíždímna tomto dezertu: http://madlinakuchyne.blog.cz/1007/cerna-venuse
    Je skoro bez práce (já jsem totiž už tak líná, že se mi nechce ani zahřívat smetanu a rozpouštět želatinu :-)) a je ážně skvělý.

    OdpovědětVymazat
  6. mnaaam skvele recepty a skvely blog!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Ajóó, já na něj skoro zapomněla...:-) protože je u nás téměř k nesehnání... S tím to půjde skvěle!! Pravda!:-) Budu muset zajet do většího města a nakoupit si tam pár balíčků... No, takže až ho seženu, rozjedu panna cottu ve velkém...:-) Lucie ufa

    OdpovědětVymazat
  8. to Madla: bezva, nejsem nejlinejsi :-D Jak se ochladilo, tak jsem se dokonce hecla a v lednici se mi prave chladi cokoladovy dort pro kamaradku k narozeninam...
    to Daria: diky
    to Lucie ufa: ja teda s agarem nikdy nedelala, ale nedavno o nem byla zminka v jednou clanku, tak snad to s tim pujde

    OdpovědětVymazat
  9. Pannacottová série...krásné.

    Ad agar - s tím se pracuje dobře, ale měla jsem ho napsoled už dost dávno:)

    OdpovědětVymazat
  10. Včera jsem zkoušela panna cottu, s představou, že ji celou sním sama, protože přítel sladké obvykle nejí, dopadlo to tak, že na mě zbyly dvě lžičky :-)
    Dneska se chystám na kulajdu...

    OdpovědětVymazat
  11. to Jana: ti chlapi ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvěle jednoduché, není na tom co zkazit! Zrovna jsem vyklopila první bábovičku a to i bez vymazání a po dvou hodinách. Prostě jsem se nemohla dočkat:) Akorát jsem doma neměla jinou želatinu než červenou, tak je to takové legrační...:) Veronika

    OdpovědětVymazat
  13. Veronika: na tom prave je co zkazit hodne - treba kdyz se to prezene s zelatinou :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Jsem vegoš a též jsem jí dělala s agarem. Lepší práce než s želatinou, rychleji tuhne a vyklopit šla krásně (dávala jsem ji do skleniček). Na bílou hmotu ještě dvě vrstvy- z hořké a bílé čokolády :) Navrch ještě jahodovou omáčku :)

    OdpovědětVymazat
  15. mohu se zeptat na přípravu s agarem? Musím jej se smetanou vařit nebo jej jen nechám v horké smetaně rozpustit? Jaký poměr agaru použít ke smetaně? Nemám s ním zatím žádnou zkušenost a nerada bych panna cottu hned pokazila :-)
    Moc děkuji za případnou odpověď, Pavlína

    OdpovědětVymazat
  16. Pavlina: je mi lito, ale s agarem jsem nikdy nepracovala. Predpokladam, ze na sacku bude navod nebo pouzijte google. At se podari :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Panna Cotta is an exquisite dessert that delights the taste buds. The smooth and creamy texture, paired with the subtle sweetness, makes it a heavenly indulgence. Good Travel Apps Your ability to craft this Italian delicacy showcases your culinary.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...