čtvrtek 8. července 2010

1. narozeniny (samozřejmě s dortem)


Vlastně už ani nevím, proč jsem začala psát blog. Z nudy asi. A taky, abych měla kam dávat fotky jídel. První příspěvek vlastně ani není recept, spíš jen takový výkřik do tmy o tom, co jsem měla k večeři.
Nejdřív jsem psala jen tak pro sebe; myslela jsem, že to nikdo nečte. Vůbec první komentář mám totiž až u třináctého zápisku. Je to zvláštní, ale napsat cizím lidem na internetu, že píšu blog, bylo jednoduché. Prostě jsem ke komentářům a dotazům, které jsem psala pod různé jiné foodblogy, začala připojovat odkaz na ten můj. Horší bylo, přiznat se kamarádům. Jak jsem totiž vařila, pekla, fotila a psala a trávila u toho všeho dost času, tak nějak jsem se chtěla svými výtvory pochlubit. Zároveň ve mně ale hlodal červíček, jestli to tu celé není trapné a kamarádi si spíš nebudou ťukat na čelo, co to tady jako předvádím. Trvalo mi půl roku, než jsem se odvážila nasdílet na facebooku první zápisek - jako oslavu toho, že jsem si konečně koupila kuchyňského robota. Jak to tak vypadá, tak úplná ostuda to není, nikdo se mi přímo nevysmál a dokonce se najdou i ti, kterým se můj blog líbí. Jupijou!
Když někdo přidá komentář, přijde mi do mailu upozornění. Vždycky to byl jeden, maximálně dva komentáře na článek. Zhruba v půlce dubna jsem ráno sedla k počítači, pustila mail a nestačila koukat, co se děje. Plný email komentářů a to jsem ani nepostla nový recept. Chvilku jsem přemýšlela, čím to je, ale na nic jsem nepřišla a pustila to z hlavy. Večer jsem pročítala novinky na různých oblíbených stránkách a při projíždění Cuketkových odrobinek jsem na to přišla. Jsem slavná, píše o mně Cuketka!
Vždycky mě potěší, když mi někdo nějaký zápisek pochválí nebo chce dokonce poradit. Nedávno se mě kamarád ptal, jaký to je pocit, když mi cizí lidi takhle píšou. Přemýšlela jsem nad tím a musím říct, že dobrý, až na to, že mám někdy strach někomu poradit, co když se to jídlo pak nevyvede. Že jsem vlastně dost drzá, když si troufám někomu udílet rady, když jsem sama kuchařka - začátečnice. Ale co, když se jídlo nepovede, tak se to buď dá zachránit a nikdo nic nepozná nebo se to zachránit nedá a holt se to povede příště. Až mi jednou na ulici někdo dá pár facek, aspoň hned bude jasné proč.
Tak jsem si skoro vylila srdce - už to bude trvat jen chvilku. Slibuju.
Dneska je to přesně rok od prvního zápisku tady na blogu. Děkuju všem, kteří sem chodí, těm kteří si najdou chvilku a nechají tu i komentář, i těm, kteří zkoušejí moje recepty a pak dají vědět, jak to dopadlo. Jsem ráda, že se vám "U Lucie" líbí. Děkuju mému drahému za pomoc, trpělivost a taky odvahu, s jakou konzumuje takové výtvory, jako ovocné knedlíky-tenisáky, houskové knedlíky "na medium" a sladkosti, kterých je vždycky moc. Děkuju mamce a ségře, které jsou (chtě-nechtě) mým "přítelem na telefonu".
A teď zpátky do kuchyně! K 1. narozeninám jsem si upekla dort. Není to dort jen tak ledajaký - je to dort dost složitý. Sbírala jsem na něj odvahu už od kurzu cukrařiny, na kterém jsem byla v zimě, a pouze a jedině Cyril, Metoděj a Jan Hus můžou za to, že jsem se do něj nakonec pustila. Popravdě, nejsem si úplně jistá, že se povedl - měla jsem velké problémy s krémem. Ale jak jsem už psala, někdy se to dá zachránit, což byl naštěstí tenhle případ. Doufám, že když dort bude někdo zkoušet, tak se mu krém (a vůbec celý dort) povede.

Jasmínový dort ze zeleným čajem
Rada na úvod - přípravu dortu rozložte do dvou dnů.

Ingredience na dort o průměru 24cm:
Piškot:
125g másla - rozpuštěného a trochu zchladlého
200g cukru krupice
3 velká vejce - žloutky a bílky zvlášť
50ml mléka
1 vanilkový lusk (nebo lžička vanilkové esence)
kůra z 1 citrónu
250g hl. mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Ivoire mousse s jasmínem:
400ml smetany ke šlehání
100ml mléka
2 sáčky jasmínového čaje (nebo 2 lžičky sypaného)
250g kvalitní bílé čokolády (původní recept počítá s čokoládou Valrhona Ivoire, kterou bohužel neumín sehnat, takže jsem použila nějakou švýcarskou, což asi způsobilo pozdější problémy s krémem
Pomerančovo-zázvorové želé se zeleným čajem:
125ml čerstvé pomerančové šťávy (asi z jednoho pomeranče)
4cm zázvoru
1 sáček zeleného čaje (nebo 1 lžička sypaného)
50g cukru krupice
4 plátky želatiny
Čokoládová poleva:
75g smetany ke šlehání
25g mléka
75g medu
1,5 plátku želatiny
200g čokolády se 70% podílem kakaa
Postup:
Piškot:
Troubu rozehřejeme na 180°C. Dvě otevírací dortové formy s průměrem 24cm vyložíme pečícím papírem. Ve food processoru promixujeme máslo, žloutky, mléko, vanilku a citrónovou kůru, po částech přidáme mouku, prosátou s kypřicím práškem a solí. Vznikne nám dost tuhé těsto, asi jako linecké. Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Polovinu pořádně vpracujeme do těsta, čímž ho naředíme tak, že zbylý sníh můžeme vmíchat už jen zlehka. Hmotu rozetřeme do připravených forem a dáme péct na 15 minut. Necháme vychladnout.
Mousse:
V kastrůlku zahřejeme smetanu. V mléce povaříme jasmínový čaj, scedíme a vlijeme do horké smetany. Přidáme nalámanou čokoládu a promícháme. Necháme vychladnout, poté přendáme do lednice a necháme tam do druhého dne. Před plněním dortu vyšleháme do lehké pěny. Když jsme dort pekli v kurzu, všechno šlo tak, jak mělo. Bohužel, při opakování doma, krém vyšlehat nešel; byl stále tekutý a pak se najednou oddělila čokoláda od smetany a mléka a sešlehat dohromady už to nešlo. Nevím, jestli to bylo špatnou čokoládou (jen 31%), nebo mnou, ale prostě to vypadalo příšerně. Chtěla jsem celou tu hrůzu vyhodit a naplnit dort jen šlehačkou, ale drahý mě ukecal, ať to nedělám. Vymyslela jsem tedy náhradní plán. Vyšlehala jsem dotuha nový kelímek šlehačky a opatrně do něj zapracovala čokoladovou patlanici, kterou jsem předtím přecedila, abych se zbavila přebytečné tekutiny. Vím, že to asi není úplně košer, ale nic jiného mě nenapadlo.
Želé:
V kastrůlku přivedeme k varu pomerančový fresh s nastrouhaným zázvorem, odstavíme a přidáme čaj. Necháme vylouhovat a přecedíme. Želatinu namočíme do ledové vody, necháme ji nabobtnat, vyždímeme a poté rozmícháme v přecezeném džusu. Vlijeme na rovný tác (do výšky asi 1,5cm) a uložíme do lednice. Po zatuhnutí nakrájíme na kostičky.
Sestavené dortu:
Oba upečené piškoty vyndáme z forem, jednu z nich umyjeme a dno vyložíme pečícím papírem tak, aby po stranách přečuhoval a složíme formu zpět. Na dno vložíme jeden piškotový kruh. Navrstvíme na něj polovinu krému a hustě poklademe kostičkami želé. Zatřeme druhou polovinou krému a přiklopíme druhým piškotovým kruhem. Dáme zatuhnout do lednice.
Poleva:
Želatinu dáme nabobtnat do ledové vody. Smetanu, mléko a med přivedeme k varu, vhodíme nalámanou čokoládu a promícháme. Pomocí ponorného mixéru zpracujeme dohladka. Přidáme vyždímanou želatinu a znovu propracujeme mixérem. Ihned potahujeme dort.
Potahování dortu čokoládovou polevou:
Z dortu opatrně sundáme boky formy. Navrch nalijeme většinu čokoládové polevy a pomocí stěrky, dlouhého širokého nože nebo špachtle potáhneme vršek i boky dortu čokoládou. Podle potřeby přidáváme polevu, točíme dortem a uhlazujeme boky i vršek. Celé dílo dáme ztuhnout do lednice. Umyjeme sebe i kuchyň od čokolády.


Ufff... Vypadá to, že teď už zvládnu všechno. Jak je asi poznat už z receptu, nebylo to jednoduché (tímto se omlouvám zdatnějším cukrářům a cukrářkám, kteří si teď říkají "pffff, trapnýýý", ale nám normálním smrtelníkům dá tenhle dort pořádně zabrat). Já mám ale radost, že si můžu sfouknout svíčku na netypickém vlastnoručně (s pomocí mého drahého - samozřejmě) upečeném dortu.

26 komentářů:

  1. gratuluju a jen tak dál :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Lucie, velká gratulace. Tak nějak jsem se přistihl, že souhlasně pokyvuji hlavou. Také se mi všichni smáli, když jsem začal fotit jídlo a publikovat na facebooku. Také se mi smáli a smějí, když se snažím vařit. Ale co, zkrátka koníček. Já tvůj blog čtu pravidelně a těším se na každý další příspěvek. Osobně bych uvítal, kdybys publikovala své články i na facebooku. Držím palce a přeji, ať se daří. Jakub

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj Luci, tak tenhle příspěvek mě konečně vyburcoval k reakci, namísto dosavadního tajnýho slídění na tvym blogu...kterej mě teda moc baví a obdivuju, jak ho vedeš. Byly jsme spolu na cukr. kurzech a já se na tenhle recept zatím vůbec nezmohla! Což napravim, jakmile budu v kondici :-) K tomu nezdaru s mousse mě napadá, jestli nemělo být množství smetany rozděleno na 1/2 - část svařit a zbytek použít na konečný vyšlehání...no prubnu to, co nevidět a dám vědět, takovej skvělej dort stojí za tu námahu!!! Měj se fajn a díky za oživení - kdybych mohla, hned bych si střihla další cukr. kurz s Lukášem...čiao Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Luci, připojuji se též k velké gratulaci! Tvoje stránky jsou moc fajnový a já tu vždycky jako mlsná kočka čekám na nové zajímavé recepty (hlavně cukříkové ňaminy...ty já nejradši):-D Zuzina

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    přeji hezkou oslavu prvých narozenin!
    Tímto bych chtěl poznamenat, že sem přišel též pomocí Cuketky a byl nadšen množstvím receptů z normálních surovin a způsobem výkladu, kterak dobroty z nich připraviti:-)
    Jen tak dál!!!!
    A tímto chci zejména vypíchnout recept na karlovarské knedle, který sem už použil dvakrát a vždy s famózním výsledkem. Jednoduché, rychlé a výsledek - prázdná mísa a funící hosté okolo stolu.

    Marek

    OdpovědětVymazat
  6. Já taky příšla na Váš blog přes Cuketku...a jsem za to velmi ráda. Od té doby sem lezu denně, a vždy čekám,že tu bude něco nového...jelikož nejím maso, tak mě zajímají hlavně cukrářské recepty, ale čtu všechno...:-) jen tak dál, vše nej, a ať se daří v dalších letech, také víc a víc fanoušků a čitatelů blogu...:-) Lucie ufa

    OdpovědětVymazat
  7. to Jakub: mne se nastesti nikdo nesmeje (jen se obcas divne koukaj), ale to bude asi tim, ze u zensky se to predpoklada vic, nez u chlapa, ze bude varit... Co se tyka FB, tak ja bych neco zalozila, ale nevim, jaky typ stranky (mam udelat "skupinu" nebo "oficialni stranku"?)
    to Michala: budu se snazit :-)
    to Lenka: ahoj Lenko, presne jak pises - taky bych si hned nejaky kurz dala (Lukas ted dela kurzy v Ola Kala tusim, ale napln je podobna jako v Prakulu, tak asi nepujdu...). Co se tyka vyslehani te peny - myslim, ze postup mam OK, ale cokolada byla nekvalitni (u tmave mi to vyslehat jde, ale tu mam vzdy alespon 65, ta bila byla ale jen 31%)
    to Zuzina: diky moc
    to Marek: dekuju a jsem rada, ze muj blog prispiva k dobre pohode u stolu :-)
    to Lucie ufa: dekuji pekne

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Lucie, založ jako oficiální stránku, má více možností. Máš např. poté pevně danou URL adresu ... tedy můžeš mít např. www.facebook.com/chezlucie či tak něco. Nebo můžeš do svých stránek zapustit i funkcionalitu facebooku, tedy základní líbí/nelíbí či možnost vkladádání facebook komentářů.
    Jakub

    OdpovědětVymazat
  9. Ahojahoj,
    taky se připojuju ke gratulacím, pokradmu to tu sleduji od začátku, jako správný pečící nadšenec :). Blog má vážně dobrou úroveň a krásné fotky!!! Je vidět, že máš estetické cítění a talent .), mě foodstyling ani focení jídla moc nejde...

    Díky za recept na jasmínový dort, zaujal mě už v příspěvku o cukrkurzu. Chtěla jsem ho udělat dědovi k narozeninám, ale půjdu do něj asi až na podzim/v zimě, až pominou vedra, teď to chce něco lehčího .)...

    Tak ať se dál daří, možná by se Ti pro inspiraci líbily stránky www.smittenkitchen.com, taky hodně pečení (i vaření, no :).

    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. to Jakub: tak hotovo :-)
    to Hanka: dekuju moc za pochvaly i za prani... smittenkitchen vypada moc pekne :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Gratuluju k blogovému výročí a především ke kompetaci tak krásného a hodně složitého dortu. Na takový bych si já tedy netroufla a ještě ke všemu v těch vedrech, no prostě smekám!
    A do dalšího roku přeju mnoho inspirace nejen při psaní blogu a při "dovádění" v kuchyni :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Lucie, díky za facebook :D Jakub

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Lucie, uz ani nevim, jak jsem na Tvuj blog vlastne prisla; pamatuju si jen, ze jsem si ten odkaz posilala sama sobe mailem, abych na nej nezapomnela a pridala si ho do zalozek:) Opravdu se tesim na kazdy novy post, na dalsi krasne fotky a mile a vtipne clanky, ve kterych je podle meho nazoru presne ten spravny pomer kucharskych a osobnich informaci. Tvuj blog soukrome radim do prvni foodblogove ligy :) Gratuluji k prvnim narozeninam a doufam, ze budou "many happy returns":) Ať máš stále pro koho vařit a ať tě to pořád baví.
    yannka
    P.S. Vidim, ze pouzivas vanilkovou esenci M a S - co si o ni myslis? Ja zatim jinou nemela, tak nemam s cim srovnavat, ale zda se mi, ze musi asi existovat lepsi, z tehle citim vic alkohol nez vanilku... Lepsi jsem ale nejak zatim nikde nenasla a nechce se mi objednavat pidiflasticku plus postovne treba z Robertsona:)

    OdpovědětVymazat
  14. to yannka: moc dekuju za pochvalu i za gratulaci, jsem rada, ze se tu ctenarum libi a radi se vraceji :-)
    Co se tyka esence od M&S, tak ja jsem s ni spokojena, pripada mi dost vanilkova. I kdyz je fakt, ze jinou jsem nezkousela.

    OdpovědětVymazat
  15. Gratuluji k prvním narozeninám !!! Tímto dortovým zázrakem je potvrzeno, že se tu "peče" první liga!

    Je zde útulno, voňavo a neustále tu je k mání něco neobyčejně dobrého. Foodblog co umí vzít za srdce a navnadit k dobré náladě a udělat i dobrou chuť ;-) Kdo nemá adresu ve svých oblíbených, dělá rozhodně velkou chybu ;-)
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den Lucie,
    na Vaš blog jsem přišla taky přes pana Cuketku a jsem za toto kliknutí myší vděčná:-) Každý den kontroluji "co je u Vás nového"... Už dlouho sbírám odvahu k založení vlastního blogu, ale potýkám se se stejnými pocity jako Vy. Jako jestli nejsem prdlá, psát někde o tom jak vařím:-) Vařím ve své pidi kuchyňce 1x1m, a tak si mě občas kamarádi dobírají poznámkami ať sepíšu kuchařku "Vaříme na metru čtverečním" :-) Naposledy jste mě inspirovala třešňovým koláčem a taky tetováním pro Apetit. Oboje už mám za sebou! Zatím si tedy píšu a fotím jen do alba http://krchov.rajce.net/005_Vikendove_vareni_25.7.2010, ale snad někdy na ten blog taky dojte. Proto vařte, foťte a pište, ať mám co číst. Vám i Vašemu blogu přeji hodně podařených provařených roků :-) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heh s tou kuchařkou na metrů čtverečním je docela originální nápad. A docela by mě zajímalo to tetování pro Apetit. Také jsem kdysi měla tetování ale před rokem jsem byla na takovém zákroku jelikož už jsem se rozhodla jediné tetování nemít a ještě nebylo nic moc.

      Vymazat
  17. to Alena: diky za mily komentar; jsem rada, ze se Vam tu libi... A na Vase fotky jsem se nemela koukat, protoze ted budu mit siiilenou chut na kulajdu a houby zadne nemam ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. To je teda rajcovny dort..

    OdpovědětVymazat
  19. TVŮJ blog je krásný a jídla uchvacující. Podle mě tvůj blog patří mezi největší špičku foodblogů. Kvalitní foto, všechno top top.

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, zrovna jsem narazila na tenhle tvůj dort (stránky už znám hodně dlouho a jsou mi inspirací). Hrozně moc a hrozně dlouho chci přesně takhle potáhnout dort - lesklou čokoládou - dokonalé! Ale minule, když jsem se o toto pokusila, tak se mi stala nehoda --- po vytažení dortu z lednice a okamžitého nalití hmoty na dort (měla jsem jiný recept, než je tvůj), tak se mi smetanový základ totálně rozpustil a smíchal s tou čokoládou. Tudíž celý dort byl zničený. Nemáš s tímto problém? Píšeš, že hmotou potahuješ ihned, tudíž ho schladnout nenecháváš. A dort nedáváš do mrazáku? To taky nepíšeš. Zítra bych moc chtěla dort, který čeká v lednici, přesně takhle potáhnout, ale mám strach, že to opět zkazím :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta cokolada neni uz moc horka, jak se propracovava mixerem. Pripadne muzes dort zkusit pred potahovanim strcit do mrazaku, jak pises, to jsem uz u jineho dortu delala.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...