pátek 30. července 2010

Čokoládový dort - narozeninový


Když má někdo z rodiny nebo přátel narozeniny (nebo nastane situace, kdy je vhodné někoho obdarovat) a já netuším, po čem jeho srdce touží, volím cestu nejjednodušší - prostě se zeptám. Tím bohužel odpadne ten moment překvapení, který se u dárku jaksi očekává. Když si kamarádka "objednala" k narozeninám čokoládový dort, byla jsem ráda (čokoládové já peču nejradši), ale zároveň jsem hned vymýšlela, jak tomu dodat tu špetku překvápka.
Chtěla jsem vyzkoušet nějaký nový korpus a pro inspiraci jsem šla do své oblíbené kuchařky Zpátky domů. Krém, který autorka použila se mi ale nelíbil, rozhodla jsem se tedy recept trochu pozměnit. Představila jsem si plnou chuť čokoládového korpusu v kombinaci s náplní z mléčného karamelu. Mňam! Chtělo by to nějakou svěží polevu - a v tom mě to napadlo. Poleva bude bílá, šlehačková a dort se bude na první pohled tvářit jako "bílej". Abych to vysvětlila - lidi se podle mého pozorování dělí na ty, kteří mají rádi dorty černé (čokoládové) a bílé (se světlým korpusem). Představila jsem si výraz ve tváři kamarádky, až dort dostane. Radost, že dostala dort. Zklamání, že není "černej". Připadala jsem si náramně mazaně, když jsem tmavý dort mazala bílým krémem tak, aby nikde nekoukal ani kousek tmavého korpusu.

Ingredience:
(na formu o průměru 20cm)
1 zavřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko) nebo karamelizovane kondenzovane mléko (Salko karamel)
---
330g změklého másla (+ kousek na vymazání formy)
300g třtinového cukru (nebo 180g obyčejného cukru krupice)
3 velká vejce
150g kvalitní hořké čokolády (vyzkoušela jsem 72% od Marks&Spencer)
300g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička jedlé sody
3,5 dcl horké vody
---
1 kelímek smetany ke šlehání
125g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
cukr moučka podle chuti


Postup:
(doporučuji rozvrhnout do dvou dnů)
První den vaříme zavřenu plechovku Salka v hrnci s vodou 2,5 hodiny. Dáváme pozor, aby byla plechovka ponořená a voda se nevyvařila. O výbuch předpokládám nestojí nikdo. Necháme vychladnout. V případě, že používáme Salko karamel, tak nevaříme a můžeme rovnou použít.
Zatímco se Salko vaří, uděláme si krátkou přípravu. Nachystáme si otevírací dortovou formu - vyložíme dno pečícím papírem a celou formu vymažeme pečlivě máslem. Troubu zapneme na 180°C. Dáme vařit vodu. Čokoládu nalámanou na kousky dáme rozpustit do vodní lázně.
Utřeme máslo s cukrem do krému. Dobře to jde ve foodprocessoru (zejména, když je člověk lajdák jako já a nikdy nevyndá máslo z lednice včas). Zapracujeme vejce - pěkně jedno po druhém - a pořádně promícháme. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu.
Mouku promícháme s jedlou sodou a přidáváme jí, střídavě s horkou vodou, do těsta. Výsledná konzistence je hodně tekutá, toho se ale nelekneme a pokračujeme.
Těsto přelijeme do formy a dáme péct na 15 minut. Potom stáhneme troubu na 160°C a pečeme ještě asi půl hodiny 45 minut.
Autorka receptu píše, že test se špejlí nebude fungovat, protože korpus je z kategorie "mokrých", já jsem ale napoprvé špejli použila, vyšla téměř suchá a všechno bylo oukej. Při repríze dortu jsem se spolehla na vyzkoušený čas, špejli nechala ležet a po prokrojení jsem zjistila, že je střed syrový (ano, dopekla jsem to v alobalu). Příště se tedy špejle budu radši držet.
Korpus necháme trochu vychladnout, vyndáme ho z formy a necháme odpočinout přes noc pod čistou utěrkou.
Vychladlý dort vodorovně prokrojíme (odvážní mohou dvakrát) a namažeme vrstvou zkaramelizovaného Salka. Sestavíme zpět a dáme pořádně vychladit.


Ušleháme šlehačku a přidáme do ní krémový sýr. Můžeme podle chuti osladit moučkovým cukrem. Krémem namažeme vršek i boky dortu a uhladíme. Dáváme pozor, aby nikde nekoukal ani kousek čokoládového korpusu.
Hotový dort dáme alespoň na hodinu do lednice a pak můžeme jít příjemně překvapovat milovníky "černých" dortů. Anebo nepříjemně milovníky "bílých".

Když je potřeba, aby dort vydržel déle, než vydrží šlehačková poleva, můžeme použít polevu čokoládovou a z celkem jednoduchého dortu vykouzlit nóbl kousek.

142 komentářů:

  1. ... krásný dort, skvělé fotografie Lucie. Jakub

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, skvělé :-) Z karamelizovaného Salka moc ráda vytvářím různé krémy a dezerty, ale použít ho jen tak k promazání dortu mě nenapadlo :-) Prostě super dort, nádherné fotografie a já tu slintám jako hladovej čokl.:-)

    OdpovědětVymazat
  3. nádhera! a krásně estetický dortík, jednoduchý a nepřezdobený.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Black and white kombinace - super. V poměrně brzké době budu péct narozeninový dort a začínám vybírám recept. Jelikož jsem se rozhodla pro temně čokoládový dort, tak se mi Tvůj recept hodí :-). Opravdu vymazlený dort!

    OdpovědětVymazat
  5. to Jakub: diky za pochvalu
    to Madla: ja delala se Salkem poprve a byla jsem moc spokojena - asi jeste neco vymyslim... A diky za mily komentar, hladovej cokl me rozesmal :-)
    to grey_lemur: dekuji
    to coco-choc: musim jedine doporucit, je opravdu vyborny a neni zas tak pracny

    OdpovědětVymazat
  6. Podľa ingrediencií to vyzerá veľmi chutne. Fotografia torty je naozaj excelentná. To raz darmo, máte talent.

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní dortík, korpus krásně vysoký - já nejčastěji dělám klasický piškotový a i když občas přišoupnu maličko prdopeče, i z šesti vajec je tragicky nízký - umění prokrojit ho jednou:-))
    K těm milovníkům "tmavých" a "světlých" dortů - já mám ráda úplně všechny, ale úplně nejradši ovocné a nejvíc pak babiččin tvarohový s jahodama a malinama (krém se želatinou)
    ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, zrovna dortík peču, tak jsem zvědavá, jaký bude výsledek :-) Děkuji za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  9. to Olinka: diky za komentar. Ja klasicky piskotovy nikdy nezkousela, protoze si pamatuju z domova, ze kdyz byl "piskot", tak mi mamka moc radost neudelala (a to jinak pece moc dobre). Jinak pokud vychazi korpus moc nizky, delam 2 a slepuju je k sobe ;-)
    to anonymni: rado se stalo, doufam, ze se povedl

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Lucko, dort vypada uzasne. Ráda bych ho zkusila upect. Poradila bys mi jen velikost formy? Diky

    OdpovědětVymazat
  11. to Kristyna: toto mnozstvi ingredienci vystaci na formu o prumeru 20cm. Jak je napsano v receptu ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Omlouvam se za svuj hloupy dotaz, ted jsem si to precetla peclive:-)

    OdpovědětVymazat
  13. to Kristyna: to se nic nedeje, stane se... :-) Doufam, ze se Ti dort povede a bude chutnat.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, ráda bych zkusila tento dort, vypadá nádherně:), ale potřebovala bych poradit s tím krémem ze salka, dáváš tam jen to salko, které máš uvařené v té plechovce, nebo ho pak ještě smícháváš s máslem? A za další jak poznáš, že to salko už je zkaramelizované, když je zavřené v plechovce? Já vím, že to jsou hloupé dotazy, ale jsem začátečník a se salkem jsem nikdy nepracovala:) Děkuji za radu:)) Dominika

    OdpovědětVymazat
  15. Supr dort vypada uzasne. Tolik sem hledala na netu dobry cokoladovy dort az sem po dlouhe dobe nasla tenhle a dal sem nehladala. Narozeniny tchyne se blizi takze hodne stesti a du pect. Lucia P.

    OdpovědětVymazat
  16. to Dominika: dotazy urcite nejsou hloupe, kazdy nejak zacina a lepsi se poradit, nez pak smutnit nad nepovedenym dortem. Salko varim vzdy presne 2,5h a je akorat a na dort ho natiram samotne, bez masla. Preji hodne stesti a at ti chutna.
    to Lucia P.: diky za pochvalu, doufam, ze se povede a tchyni bude chutnat... Jinak jeste dalsi cokoladovy dort (mozna i lepsi) je tenhle: http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/01/cokoladovy-dort-narozeninovy.html

    OdpovědětVymazat
  17. muzu se zeptat, co delam spatne, ze mam stale salko tekute? Varila jsem ho 3 hodiny a je stejne jako kdyz jsem ho nevarim a vyndam ihned z plechovky. Muzete mi prosim poradit, rada bych oslnila tchyni. Dekuji

    OdpovědětVymazat
  18. to anonymni: to se mi jeste nikdy nestalo a at premyslim, jak premyslim, tak me nic nenapada... Zrovna vcera jsem ho varila, jen 2h a bylo krasne kremove... Pouzivate to SLAZENE Salko? Mate plechovku zavrenou a celou ponorenou ve vode? Jinak pokud vam i tak nepujde uvarit, tak muzete koupit karamelovou polevu z Marks&Spencer, ta chutna podobne a nebo dort naplnit tou bilou polevou, kterou se dort potira zvenku... Drzim palce, at se povede...

    OdpovědětVymazat
  19. Ty mi teda dáváš :D Na tvůj blog jsem narazila před Vánocemi, kdy jsem hledala recept na macarons. Povedly se mi napoprvé a všichni je chválili. Od té doby nemohu odtrhnout oči ze všech tvých cukrářských kousků. Teď jsem se rozhodla upéct pro kamarádku narozeninový dort a tadyten je prostě dokonalý. Jsem ale strašně nervózní, že něco zvorám. Bábovek a koláčů už jsem upekla miliony, ale dort ani jeden a té premiéry se vážně bojím... pořád si ale říkám, že pokud se to nepovede, upeču piškotovou roládu, na té není co zkazit ;)

    OdpovědětVymazat
  20. to Lee: to jsem rada, ze se aspon nekomu macarons dari (vetsinou mam komentare, ze ne). Drzim palce, at se dort povede, myslim, ze je dost jednoduchy, takze se urcite neboj. Pro me je zase rolada vyssi divci na kterou jsem si jeste netroufla :-)

    OdpovědětVymazat
  21. No tak dort je v troubě, vypadá pěkně, ale navzdory tomu, že 45 minut uběhlo, je uvnitř ještě úplně syrový. Přidala jsem mu teplotu a budu trpělivá :) A teda ta roláda je taková moje jistota. Práce žádná a výsledek úžasný. Vážně ;)

    OdpovědětVymazat
  22. Drzim palce jako blazen - urcite se povede :-) Kdyby nebyl porad dopeceny uvnitr, ale na povrchu hrozilo pripalovani, hod pres to alobal, delam to taky tak...

    OdpovědětVymazat
  23. Tak jo, dort se nakonec povedl a i báječně chutnal :) děkuju za úžasný a dopodrobna popsaný recept! příště se jen musím snažit nemít čokoládové drobečky kolem dokola na tom bílém krému...:)

    OdpovědětVymazat
  24. to Lee: no tak to jsem moc rada, ze to nakonec dobre dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat
  25. dort je nádherný..mám dotaz..rozhoduji se mezi tímto, který ještě vyzkoušený nemám a klasickým nejlepším čokoládovým dortem, který sklidí úspěch vždy, co radíte pro narozeninovou oslavu :-)? Děkuji za odbornou radu ;-)

    OdpovědětVymazat
  26. to Makronka: nevim, zda to bude rada odborna, spis bych rekla, ze ne :-) Ja bych urcite udelala novinku, protoze jsem odvazna (cti drza) a verim, ze se to povede. Vlastne recepty opakuji jen vyjimecne a pri kazde prilezitosti zkousim nove dorty. Tenhle je navic jednoduchy a moc chutny. Btw. co je klasicky nejlepsi cokoladovy dort?

    OdpovědětVymazat
  27. Děkuji za pohotovou odpověď...Nejlepší čokoládový dort je Ultimate chocolate cake z BBC, zároveň také nejlepší čokoládový dort z Apetitu..ale to už je právě taková zaběhnutá klasika, proto se "nenápadně" poptávám na tento, vypadá nádherně.Akorát mám trochu strach, aby nebyl s karamelovým krémem moc sladký, není :-)? Děkuji. A ještě posílám obdiv k tomuto blogu, nádherné fotky, úžasné recepty, projíždím vždy pro lepší náladu historii a je mi vždy líto, že není delší. Těším se na další příspěvky. Hezký den

    OdpovědětVymazat
  28. to Makronka: tak jsem se divala na ten dort z BBC a koukam, ze uz jsem ho delala (a ani o tom nevim, ze je z BBC) - http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/01/cokoladovy-dort-narozeninovy.html

    Co se tyka toho, zda neni dort moc sladky - neni, ale je potreba opravdu pouzit vysokoprocentni cokoladu, ktera neni tak sladka. V kombinaci s tou bilou polevou je vysledek chutove vyvazeny a nepreslazeny.
    Pekny den i tobe.

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj Lucie,
    prave som objavila tvoj blog a nerozumiem, ze som nan nenarazila uz skor!!! Je fantasticky!!! Tato tvoja torta ma uplne dostala! "Prelistovala" som tvoj blog az do konca, dakujem za mnozstvo skvelej inspiracie!

    OdpovědětVymazat
  30. to Anetka: diky moc :-) Divala jsem se na tvuj blog a dorty mas nadherne - uplne profesionalni!

    OdpovědětVymazat
  31. jeej dakujem, no, urcite nie su profesionalne, ja som uplny amater a vsetko sa ucim sama, ale snazim sa aby boli super pretoze prave torty ma najviac bavia.

    OdpovědětVymazat
  32. Dobrý den,poprvé v životě se chystám na dort,tento mi připadá krásný a jednoduchý,jen prosím ten sýr,neznám,tak jestli se dá něčím nahradit.Děkuji.Jana

    OdpovědětVymazat
  33. to Jana: je to "kremovy syr", takze se daji pouzit znacky: Philadelphia, Buko nebo "soft cheese z tesca" (s tim poslednim ale nemam zadnou zkusenost). Pokud byste nesehnala, tak jde udelat i cokoladova poleva, jako vidite na obrazku dole pod receptem (odkaz na recept tam je taky).

    OdpovědětVymazat
  34. Děkuji,držte mi pěsti :o)

    OdpovědětVymazat
  35. to Jana: drzim :-) Dejte vedet, jak to dopadlo...

    OdpovědětVymazat
  36. dobry den!i mne se dortik velmi libi a tak jsem si trochu sobecky rekla, ze bych ho mohla upect synovi k 2. narozeninam a jen ho trochu ho do te polevy prizdobit. nenapada vas cim bych nezkazila chutovou kompozici? videla jsem v apetitu takovy dort s bilou polevou ozdobeny lentilkama, vypadalo to hezky, ale chutove si nejsem jista jestli je to to prave. nebo nemate nejakou inspirativni stranku na detske narozeninove dorty, ktere by byly zaroven dobre - zda se ze to je nedostatkova zalezitost. dik a moc vam fandim! Jana

    OdpovědětVymazat
  37. to Jana: ja moc dortum nazdobenym nejakymi bonbony nefandim, ale to bude tim, ze nemam deti a zadne detske dorty nepecu... Myslim, ze par lentilkami to urcite nezkazite a synovi se to bude libit :-) Jinak original tohoto dortu dle Hanky Michopulu je vlastne dortem pro deti - ona ma dvojcata (holky) a v kucharce ma tento korpus se dvema variantami polevy/naplne. Jeden je plneny smesi mascarpone s malinovym dzemem a potazeny marcipanem - v jejim pripade ruzovym se zelenymi listky, ale pro kluka lze samozrejme nabarvit jinak a nazdobit treba autickem vyrezanym/vymodelovanym z marcipanu. Primlouvam se za to, pouzit pravy marcipan a ne potahovaci hmotu K2. Druhy dort je pak plneny nejakym karamelovym kremem a je jim natreny i zvenku a posypany zlatymi cukrovymi kulickami. Oba jsou velmi vkusne (coz asi deti ale neoceni). Kdybych delala dort pro dite ja, tak bych mozna upekla obycejny (stejne ho bude jist spousta dospelych) a koupila k nemu treba nejakou hracku a posadila ji navrch :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Jana: jojo, mluvite mi z duse. ja prestoze teda dite mam, zatim stejne zadny expert na jeho chute nejsem. minuly rok k prvnim narozeninam jsem mu delala takovy dort pro male deti jabkovy s piskotama, myslela jsem si ze je uspech zarucen, protoze uz v tu dobu hrozne miloval jabka a prdlajs, asi se mu nelibila konzistence. konzistence je pro deti, zda se velke tema. takze si prave rikam, ze nema smysl se nejak strasne exponovat (treba s tim marcipanem), jelikoz to pak treba stejne nebude jist a na tom mi teda docela zalezi kdyz uz mu pecu dort. tak mockrat diky za tipy a za nazor, myslim ze pujdu tou cestou pripichnute hracky:) J.

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj Lucie,
    tvůj blog je supr, už jsem si opsala pár receptíků a určo je vyzkouším. Chtěla bych tě poprosit o radu, myslíš, že bych mohla použít tento recept a místo "salkové" náplně dát nějakou tvarohovou s ovocem? A nemáš dyžtak nějakej zaručenej recept na takovouto náplň? Hledala jsem na internetu a nemůžu nikde najít a bojím se experimentovat... :))) děkuju moc za odpověď

    OdpovědětVymazat
  40. to Anonymni: dekuji za pochvalu... :-) Myslim, ze fantazii se meze nekladou a urcite muzes pouzit jinou napln - ja mam tento dort ozkouseny z tvarohovou penou (http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/10/cokoladovy-dort-ochutnejte-cesko.html) a myslim, ze kdyz misto svestkoveho zele das treba maliny, tak to nemuze byt spatne... Nebo udelej vice te bile polevy z kremoveho syra a napln s ni dort i uvnitr misto salka :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Na túto tortu sa chystám k narodeninám!!!!

    OdpovědětVymazat
  42. to Archaa: nikdy me nenapadlo, jaky uspech bude mit tenhle dort. Nejsou u nej moc povedene fotky, ale je to hit No1 tady na blogu... Doufam, ze ti bude chutnat :-)

    OdpovědětVymazat
  43. Ahoj, chtěla bych dort udělat na narozeniny tatínkovi, ale píšeš tady, že šlehačková poleva nevydrží moc dlouho. Můžeš mi prosím říct jak dlouho tedy vydrží? děkuju

    OdpovědětVymazat
  44. to anonymni: nezkousela jsem, jak dlouho vydrzi nez se zkazi, ale vychazela jsem z toho, ze uslehanou slehacku je nejlepsi snist hned nebo tak nejpozdeji jeste druhy den rano...

    OdpovědětVymazat
  45. Tak jsem ho dělala. Dědečkovi. Upekl se pěkně, to nemohu říct. Dno fomy jsem vyložila papírem, boky vymazala máslem a vysypala jemnou strouhankou (jak to dělám vždycky, protože pak mi jde vše krásně vyklopit). Jestli toto byl kámen úrazu, nevím, nicméně při chladnutí se dokola popraskal a odloupl se asi 2 cm široký prstenec! Já byla na mrtvicu. Korpus se navíc šíleně drolil, nicméně po noci v ledničce se zdrcl a přilepil k tácu, na kterém byl. Ve finále jsem ho zaplácala ricottou smíchanou se šlehačkou, tudíž nevypadal až tak šíleně. Resumé: chuťově vynikající (kombinace čokolády, šlehačky a karamelu je famózní, oslavence plně uspokojil), nicméně nikdy víc. Příště radši čokoládový piškot, s tím nejsou problémy a ještě ušetřím na másle;-)

    OdpovědětVymazat
  46. to Olinka: tak to je mi moc lito... ;-( Nedovedu si to vubec vysvetlit, protoze ja ten korpus delala minimalne 5x, moje kamaradka jednou a vzdycky bylo vsechno OK... No alespon, ze oslavenci chutnal...

    OdpovědětVymazat
  47. Lucka, tiezu som sa inspirovala tvojim receptom na túto narodeninovú tortu. Robila som mini torticky na oslavu narodenia dietatka a plnku som pouzila tú istú ako na poter. Nie sú také dokonalé ako tá tvoja, ale chutili výborne. dakujem. http://slavka-archaa.blogspot.com/2011/05/mini-torticky-k-narodeniu-babatka.html

    OdpovědětVymazat
  48. to Archaa: to jsem rada, ze se povedly! Ta miminka jsou srandovni :-)

    OdpovědětVymazat
  49. Dobry den Lucie, Vas blog jsem nasla teprve nedavno a je naprosto uzasny, uz jsem stihla vyzkouset par receptu celkem uspesne. Vcera jsem delala tento narozeninovy dort a musela jsem ho peci o moc delsi dobu nez je uvedeno (asi to bude troubou). Chtela jsem se Vas ale zeptat jakozto zkusene cukrarky, co jsem udelala spatne, ze mi strasne vybehl prostredek dortu a cely povrch mi hodne popraskal...
    Diky moc za radu, Karolina

    OdpovědětVymazat
  50. to Karolina: diky za pochvalu a pokusim se samozrejme poradit...
    Delala jsem ho uz mnohokrat a ta doba peceni u me funguje, ale samozrejme je lepsi to kontrolovat a zkusit pomoci spejle, jak je na tom. Jako zkusena cukrarka se necitim, ale tusim, ze vystouply stred dortu byva zpusoben vysokym mnozstvim kypridla a/nebo prilis vysokou teplotou peceni. Popraskany povrch si myslim ukazuje na vysokou teplotu.
    Popraskany a trosku (ale ne moc) povrch mam nekdy taky, ale vzdycky ho stejne skrojim, abych mela uplne rovny vrsek dortu - a ty okrojky snim ;-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  51. Dobrý den, prosím o radu, myslíte že je možné přidat do šlehačky ztužovač šlehačky aby poleva vydržela déle? děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
  52. to anonymni: kdo se podepise, tomu slusne poradim...

    OdpovědětVymazat
  53. Lucie, dort jsem upekla a byl chutove opravdu vyborny, kazdopadne se nedopekl a vrsek hodne popraskal.
    Vse bylo na 100% dle receptu, takze me napada, ze jsem ho mozna pekla jinak. Pekla jste ho horkovzduchem nebo klasicky na horni a spodni ohrev?

    Diky, Vladka

    OdpovědětVymazat
  54. to Vladka: vrsek dortu mivam taky popraskany, ale stejne to okrajuju... Kazdopadne se mi zatim stalo jen jednou, ze se nedopekl, tak jsem pres nej hodila alobal a dopekla ho... Nevim, cim to bylo - pecu pokazde stejne v normalni troube na horni a dolni ohrev...

    OdpovědětVymazat
  55. Ten dort je prostě úžasný, stejně jako ostatní vaše mňamky! Chystám se ho udělat pro mojeho Šmudlíčka k třetím narozeninám :) Měla byste nějaký tip jak ho decentně ozdobit? Nemám ráda všechny ty kýčovité barevné dortíky pro dětičky, ale zase bych ráda, aby vypadal pěkně. Napadly mě barevné maxi-lentilky, ale bojím se, aby se barva neroztekla...

    OdpovědětVymazat
  56. to Reny: dekuju za pochvalu :-)
    K tomu zdobeni jsem uz jednou psala komentar, ale je jich tu hodne, tak ho kopiruji znovu...
    Lentilky kdyztak dejte az uplne pred podavanim...

    Lucie řekl(a)...
    to Jana: ja moc dortum nazdobenym nejakymi bonbony nefandim, ale to bude tim, ze nemam deti a zadne detske dorty nepecu... Myslim, ze par lentilkami to urcite nezkazite a synovi se to bude libit :-) Jinak original tohoto dortu dle Hanky Michopulu je vlastne dortem pro deti - ona ma dvojcata (holky) a v kucharce ma tento korpus se dvema variantami polevy/naplne. Jeden je plneny smesi mascarpone s malinovym dzemem a potazeny marcipanem - v jejim pripade ruzovym se zelenymi listky, ale pro kluka lze samozrejme nabarvit jinak a nazdobit treba autickem vyrezanym/vymodelovanym z marcipanu. Primlouvam se za to, pouzit pravy marcipan a ne potahovaci hmotu K2. Druhy dort je pak plneny nejakym karamelovym kremem a je jim natreny i zvenku a posypany zlatymi cukrovymi kulickami. Oba jsou velmi vkusne (coz asi deti ale neoceni). Kdybych delala dort pro dite ja, tak bych mozna upekla obycejny (stejne ho bude jist spousta dospelych) a koupila k nemu treba nejakou hracku a posadila ji navrch :-)

    16. února 2011 10:30

    OdpovědětVymazat
  57. Dobrý den, Lucie. Vaše recepty mě opravdu baví. Zkoušela jsem již Vaše čokoládové muffiny (milují je moji synovci), jahodový cheeshecake (ten byl luxusní)i tenhle úžasně vypadající čokoládový dort, který jsem dělala svému miláčkovi, který miluje karamel :) Ale musím říci, že se mi také korpus moc nepovedl, pekla jsem ho snad hodinu, prostředek vyskočil hodně nahoru a prasknul a pak mě trochu vylekala ta šlehačková poleva,která hodně tekla, ale pak v lednici krásně ztuhla, nic méně..dort na oslavě všem chutnal a sklízela jsem obdiv za moje kuchařské umění .) Těším se na Vaše další recepty.
    Monika S.

    OdpovědětVymazat
  58. to Monika: jak se zda, tenhle dort je nejaky zlobivy... Budu ho muset znova zkusit, kdyz se docela dost lidem stava, ze se nedopece... No kazdopadne jsem rada, ze se nakonec povedl :-) Diky moc

    OdpovědětVymazat
  59. Prosím, kde mohu sehnat ten onen krémový sýr?
    Prosím o nějaký odkaz nebo obrázek, jak vypadá.
    Nemohu ho nikde na netu vyhledat a tyto produkty neznám,nikdy jsem s krémovým sýrem nepracovala a toužím přesně tento dort vytvořit manželovi k svátku :)

    OdpovědětVymazat
  60. to anonymni: http://www.gastroplus.cz/wp-content/uploads/2011/08/14612nk-300x209.jpg nebo http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/208250/208132.jpg

    OdpovědětVymazat
  61. Dobrý den, Lucie... včera jsme měli oslavu táty 50. narozenin, tak jsem chtěla upéct nějaký speciální dort, ten váš čokoládový se mi zdál dokonalý. S pečením jsem neměla problém (pekla jsem ho ve větší formě než vy, takže byl o hodně nižší = rozkrojila jsem ho jen napůl), do krému jsem přimíchala zbylé karamelové salko, takže nebyl sněhově bílý, ale to nebylo na závadu :-)
    Posílám fotku - http://amon87.rajce.idnes.cz/Narozeninovy_dortik_pro_tatu/#dortik.jpg
    Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klaro, jsem moc rada, ze se dort povedl :-) Shodou okolnosti jsem ho v patek delala take - na zakazku pro jednu babicku :-)

      Vymazat
  62. Ahoj Lucie, právě hledám dort na narozeninovou oslavu mojí 4-leté dcery, přála si čokoládový dort ale sestra dělá vždy klasické(vynikající) čokoládové dorty, tak bych chtěla něco jiného a tento mě naprosto nadchnul. Evidentně máš fantazii, napadlo by tě jak bych mohla dort ozdobit aby byl trochu dětský, ale ne zas moc :o) děkuji Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jsem si prošla starší příspěvky a už se to tady řešilo, tak se omlouvám za zbytečný dotaz. Asi dám jen svíčky, maximálně mě napadlo "napsat" jméno nebo číslo(spíš to číslo její jméno je moc dlouhé:o) z takových těch čokoládových miniaturních válečků nevím jak se tomu říká ale je to ozdoba na dorty. Mějte se jste šikovná. Karolína

      Vymazat
  63. Karolina: jeste me napada, ze Oetker dela takove barevne cukrarske zdobeni - srdicka, kyticky, barevne perlicky... Maji to normalne ve vetsich supermarketech, u prasku do peciva apod.
    Diky za pochvalu a doufam, ze se dortik povede :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji to je dobrý nápad, podívám se. Také doufám že se povede. Nevíte zda vydrží ten šlehačkový krém vydrží do druhého dne, když přidám ztužovač nebo raději připravit těsně před odjezdem (povezu dort asi 100km tak se bojím aby se neponičil cestou). Karolína

      Vymazat
  64. Lucko, ještě mám jeden dotaz, našla bych ve Vašich receptech nějaké slané pochoutky? Něco jako tyčinky, sušenky, bochánky nebo tak něco? Děkuji za odpověď. Zítra se pustím do dortu a chci také něco slaného.
    S pozdravem Karolína

    OdpovědětVymazat
  65. Karolina: krem mi vydrzel na dortu v pohode, ztuzovac jsem nepouzila. On to dost ztuzi ten kremovy syr. Nedelala bych ho na posledni chvili, protoze v lednici jeste na dortu hezky utuhne. Pokud mozno, prepravovala bych ho v chladici tasce.
    Slane veci moc nedelam, mozna tohle by se hodilo: http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/06/muffiny-s-modrym-syrem-orechy.html
    Jinak kamaradka dela takove tycinky z listoveho testa - jen ho rozvali, posype kminem/soli/makem/sezamem/syrem/... a nareze na delsi uzke obdelnicky a da pect... Je to rychlovka, ale jako slane zobani k vinu fajn...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie děkuji za všechny odpovědi. Jasně krém asi vydrží zapoměla jsem na ten krém :o) Muffiny jsou super nápad, musím jen sehnat ozdobné košíčky, silikonové mám. Tyčinky z listového těsta to je taková klasika, nejsou špatné ale raději udělám muffinky :o) Tak snad se mi vše povede,do dortu se pustím zítra. A určitě podle vás uvařím či upeču něco dalšího je tady toho mraky a mě pořád schází inspirace. Mějte se fajn, Karolína

      Vymazat
    2. jsem chtěla napsat sýr místo krém :o)

      Vymazat
  66. Jak je prosím asi ten dort vysoký? Napadlo mě snížit dávku o 1/3, budu rozkrajovat max.jednou. Mám dortovou formu o průměru cca 22 cm. Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  67. anonymni: ve 20cm forme je vysoky asi 6 cm.

    OdpovědětVymazat
  68. Karolina: drzim palce, at se vse povede :-)

    OdpovědětVymazat
  69. Aha, na fotkách vypadá právě jako vysoký dort. Tak to udělám z plné dávky. Vrhám se na pečení. Bude z toho dort pro děti. Ještě stále nemám jasno s náplní. Původně jsme chtěla pařížskou šlehačku, ale tu děti moc nemusí. Asi vyzkouším to mascarpone s malinovou marmeládou. To zní lákavě.

    OdpovědětVymazat
  70. Je hotovo, dort se chladí. ALe docela dost popraskal, ten rozkrojit nepůjde ani jednou, protože by se rozpadl. :-( A zřejmě se při chladnutí trochu srazil už není tak vysoký, jak když jsem ho vyndala z trouby. No nevím, vypadal tak lákavě. Ale podruhé už asi zkoušet nebudu.

    OdpovědětVymazat
  71. anonymni: no, zrejme chyba mezi troubou a zemi, no...

    OdpovědětVymazat
  72. No, třeba také. Jinak na chuť byl výborný, takový hodně hutný a navlhlý. Máte třeba nějaké oblíbené máslo, ze kterého pečete?Myslím si, že také hodně záleží na kvalitě ingrediencí. P.

    OdpovědětVymazat
  73. P.: nejradsi mam Horacke maslo a casto kupuji i maslo na trhu (nekdy od Orera, nekdy od nekoho jineho)

    OdpovědětVymazat
  74. Taková malá rada, nevím, jestli zazněla, ale Salko se dá koupit už zkaramelizované. Nevím, jestli to chutná úplně stejně, ale 2.5h by mě to nikdo vařit nedonutil. :) K dostání ve všech obchodech se salkem.

    OdpovědětVymazat
  75. Sju: v dobe, kdy jsem recept psala, tak zkaramelizovane Salko na trhu nebylo... Ale kazdopadne diky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  76. Aha! :) To možná bude ono. ;)) Já ho jinak moc nepoužívám, moc sladké, ale do banoffee pie prostě patří.

    OdpovědětVymazat
  77. Tak tohle bude můj první dort, pro přítele a na jeho narozeniny-první kdy jsme spolu:) Doufám že to vyjde !!:)Vypadá úžasně ...
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
  78. Ahoj, moc hezký dort! ...určitě prubnu a dám vědět, jak se ujal u nás...a chtěla jsem jen poznamenat, že Salko se dá koupit už zkaramelizovaný a stojí o cca 5,-kč víc než normální...čili určitě míň než vyvařovat ;)...a krémy jsou z něj prostě hmm...báječné...klasika...

    OdpovědětVymazat
  79. anonymni: diky... O zkaramelizovanem Salku vim, ale pred dvema lety, kdy jsem dort delala a zverejnovala recept, nebylo na trhu

    OdpovědětVymazat
  80. Dobry den,Lucko. Objevila jsem vás blog před 2dny a musím říct,ze jsem u nej nadšena!Recepty jsou skvěle popsané a všechny poznatky užitečné. Dnes jsem zacala pracovat na tripatrovem dortu na Hromadnou oslavu V me rodině a tento čokoládový dort bych rada použila jako jeden ze tři druhu. Chci se jen zeptat,jak dlouho vydrží ten slehackovy krém a jestli se snese I s potahovaci hmotou. Zítra(čtvrtek)bych dělala korpus a salko,v pátek krém a v sobotu potahla hmotou a večer uz by šlo vse na stůl. :) Děkuji moc za odpověd a radu. Moc Vám fandím! S pozdravem Adéla.

    OdpovědětVymazat
  81. Ahoj, chci se zeptat ty 3,5 dcl horké vody.. v tom se rozpouští ta čokolada viďte? nepřidava se ta voda do těsta. a když mám již karamelové salko, můžu to nalít přímo jako náplň nebo se to musí taky nejak upravovat?

    OdpovědětVymazat
  82. Adela: slehackovy krem neni prilis trvanlivy, asi jako slehacka ;-) Takze vice nez druhy den bych ho nejedla. S potahovaci hmotou nemam bohuzel zadne zkusenosti. At se povede a dekuji :-)
    anonymni: v receptu je postup jasne uveden (Mouku promícháme s jedlou sodou a přidáváme jí, střídavě s horkou vodou, do těsta. Výsledná konzistence je hodně tekutá, toho se ale nelekneme a pokračujeme), karamelove salko se uz dale neupravuje

    OdpovědětVymazat
  83. Čauky, mam dotaz. Dalo by se místo zmińovaných krémových sýrů použít nějaký sýr který je normálně dostupný v obchodech? Třeba smetanové nebo tak? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  84. anonymni: Philadelphi i Buko jsou celkem bezne v obchodech; jak ve vetsich super-, hyper- a jinych marketech, tak treba ve vietnamskych vecerkach. Nicmene v tomto receptu se da pouzit treba i mascarpone

    OdpovědětVymazat
  85. ahoj Lucie, tak ja se na nej take chystam. cokoladovym dortum moc neholduji, ale tenhle me dostal. A vzhledem k tomu, ze mam muj sef ve ctvrtek narozeniny, tak ho zkusim upect, tak drz palce at se povede. Jinak mini kozi cheesecake muffins dopadli naramne a vsem chutnaly. uz se tesim az je budu zase pect. diky za tvoje stranky.
    Vanda

    OdpovědětVymazat
  86. Vanda: tak drzim palce, at se podari a sefovi chutna... Diky za mily komentar :)

    OdpovědětVymazat
  87. tak jsem vcera upekla korpus, sice dele nez hod a nahore popraskal, ale jinak dobry, salko taky pekne zhousto, dokonce jsem ja blazen jeste jela vcera koupit formu s prum. 20cm, protoze mam jen velkou :D chtela jsem to mit perfektni. dnes jsem dort trikrat prorizla, ufff, makacka. vsude jsou drobky. pomazala salkem a nasadila, zpet, akorat jsem blbec nedala ty platy tak jak byly, takze jedna strana trosku z kopce, no neva. ted se chladi, akorat mi ta napln tece z boku, je to normalni?asi v lednici ztuhne, vid? A jak dlouho ho mam chladit, nez ho potru bilym kremem, staci dve hod? mooooc dekuji. jsem na to fakt zvedava.

    vanda

    OdpovědětVymazat
  88. tak nakonec vse krasne stuhlo a uz se chladi i s kremem v lednici, je uzasny. doufam, ze tak bude i chutnat. zitra poreferuji :D


    vanda

    OdpovědětVymazat
  89. Lucie,

    tak jsem sklidila obrovsky uspech. pry jsem se minula povolanim. No nemuzu rict, ze by mi to nelichotilo :D uz se tesim, co priste z tvych stranek upecu.

    vanda

    OdpovědětVymazat
  90. Vanda: gratuluju k uspechu! Neni nad spokojene stravniky :-)

    OdpovědětVymazat
  91. Tento dort je naprosto užasný !! dělala jsem ho už 2x a vždy se krásně povedl. Sice jsem nikdy nepoužila Salko, dávala jsem Pařížskou šlehačku, ale i tak byl ještě víc neodolatelný. Rodina řiká,že by dokázali sníst jen samotný korpus bez žádného krému či šlehačky. Moc děkuju za dokonalý recept!
    Vendy

    OdpovědětVymazat
  92. Vendy: ja dekuju za mily komentar, jsem moc rada, ze se dari :-) Ja tenhle korpus pouzivam casto i na jine kremy a je fakt, ze je mnam i jen tak :-)

    OdpovědětVymazat
  93. Ahoj :) mám dotaz, jak poznám, že to salko už je uvařený a že ho můžu vyndat z hrnce...stačí 2 hodiny?

    OdpovědětVymazat
  94. Anna-Marie: to opravdu nevim, delala jsem to 2,5h a bylo to ok. Nicmene je mozne pouzit jiz zkaramelizovane salko, ktere se cca posledni rok az dva prodava a odpadne tak prace s varenim plechovky :-)

    OdpovědětVymazat
  95. Můžu se zeptat, z Vaší zkušenosti, chutná lépe salko už koupené karamelizované nebo zkaramelizované podomácku? Děkuji za odpověď, A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jedna otázka, u nutella cupcakes jste psala, že vám korpus moc nechutnal, myslíte že by jako alternativa šlo použít toto těsto, netloukly by se chutě? Anna

      Vymazat
    2. Nechutnala jsem nikdy obe najednou, takze 100% nevim, ale pripadaji mi stejna.
      Testo by urcite pouzit slo a myslim, ze to bude dobrota :-) Jen je treba je pect na vyssi teplotu a kratsi dobu, nez dort, aby se nevysusily.

      Vymazat
  96. Ráda bych tento dort chtěla upéct na Vánoce. Akorát přemýšlím, jak udělám "polevu", předpokládám, že do druhého dne nevydrží. Nemáte nějaký vyzkoušený recept na polevu z bílé čokoláídy? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovy recept nemam, ale do druheho dne urcite vydrzi krem z masla a philadelphie v pomeru 1:2 oslazeny podle chuti.

      Vymazat
  97. robila som ho uz druhy krat, chutovo vyborny no mam problem s konzistenciou a tou piplackou okolo, resp s tym ako rozdelit od seba tie prerezane platy tak aby sa mi to zas cele nerozpadlo /tiez som to minule zachranovala len tak tak/ tentokrat som ho nenarezala 2x nastastie... ale len raz a hornu stranu som rozrezala este na 3 pasy a potom davala na krem, ale nebolo mi zas vsetko jedno.. nechapem preco je to tak tazke a mokre stale mate nejaky trik ako sa robia taketo hutne? nechce sa mi kupovat ta obrovska tortova naberacka.. ad pecenie tiez vzdy pridavam este dobu +15 min cca

    OdpovědětVymazat
  98. Alexandra: delala jsem ho uz mnohokrat a zadny problem s konzistenci nemam, korpus musi byt pred prokrajovanim opravdu vychladly, nejlepe jeste i vychlazeny v lednici. Nuz na prokrajovani musi byt dlouhy a ostry a je treba rezat stylem "pilka" spis nez na nuz tlacit.

    OdpovědětVymazat
  99. Tak je v troubě a snad se povede aspoň trochu tak krásně jako tobě. :) Je to příteli k narozeninám, tak by mě neměl zklamat :D. Zkusím to posypat čokoládovými hoblinkami nakonec, tak uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
  100. Betty: tak doufam, ze to dobre dopadlo a pritel mel radost :-)

    OdpovědětVymazat
  101. I já jsem ho pekla, byl výborný, akorát mám výhrady k tomu karamelizovanému salku - možná jsem jen neměla štěstí a koupila špatnou šarží, ale přišlo mě vysloveně nahořklé, příště raději uvařím sama, to mi přijde výrazně lepší...Ale jinak skvělé, funguje to dohromady, to zopakuju!
    Markéta

    OdpovědětVymazat
  102. Marketa: to je skoda, ja s nim takovou zkusenost nastesti nemam... Tak at to priste dopadne lepe :-)

    OdpovědětVymazat
  103. Děkuji za recept, hlavně to salko dovnitř by me nenapadlo - korpus už jsem jednou pekla, ale pravé primo ze zmíněné kuchařky a i krém jsem dělala z kuchařky. Salko se mi líbí víc. Korpus je pravě v troubě a dort bude v sobotu jako zákusek po pečené kachně.
    Jinak salko se da krásně zkaramelizovat za hodinku v papinaku :-)

    OdpovědětVymazat
  104. Ahoj Lucko, děkuji za recept. Dort jsem pekla přesně podle návodu, upekl se krásně za těch 45 minut v horkovzdušné troubě, nepopraskal, šel dobře prokrojit. Se Salkem byl výborný :). Mějte se hezky a ať se Vám daří.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  105. Ahoj,
    chtěla bych se zeptat, jestli můžu použít formu o průměru 19 cm. Bojím se, aby mi to pak nepřeteklo.
    Díky, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj já to teď dělám z 20 cm, a celé mi to narostllo tak jak tak ale nevyteklo :D ale já jsem asi vadná :D Lucka

      Vymazat
  106. Dort vypadá úžasně :) Moc děkuji za tip ;) Chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost s fondánovou hmotou.. chtěla jsem udělat tmavý dort, ale nepoužít navrch krém nýbrž fondán.. Nikdy jsem s ním ale nedělala a jsem z toho trochu nesvá. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  107. Misa: doufam, ze jste si pochutnali :-)
    Lucie: diky, jsem rada, ze vam chutnal :-)
    Katka: myslim, ze to nevytece, ale lepsi je mozna rozdelit testo do dvou stejnych forem, at to neni tak vysoke
    Michaela: diky, snad vam bude chutnat. S fondanem nepracuji, zkuste nejake ty dortove poradny, na internetu je toho spousta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dort byl famózní, to se pozná hlavně tak, ze se nejdřív vsichni doslova přežerou kačenou a pak si dortu dají spíš, aby neurazili, když už jsem se s tím pekla, a po prvním kousku si začnou žádat přídavek a někteří nezůstanou jen u jednoho :-) díky vám jsem byla hvězda a všechny ženy co se akce účastnily už mají odkaz na váš blog :-)

      Vymazat
  108. Můžu se zeptat, čím to, že mi těsto celé popraskalo? Stává se vám to taky? Teploty i čas jsem v troubě dodržela, ale mám těsto hodně popraskané a vyběhnuté více uprostřed než na krajích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trosku popraskany a uprostred vyssi mam dort taky, ale ne nijak moc. Vzdy to bud skrojim nebo pri sestavovani dortu ten "kopecek" otocim dovnitr, aby vrch dortu byl uplne rovny. Je mozne, ze ti trouba pece na vic, zkus stahnout o 10°C v te druhe fazi. A radeji pec malicko dele.

      Vymazat
    2. Nakonec jsem "kopeček" otočila také dovnitř :) Pekla jsem synovi k půl roku a všem moc chutnal! Chválili hlavně hutné a "mokré" těsto a že dort není moc sladký. Ale měla jsem trošku jiný ten karamelový krém - přidala jsem pudink a máslo. Výborná byla kombinace s bílou polevou! Děkuju za recept!

      Vymazat
    3. tak to jsem rada, ze to dobre dopadlo :)

      Vymazat
  109. pekla jsem dort kamarádovi ke 30.narozeninám a okomentoval to slov, že to byl nejlepší dort, jaký kd ochutnal...Navrch jsem dala po okraji jahody a doprostřed čokoládou udělaný nápis. a můžu jen souhlasit, vážně super recept, díky za něj!!! :)

    OdpovědětVymazat
  110. Tak Vás musím taky pochválit :-). Dort jsem sice upekla podle jiného receptu (Nejlepší čokoládový dort z časopisu Apetit; úprava receptu z BBC), ale nápad na krém ze salka a bílou polevu jsem si vypůjčila. Bylo to efektní a moc dobré, všem hrozně chutnalo. Děkuji za inspiraci :-). Terezie

    OdpovědětVymazat
  111. Uz aj ja peciem :)) a krásne sa mi rovnomerne zdvíha :) uvidime ako to dopadne po dopeceni..:) Vnutro ale urobim ine..cokoladove s malinami..a k tomu slahacku :) snad na oslave sa budu oblizovat :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dopečene a uz ja prekrojene...ja som ho este musela prikryt alobalom a piect 10 minut extra..chuti skvelo a je taky mokrejši:)...take cosi som aj potrebovala..len vrch popraskal ked som to delila na 3 casti ..tak ho dám do stredu torty..Ja sa už tesiiiiiiim :) Ďakujem za recept!:)

      Vymazat
    2. jsem rada, ze se povedl :-) Diky za komentar.

      Vymazat
  112. Ahoj Luci, pecu dort babicce hledala jsem cokoladovy a tim narazila na tve stranky. Zrovna jsrm ho dopekla a hle on se mi rozpada pod rukama :( rozkrojila jsem ho a nemuzu to ani oddelit jinakse droli :( pekla jsem ho casove stejne jak ty ve stare troube :( nevis, kde bude problem? Jinak chutove je luxusni :) Renca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dort je treba nechat pres noc odlezet, nez se zacne prokrajovat. Je to uvedeno v postupu.

      Vymazat
  113. Krásný a výborný dort...Dělala jsem ho už 3x, ne s karamelem, ale s mascarpone. Je opravdu moc dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S mascarpone taky nekdy delam, jeste pridam treba maliny nebo visne :-) Jsem rada, ze chutna.

      Vymazat
  114. Dort dělám už asi po čtvrté, je u nás velmi oblíbený! Ale jak to děláš, že nemáš na provrchu ani drobeček z korpusu? To se mi nikdy nepovede :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dort musi byt poradne vychlazeny, pak ho namazu jednou vrstvou kremu, necham vychladit a namazu druhou. Jsem rada, ze vam dort chutna :-)

      Vymazat
  115. Ahoj, hledala jsem velmi dlouho nějaký dobrý recept na čokoládový korpus a tvůj recept mě velmi zaujal! (Asi hlavně proto, že je první, co sem našla, ve kterém není žádné kakao, ale jen čokoláda. :) ) Budu totiž dělat svatební - vícepatrový dort a chtěla bych se zeptat, jestli je korpus dost pevný, aby udržel i patra na sobě, nebo mám raději vsadit na podpěry?
    Děkuji, Anna Marie
    PS: Máš ten dort fakt hezky prezentovaný! Zbíhají se mi sliny jak to vidím! Už se moc těším až ho budu dělat!! ;) A ty překvápka mě taky baví dělat! :D Zbožňuju pozorovat lidi a zkoumat jejich reakce! ;) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno Marie, pro patrovy dort bych radeji volila tento recept - je to ten mud cake na spodni patro - http://www.chezlucie.cz/2012/09/patrovy-svatebni-dort-pro-lili-filipa.html.
      Mam s nim jen dobre zkusenosti, drzi mi i bez podper a vyztuh, tedy 2 patra. Ted jsem ho delala i v naked verzi a vse dopadlo vyborne.

      Vymazat
  116. Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda je normální, že je korous po upečení dost mastný a trochu mazlavý? Také mi při pečení z formy začalo vytekat větší množství másla :-( postupovala jsem přesně dle návodu. Tak se začínám bát, aby byl dort na zítra dobrý. Máte někdo podobnou zkušenost???

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...