úterý 22. června 2010

Muffiny s modrým sýrem a ořechy


Ač je to pro mě nepochopitelné, někteří lidé sladké neradi. Nebo ho možná nejedí ze zdravotních důvodů. Každopádně jsem si řekla, že vůči nim není fér, že peču pořád jen sladké, a že muffiny naslano by taky šly. Plus mám takový nějaký vnitřní pocit, že sladké je hlavně pro holky, takže slané muffiny upečené ve fotbalových košíčcích u chlapů musí zabodovat.

Ingredience (na 12 větších muffinů):
2 vejce
50g rozpuštěného másla
350ml podmáslí
250g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
sůl, pepř
150g sýra s modrou plísní (použila jsem Sedlčanský modřenín a Dor Blu)
100g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Troubu rozehřejeme na 200°C. Připravíme si muffinovou formu - vyložíme jí papírovými košíčky. Ořechy rozprostřeme na plech a necháme je opražit (max.10 minut).
Mezitím smícháme prošlehaná vejce s máslem a podmáslím. Do druhé mísy prosijeme mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř. Lehce vmícháme tekutou směs, přidáme na kostky nakrájený sýr a ořechy. Polotekutým těstem rychle naplníme připravenou formu - skoro po okraj, muffiny zas tak moc nevyskočí. Pečeme 20-25 minut - jestli jsou hotové vyzkoušíme pomocí špejle.

Já jsem do základního těsta přidala modrý sýr a vlašské ořechy, ale určitě jsou i jiné, možná pro někoho (že, Klokane), lepší náplně. Dobrá klobáska a cibule, olivy, sušená rajčata a parmezán, šunka a tak. Ještě mám 48 fotbalových košíčků.

13 komentářů:

  1. Jojo, taky se na slanou variantu muffinů už nějakou dobu chystám, navedl mě na ně Apetit, asi z loňska, kde bylo hafo receptů na sladké i slané varianty...tyhle asi dělat nebudu, protože přítel nejí plísňové sýry, já je zase miluju, takže jednou je možná risknu,nebo je upeču na nějakou oslavu...vypadají krásně, a ty košíčky jsou luxusní..:-) Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
  2. to Lucie: tenhle recept je taky trochu inspirovan Apetitem (mozna jsem se mela priznat uz v clanku)... Btw. pokud pritel neji plisnove syry a ty ano, tak neni nic jednodussiho, nez uplacat zakladni testo, rozdelit ho na 2 casti a pak do jedne dat to, co ma rad on a do druhe, co mas rada ty :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, zajímavý zlepšovák když nemáte formuna Muffiny ... http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=7613 Jakub

    OdpovědětVymazat
  4. To je fakt, vždyť se tam sýr dává až nakonec...to sem si neuvědomila..:-D v knihovně jsem si dneska půjčila celou kuchařku o muffinech, tam je inspirace habaděj...takže se do nich asi pustím, až teda dodlabeme rybízový koláč (zásoby z mrazáku se nějak musí spotřebovat). Lucie ufa

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Lucie, receptík na rybízový koláč by nebyl špatný, na zahrádce se mi rybíz začíná červenat :D Jakub

    OdpovědětVymazat
  6. to Jakub: zkus recept na svestkovy kolac (http://luciedvorakova.blogspot.com/2009/07/svestkovy-kolac-s-rumem.html), akorat misto svestek a rumu pouzij rybiz a bily jogurt.

    OdpovědětVymazat
  7. 300g pol.mouky, 1 prášek do pečiva, 180g cukru, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 250ml mléka, cca 300g rybízu, já dávám červený. Navrch na drobenku: 80g hrubé mouky, 40g cukru, 50g másla.
    Vejce s cukrem a olejem vyšlehat, přidat postupně střídavě mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do vymazané formy, posypat rybízem, a navrch drobenkou. Péct dozlatova, otestovat špejlí. Mám jen remosku, takže neznám teplotu...prostě peču, než je to hotovo...:-) je to jen obyčejná buchta, ale zato moc dobrá... Lucie ufa

    OdpovědětVymazat
  8. Tak recept na mufiny se mi líbí moc. Skvělá je ještě kombinace plísňového sýra, ořechů a hrušky. je to nezvyklé, ale dokonalé. Takhle jsem je pekla loni já:
    http://madlinakuchyne.blog.cz/0910/babovicky-s-hruskami-a-plisnovym-syrem
    Super jsou též tyto, je v nich slanina a i když je tam spousta zeleniny, chlapi je fakt zbožňují:
    http://madlinakuchyne.blog.cz/0910/babovicky-ze-zahonku
    Holt do fromy na muffiny nebo do papírovýho košíčku se dá opravdu nacpat všelicos :-)
    Tak slaným muffinům zdar!

    OdpovědětVymazat
  9. to Lucie Ufa: dekujeme za dalsi recept na letni kolac - tech neni nikdy dost :-)
    to Madla: ano, hruska+syr+orechy si krasne rozumi... Delam tak i testoviny a jsou vyborne :-)

    OdpovědětVymazat
  10. děkuji za milou inspiraci, já včera pekla sladkou variantu, jogurtové muffiny s banánem a byli vlastně prémiové v mé nové formě :), táta už si objednal slané a tak už mám tedy jednu možnost, jak mu udělat radost...

    OdpovědětVymazat
  11. mnam - jogurtove s bananem zni dost lakave... Jeste bych pridala cokoladku ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. tak už jsem vyzkoušela tyto muffinky, tedy trošku jsem si je upravila, použila jsem francouzský sýr Brie a přihodila papriku místo ořechů, ale byly dobré :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...