úterý 15. června 2010

Muffiny Piña Colada



Krásné letní počasí, které na nás občas vykoukne mezi deštivými dny, si žádá nějakou letní dobrotu. V lednici mi už pár dní strašil ananas, který jsem dostala od rodičů (nojo, v Kauflandu měli akci), tak asi něco z něj. Karamelizovaný podle Itala v kuchyni? To asi ne, pokud mám donést dezert na grilovačku, chce to něco přenosnějšího. Třeba muffiny. Jen ananasové? Trošku nuda, ne?

Ingredience na 12 muffinů:
1dcl bílého rumu
1/2 zralého ananasu
240 ml bílého jogurtu
1 velké vejce
60ml oleje
260g hladké mouky
100g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
5 lžic strouhaného kokosu

Postup:
Oloupeme ananas, zbavíme ho tvrdého středu, nakrájíme na kostičky (asi 1,5cm x 1,5cm) a naložíme do rumu alespoň na dvě hodiny. 
Troubu předehřejeme na 190°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
V jedné míse promícháme jogurt, rozšlehané vejce a olej.
V druhé míse smícháme prosátou mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl a polovinu kokosu.
Naložený ananas slijeme a promícháme se zbylým kokosem.
Pomocí gumové stěrky vmícháme tekuté přísady do suchých - jen zlehka, abychom těsto nepřemíchali - a lehce vmícháme i ananasové kostky s kokosem.
Hmotou plníme připravenou formu asi do 2/3 výšky košíčků.
Pečeme 15-20 minut; jestli jsou hotové můžeme vyzkoušet pomocí špejle.


Tohle je normální verze receptu. Teď se přiznám, jak jsem pekla já - ne úplně normální. Protože jsem chtěla použít ingredience, které se dávají do pravé Piña Colady, místo poloviny jogurtu jsem použila kokosové mléko. Na chuť to ale žádný vliv nemělo, příště dám jen jogurt a pak hodně kokosu. Můj ananas byl moc velký, v poměru k těstu ho bylo moc. Rozhodla jsem se, že rychle udělám ještě poloviční dávku těsta, aby muffiny nebyly moc mokré. Pomáhal mi můj drahý cukrářský asistent (těsta bylo tolik, že na něm zlomil stěrku). Jak je mým zvykem, těsta bylo mnohem víc, než se vejde do muffinové formy. Nevešlo by se ani do druhého muffinového plechu (na šest velkých kousků), takže šup s ním do dortové formy. Po upečení jsme museli zdrhnout z domu, protože naše dokonalá slečna domácí objednala dělníky se sbíječkami na víkend (a odjela).
Šli jsme se s drahým uklidnit na zahrádku "na jedno" a já pořád přemýšlela, čím muffiny (a koláč) ještě vylepšit. Dva giny s tonikem (na sluníčku) mě inspirovaly natolik, že jsem se stavila v obchodě pro šlehačku a Philadelphii a doma uplácala ještě kokosový krém. Z muffinů jsem udělala nóbl cupcakes a z koláče skoro luxusní dort.
Muffiny měly na večerní grilovačce úspěch (pokud se tak dá soudit z toho, že pánové se dohadovali, jestli náhodou někdo neměl víc než někdo jiný a nejmenovaná slečna vylizovala dózu od krému), dort jsem vzala druhý den do práce a byla jsem sama překvapená, jak jsem šikovná.
Drahý mi k dortu udělal výbornou Piña Coladu, celý den pařilo sluníčko - prostě léto jak má být.


Málem bych zapomněla na recept na krém. Je velmi jednoduchý, ale výborný a řekla bych, že se dá ochutit podle potřeby vším možným, ne jen kokosem.

Ingredience (na krém pro 12 muffinů a jeden dort o průměru 20cm):
2 kelímky smetany ke šlehání
250g sýra Philadelphia
3 lžíce strouhaného kokosu
cukr moučka podle chuti

Postup:
Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha, zašleháme sýr, kokos a cukr. Muffiny zdobíme pomocí cukrářského sáčku, dort prokrojíme a naplníme krémem.

12 komentářů:

  1. Ty bláho, tak to je bomba! Ananas teď dostal drahý ke svátku, tak že bych se opičila? i když já bych měla spotřebovat tu nasyslenou čokoládu, co se mi už vedrem roztéká ve skříňce... No tak nevím, do obchodu se mi nechce, ale krásný recept na dvě super dobroty mě hóóódně nahlodal...že sem sem lezla... :-(

    OdpovědětVymazat
  2. to Madla: ano, je to bomba :-) Cokoladu prehodte do lednice, ona jeste chvili vydrzi ;-)... Jestli muzu doporucit, tak dort je lepsi nez muffiny - necha se pres noc rozlezet a je vlaaaaacny a taaaak dobry...

    OdpovědětVymazat
  3. Marja, to je dílo. Tvé hrátky s množstvím těsta mě vždy pobaví, ale tady jsem jen napínala chuťové buňky, abych zjistila, jak to mohlo chutnat. Nepřišla jsem na to, neboť jsem nikdy neměla Piňa Coladu. Ale opravdu "respekt" něco takového by mě nenapadlo ani ve snu.

    OdpovědětVymazat
  4. mňááám! :-*
    a jenom trochu popíchnu ;-) : (ty) 2 giny s tonikem ... mě inspirovalY... ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. to Paja: nechutnaji vubec jako Pina Colada, ale jako vlacna buchta s cerstvym ananasem a kokosem a kremem... :-)
    to Kocourek: a dopr... Diky za upozorneni - v posledni dobe zacinam byt nejaka nablbla... :-(

    OdpovědětVymazat
  6. to musim zkusit! diky moc za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkné hrátky s "mufkama" - poznámku o kokosovém mléku si budu pamatovat! Co se množství týká, vždycky se mi zdá že je těsta nějak moc, zvlášť když přidávám různé přísady, ale vždycky ho do formiček nacpu a je to ono:) Momentálně je též hodně peču, dnes jsem zkusila kombinací receptů jedny s burákovým máslem a kakaem, jsou dobré, ale kakao poněkud převládlo.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tuhle kombinaci chutí mám fakt ráda :-)
    Vykonstruovala jsem si před časem recept na piňa coladu na vidličku i do sklenice. Kdyby měl někdo chuť, dovolím si poskytnout odkaz:

    http://www.gurmanka.cz/2009/05/pina-colada-na-vidlicku-i-do-sklenice

    P.S.
    S formičkami na muffiny je fakt zábava. Mám je doma už pár let a ještě mě to s nimi neomrzelo. Slané i sladké variace jsou šik.

    OdpovědětVymazat
  9. to Vilemina: tentokrat to tam opravdu nacpat neslo... Recept na zakladni testo je z USA, tak asi maji vetsi formy...
    to Dolce Vita: kolac mate krasny, skoda jen toho kompotovaneho ananasu - ten ja vubec nejim... Jen pro zajimavost - prava Pina Colada se pry dela jen z rozmackaneho ananasu, rumu a kokosoveho kremu. Drahy mi ji namichal a byla (narozdil od te smetanove klasiky, kterou nemuzu) vyborna!
    PS: presne tak, muffinova forma je moje nejpouzivanejsi, ted jsem pekla i naslano...

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam, tak ty vypadají úžasně! :) Mám muffiny moc ráda, ale dělám jen takové obyčejné - čokoládové, banánové, atd. Moc se mi líbí ta nápaditost ! :) Určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  11. Elly: diky moc :-) Na muffinech mam prave rada, jak se se zakladnim receptem da krasne vyhrat podle chuti a obsahu lednice / spajzu :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...