pátek 18. června 2010

Italské karbanátky s pečenými bramborami


Vypadá to, že asi opravdu budu praštěná. Jak jinak by se totiž dalo vysvětlit, že - i přes nedostatek volného času - jsem se přihlásila na testování receptů pro časopis Apetit. Ne úplně překvapivě jsem se přihlásila ve stejné době, jako do soutěže nakládaných hermelínů. Asi nějaké erupce na Slunci. Když tak nad tím přemýšlím, vlastně jsem se už dlouho nikam nepřihlásila. Možná zkusím Bohnice. Do těchto kulinářských legrací jsem drze zatáhla i drahého, který se naštěstí vůbec nebránil, ale ty Bohnice... Nevim, nevim... 

Stát se "testovacím čtenářem" bylo překvapivě jednoduché. Jen jsem poslala mail a za chvilku jsem měla tři recepty na výběr. Už nevím, jaké další tam byly, ale s drahým jsme zvolili Italské karbanátky. Pak jsem redaktorce napsala naše dojmy z vaření a fotku a bylo to. Drahý teď všude chodí s časopisem a chlubí se, že tam jsme (fotka 2x2 cm). Nebudu zastírat, že mě to těší. Jsme slavní, slavní, slavní!

Jídlo (doplněné o lehký salát) jsme vařili už asi před měsícem, ale recept zveřejňuju až teď, protože co já vím, jestli by nebyl průšvih, kdybych ho hodila do placu před vyjitím Apetitu.

Ingredience:
4 velké brambory
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl
---
50 g strouhanky
500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
50 g parmezánu
2 lžíce petrželky
1 velký stroužek česneku
kůra z 1 citronu
sůl, pepř
---
mix trhaných listových salátů
třešňová rajčátka
nasucho opražené piniové oříšky
zálivka (olivový olej, citrónová štáva, sůl, pepř)

Postup:
Troubu zahřejeme na 200°C. Omyté brambory nakrájené na klínky promícháme s olejem a citronovou šťávou, osolíme, rozprostřeme je v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 35-45 minut dozlatova. V polovině pečení je obrátíme.
V míse smícháme strouhanku, maso, nastrouhaný parmezán, nasekanou petrželku, česnek utřený se solí a citronovou kůru. Podle chuti osolíme a opepříme.
Vytvarujeme čtyři ploché karbanátky, které smažíme na oleji z každé strany asi sedm minut. Podáváme s bramborami a malým salátem.

Použití citronové kůry a parmezánu se mi zdálo podivné, ale nakonec karbanátky velmi mile překvapily. Oproti "normálním" s nimi není žádná práce navíc a člověk aspoň ozvláštní svůj repertoár rychlých večeří.
A navíc - jsme slavní. Takže - podpisy na letišti...

10 komentářů:

  1. Ahoj,
    hezký a zároveň poměrně jednoduchý recept, vyzkouším a pokusím se trumfnout vaše foto :-). Ať se daří. Jakub

    OdpovědětVymazat
  2. Něco podobného též páchám, jen do masové směsi přidávám ještě por chuť a vůni nahrubo nasekaný česnek a rozmarýn. A místo karbošů dělám kuličky, které pak peču v troubě.

    OdpovědětVymazat
  3. to Jakub: trumfnout moje foto nebude tak tezke (zrovna tohle modre zoufalstvi se moc nevyvedlo...) :-)
    to Madla: cesnek a rozmaryn zni velmi dobre...
    Ja nekdy taky pecu karbanatky v troube na mrizce, nejsou pak tak mastne... Tentokrat jsme ale smazili, jak nam v Apetitu nakazali ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. to Madla: Trouba je dobrý nápad, člověk má pak pocit, že je to zdravější :-)

    to Lucie: líbí se mi zeleninová příloha. Vidím kukuřici, rajče, co je ten zbytek? Je teplá či studená? Nějaký tip na dresing?

    Jakub

    OdpovědětVymazat
  5. to Jakub: to je "maly zeleninovy salat", v textu jsou i ingredience (kukurice neni kukurice, ale piniova seminka) ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak karbanátek jsem měla jen jednou. Zeleninový od spolužačky na výletě ve třetí třídě. Asi bych to měla cítit jako křivdu. Necítím.
    ps: Pokud cpou karbanátky do hamburgerů v MC, tak dvakrát, ale moc by jim to nepomohlo =)

    OdpovědětVymazat
  7. to Pája, tak to jsi ještě neměla pořádný karbanátek ... třeba na grilu ... :D Jakub

    OdpovědětVymazat
  8. to Paja: musim souhlasit s Jakubem - dobre udelany karbanatek je dobrota (v mekaci NEMAJI karbanatky)

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsem byl příjemně překvapen, když jsem v Apetitu zahlédl toho šikovnýho barmana a tu šikovnou bloggerku ;) Díky za inspiraci, taky se zkusíme přihlásit. Keba (http://kulinarinky.cz/)

    OdpovědětVymazat
  10. to Keba: prihlaste, byt slavny je bezva ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...