středa 2. června 2010

Nakládaný hermelín


Zveřejňovat recept na nakládaný hermelín je věc ošemetná. Neexistuje žádný "jediný správný", každý si může naložit tak, jak chce. Jak jsem se přesvědčila na Velké sýrové nakládačce, tak to, co chutná jednomu, druhý by do pusy nevzal. Moje chutě mi velí, naložit hermelíny jemné, nepálivé.

Hermelíny nechám v lednici až do chvíle, než z jejich doby trvanlivosti zbývá už jen týden. Pak je vyndám a nechám v pokojové teplotě aspoň dvě hodiny.
Připravím si náplň - sušená rajčata naložená v oleji, černé olivy, česnek, bazalku, kuličky černého pepře a červenou cibuli. Česnek utřu se špetičkou soli a najemno posekanou bazalkou a touto směsí potřu zevnitř všechny poloviny hermelínů. Rajčata pokrájím na malé kousky, olivy na kolečka a bohatě jimi pokladu polovinu překrojených hermelínů. Druhé půlky na ně přiklopím a přimáčknu. Naplněné hermelíny nandám do sklenice, přidám několik plátků cibule a česneku, lístky bazalky, pepř, pár sušených rajčat a oliv v celku. Všechno zaliju olejem - půl slunečnicový, půl olivový, ale řekla bych, že i 2:1 by šlo.

Možnost "kdo nemá rád olivy, tak tam nedá nic" tady neplatí. Komu se nelíbí italská verze, může vyzkoušet francouzskou.
Vlašské ořechy nasekané nadrobno smíchám s prolisovaným česnekem a jemně posekanými provensálskými bylinkami (například tymiánem, rozmarýnem a šalvějí) a lehce zakápnu olivovým olejem. Vzniklou pastou potřu obě poloviny hermelínu a spojím. Do sklenice k nim přidám cibuli, česnek, ještě trošku nasekaných bylinek a pár ořechů. Zaliju olejem.
Hermelín v tomto podání je opravdu jemný, pokud má někdo rád výrazné chutě, tak ho asi neuspokojí. Je ale možné, doplnit ho při podávání troškou nakládaných brusinek.

Hermelíny mi nejvíc chutnají šestý až sedmý den od naložení. Kdo má rád "hermelín v rozkladu", může nechat naloženo déle, ale asi by se měl zamyslet nad trvanlivostí.

2 komentáře:

  1. Jak by řekl tatínek: "Naložený hermelín, tak ten jsem taky nikdy neměl." Tak mě napadá, kolik je na světě druhů jídla, které nikdy neochutnám. Napadjí mě pouze číslovky neurčité: moc, příliš mnoho, mraky.

    OdpovědětVymazat
  2. The final of my studies at the university will be good, because I didn’t overwork and my essays were always written well, because I can buy custom essay, and this will definitely improve my academic performance, and she will grow up at times

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...