úterý 6. dubna 2010

Velikonoce

Vždycky si říkám - nebudu sledovat předpověď počasí, stejně kecaj' - a pak stejně podlehnu a podle jejich předpovědi si naplánuju víkend. Bude hnusně, zima, déšť a kdovíjaká pohroma. Nejlíp zůstat doma a něco dobrého si navařit a napéct. Velikonoce přímo lákají vyzkoušet spoustu dobrot, které jsem nikdy nedělala. Beránek, mazanec, nádivka, telecí, jehněčí a bůhvícoještě.

Předpověď se ale nesplnila, naopak bylo krásně. Místo víkendového kuchařského maratonu jsme tedy s drahým vysedávali ve Viničním altánu, courali po Praze a užívali si sluníčka. Abychom neumřeli hlady, tak jsme se i vaření a pečení lehce věnovali.

K obědu jsme měli kuřecí vývar s bylinkovými nočky a zeleninou (sežrán nekompromisně bez fotodokumentace) a telecí řízky se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou.


Jedlé dárky se u nás v rodině (a u drahého zjevně taky) setkávají s kladnými ohlasy, takže jsem se pustili do výroby borůvkových zajíčků. Chudáčci nám trošku zmodrali a taky jim padaly hlavičky, ale zamaskovali jsme to mašlí a voilà!


A nakonec, protože mi bylo jasné, že pondělní ráno se neobejde bez pomlázky a "dejte vejce malovaný" a taky proto, že vajíčka natvrdo jsou hnus, vyrobili jsme velikonoční macarons v jarních barvách.

4 komentáře:

  1. Domácí vajíčko natvrdo se skoro oranžovým žloutkem na domácím chlebu s másle (pro sebevrahy domácím), posypané mořskou jodizovanou solí a pažitkou, na niž padají kyselé deště, že je hnus? Já prostestuji =)

    OdpovědětVymazat
  2. vzhledem k tomu, ze jsem skrznaskrz prazacka a cela moje rodina take, tak se ke mne domaci vajicka dostavaji opravdu velmi zridka... takze moje bezna varianta vajicka natvrdo s sedivo-zelenym zloutkem a divnym zapachem je proste hnus... ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Lucie,
    hledám dort pro toho mého chudáka (chudáka proto, že mohl mít dort, místo toho má doma ženu v horečkách o kterou se musí starat), no, snad se do soboty zvpamatuju a zrealizuji to :-) (když si na něj nakoupí). Ale to hlavní. Připravuji se na nejlepší akci roku, totiž velkou oslavu velikonoc s přáteli (samozřejmě ji oslavíme mimo jiné hlavně vařením :-) ) a tak jsem rovnou zabrousila i k tvým velikonocům. A hleďme hláška "vařená vejce jsou hnus", od malinka mám vejce domácí a sdílím stejný názor (je pravda, že máslo to dokáže celkem napravit ale stejně!), takže tím to asi nebude. Před pár lety si ale mamka pořídila kachny a já musela hlášku předělat na "vařená slepičí vejce jsou hnus" kachní jsou skvělá i na tvrdo, což teprve na hniličko - zázrak! To musíš zkusit! :-)

    Bláža

    ps. musím přiznat, že to má i svá rizika, já například nyní téměř odmítám jíst slepičí vajíčka... Což teprve z nich péct! No brrr!

    OdpovědětVymazat
  4. Blaza: ja mam vajicka rada, kdyz jsou dobra a nejsom uplne smrtelne prevarena... Kachni jsem nikdy neochutnala...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...