neděle 18. dubna 2010

Chocolate shortbreads


Tak dlouho jsem se vychloubala, jaká jsem šikovná cukrářka, až se mi to vymstilo.

Kamarádka: upekla bys mi něco sladkého na oslavu do práce?
Já: jistěěěě... Jukni na nějaký recepty a dej mi vědět.
Kamarádka: cheesecake, čokoládový koláč, dva druhy muffinů, cookies... Bude nás tak 16 lidí...
Já: a sakra...

No nakonec jsem si vzala na půl dne dovolenou, vzdala cheesecake a začala s čokoládovým koláčem.

Netuším, jak se do češtiny překládá 'shortbread', ale myslím, že těsto je něco jako linecké. Recept je převzatý z joyofbaking.com. Z uvedeného množstvé jsem upekla dva koláče, každý o průměru 20cm.

260g hladké mouky
50g kakaa holandského typu
1/2 lžičky soli
230g změklého másla
200g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
2 velké žloutky
---
180g kvalitní hořké čokolády (použila jsem čokoládu se 70% kakaa)
60g másla
35g nesolených loupaných pistácií - nasekaných
35g pekanů - nasekaných

Předehřála jsem troubu na 180°C, obě vroubkované formy jsem vyložila pečícím papírem.
Do větší mísy jsou prosála mouku, kakao a sůl. V jiné míse jsem utřela máslo s cukrem dohladka. Přidala jsem vanilkový extrakt a důkladně vmíchala žloutky; jeden po druhém. Přidala jsem mix mouky s kakaem a rukama vypracovala tuhé těsto.
Rozdělila jsem ho na poloviny a každou jsem pečlivě namačkala do formy. Pekla jsem 25 minut.
Zatímco se koláče pekly, připravila jsem polevu.
Ve vodní lázni jsem rozpustila nalámanou čokoládu a máslo, promíchala jsem to polevu dohladka a polila s ní oba koláče. Uhladila jsem povrch špachtlí a každý koláč posypala jedním druhem ořechů. Dala jsem přes noc vychladit do lednice.


Je asi jasné, že z kulatého dortu se (nenápadně) ochutnává jen těžko, takže jsem neochutnala a drze oba kusy poslala na oslavu. Kamarádka říkala, že s pistáciemi byl lepší a že jim chutnalo. Ufff.

8 komentářů:

  1. Gratulace :-). Dort vypadá fenomenálně. Zelené pistácie skvěle ladí k temné čokoládě. Recept si znamenám a až bude nezkrotná chuť na čokoládu (brzy :-D), tak jej vytáhnu ;-).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem se v neděli pomocí tvého brownies rozloučila s čokoládou a alespoň na pět týdnů si dám pohov. Proto děkuji, budu nad ním alespoň slintat a třeba v létě, kdoví---

    OdpovědětVymazat
  3. to coco-choc: diky moc; bohuzel nevim, jak presne chutnal :-)
    to Paja: pet tydnu bez cokolady - to jsi statecna...

    OdpovědětVymazat
  4. Shortbread je prostě shortbread, to se nepřekládá :-D

    Základem každého shortbreadu je kvalitní máslo (hodně), k němu se přidává jen mouka a cukr plus eventuální ochucovací složka, zásadně žádné tekutiny. Jest to geniálně jednoduché, stojí a padá to s kvalitou másla.

    V klasickém shortbreadu nemají vejce co dělat, no ale halt dneska se ten termín používá na kdeco.

    Vypadají pěkně, barva pistácíí s čokoládou je velmi chic.

    OdpovědětVymazat
  5. to Katerina: slovnik rika, ze 'shortbread' je linecke a podle ingredienci to tak i vypada... Ty zloutky tam jsou mozna kvuli velkemu mnozstvi hodne sucheho kakaa, ale vim ja...?
    A zejo? Ta zelena se k temne cokolade pekne hodi :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem neodolal a včera upekl. Na posypání jsem použil vlašské ořechy. Ochutnal jsem ráno před odchodem na trh a je to vynikající, takže moc děkuji za vyzkoušení tohoto receptu a určitě se pustím do dalších dobrot. Viktor :-)

    OdpovědětVymazat
  7. to Viktor: rado se stalo a preji hodne stesti pri dalsich pokusech :-)

    OdpovědětVymazat
  8. The team behind our website has keenly observed the trend among students and accordingly planned research papers for sale this essay providing website. Above all, our services are spread out in USA,UK,Australia and even the Gulf countries.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...