středa 14. května 2014

Pražský koláč


Každá pořádná kuchařka a cukrářka by měla znát svůj díl regionální kuchyně. Protože, jak všichni vědí, my v Praze si odjakživa děsně žijem, jsou to samozřejmě samý nóbl věci jako šneci a tak. Nebo fejková kopie klasického Tarte Tropézienne, kam místo žloutkového vanilkového krému dáme puding. Je to hrůza, ale pro mě je tenhle koláč kdovíproč symbolem utěšujícího dětského jídla. Nadýchané kynuté těsto plněné nehorázným množstvím tučného krému a navrch skořicová drobenka. Kdo chce, zamění za slovo žmolenka - kdesi jsem se dočetla, že to je ten správny výraz u nás v Čechách. Když je mi někdy smutno, koupím si kousek v cukrárně a hned je líp. Vůbec nejlíp ale je, když si koláč upečete doma - slibuju, že nebude ani trochu suchý a že víc než jeden kousek zřejmě nesníte.

Recept je převzatý z kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy od Romana Vaňka.

Ingredience na 2 obrovské koláče nebo 16 "malých"
500g hladké mouky
250g majonézy
60g cukru krupice
1 vejce
30g čerstvého droždí
150ml vlažného mléka
6g soli
---
100g polohrubé mouky
100g másla
100g cukru krupice
1 lžička mleté skořice
---
1 vejce (na potření)
---
1l mléka
200g cukru krupice
1 vanilkový cukr (nejlépe lžíce domácího nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
150g vanilkového pudingového prášku
250g másla
150ml smetany ke šlehání

Postup:
Do velké mísy dáme prosátou mouku a uděláme důlek. Do něj nadrobíme droždí, lžičku cukru a trochu mléka, promícháme a posypeme vrstvou mouky. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi 15 minut vzejít kvásek.
Do mísy přidáme ostatní ingredience (sůl je nejlepší rozpustit v mléce) a vypracujeme těsto. V robotu s hnětacím hákem to trvá asi 10 minut, ručně déle. Vznikne nám vláčné, docela řídké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. Opět ho zakryjeme utěrkou nebo fólií a necháme v teple kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny (nebo na 16 dílů) a vytvarujeme bochánky. Každý dáme na plech vyložený pečícím papírem a rukama je roztáhneme tak, aby vznikla placka o průměru asi 20 cm a výšce 2 - 3 cm. Necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
Zatím si připravíme drobenku - to snad umíme, ale kdyby ne, tak prostě rukama promneme vychlazené máslo s moukou, cukrem a skořicí, až vznikne drobenka. Moje máma ji dělá tak, že máslo rozpustí v kastrolu a pak do něj vmíchá mouku a cukr a vidličkou to načechrá. Je to mnohem jednodušší a nezaděláte si ruce.
Troubu předehřejeme na 160°C.
Povrch koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme pořádnou dávkou drobenky.
Pečeme 20 minut, malým koláčům by mělo stačit 15. Necháme vychladnout na mřížce.
Mezitím připravíme krém.
Do čtvrtiny mléka nasypeme puding a důkladně ho rozmícháme.
Zbylé mléko s cukrem a vanilkou přivedeme k varu, přilijeme mléko s pudingem a za stálého a důkladné míchání vaříme asi 3 minuty.
Puding přelijeme do mísy robotu a za stálého míchání (K-metla bude nejlepší) necháme vychladnout.
Do vychladlého krému dáme máslo pokojové teploty pokrájené na kostičky a rozmícháme dohladka.
Nakonec zlehka vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Vychladlé koláče podélně rozřízneme a spodní části pomažeme krémem. Přiklopíme druhou půlkou a krájíme každý na 8 (nebo radši více, ať nefuníte jako já) dílů.


A co vy? Znáte pražský koláč? A těšíte se na opravdický Tarte Tropézienne podle Pierra Hermé, který chystám?

50 komentářů:

  1. Mám takový pocit, že něco takového si občas kupuju v Globusu :) Ale určitě se to nejmenuje pražský koláč a je to plněné spíš nějakým tím pudingem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Globus je mimo moje trasy, tak nemuzu bohuzel posoudit. Vim, ze ho ma pekarna Kabat (divny krem, takovy tahly) a ovocny Svetozor (suche testo).

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Ja ho prave v detstvi neznala, jen mi pripada takovy nostalgicky (ani nevim proc) :-)

      Vymazat
  3. Musím se přiznat že Pražský koláč - to slyším poprvé. Zřejmě se to k nám do Ostravy nedostalo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak muzes byt v Ostrave prukopnici prazskych kolacu :-)

      Vymazat
  4. Tak to vypadá sakra dobře! Musím zkusit, slyším o tom také poprvé :) (PS: u mě je giveaway)

    OdpovědětVymazat
  5. Znám z mládí, ale ten krém tam určitě tenkrát takový nebyl. Byl lehčí, trochu nakyslý a protože za komančů
    nebylo tolik konzervačních prostředků, někdy užho člověk koupil trošku zdrclý.

    OdpovědětVymazat
  6. uáá, já si ho snad upeču! ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak pražský koláč mám jako poslední příspěvek na blogu i já:oD Dobrá shoda (a taky od Vaňka). Akorát jsem ho musela upravit, protože krému bylo 2x víc než jsem potřebovala a drobenka se vůbec nedrobila. Tobě to šlo podle receptury nadrobit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sice nejsem autorka, dovolím si ale odpovědět co se drobenky týče: já dělám vždy takhle a nikdy jinak. Máslo dávám normálně studené, nakrájené na kostičky a vše zpracuji do "hrudek" - určitě je to trochu mokřejší než více moučné drobenky a drží se to ve větších hrudkách, ale po upečení je nádherně křupavá a máslově voňavá- upřímně nesnáším ty suché moučné "žmolenky". Takže bych se toho příště nebála- jak píšu, já už jinak nedělám :-)

      Vymazat
    2. Ja problem nemela, vse slo jak ma, krem vysel ok, patri ho tam fakt hodne. Drobenku mam rada s vetsimi "drobky", takovou ty sypaci nesnasim. A koukala jsem k tobe na blog a mas tam, ze z povoleneho masla - to jde blbe, to je jasny.

      Vymazat
    3. Take se mi drobenka nedrobila, spis to byla hrouda. Jsem zvykla delat zmolenku v tomto pomeru s hrubou moukou a nikdy takovy problem nemam. No, rozhodne vysledek nevypadal jako na obrazcich. :-)

      Vymazat
    4. to maslo by melo byt fakt vychlazene a pracovat je treba rychle. Ty moucnate drobenky se sice dobre drobi, ale nejsou dobre...

      Vymazat
  8. dá se koupit asi za 16-20,- korun v HM Globus jako krémový koláč, je plněný pudinkovým, velmi hutným krémem, na vrchu je drobenka, velmi dobrý, velmi návykový

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pche, pry kremovy kolac. Prazsky kolac to je ;-) Asi by to ale mimoprazsti nekupovali :D

      Vymazat
  9. Jasně že znám.o)), je to laskomina mého mládí:o), teď jsem si ho koupila nedávno v Bille, nebyl špatný, ale nějak mi ta chuť z mládí prostě už nenaskočila:o).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak vida, i v Bille... A ja myslela, jakej tu neudelam objev :D

      Vymazat
  10. naozaj do toho ide majonéza ? pýtam sa len preto, že som s ňou ešte neskúšala piecť, tak si to neviem predstaviť. ďakujem za odpoveď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, nejde, to tam pisu jen tak z legrace ;-)
      Ba ne, samo, ze tam patri, vzdyt je to jen vejce a olej, nic divnyho.

      Vymazat
  11. Pražský koláč z dětství miluju, ale nenašla jsem v době po revoluci v žádném obchodě tu pravou chuť krému, vyzkoušela jsem kde co a vždycky to bylo jiné, většinou takové jako tvarohové, chyběla mi ta původní hladká chuť. Nakonec jsem pekla sama, když vyšel recept ve Vaňkově kuchařce, koláč byl výborný, ale recept mě dost vytočil předepsanými váhami a mírami, byla to děsná porce a nesedělo množsví krému na množství těsta, bylo to tam sice nějak zmíněno, ale muselo se to přepočítávat. V tomto směru (přepočítávání ingredinecí) však vede recept ve stejné kuchařce (nebo v té druhé české) na frgále, to jsem si musela spočítat asi 3 trojčlenky, abych se dostala na množství pro 1 koláč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak strasne moc hladky krem ma prave kolac z pekarny Kabat, az je to takove divne, mi pripada. Recept od Vanka mi sedl v pohode.

      Vymazat
  12. Hmm, o pražském koláči jsem už slyšela, ale jako děvče z Hané jsem ho nikdy neochutnala a teď to asi díky potvoře celiakii už nenapravím. Každopádně ve tvém podání vypadá skvěle. Jinak u nás na Moravě je žmolenka drobenka a ty nejopravdovější koláče jsou ty kynuté dvojctihodné na které mám zase já ty nejkrásnější vzpomínky z dětství (ale v cukrárně se ty nefalšované teda koupit nedají) :-) Ale jinak zdravím do matičky Prahy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dej si aspon ten krem ;-)
      Dvojctihodne kolace jsou ty absolutne nejlepsi kolace sveta a ja zatim zkousim recepty a pak je sem dam :-) Zdravim na Hanou :-)

      Vymazat
  13. Já se tedy těším na Tarte tropezienne! Přiznávám, že už jsem ho dělala, ale výsledek nebyl tak přesvědčivý, abych se s ním pochlubila na blogu:-) Držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, budu se teda snazit :-) Original v Saint-Tropez jsem bohuzel neochutnala. Jo a jinak moc hezky blog, Petro :-)

      Vymazat
  14. Pražský koláč známe dokonce i my brňáci, není tedy možné, aby ho kdokoli jiný z republiky neznal :-) U nás se tedy nikdy nedělal, znám ho jen z cukráren a pamatuju si zklamání, když bylo krému málo a drobenka suchá a bez chuti. Jen teď asi nebudu moct dospat-recept na Tarte tropezziene je obrovská motivace ;) První impulz byl upéct právě pražský koláč, ale počkám si na francouzského...sourozence asi ne, spíš předka. Jen doufám, že to stihnu do neděle, kdy se mi po roce vrátí bratr z Austrálie, abychom nevítali jen "chlebem a solí" :) Ještě dotaz k majonéze: má nedůvěřivost k ní v těstech je víc než velká a nikdy jsem se k tomu ji použít ještě neodhodlala. Používáš normálně kupovanou z obchodu, nebo si doma děláš vlastní? A pokud ji kupuješ, máš nějakou ověřenou (která chutná neutrálně a ne jak okurkový lák, který by pak byl v těstě cítit)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tarte Tropeziénne bude hodne vyhledove, tak na me urcite necekej :-)
      Majonezu jsem dala kupovanou z Lidlu nebo pouzivam takovou tu v oranzovo-zlutem sacku.

      Vymazat
  15. No vida, Pražský koláč tedy! V pekárně, kam jsem si chodívala kupovat svačiny o polední pauze na gymplu, tomu říkali "drobenková bulka s krémem", vynikající se spoustou krému a horou drobenky, jen to slovo bulka mi dodnes nejde přes pusu, automaticky se mi vybavují různé ošklivé kožní útvary... Pražský koláč zní výrazně chutněji. :)

    OdpovědětVymazat
  16. A pokud dělám ty malé, tak roztáhnout na jakou velikost? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze tak cca 8-10cm... Ja zvazila testo, vydelila ho poctem kusu a odvazovala porce, aby byly vsechny stejne. Pak jsem udelala kulicky a ty rozplacla dlani na plechu. Veslo se jich 8.

      Vymazat
  17. Vypadá to božsky :) Pražský koláč jsem nikdy nejedla, asi si ho zkusím upéct :)

    OdpovědětVymazat
  18. Pražský koláč byla za mého dětství a mládí úplně nejúžasnější pochoutka, pak na čas zmizel z pultů. Teď už jde zase běžně sehnat v cukrárnách i pekárnách, např. Libeřské lahůdky ve Vodičkově mají bezkonkurenční :-)
    Clea

    OdpovědětVymazat
  19. dobrý den, včera jsem četla v Reflexu o foodblog a zapamatovala jsem si pouze váš, o pražském koláči sníme s manželem léta a ještě jsme nenarazili na ten z našeho mládí. Dnes upeču a jsem zvědavá

    OdpovědětVymazat
  20. tak je hotovo, je výborný a možná ještě lepší než ten z mládí, možná proto, že je vlastnoručně upečený, doporučuji

    OdpovědětVymazat
  21. Tak jsem to právě dopekla, puding jsem dělala domácí, protože jsem ho neměla doma, stejně jako majolku, takže jsem prošlehala žloutky s olejem... těsto jsem hnětla ručně a asi jen pět minut a mělo nádhernou konzistenci. bochánků bych udělala klidně dvacet, byly dost velké, ale chuťově to je vynikající. dovnitř jsem dala ještě pár malin. Fakt skvělej recept, moc děkuju ;)

    OdpovědětVymazat
  22. Jeee ten bych si teď dala:) recept jde do tisku a o víkendu peču!

    OdpovědětVymazat
  23. Děkuji za recept,už jsem ho dříve pekla,ale recept se někam ztratil,tak jsem ráda,že jsem ho tady našla.Pravý pražský koláč můžete ještě dnes koupit,ale pouze v centru Prahy v pekárnách nebo cukrárnách,ale je hodně drahý.Ty náhražky,které prodávají(Globus a atd)to okolo pražskýho koláče jenom letělo.Pešková

    OdpovědětVymazat
  24. Já ho kupovala ob den v těhotenství,to byl rok 1977.Měla jsem takové chutě(jako někdo na okurky).Na Žižkově v prodejně Pečivo byl Pražský koláč denně než se prodal.Ještě cítím jeho chuť kdo nejedl neví jak chutnal.Teď se sežene podobný,jiné jméno a jiný krém.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...