neděle 17. listopadu 2013

Svíčková omáčka

 
Možná, že název svíčková omáčka je špatně a nic neznamená. Svíčková je kus hovězího. Já to vím, vy to víte, kuchaři to ví. Když je na menu napsáno svíčková s houskovým knedlíkem, nepředpokládám, že by někdo čekal, že v omáčce bude plavat kus opravdové svíčkové. Správně bych teda asi měla napsat hovězí pečeně na smetaně. Jenže to se mi nelíbí a tak je to prostě svíčková omáčka. A ne, není ze svíček. Překvapivě.
 
Recept mám z omáčkového kurzu v Prakulu, od omáčkového mistra Václava Friče.
 
Ingredience na 4-6 porcí:
cca 1kg květové špičky
100g špeku
75g sádla
75g másla
2 střední mrkve
kus celeru
2 střední petržele
1 jablko
2 cibule
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
100g cukru krupice
100ml octa
2 lžíce plnotučné hořčice
150ml bílého vína
hovězí vývar (množství nevím, měla jsem na sporáku velký hrnec a odebírala z něj)
250ml smetany
sůl, pepř, citron
---
---
brusinky
 
Postup:
Maso prošpikujeme špekem, když nám nějaký zbyde, nakrájíme ho na kostičky a dáme do velkého kastrolu (nejlépe takového, co může do trouby). Maso svážeme provázkem, aby drželo tvar a osolíme a opepříme ho.
Do kastrolu ke špeku přidáme sádlo a máslo, rozpustíme je a orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Osmažíme ji dozlatova, přidáme najemno nasekanou cibuli a restujeme dál. Přihodíme jablko nakrájené na kostky a necháme zkaramelizovat. Přisypeme cukr, dál hořčici a koření - nejlépe svázané do plátýnka.
Vlijeme ocet a necháme ho odpařit.
Do kastrolu vložíme maso a ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo. Podlijeme vínem a zalijeme vývarem, aby maso bylo téměř ponořené. Zakryjeme pokličkou a vaříme, až je maso měkké. Případně můžeme celý kastrol strčit do trouby, ať je to skutečně pečeně. Já jsem v troubě měla koláč, tak jsem vařila - asi tak hodinu a půl.
Maso vyjmeme z omáčky a dáme ho stranou.
Vyndáme i koření a omáčku rozmixujeme. Vrátíme ji do hrnce, přidáme smetanu a dochutíme.
Václav radí omáčku před mixováním zahustit jíškou a ještě pasírovat, ale já jsem ani jedno z toho neudělala. Konzistence mi vyhovovala a mám docela výkonný mixér, že mi pasírování přišlo zbytečné.
Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíkem, omáčkou a brusinkami. Hlásím, že to je ta nejlepší svíčková omáčka na světě.

12 komentářů:

  1. Klasika :)) Se ségrou se jí vždycky můžeme přímo užrat - vždycky začínáme na dvou decentních knedlíčcích a ve finále se za sebe vždycky pěkně stydíme :D :D :D :D
    Vypadá to krásně, sbíhají se mi sliny :)

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní, já dělám jen trochu jinou úpravu masa. Z "falešné svíčkové" nebo i (ideálně) pravé svíčkové ukrojím hezké steaky, které narychlo opeču na pánvi. Následný postup je již podobný s tím, že maso je již "naporcované" a díky opečení ze všech stran trochu "svíčkovou" povyšuje do vyšší ligy. Dan

    OdpovědětVymazat
  3. přesně tak, je nejlepší :) jinou už nedělám

    OdpovědětVymazat
  4. Jůů, tuhle mám v plánu už pěkně dlouho :) Budu se do ní konečně muset pustit. A taky mám ráda název svíčková, i když z toho kusu masa není :)

    OdpovědětVymazat
  5. Takže toto přidávám hned do záložek - můj kluk pořád doráží, že chce svíčkovou, naše rodina jí vůbec nedělá, takže nemám žádné ,,rodinné stříbro". To víš, nechci si udělat ostudu :D Ale když je takhle tak prověřená, tak to musí vyjít!

    OdpovědětVymazat
  6. Monika: ja si davam k obedu tri knedliky, na veceri dva a jsem vzdycky desne najedena... Klidne bych si pridala, protoze mi chutna, ale uz to neni kam dat :-)
    Dan: ja nevim, ja bych si dala steak ze svickovy, to rada, ale ze bych na nej nalejvala takovou omacku? Jsem asi konzervativni :-D
    Meg: rozhodne doporucuju!
    Verca: presne, u nas v rodine taky recept na svickovou chybi a tahle je proste genialni :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Výýýborná. Milá Lucie, tímto děkuji, že jsi tenhle recept dala černé na bílém. Vždycky jsem měla ze svíčkové respekt, že to je něco mooc těžkého, pak jsem jednou půl dne studovala na internetu spoustu verzí, z nich stvořila kompromis za použití toho nejlepšího z každého receptu a vyšlo mi téměř přesně výše uvedené. Asi byl jeden z receptů od Friče, nebo spíš určitě.. Od té doby jsem už asi pětkrát svíčkové orgie zopakovala, jen mi vždy chvíli trvá najít své poznámky, jak na to. Teď už díkybohu nemusím hledat, stačí navštívit tenhle skvělý šťavnatý blog.. Čokoládový dort už peču také jen a pouze podle tebe. Za pár týdnů budu péct něco k narozeninám sestře, tak to abych se probrala tvými ostatními dortovými recepty, jistě zde bude něco moc lákavého a sestra i přes odtučňovací dietu zase ochutná.. díky za ně! Katka

    OdpovědětVymazat
  8. Katka: diky za mily komentar, jsem rada, ze je muj blog uzitecny :)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky! Konečně recept na svíčkovou, která bude skvělá, a relativně jednoduchá!

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,
    kvůli takovýmhle receptům se chystám koupit pasírovač. Pasírování (http://cs.wikipedia.org/wiki/Pas%C3%ADrov%C3%A1n%C3%AD) mamka používala dost často. Tady jsem našla hezký článek: http://www.dommo.cz/Magazin/Clanky/Pasirovac-Culinaria. Můžete mi prosím poradit nějaký dobrý? Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohuzel nemohu, pasirku nemam. Jen obycejny cednik.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...