pondělí 25. listopadu 2013

Dort zebra (podruhé)


Jdu si takhle na Smíchov, na skleničku s přáteli. Přímo před vchodem do podniku mi začne zvonit telefon, já ho vezmu a dvacet minut se vykecávám s kamarádkou. Mrzne mi ruka a vím, že už jsem měla sedět na baru, jdu jako vždycky pozdě. Ukončuji hovor a chystám se vzít za kliku. Telefon zvoní znovu, na displeji jméno bývalého kolegy. Hm, asi někomu přidělili jeho číslo, ale proč mi ted dotyčný sakra volá v osm večer?! Rozhodně se mi nechce pracovat, ale hovor vezmu. Ukazuje se, že to je opravdu ten kolega a že si chce objednat dort pro dceru. Mám obrovskou radost. Že jsem ten telefon vzala. Že mi někdo věří tak, že si objedná narozeninový dort pro dítě. Protože ty jsou přísný. Sedám si na bar a cítím se skvěle.

Ingredience na 23cm dort:
Korpus:
330g změklého másla (+ kousek na vymazání formy)
300g třtinového cukru
3 velká vejce
150g kvalitní hořké čokolády
300g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička jedlé sody
3,5 dcl horké vody
---
Žloutkový krém:
225ml mléka
17g kukuřičného škrobu
65g cukru krupice
1 vanilkový lusk
2 velké žloutky
1 velké vejce
30g másla
---
Ganache:
110ml smetany ke šlehání
60g hořké čokolády (64-72%)
---
Dokončení:
cca 500g marcipánu
potravinářské barvivo
cukrový sirup (cukr + voda, na lepení marcipánu)

Postup:
Korpus:
Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180°C.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Uvaříme si vodu.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Po jednom zašleháme vejce. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Poté střídavě přidáváme mouku promíchanou se sodou a horkou vodu. Výsledné těsto je velmi tekuté, toho se ale vůbec nebojíme.
Těsto vlijeme do formy a pečeme 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 160°C a pečeme 30-45 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí - drobečky, které na ní ulpí, budou trochu vlhké - tak to má být.
Korpus necháme trochu zchladnout, vyndáme z formy a necháme vychladnout úplně. Zabalíme do fólie a necháme v lednici, nejlépe přes noc.
---
Krém:
Ve velké míse promícháme čtvrtinu mléka se škrobem. Zbylé mléko dáme do kastrolu spolu s cukrem a dužinou vyškrabanou z vanilkového lusku. Můžeme přihodit i samotný lusk, později ho vyndáme. Mléko přivedeme k varu a sundáme z plotny.
Do mísy ke mléku se škrobem přidáme žloutky a vejce a pořádně prošleháme. Pomalu, za stáleho mícháme - nejlépe metličkou - přiléváme asi třetinu horkého mléka. Mícháme opravdu poctivě, aby se nám vejce nesrazila.
Zbylé mléko vrátíme na plotnu a za stálého mícháení pomalu přiléváme vaječnou směs. Na středním ohni mícháme směs tak dlouho, až zhoustne. Rozhodně nepřestáváme energicky míchat a máme trpělivost - je to pořád nic nic a pak najednou hotovo. Potřebujeme dosáhnout konzistence jako u pudinku.
Krém sundáme z ohně a zašleháme do něj máslo. Přelijeme ho do mísy, povrch zakryjeme fólií, aby se neudělal škraloup a necháme vychladnout. Přesuneme do lednice, kde kréme přes noc ještě zhoustne a zpevní.
---
Ganache:
Čokoládu nalámeme na kousky a dáme do misky. Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Minutku počkáme a rozmícháme dohladka. Povrch zakryjeme fólií, aby neokoral a necháme vychladnout.
---
Sestavení dortu:
Korpus alespoň dvakrát podélně prokrojíme. Já pekla dort ve dvou formách, takže jsem měla dva nižší korpusy (pozor, je třeba zkrátit dobu pečení, aby se korpus nevysušil) a každy jsem prokrojila jen jednou - měla jsem tedy čtyři pláty.
První plát dáme na tác nebo podložku a pomažeme ho polovinou (pokud pracujeme se třemi pláty korpusu) nebo třetinou (pokud se čtyřmi) krému. Přiklopíme druhým plátem, pomažeme dalším dílem krému a pokračujeme, až nám dojde krém i korpus (tím končíme).
Povrch a boky dortu potřeme ganache, uhladíme a necháme vychladit v lednici.
Horkým nožem uhladíme dort a znovu vychladíme.
---
Potahování dortu:
Asi 150g marcipánu obarvíme načerno (lépe dělat den předem, nabarvený marcipán důkladně obalit fólií a nechat odpočinout).
Pomocí provázku si na dortu naměříme, jak velký plát marcipánu budeme potřebovat. Neobarvený marcipán rozválíme na ploše posypané moučkovým cukrem na placku a opatrně přeneseme na vychlazený dort. Uhladíme a odkrojíme přebytky. Ty obarvíme nažluto (nebo jinou oblíbenou barvu) a zabalíme do fólie.
Z černého marcipánu vyválíme placku a kolečkem na krájení pizzy krájíme zebří pruhy. Cukrovým sirupem je lepíme na dort.
Ze žlutého marcipánu vyválíme dlouhý pruh, ořízneme ho a nalepíme po obvodu dortu. Ze zbytku vykrájíme třeba kytky, do kterých zapíchneme narozeninové svíčky.
 
A víte co mě těší nejvíc? Když mi někdo řekně, že sladký nejí, ale že si kousek dal a moc mu chutnalo.

14 komentářů:

  1. Jéééééééé, já tedy už sice nejsem dítě, ale sama bych jej chtěla!!! Proč jen nejsi blíž:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá úžasně :). Jen dotaz, nerozpouští se ten marcipán na ganache?

    OdpovědětVymazat
  3. Kdybych tenhle dort dostala ve čtyřech letech, skáču štěstím 5m vysoko :D Ne, stěžuju si neprávem, vždycky jsem dostala hezký dort :) Ale i tak :D Tenhle je prostě úžasnej :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Super! Konečně zjišťuju. po čem má dětská duše celé roky prahla :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hanka V.: ale ja jsem preci vsude, teda, aspon ty recepty ;-)
    Marketa: diky :-) Nerozpousti.
    Monika: diky :-)
    Unknown: diky :)
    Iris: :D Diky
    Bara: moc diky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. prosim,u kremu: to maslo zaslehame do té horke smesi? nebo pockam, az vychladne a pak zasleham maslo?

    OdpovědětVymazat
  7. Dort je krásný, chystám se na narozeninovou oslavu ve stylu black and white a chci ho upéct,prosím jak velkou máte formu? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ingredience jsou na 23cm formu (jak je uvedeno v receptu)

      Vymazat
  8. Dobrý den, dort je výborný... Ale pekla jsem ho 3x a z toho se mi korpus 2x srazil - v troubě krásně vyběhne a při chladnutí klesne a je v prostředku zdrcly. Nevíte, čím by to mohlo být???

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem teď zjistila, že jsem si špatně opsala recept a šlehala vejce s cukrem místo másla s cukrem. Myslíte, že by to mohla být příčina? Děkuji Zuzana P.

    OdpovědětVymazat
  10. Lucinko, dortík vypadá úžasně! Děkuji za inspiraci. Mám ale ještě dotaz, jak se pracuje s marcipánem na ganache? Nepraská to? Bojím se, aby mi případný "střep" z čokolády neprotrhl marcipán. Nebo zda to po něm neklouže apod. Už jsem si pár dortíků potáhla, ale vždy jen na bezmléčný krém. Tento dortík chci jen zvlhčit rozředěnou marmeládou, aby na řezu lépe vynikla kresba pruhů. Nebo bych měla raději místo ganache použít nahoru krém? Děkuji za odpověď. Lucka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...