sobota 9. listopadu 2013

Svatební dort pro Pavlu a Petra

 
Hned na začátek je třeba přiznat, že je to tak trochu falešný svatební dort. Opravdová svatba mojí nejlepší kamarádky a jejího dnes už manžela proběhla - tajně - před více než půl rokem v Nicaragui. A pak se pořád odkládalo oficiální oznámení rodině a přátelům.
Nejdřív se čekalo, až z ambasády dorazí papíry - co kdyby to nevyšlo a svatba se musela opakovat - pak nebyl čas ani příležitost, následně už to bylo tak dlouho, že to začínalo být trapné. Mladá paní ve stresu, že se na ní budou všichni zlobit, mladý pán by to nejradši neřešil. A já pořád otravovala, ať už udělají mejdan, že jim chci upéct svatební dort. A tak, zřejmě aby už ode mě měli pokoj, vyhlásili termín a já začala plánovat dort.
Chtěla jsem do něj zakomponovat vlčí máky z nevěstiných svatebních šatů a fotky ze svatby i předchozího společného života novomanželů.
Moc mi to nešlo, strašně jsem se u toho rozčilovala a připadala si nemožně.

Po týdnu každodenního večerního tréninku jsem usoudila, že lepší už to nebude a prohlásila jsem máky za hotové.
Fotky jsem nechala natisknout na jedlý papír

Že jedno patro bude ultra čokoládové, to bylo jasné - nic jiného by nevěsta nebrala. Že druhé patro bude světlé, to bylo jasné taky, neboť ženich se nad čokoládovými dorty ofrňuje. No a protože blíž se nikdo nevyjádřil, rozhodla jsem se pro totální experiment a podzimní chutě. Skořicový piškot, pěna z bílé čokolády s hruškami a jeřabinovým želé.

Spodní patro (průměr 20cm) - Mud Cake s krémem z mléčné čokolády a mučenky

Ingredience:
125g másla
90ml vody
125g hořké čokolády (dala jsem 71%)
150g polohrubé mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
30g holandského kakaa
200g cukru krupice
2 vejce
4 lžičky oleje
65ml podmáslí
---
100ml mučenkového pyré
cukr podle chuti
---
50g změklého másla
275g mléčné čokolády (35-40%)
125g mučenkového pyré

Postup:
Dno i boky rozkládací dortové formy vyložíme pečícím papírem (kolečko na dno a pruh kolem dokola). Troubu si předehřejeme na 160°C.
Na středním ohni rozpustíme máslo ve vodě, odstavíme a vmícháme nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud není směs zcela hladká a necháme zchladnout.
Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao. Přidáme cukr a sůl a v sypké směsi uděláme důlek. Do něj vlijeme čokoládovou směs a pořádně promícháme. Přidáme olej a postupně vmícháváme vejce, pěkně jedno po druhém. Nakonec do směsi důkladně zamícháme podmáslí.
Těsto vlijeme do formy a pečeme asi 1h a 40 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda máme vše dobře upečené. Pokud si chceme zkrátit dobu pečení, rozdělíme těsto do dvou forem, pečeme na 180°C a po cca hodině je hotovo.
Korpus vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce. Poté přesuneme do lednice a necháme přes noc vychladit.
Zatím připravíme čokoládový krém.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Mučenkové pyré přivedeme k varu a natřikrát ho přilijeme k čokoládě. Důkladně promícháme dohladka. Když krém vychladne asi an 60°C, vmícháme na kousky nakrájené máslo. Vlijeme do plastové misky a povrch zakryjeme fólií, aby neokoral. Dáme do lednice, ale před plněním dortu necháme změknout v pokojové teplotě.
Druhý den vyndáme z lednice korpus a podélně ho dvakrát až třikrát prokrojíme. Každý plát pokapeme oslazeným mučenkovým pyré.
Na tác dáme první plát korpusu a pomažeme ho poměrnou částí čokoládového krému, přiklopíme druhým plátem, pomažeme krémem a tak dále, až nám dojdou korpusy. Pomažeme vrch i boky dortu a co nejpečlivěji uhladíme. Dáma zatuhnout do lednice. Poté horkým nožem vyhladíme povrch dortu, aby byl připraven pro potahování marcipánem. Skladujeme v lednici.

Prokrojené korpusy pokapané mučenkovým pyré čekají na slepení krémem
Podzimní dort s bílou čokoládou, hruškami a jeřabinovým želé
(dělala jsem dva 12cm dortíky a každý prokrojila na 3 pláty, ale recept by měl vystačit i na 20cm dort)

Ingredience:
3 vejce v pokojové tepolotě, žloutky a bílky zvlášť
90g cukru krupice
1/2 lžičky skořice
85g hladké mouky
25g rozpuštěného másla
---
250ml smetany ke šlehání
125g bílé čokolády
---
3 bílky
115g cukru krupice
špetka soli
225g změklého másla
1 lžička vanilkového extraktu
(bála jsem se, že pěna z bílé čokolády neudrží tak vysoký dort a tak jsem ho trochu "vyztužila" tímhle krémem, který se jmenuje "swiss meringue buttercream")
---
1 zralá hruška
jeřabinové želé (lze zaměnit za nakládané brusinky, ty které se dávají ke svíčkové)

Postup:
Otevírací dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, dno můžeme vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170°C.
Z bílků s polovinou cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do pěny. Obě hmoty zlehka promícháme. Přidáme mouku prosátou se skořicí a máslo, opatrně vmícháme. Těsto přemístíme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme asi 30 minut. Korpus necháme chvíli vychladnout ve formě, potom ho vyndáme a necháme vychladnout na mřížce. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice, lépe se s ním bude pracovat.
Do misky dáme nalámanou čokoládu. Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Necháme minutku stát a vyšleháme metličkou dohladka, zakryjeme fólií a necháme důkladně vychladit v lednici.
Bílky, cukr a sůl šleháme ve vodní lázni, až se všechen cukr rozpustí a směs je napěnená. Přelijeme do mísy robotu a šleháme nejdřive na nižší otáčky, až ušleháme ne zcela pevný sníh. Zvýšíme otáčky a ušleháme pevný lesklý sníh, který mezitím zcela vychladl. Trvá to asi 10 minut.
Snížíme otáčky a postupně zašleháme máslo a nakonec vanilku.
Vyměníme šlehací metlu za K-metlu a mícháme na nízkou rychlost ještě 2 minuty. Krém dáme do cukrářského sáčku s ustřiženým koncem.
Čokoládovou smetanu ušleháme dotuha.
Každý piškot dvakrát prokrojíme, vznikne nám tedy šest plátů. Na kartonovou podložku (o kousek menšího průměru než je dort) dáme první plát. Po obvodu korpusu uděláme ohrádku z bílkovo-máslového krému. Plát potřeme velmi tenkou vrstvou jeřabinového želé, pomažeme 1/5 čokoládové pěny a poklademe 1/5 hrušky, kterou jsme nakrájeli na velmi tenké plátky a několika kousky jeřabinového želé. Zakryjeme druhým plátem piškotu, lehce přitlačíme a pokračujeme dále - ohrádka z krému, želé, čokoláda, hruška, jeřabiny, piškot a tak dále, skončíme piškotem. Snažíme se, abychom dort sestavili rovně (jak je vidět, mně se to úplně nepovedlo).
Boky a vrch dortu pomažeme tenkou vrstvou bílkovo-máslového krému, pečlivě uhladíme a dáme chladit. Případné nerovnosti uhladíme horkým nožem. Necháme důkladně vychladit v lednici.

Nečekaně dobrá kombinace - hrušky, jeřabiny a bílá čokoláda
Na dokončení dortu potřebujeme:
cca 800 - 1000g marcipánu
červené potravinářské barvivo (používám gelové Wilton)
květy z cukrové hmoty (podle návodu zde, jen jsem použila nějakou hmotu, co se jmenuje smartflex - je cítit po syntetické mandli a dokud na vzduchu nevytvrdne, tak se chová jako modurit nebo tak něco. Na kyblíku je napsáno, že se tím dá potáhnout celý dort, no děkuju pěkně, gumu nejím)
fotky na jedlém papíře
cukrářské lepidlo
špejle nebo brčka

Postup:
Dolní korpus umístíme na podložku nebo servírovací tác a potáhneme marcipánem. Návod jak na to najdeme na youtube. Do středu pro jistotu zapícháme několik špejlí seřízlých na délku přesně podle výšky dortu.
Horní korpus potáhneme marcipánem taky - u toho jsem se málem převrátila vzteky naruby. Dort byl vysoký a mrňavý, marcipán se trhal, já se to snažila zachraňovat. Dopadlo to strašně, všude byly varhánky a musela jsem maskovat pár děr. Po potažení se ukázalo, že dort není vůbec tak rovný, jak jsem si myslela a po sesazení obou pater se vršek trochu nakláněl na bok. 
Vrchní korpus opatrně posadíme na vyztužený střed spodního korpusu.
Kousek marcipánu obarvíme na červeno, rozválíme, uřežeme pruhy a začistíme jimi okraje obou korpusů. Protože vrchní dort vypadal trochu divně - moc úzký a vysoký, rozdělila jsem velkou plochu dalším pruhem.
Pomocí cukrářského lepidla přilepíme fotky a vlčí máky.
Doufáme, že se to celé nezhroutí dřív, než do dortu novomanželé zakrojí.




Svatba byla neformální, večírek ještě neformálnější a tak snad nevadilo, že dort vypadal tak trochu upatlaně.
Neumím moc dobře slovy vyjádřit svoje city. Nejsem dělaná na objímání s přáteli. Když chci někomu poděkovat nebo říct něco milého, udělám mu dort. A doufám, že to pochopí. Takže -  Pavlo - ty víš, co ten dort měl vyjádřit a Petr to snad tuší. Přeji vám v manželství mnoho štěstí, lásky a tolerance.
 

17 komentářů:

  1. Mě by zajímalo, jak to teda nakonec dopadlo, zda nevěsta nedostala vyhubováno. :-)
    A ty máky jsou náhodou super, povedly se.

    OdpovědětSmazat
  2. Je nádhernej, neumím si předsatvit hezčí vlčí máky, takže nevím, cos ještě chtěla zlepšovat! :D Ty kombinace těsta, krémů a všeho ostatního zní skvěle, myslím, že tohle už je fakt výtvor profi cukrářky :)

    OdpovědětSmazat
  3. Je krásnej! Že bych se do dortu pouštěla, to asi ne ale combo bílá čokoška-hřuška-jeřabiny se mi moc zamlouvá :-)
    Jo, a nové logo je super!

    OdpovědětSmazat
  4. Připadá mi hrozně romantické, vzít se takhle tajně, i když je mi jasné, že blízcí z toho moc nadšení být nemůžou :D
    Dort je strašně krásný, zaujaly mě ty jeřabiny, něco podobného zkusím taky :))) Vážně se moc povedl :)))

    OdpovědětSmazat
  5. Krásný dort, já kdybych takový dostala, tak bych byla šťastná. Moc se povedl a je originální.

    OdpovědětSmazat
  6. Je boží, máky mi přijdou na vrcholu žebříčku dokonalosti ;)

    OdpovědětSmazat
  7. Podle první fotky jsem si říkala, jak je dort veliký, ale když ho krájí, připadá mi docela maly:-) Takže předpokládám, že byl akorát a v mžiku zmizel :-)))) Kombinaci s hruškou bych ochutnala, to jsem nikdy neměla, ale asi se žádná hodná dušička, která by mi takovou mňamku upekla, nenašla:_)

    OdpovědětSmazat
  8. No tak to je fakt mazec dort! A ty máky se ti náhodou moc povedly, ty jedna perfekcionistko. Nesmíš být na sebe tak přísná! Tohle je opravdu recept z řad profi, normální smrtelník by si na nic takového asi netroufl :-)

    OdpovědětSmazat
  9. :) abych pravdu rekla, tak to byla nase svatba a Tvuj krasny dort take :D 1. svatba byla driv mimo CR... papiry prisli pul roku po druhe :D
    Lili

    OdpovědětSmazat
  10. Moc pěkný dort! Ta chuťová kombinace vypadá skvostně :) Mimochodem díky za odkaz na návod :)

    J.

    OdpovědětSmazat
  11. Lucko, díky, díky, díky! Za všechno...
    Dort byl výborný (obě patra), upatlaný teda rozhodně NEBYL a byl na pohled nádherný.
    A k dotazu Karoliny, dostala jsem vyhubováno tak středně, všichni to nakonec přežili :)
    PPK

    OdpovědětSmazat
  12. Wow, ty máky!!! Vypadají jak z obrázku, nádhera. Podzimní kombinace chutí bezvadná. A fakt super nové logo ;-)

    OdpovědětSmazat
  13. Páni, ty kombinace teda jsou... hned bych chtěla ochutnat... A máky jsou skvělý, "novomanželům" přeji vše nej :)

    OdpovědětSmazat
  14. nádhera, nově tě sleduju a jsem nadšená - čekám netrpělivě na další článek :)
    u mě na blogu GIVEAWAY -> http://doris-pm.blogspot.cz/

    OdpovědětSmazat
  15. Juuu to je krásné:)) to museli být oba velikánskou radost:))

    OdpovědětSmazat
  16. Diky vsem za mile komentare...
    Ad Lili - jak se tak zda, tak jsem kralovna svatebnich dortu pro falesne svatby :D

    OdpovědětSmazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...