neděle 27. října 2013

Pot Pie - Výzva The Daring Bakers'


Nechtělo se mi. Ani trochu se mi nechtělo do říjnové výzvy. Na fotkách to nevypadalo vábně (a to volím mírná slova), sama pro sebe jsem to péct nechtěla a tak nějak jsem se bála, že když někoho pozvu na oběd, pomluví mě všude kolem. Nakonec jsem se na poslední chvíli objednala ke kamarádce, co sedí doma na nemocenské (a nemůže mi utéct od stolu, muhehe), a nahlásila jsem, že přijdu a uvařím jí oběd. Ať chce nebo nechce.
Říjnovou výzvu pro nás připravila Hannah z blogu Rise and Shine. Vyzvala nás, abychom upekli Savory Pot Pie, což je - řekněme - slaný koláč. Vrstva těsta, náplň - nějčastěji z masa, zeleniny a omáčky - a další vrstva těsta jako poklička. Peče se v nádobě, odtud jeho název. Měli jsme za úkol připravit jak těsto, tak náplň - tedy žádné kupované těsto vyválené na pečícím papíře.
Ze dvou receptů, které pro nás Hannah připravila, jsem vybrala Mediterranean Pizza Pot Pie, tedy středomořský koláč z pizza těsta. Protože se mi zdálo, že tři balíčky sušeného droždí na 200g mouky jsou příliš a taky jsem si špatně přečetla recept, postupovala jsem intuitivně a všechno dobře dopadlo. Předkládám tedy recept tak, jak jsem ho dělala já, originál najdete zde.

Ingredience:
21g čerstvého droždí
1 lžička cukru
180ml vlažné vody
1/2 lžičky soli
1 lžíce oleje
210g - 250g hladké mouky (s vyšším obsahem lepku je lepší)
---
45g másla
3 lžíce hladké mouky
240-260ml mléka
3 - 4 stroužky česneku
45g Parmezánu
sůl, pepř
---
300g orestovaného krůtího masa
1 malá cibule
2 rajčata
60g sýra Provolone
60g sýra Feta
velká hrst špenátových listů
4 srdíčka artyčoků (dala jsem nakládaná v oleji)
60g oliv Kalamata
1 - 2 lžičky oregana
sůl, pepř

Postup:
Droždí rozdrobíme do misky, smícháme s cukrem a rozmícháme ve vodě. Zakryjeme fólií a necháme vzejít kvásek.
Do větší mísy prosejeme 210g mouky se solí, přidáme olej a vzešlý kvásek. Promícháme vařečkou a v případě, že se těsto příliš lepí, přidáme další mouku. Těsto vyklopíme na vál, necháme 10 minut odpočinout a poté hněteme rukama, až máme hladký bochánek. Dáme ho do mísy vymazané olejem, zakryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny. V polovině času můžeme těsto přeložit.
Zatím si připravíme náplň. Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli, rajčata zbavená semínek, špenát, artyčoky a olivy nadrobno, sýry nastrouháme. Přidáme oregano, osolíme a opepříme a pořádně promícháme.
Z másla a mouky připravíme jíšku - máslo rozpustíme v kastrolu, přisypeme mouku a mícháme, až jíška trochu zezlátne a začne bublat. Za stálého šlehání (metlička je nejlepší) přilijeme mléko a rozmícháme dohladka. Přidáme prolisovaný česnek a vaříme do zhoustnutí. Sundáme z ohně a vmícháme nastrouhaný parmezán. Osolíme, opepříme a promícháme s připravenou náplní.
Troubu předehřejeme na 220°C. Formu (25cm průměr, já měla hranatou cca 25x13) vymažeme máslem. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné ploše tak, aby vystačilo na formu a ještě dost přesahovalo. Vyložíme jím formu, dáváme pozor, abychom v těstě nenadělali díry (případně je opravíme), a navrstvíme náplň. Přečnívající kraje těsta přehodíme přes náplň tak, aby byla zcela zakrytá a stlačíme kraje k sobě. Povrch těsta osolíme a posypeme oreganem.
Pečeme 30-35 minut, až povrch zezlátne. Necháme chvilku odpočinout a podáváme.


Pot Pie je jedno z těch jídel, které mnohem lépe chutnají, než vypadají. Počítám, že obyčejně se má jednat o jídlo z přebytků od oběda - obraná porce kuřete, zbytek dobrého sýra, pár opuštěných oliv nebo hrst špenátu, co zbyla v šuplíku - a ne nákladnou akci s dlouhým sháněním ingrediencí. Doporučuji se tedy receptu držet jen orientačně a naplnit svůj pot pie podle aktuálního stavu lednice. Pokud tedy obsahuje i něco víc než klasiku kečup-majonéza-hořčice.

Děkuji Haně za výzvu, moc mi chutnalo. A kamarádka? Nejen, že se nepokusila o útěk od stolu, ale ještě si přidala.

8 komentářů:

  1. Pie looks delicios and I like the filling.

    OdpovědětVymazat
  2. Měla jsem z této výzvy zcela totožné pocity, hroznou nechuť ji dělat! :D Nakonec měl ale pot pie u nás velký úspěch, též se dokonce přidávalo...

    OdpovědětVymazat
  3. What a beautiful Pizza Pot Pie! Wonderful Job!

    OdpovědětVymazat
  4. No teda, takový plněný zbytkový koláč by měl veliký úspěch i u nás. Díky za tip na večeři :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda chápu, že u kuchařky Vašich schopností to není moc výzva, nicméně pro mé chuťové pohárky převálcovává většinu ostatních (jen bych tedy maso vynechala). A vizuálně - no problem, co třeba chudák hrachovka nebo prejt :-)
    Možná by se dalo parafrázovat: "není špatných výzev, jenom špatných kuchařů" :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Já se na výzvu vybodla, vůbec se mi do toho nechtělo a ani trochu nelákalo a teď se jen modlím, aby mi další výzva udělala alespoň trochu radost, nechci už nic hlavně máčet :)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem tentokrát výzvu vynechala, fotky nelákaly, a ani jsem neměla příležitost... Stejně jako Terezka doufám, že další výzva udělá radost :)
    A věřím, že to v tvém podání bylo dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  8. What's for dessert?: thank you :-)
    Esme: ja jsem nakonec rada, ze jsem se prekonala. Bylo to fakt moc dobry a to i druhy den ohraty
    zazacook: thanks
    Madla: neni zac. Jeste je tam verze bez kynuteho testa, takze rychlejsi ;-)
    Eva: vyzva ve smyslu slozitosti to nebyla, ale byla to pro me novinka, pot pies jsem neznala :-)
    Terezka: ja bych chtela neco fakt tezkyho a desne dobryho, treba jako byla baklava nebo tak... :-)
    Meg: ja se snazim nevynechavat, protoze jak vynecham jednou, jde to se mnou z kopce. Nastesti to bylo fakt super mnam. Tesim se taky na pristi mesic :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...