neděle 6. října 2013

Koláč s ostružinami a tymiánem


Možná máte štěstí a vlastníte zahradu, na které roste něco k jídlu. Třeba ostružiny, teď nedávno. Nebo možná máte aspoň sestru, která se s vámi o ty ostružiny rozdělí a vy si je schováte do mrazáku. Chystáte se z nich udělat ostružinovou variantu malinového pěnového dortu, ale pak se zamilujete do koláče s tymiánem a nemůžete jinak. Uplácat křehké těsto, umíchat voňavý krém a obětovat ostružiny pro vyšší cíle. Život je boj.

Recept jsem převzala od Petry, jen jsem místo malin použila ostružiny a přidala citrónovou kůru. Jo a dělala jsem větší dávku, aby kromě koláče, co půjde z domu, vyšlo i na tartaletky pro mě.

Ingredience na 24-26cm formu nebo 8 tartaletek:
200g hladké mouky
50g cukru krupice
špetka soli
110g studeného másla
4 lžíce ledové vody
---
100g cukru krupice
2 vejce
3 žloutky
2 lžičky kukuřičného škrobu
500ml smetany ke šlehání
4 snítky tymiánu + na ozdobu
nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
150g ostružin

Postup:
Z mouky, cukru, soli a másla pokrájeného na kostičky vytvoříme rychle drobenku. Přidáme vodu a uhněteme hladké těsto. Pracujeme rychle, abychom docílili křehkého a ne gumového těsta. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na 30 minut chladit.
Vroubkovanou koláčovou formu vymažeme pečlivě máslem.
Těsto na lehce pomoučněné ploše vyválíme na dostatečně velký kruh o tloušťce maximálně 0,5 cm a pomocí válečku ho přeneseme do připravené formy. Zatlačíme ho do všech krajů a nožem okrájíme přebývající části. Dno propícháme vidličkou a dáme chladit do lednice, než se nahřeje trouba - na 190°C.
Formu vyndáme z lednice, na těsto položíme kruh z pečícího papíru a nasypeme fazole (zabrání vyboulení těsta). Pečeme 10 minut, poté sundáme papír s fazolemi a dopečeme, až povrch těsta lehce zezlátne - asi 5 minut.
Zatím umícháme krém. Smetanu dáme do kastrolu spolu s tymiánem, necháme přejít varem.
Vejce a žloutky prošleháme se škrobem do pěny, přidáme přecezenou smetanu a citrónovou kůru.
Formu s předpečeným těstem dáme na plech (radí Petra a má pravdu, mnohem lépe se vám s formou po okraj plnou vaječné směsi, bude manipulovat), vlijeme připravenou náplň, přidáme ostružiny a posypeme odrbanými lístky tymiánu. Pečeme 20 minut, dokud náplň neztuhne.
Podáváme nejlépe v pokojové teplotě.

 
Tak si říkám, ještě štěstí, že jsem si do mrazáku ukryla kousek těsta a pár ostružin - asi tak na 2 tartaletky. Tenhle koláč totiž zřejmě způsobuje závislost.

10 komentářů:

  1. No teda, to je fakt návyková kombinace!

    OdpovědětSmazat
  2. ostružiny miluju a tenhle vypadá extra dobře:)

    OdpovědětSmazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětSmazat
  4. Vypada to lakave. Jen by me zajimalo, jak se vyndava kolac z formy, aby se neporusila napln.
    Marcela

    OdpovědětSmazat
  5. Ten musí být skvělý! Miluji kombinace čerstvých bylinek s dezerty.

    OdpovědětSmazat
  6. Kaya: diky :-)
    Madla: to teda jo :-)
    Suzanne: diky :-)
    Honey Bunny: diky :-)
    Marcela: opatrne se kraje uvolani nozem a presoupne se na servirovaci tac. Nebo existuje takova forma, co ma vyndavaci dno
    Maryna: diky, ja taky :-)

    OdpovědětSmazat
  7. Vypada nadherne! Sly by misto ostruzin i maliny?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Cituji z textu: Recept jsem převzala od Petry, jen jsem místo malin použila ostružiny a přidala citrónovou kůru...

      Smazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...