neděle 2. prosince 2012

Uzený vepřový jazyk s křenovou omáčkou a houskovým knedlíkem

Když jsem byla loni na jaře na omáčkovém kurzu v Prakulu, bylo mi moc líto, že kvůli ofrňování účastníků dopoledního termínu, jsme ke křenové omáčce nedostali uzený jazyk, ale šunku. Slíbila jsem si, že křenovou omáčku doma zopakuji a ten jazyk si uvařím sama. Trvalo mi to sice více než rok a půl, ale je to tu.
Dřív jsem k jazyku měla samozřejmě odpor - fůůůj, bléééé, to fakt jíst nebudu, když už to někdo měl v puse, nedávejte mi to ani na talíř; prostě ukázkový pubertálně-hysterický výstup. Vlastně jsem měla dojem, že bych neměla s někým, kdo něco takového pozřel, ani mluvit. No a pak jsem studený jazyk s křenem ochutnala v Lokále a bylo jasno - úžasně měkké maso, které se téměř rozpadalo a jako jazyk to nevypadalo ani trochu.
Menší problém nastal jen ve chvíli, kdy jsem na oběd pozvala kamarádku, která si nebyla jistá, jestli v sobě najde odvahu jazyk sníst. Abyste chápali správně, tak ta kamarádka dřív téměř nejedla maso. V těhotenství měla najednou chutě na obrovské steaky, což jí chválím (koneckonců, nějakou radost člověk ze života mít člověk musí a když nesmí alkohol...), ale jazyk je prostě jazyk. Snažila jsem se jí tedy ušetřit pohledu na dva špičaté jazyky pokryté chuťovými pohárky a uvařila a naporcovala jsem je dřív, než dorazila. Přiznávám, že jsem s tím měla trochu problém. Jsem prostě srab, co rád maso, ale rozhodně nedokáže nějaké zvíře zabít a stahování kůže je zřejmě vrchol toho, co zvládnu. Výsledná chuť ale rozhodně stojí za to.

Uzený vepřový jazyk

Ingredience (na 2-3 porce):
2 uzené vepřové jazyky
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře

Postup:
Jazyky vaříme ve vodě s kořením do měkka; mně to trvalo asi hodinu a půl. Uvařené jazyky rychle zchladíme studenou vodou a oloupeme kůži. Podáváme nakrájené na plátky s křenovou omáčkou a houskovým knedlíkem.

Křenová omáčka
Je vlastně stejná, jako koprovka, jen místo kopru prostě přidáme nastrouhaný křen.

Ingredience (na 2-3 porce):20g másla
20g hladké mouky
250-300ml hovězího vývaru
cukr, sůl, ocet
100ml smetany
křen

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání (nejlépe metličkou), přidáváme vývar. Necháme asi 20 minut provařit, hlídáme a občas zamícháme. Ochutíme solí, cukrem a octem podle vlastních chutí. Omáčku zjemníme smetanou. Sundáme z ohně a přidáme nastrouhaný křen.

Houskový knedlík

Ingredience (na 2-3 porce):
250g hrubé mouky
sůl
1 malý žloutek
125-190ml vlažného mléka
1/6 kostky droždí
1/2 lžičky cukru
1 starší houska

Postup:
Z droždí, cukru a lžíce mléka připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Ve velké míse smícháme mouku se solí, žloutek, 125ml mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto (případně přilijeme další mléko) a necháme pod utěrkou hodinu kynout. Nakonec zapracujeme na kostičky nakrájenou housku a z těsta vytvoříme šišku.
Vaříme v osolené vodě 25 minut, v polovině vaření knedlík otočíme.

24 komentářů:

  1. Bože já miluju křenovou omáčku!!!! A s tím jazykem tos mě překvapila, myslela jsem, že účastníci vařících kurzů budou odvážnější...není nad jazyk (i neuzený, jen vařený, s hořčicí):-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me to taky prekvapilo, ale zrejme tam dopoledne chodi nejaci studenti z gastroskol nebo tak nekdo a spravni nadsenci se ukazou az ve vecernim kurzu...

      Vymazat
  2. Mňám, miluju jazyk! Ale doma ho mám zakázaný, protože můj muž by ho nepozřel :-( Tak se namlsám aspoň u tebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to nechapu. Manzel ho nepozre a ty ho mas zakazany?

      Vymazat
  3. Ach, to bych si dala. Jazyk miluju, uzený i neuzený. U nás doma to bývala často delikatesní večeře, na studeno i za tepla s omáčkou nebo bram. kaší. Nikdy nás - děti - nenapadlo se nad ním ofrňovat, ale to je asi tím, že čím dřív se "divnými" potravinami začne, tím menší odpor :) Kupodivu já sama jsem ho v životě dosud nepřipravila. To bych měla napravit! Jen mi přijde, že v řeznictví nebývá běžně k vidění tak často, jak tomu asi bylo dřív. Nebo jsem se po něm zapomněla dívat. Každopádně díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych k tomu jazyku přidal půlku menší cibule a dva stroužky česneku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za tip. Ja hledala, jak se to vari a jak dlouho a nikde jsem vlastne nic kloudneho nenasla...

      Vymazat
  5. Já se přiznám, že jsem jazyk snad ještě nikdy v životě nejedla. Popravdě, mám k tomu odpor, ale nedávám to nijak najevo, jen prostě zdvořile odmítnu (nestává se ale často, že bychom ho doma měli). Jím jen ryby, kuřecí a hovězí, ani normální vepřové nezvládám...:/ Ale jednou ho snad zkusím. Tvůj vypadá opravdu dobře - ne jak ten celý, hnusný jazyk, který jsem zvyklá u nás doma vídat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejdriv to byl cely jazyk (a jeste predtim cele prasatko) ;-)

      Vymazat
  6. Jsem ráda, že jsem ke konzumaci našla "odvahu". Ale je fakt, že to nevypadalo jako jazyk a bylo to moc dobrý :). Děkuju! Pavla

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna o víkendu jsme doma měli to stejné :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle mi taky vůbec nevadí - manžel to nemůže ani vidět, ale já mám tyhle věci moc ráda. Klidně jen jako ovar ze zabíjačky. Škoda, že už není babička a tím pádem ani čuník v chlívku. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, ta byla! měli jsme jazyk jen vařený, ale i tak to stálo za to a oběd byl, když nepočítám vaření jazyka, za chviličku :-) děkuju za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Lucie, má poznámka není nepřátelská. Jsem chlap. Knedlíky u nás vařím já asi 40 let.
    1. Housku do těsta vmíchávám jako poslední, před kynutím.
    2. Nezdá se mi poměr ingrediencí, není řídké?
    Protože se nás kolem stolu schází hodně, dělám těsto z kila mouky, 1/2 litru mléka, kostky droždí, 2 starých či úplně suchých housek(pak dám více mléka), lžičky cukru, špetky soli, 2 celých vajec. Když chci těsto více obarvit, dávám jeden žloutek navíc. Kvásek může kynout v hrnku nebo v důlku v mouce přímo v míse.
    μra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept mam z kurzu vareni od Vaska Frice a neni s nim zadny problem, je to opravdu dobry knedlik.

      Vymazat
  11. U nás se jí hovězí uzený jazyk jako zvláštní pochoutka, s černou omáčkou a knedlíkem. Od dětství se na to těším už po 70.

    OdpovědětVymazat
  12. U nás se jí hovězí uzený jazyk jako zvláštní pochoutka, s černou omáčkou a knedlíkem. Od dětství se na to těším už po 70.

    OdpovědětVymazat
  13. U nás se jí hovězí uzený jazyk jako zvláštní pochoutka, s černou omáčkou a knedlíkem. Od dětství se na to těším už po 70.

    OdpovědětVymazat
  14. Horseradish sauce and bun dumpling is a delectable combination. Guard Your Business The zesty and piquant horseradish sauce perfectly complements the soft and savoury dumplings, creating a delightful burst of good smell.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...