úterý 11. prosince 2012

Macarons s kaštanovým krémem


Včera vyšel v magazínu Ona Dnes můj recept na macarons. Bohužel jsem nevěděla, které pondělí přesně vyjde a tak jsem nemohla nikoho nalákat předem. Kdo tedy má včerejší MF DNES, najde recept tam, kdo nemá, najde ho tady.

Na 40 makronek budete potřebovat:

na skořápky:
138g mandlové mouky nebo velmi jemně mletých mandlí
125g cukru moučka
105g bílků
105g cukru krupice
1 lžička holandského kakaa

na náplň:
200g kaštanového pyré
200g změklého másla
velký panák tuzemáku

Postup:
Dva plechy vyložte pečícím papírem. Pod pečící papír můžete dát šablonu, na kterou předkreslíte kolečka o průměru asi 3 cm ve dvoucentimetrových rozestupech.
Mandlovou mouku s moučkovým cukrem promixujte ve foodprocessoru a prosejte přes jemné síto.
Do mísy elektrického mixéru dejte bílky a cukr krupici. Nejprve šlehejte na nízké otáčky, až se rozpustí cukr. Poté otáčky zvyšte na střední a šlehejte, až dosáhnete lesklé, ale stále ještě tekuté konzistence. Zvyšte otáčky téměř na maximum a šlehejte dál, až vznikne hodně pevný sníh. Celkem to trvá asi 9 minut. Přidejte kakao a na maximální otáčky šlehejte ještě minutku. Sníh je úplně pevný a vypadá vysušeně.
Přisypte do něj mandlovo-cukrovou směs a míchejte a obracejte gumovou stěrkou, dokud nedosáhnete tekuté konzistence - takové, kdy po vyndání stěrky z mísy, vytvořená špička pomalu klesá zpět, až po ní není ani stopy.
Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou koncovkou (průměr 11mm) a na plech nastříkejte kolečka. Každým plechem důrazně uhoďte párkrát o stůl, abyste se zbavili vzduchových bublin.
Makronky nechte půl hodiny ležet, aby zaschly.
Troubu předehřejte na 150°C a makronky pečte 18-20 minut.
Po dopečení je ihned sundejte (i s pečícím papírem) z plechu, aby se zespodu ještě nedopékaly. Po vyhladnutí je odloupněte z papíru a naplňte krémem.
Ten připravte prostým promícháním pyré s máslem a tuzemákem.
Před podáváním nechte makronky alespoň přes noc odležet. 

44 komentářů:

  1. Gratuluju ke zveřejnění receptu!
    Kde kupuješ to kaštanové pyré? Už jsem s tím chtěla taky něco dělat, ale nemůžu to nikde v Brně sehnat, ani v prodjenách se zdravou výživou. Vím, že na Slovensku to mají běžně v Bille nebo v Lidlu, ale u nás jsem na to zatím nenarazila. Asi si to budu muset nechat dovézt od slovenských kamarádů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky :-)
      Pyre jsem dostala od kamaradky, co ho koupila v Lidlu, ale nemaji ho ve stale nabidce.

      Vymazat
  2. Taky se připojuju s dotazem. Ani já v Brně nemohu sehnat:-) Vozila jsem si z Bratislavy, jenže teďuž na Slovensko nejezdím...Tahle kombinace by se mi moc líbila. Zakoupila jsem moučku a čekám na svůj první pokus, jen pořád nevím jaký krém vybrat...

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsou krasny :) Mne ty posledni zas uzasne popraskaly, svadim to na "opravenou" troubu... Snad to vychytam casem.

    OdpovědětVymazat
  4. Hledejte ve francouzskách obchodech. Velký výběr kaštanových produktů mají ve Vídni, v obchode Julius Meinl Am Graben.

    OdpovědětVymazat
  5. Budu se někdy muset koupit mandlovou mouku a vyzkoušet je. :) Vím, že nemáš ráda tradiční Vánoční cukroví, ale já teď nepeču nic jiného, takže moc času na takovéhle dobrůtky nemám....:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moucku maji v Lidlu uz i ve stale nabidce a na macarons je cas cely rok :)

      Vymazat
  6. Já koupila v Lidlu v Čechách, v mrazáku. Měli ho v rámci dnů nějaké kuchyně. Tak zkuste zapátrat. Spíš by mě zajímalo, kde kupujete mandlovou moučku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. odtud pochazi i moje pyre. Moucku kupuju taky v Lidlu, maji ji u veci na peceni (prasky do peciva, atd)

      Vymazat
    2. Mandlovou mouku mají v takových těch bioobchodech

      Vymazat
  7. Kaštanové pyré si vyrábím doma, upečené kaštany rozmixuju s trochou moučkového cukru a vanilkou. Upečené kaštany jde taky krátce povařit v troše vody, nejlépe se špetkou skořice a hřebíčku. Když se kaštany po upečení ještě vaří, získají více krémovou konzistenci. Viděla jsem i recept, kde se kaštany rovnou vaří bez upečení, ale připadá mi, že tím trochu utrpí chuť.
    Janice Palice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja teda nevim, ale sehnat kastany a kastanove pyre se mi zda jako stejna bojovka :-)

      Vymazat
  8. Tak to je parádní! :) Zkoušela jsem makronky podle tvého receptu nedávno, ale bohužel se nepovedly, nevím proč - popraskaly :( Takže přecházím zpět k receptu s teploměrem

    OdpovědětVymazat
  9. Enid: tak moučku jsem taky koupila v Lídlu v rámci nějakých dnů..:-) díky upozornění majitelky tohoto blogu!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak já jsem přímo nadšená:-)))Na první pokus se mi myslím podařily báječně.Jsou krásně hlaďounké, občas je na nějakém kousku malinká prasklinka, ale nic dramatického. Chutnají báječně a krásně "zvoní":-))Jen nemají takovou tu"nožičku"(někde jsem tenhle výraz pro to co myslím vyčetla na netu, tak snad mě pochopíte:-))Ne že by mi to nějak vadilo, ale tak přeci jen by mě zajímalo kde udělali soudruzi chybu:-))Díky moc za odpověď a cenné rady Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, je pekne, ze jste nadsena a ja vam nerada kazim naladu, ale pokud nemaji "patku", tak se nepovedly vubec. Snist se to ovsem da, tak drzim palce do dalsich pokusu :-)

      Vymazat
    2. Tak to jste mě tedy moc nepotěšila:-(((
      A já s nimi slavila takový úspěch...No nic, hlavně že chutnají, do Francie na trh s nimi nepůjdu:-)))

      Vymazat
  11. Kaštanové pyré jsem koupila v Intersparu u marmelád, Nutel a pod. věcí ;0)
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja loni taky, delala jsem z nej jedno cukrovi... Ale je dost tekute, tak nevim, jak bude drzet ten krem... A taky mi dost vadila jeho silna vanilinova chut.

      Vymazat
  12. Moc děkuji za recept na macarons i krém. Krém je fantastický a macarons až na drobné výjimky od prvního pokusu perfektní.

    Nevím, jestli to není náhoda, ale mám pocit, že vyjdou perfektně a bez popraskání, když se trouba před vložením plechu trochu "vyvětrá" (tj. v klidu z trouby vyndat jeden plech a bez spěchu vložit druhý - a pak hned zavřít).

    OdpovědětVymazat
  13. Lucko, ako dlho vydrzia upecene, este nenaplnene makronky?
    Diky. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslim, ze 3-4 dny v uzavrene nadobe urcite. Sama je nechavam v sacku v mrazaku, zatim nejdele 14 dni.

      Vymazat
  14. Milá Lucie, nemáte prosím zkušenost s pečením makronek na silikonové podložce s kolečky? Třeba viz http://eshop.tescoma.cz/peceni/formy-a-plechy/delicia-silicone/629358-forma-na-makronky-delicia-silicone. Mnohokrát vám děkuji za odpověď.
    Vaše makronky vypadají úžasně, připadám si jak Pavlovův pes:o)
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, to nemam a dokonce to povazuji za zbytecny kram do domacnosti. Pokud se vam nedari pravidelna kolecka, zkuste googlit "macarons template", vytisknete, date na plech pod pecici papir, nastrikate kolecka, nechate zaschnout a sablonu vyndate.
      At se podari :)

      Vymazat
  15. Ahoj Lucie, kdyz jsem objevila silenstvi zvane macarons, slibila jsem synovi, ze mu je upecu k narozeninam do skoly pro spoluzaky. Vybrala jsem Vas recept a moc jsem se s tim neparala. Razim heslo, ze blbi maji stesti. Povedly se napoprve a vsechny!!! Ale nejvetsi zasluhu pripisuji moji mamince, ktere jsem sverila samotne peceni nebot je profik na peceni cukrovi vcetne pusinek z liskovych orisku a jsou temer identicke s makronkama. Troubu rozehrala jen na 120º a nekolik minut je spise susila, kdyz uz nehrozilo popraskani, zvysila teplotu na 150º aby krasne vybehly nozky a pak ji zase snizila na 120º na dopeceni. Jeste me poucila.ze kdyby zacly praskat musim rychle otevrit troubu abych snizila teplotu. S mirnym pohrdanim mi sdelila, ze jsou to jen obycejne pusinky a povedou se ji vzdy. U nas doma strasak jmenem macarons zcela pohorel a preji Vam vsem stejne viteztvi nad touto francouzskou lahudkou. Akorat ja jsem dnes nabyla pocit, ze francouzskeho cukrare strci do kapsy kdejaka ceska babicka.

    OdpovědětVymazat
  16. anonymni: jsem rada, ze se povedly, ale je treba rict, ze macarons a obycejne pusinky jsou dve ruzne veci.

    OdpovědětVymazat
  17. Nádherné....v príprave macarons alias makrónok som ešte len začiatočník, keďže som ich robila len raz, no našťastie sa mi podarili...:D...Tvoje sú však nádherné...Budem sa receptami na náplň inšpirovať...Skladám chválospev...:D

    OdpovědětVymazat
  18. Skvělé! (jako všechno, co jsem zatím z tvého blogu zkusila) Nicméně dost často u mě vzniká nadbytek žloutků...co s nimi děláš ty? Neměla bys nějaký tip? Díky moc, Míša

    OdpovědětVymazat
  19. Misa: daji se udelat rakvicky, zloutkovy krem do mille feuille, lemon curd, zmrzlina... Ja prebytky zloutku nemam, protoze beru od kamaradky, co dela zmrzlinu a prebvyvaji ji bilky. Kazdopadne je lepsi to delat tak, ze clovek schranuje bilky (daji se mrazit) a obcas upece macarons. Zloutky se skladuji spatne...

    OdpovědětVymazat
  20. Kaštanové pyré jsem objevila po letech pátrání v Makru!! :-) V mraženém zboží, kostka asi za 30kč :-) Petra

    OdpovědětVymazat
  21. :-( Od Lucie jsme měli makronky na svatbu. Tvrdila, že je nesmírně důležité zvolit správný odstín a velikost vzhledem k obalu, a dlouze řešila cenu podle přesné gramáže jednoho kusu. Obaly jsme si nakonec museli koupit sami. V krabicích na pizzu jsme dostali makronky, které se od sebe lišily velikostí až o polovinu a byly mdlé chuti, sytosti proměnlivé od pěkně vybarvených až po šedou.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...