čtvrtek 4. října 2012

Empanada Gallega - Výzva The Daring Bakers'

Přiznávám, že slané výzvy mě nebaví zdaleka tolik, jako ty sladké a tak jsem tu zářijovou odkládala tak dlouho, až jsem ji prošvihla. Jenže, pak jsem si zopakovala, proč že jsem se vlastně dala k Odvážným pekařům, vynadala jsem si do lenochodů a rozhodla se najít oběť, která mi pomůže tuhle obrovskou věc sníst. Jako ideální kandidát se ukázala být Kačka Žvýkačka, která si pořídila štěně Emilku a místo vysedávání na obědě musí venčit. A tak jsem upekla empanadu se šunkou a sýrem, která se dá jíst i studená, a udělaly jsme si piknik v kanceláři. Protože, kdy jindy než při obědě se nejlíp probírají všechny možný drby?!
Zářijovou vývzu pro nás připravila Patri z blogu Asi Son Las Cosas. Naším úkolem bylo upéct Empanadu, což je plněný koláč. Je rozšířený v mnoha zemích západní Evropy, latinské Ameriky a části jihovýchodní Asie. Název pochází z portugalského nebo španělského slovesa "empanar", což znamená obalit nebo zabalit do chleba. Empanada může být různého tvaru, může být pečená nebo smažená, sladká či slaná; záleží na místním zvyku.
Patriin recept pochází od její babičky, která žila na severozápadě Španělska, na hranici s Portugalskem. Empanadu tradičně plnila směsí, která kromě jiného obsahovala sušenou solenou tresku a rozinky. Během svojí letošní dovolené v Portugalsku jsem viděla doslova hromady sušených solených tresek, které "voněly" v každém obchodě s potravinami, do kterého jsem vlezla. Doufám, že mi Patri i její babička odpustí, ale tuhle specialitu jsem si nechala ujít.

Ingredience:
500g hladké mouky
240ml vlažné vody
100ml oleje
10g sušeného droždí (v původním receptu je 15g, ale na sáčku bylo napsáno, že je až na 1kg mouky a těsto kynulo báječně)
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
---
300g šunky
300g tvrdého sýra
1 vejce

Postup:
V míse vařečkou smícháme všechny ingredience, až se začnou spojovat. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a hněteme asi 8 minut. Můžeme samozřejmě použít i robot s hnětacím hákem, pak stačí pětiminutové hnětení.
Z těsta zformujeme bochánek a necháme kynout na teplém místě v míse zakryté utěrkou asi hodinu a půl.
Plech vyložíme pečícím papírem a troubu si předehřejeme na 180°C.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Jednu část rozválíme na obdélník, který přesuneme na připravený plech a poklademe polovinou plátků šunky tak, aby pokryly celý povrch. Jen na krajích necháme půl centimetru volno. Na šunku dáme sýr a na něj opět šunku - tak, aby kompletně zakryla sýr.
Vyválíme i druhou část těsta - stačí o kousek menší obdélník, tak aby zakryl náplň. Přesuneme ho navrch a spodní volné kraje těsta přetáhneme přes horní plát těsta a přimáčkneme. Můžeme přitlačit vidličkou.
Doprostřed empanady uděláme díru, aby mohla odcházet pára a pokud nám zbyly nějaké odřezky těsta, můžeme povrch nazdobit.
Povrch empanady potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 45 minut dozlatova. Před krájením necháme trochu vychladnout.

Nebudu tvrdit, že šunkovo-sýrová empanada je ta nejlepší věc na světě, ale s jednoduchým salátem s ředkvičkami a hořčičnou zálivkou to nebyl špatný oběd. A večeře. A zítřejší oběd. A svačina. Díky Patri za výzvu.

14 komentářů:

  1. Když jsem poprvé viděla tuhle kombinaci, taky mě docela nadchnula, říkala jsem si, že by to mohlo být podobné pizze nebo zapečenému toustu :) Jinak krásná empanada! Hlavně ta kytička

    OdpovědětVymazat
  2. Ten konec mě velmi pobavil, takovéhle věci se nejlépe pečou pro žravou rodinu no :)) Ale vypadá to náhodou dobře!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak se přiznám, že s odvážnými pekaři jsem na tom stejně, jsem taky lenochod, hrozné! Jinak výzva se ti povedla, věřím, že chutnalo. Já kdybych neměla žravého přítele tak taky nevím co s tím vším co navařím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nas doma to funguje rovnako:-) vzdy ked vytahujem novy kolac z rury v duchu dakujem, ze ho mam aj s takym velkym apetitom;-)

      Vymazat
  4. To je dobrý nápad! Zrovna jsem si říkala, co udělám k večeři, tak díky moc za inspiraci. Jde vidět, že jsi empanadu vyráběla s láskou, teda, já bych taky chtěla takovou obětavou kamarádku :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky, díky, díky! Dám si ještě dneska k obědu :).

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá úžasně :))

    http://thenotebookofmylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Naše včerejší večeře byla jasná. Jen jsem ještě přidala rajčata pokrájená na plátky. Bylo to fajn, nejlepší je, že dnešní večeři nemusím vařit :-) Ale co nechápu, je, jak jste udělala ty kytičky (díry) tak, aby vám to drželo? Mně se to při přenášení na plech celé protáhlo a tvary byly ta tam. Jinak díky za recept!
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
  8. Barbara: ano, chutna to jako sunkovo-syrove tousty, jen kecup chybi :-) Diky moc
    Markvitka: no a kdyz nemate rodinu, musite najit obeti :D
    Kulisek & Zuzana: on se vzdycky nekdo najde, kdo to sni a v praci mam hodne moc hodne zravych kolegu :-)
    Madla: ja jsem spis rada, ze se kamaradka obetovala a pomohla mi to snist :-)
    Klara: neni zac, ja diky za kavu a macaron
    eM: dekuju
    Kristyna: ja nemam moc rada tepelne upravenou zeleninu v takovemhle jidle, takze jsme mely salat vedle :-) Ta kyticka-dira drzi proto, ze jsem nikam nic neprenasela. Na plech jsem dala papir, na to testo, pak naplnila, prikryla a vyrezala kyticku ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuju za inspiraci, v Galicii jsem rok žila a empanadu si asi o víkendu z melancholie udělám. Jinak doporučuju příště udělat jen pár empanadillas (takové naše šátečky) a vystřídat různé náplně, aby to nebyla nuda. Nejlepší byla s tuňákem nebo chobotnicí:) K

    OdpovědětVymazat
  10. K: empanadillas a ruzne naplne byly puvodne v planu, ale potrebovala jsem neco rychleho a ne moc pracneho k obedu, tak to nakonec dopadlo takhle... :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Taky bych ráda doplnila ze zkušenosti, též jsem v Galicii téměř rok žila...tradiční empanady jsou s mletým masem výborně ochucené šafránem a na drobné kostičky nakrájeným chorizem, nebo právě s tuňákem. (Když v pekárně přes poledne seženete ještě teplou shltnete ji na lavičce v parku je to opravdu balada).Modernější verze se plní veškerými plody moře...nezapomenu na výbornou se zamburiňas...nějaké drobné mušličky či co. Tu se šunkou a sýrem sice taky seženete, ale je to spíš daň globalizaci. Galicie mi chybí jako celek, ale empanada má ve vzpomínkách výsadní místo

    OdpovědětVymazat
  12. Hmm podle mě to vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...