pondělí 8. října 2012

Duhový dort




Od chvíle, kdy jsem na fotku duhového dortu narazila na internetu, věděla jsem, že ho někdy musím vyzkoušet. U každé, více či méně povedené, verze, se psalo něco o tom, že to je perfektní dort pro dětské oslavy a že naše / vaše malé ratolesti budou po nakrojení dortu u vytržení. Možná jsem opožděná, ale já - ve svým třiceti letech - jsem byla po nakrojení dortu nadšená jako malá a měla jsem sto chutí tleskat rukama a říkat jůůůů a jéééé. A to jsem, narozdíl od ostatních, věděla, co nás uvnitř nenápadného bílého dortu čeká.

Ingredience na 20cm dort (já pekla jeden 12cm a dva malé hranaté):
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
160g cukru krupice
200g hladké mouky
2 lžičky citrónové kůry
modrá, zelená, žlutá a červená potravinářská barva (použila jsem gelové od Wiltonu)
moučkový cukr na posypání plátů piškotu
---
250g velmi změklého másla
250g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
cukr moučka podle chuti (dala jsem 6 lžiček)
lžička vanilkového extraktu
---
marcipán na potažení (tuším, že 350g musí bohatě stačit, ale nevážila jsem)
---
a navíc - trošku větší dávka trpělivosti a spousta misek


Postup:
Žloutky šleháme s polovinou cukru, až zesvětlají a nabudou na objemu.
Bílky ušleháme se zbylým cukrem na tuhý sníh.
Troubu si předehřejeme na 200°C. Tři plechy vyložíme pečícím papírem.
A teď přijde poměrně absurdní část receptu - zvážíme sníh, vydělíme hmotnost šesti a odvážíme ho do šesti misek. To stejné provedeme se žloutky, které přidáme ke sněhu. Nemícháme.
Vezmeme jednu misku, přidáme modré+červené barvivo (ano, vznikne fialová) a zlehka promícháme. Přidáme 1/6 přesáté mouky (je to 33,3333333333 a tak dále gramů) a opravdu lehce vmícháme; nejlépe gumovou stěrkou. Hmotu rozetřeme na polovinu jednoho připraveného plechu a to do tvaru kruhu o něco většího, než je 20cm. Můžeme použít otevírací dortovou formu jako šablonu a předem si na rub pečícího papíru kruhy předkreslit. 
Vezmeme druhou misku a všechno provedeme úplně stejně, až na to, že vynecháme červenou barvu a získáme tak modré těsto, které rozetřeme vedle fialového kruhu a pečeme cca 6 minut.
Zatím si připravíme zelené a žluté těsto.
Jakmile jsou placky dopečené, ihned je překlopíme na čistý pečící papír posypaný moučkovým cukrem a sloupneme vrchní papír.
Dáme péct zelené a žluté kruhy a připravíme si oranžovou (červená + žlutá) a červenou hmotu. I ty samozřejmě upečeme.
Z upečených plátů vykrojíme 20cm kruhy a necháme je zcela vychladnout. Pokud nebudeme dort skládat hned, každý kruh zvlášť zabalíme do potravinové fólie.
Připravíme si krém.
Máslo šleháme na vysoké otáčky, až zbělá - asi 5 minut. Zašleháme krémový sýr a cukr s vanilkou.
Na servírovací tác dáme pečící papír a na něj položíme okruží z otevírací dortové formy. Na dno položíme fialový plát těsta. Pomažeme tenkou vrstvou krému. Pokračujeme s modrou, zelenou, žlutou, oranžovou a červenou plackou, každou vrstvu přitlačíme a pomažeme krémem. Část krému si schováme na pomazání boků a vršku dortu. Dort dáme vychladit do lednice na několik hodin, až krém ztuhne.
Obvod dortu objedeme ostrým nožem a opatrně sejmeme formu. Boky i vršek dortu pomažeme asi 2/3 zbylého krému a dáme opět ztuhnout. Nakonec zbylým krémem zakryjeme případné nerovnosti a prosvítající barvy. Opět dáme vychladit.
Marcipán vyválíme na pocukrované podložce a opatrně potáhneme dort.
Smějeme se pod fousy, jak bude zírat obdarovaný, až do něj řízne.


Takže, pokud se vám dort líbí a chcete někomu udělat radost, nedejte na řeči, že je pro děti (stejně je v něm spousta umělých barviv a ty prý dětem nesvědčí) nebo pro gaye (i když na Prague Pride by se hodil skvěle) a klidně ho upečte. Může udělat radost třeba kamarádovi právníkovi, co za vás psal přísné dopisy porušovačům vašich autorských práv.
Díky, Martine.

102 komentářů:

  1. Mě udělal radost ještě dnes ráno a včera teda také :-) Jsi nejlepčejší cukrářka pod sluncem!

    OdpovědětVymazat
  2. I já přiznávám sladkou snídani, byl dokonalý!

    OdpovědětVymazat
  3. Ježíš to je nádhera! To vážně zvedne náladu jenom se na něj dívat, natož ho moci jíst! :))

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jednou dík, měl jsem taky k snídani a sláva, zbyl mi kousek i na zítra..:). M.

    OdpovědětVymazat
  5. Na ten se chystám už jakou dobu!! Vypadá to úžasně :)) A ještě mě taky láká varianta víc odstínů od jedné barvy... jenže zatím ho nikdo kolem mě nechce, achjo jsou ty lidi ale divný... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. třeba modré odstíny by mě nadchly :)
      jak se ale budou ty odstíny míchat z potravinářských barev?

      Ve.

      Vymazat
    2. Ve: normalne - cim vic barviva, tim sytejsi octin, ne?

      Vymazat
    3. Jezismarja, ja napsala "octin"... Samozrejme odstin...

      Vymazat
  6. Wau, vypadá to vážně skvěle! Dortová sice moc nejsem, stačí mi dorty obdivovat jen vizuálně, ale teď jsem dostala chuť ho zkusit upéct a ochutnat, což bude tak trochu problém, protože jsem v životě sama nic neupekla. Ale člověk si musí dávat vyšší cíle :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Ten je absolutně boží... :D

    OdpovědětVymazat
  8. jůů, hele, to je fakt nápad za všechny prachy

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá úžasně! Také ho mám v plánu upéct, ale trošku se bojím náročnosti, kolik hodin ti ta příprava a pečení vzalo? A ještě jedna otázka, celkem se bojím, že dort bude příliš sladký, není nějaká alternativa, čím ho potáhnout? Třeba nějaký lehký krém? Díky :)

    OdpovědětVymazat
  10. Těší mě, že i někdo jiný měl z takového dortu radost jako dítě. Pekla jsem jej už taky a kamarádce, která měla 33 :-) A sklidila jsem velký úspěch, hlavně všichni zůstali paf z barviček ... prý zelená a modrá vypadaly dost nechutně :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Proc uz mam po narozeninach :( Ja bych si ho upekla! Asi jsem jeste dite... Ale planuju nakup gelovych barev pres net, takze je jasny, ze s timhle proste musim pocitat :)

    OdpovědětVymazat
  12. úplné duhové šílenství. kdo umí upéct takový dort, je u mně génius... tento týden rozdávám na blogu dárečky. přijď si zasoutěžit! :-) s.

    OdpovědětVymazat
  13. sakriš, recept měl přijít před měsícem, byl to můj vysněný svatební dort, ale nikdo nevěděl, jak přesně na to. Teď ho budu muset zkusit..

    OdpovědětVymazat
  14. Úžasný :-)
    Dceřiny narozeniny jsem prošvihla (i když dostala cheescake, který jsem se odvážila péct až díky tvému blogu a teď nevynechám jedinou příležitost, kdy se do něj můžu pustit:-). Ale narozeninová sezóna u nás nekončí, takže zbývá jen nastudovat z diáře, kdo bude tím šťastlivcem s duhovým dortem :-)
    Díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  15. Do tohohle jsem se nepouštěla, protože jsem si myslela, že budu muset mít hodně formiček. Pečení na plechu je dobrá varianta:)

    Krém z Philladelphie je bomba nápad. Zrovna jsem řešila máslákové dilema a nakonc jsem dělala klasický vanilkový, který mi výsledek dost zkazil.

    Jste prostě dobrá!

    OdpovědětVymazat
  16. Ále, vůbec nejsi opožděná, taky miluju tyhle rozkrojovací momenty, ostatně já dělala jůůůů a jéééé i u Battenbergu a dost možná to vlastně dělám pokaždé, když si čas od času uplácám roládu z BeBe sušenek. :D Dort se ti moc povedl, z duhových záležitostí by možná stál za ozkoušení i cheesecake, to by mě docela zajímalo, jak by ses s ním poměřila... ale ne že bych tě chtěla navádět. :D

    OdpovědětVymazat
  17. Moc krásný. Taky jsem ho chtěla vyzkoušet ale zatím mě odrazovala právě ta barviva. Zkusím to nějak vymyslet :)

    OdpovědětVymazat
  18. Tvoje provedení, kdy do sebe jednotlivé barvy nesplývají a jsou nádherně odděleny i krémem je fak tpastvou pro oči. Mě se tenhle dort nezdá být pro děti moc vhodný (aspoň ty malé, pro puberťáky už bych to neřešila), ale jak jsem viděla tvé nádherné provedení, tak mám velkou chuť překonat svou nechuť k umělým barvičkám a někomu ho upéct.

    OdpovědětVymazat
  19. Ty jo, mohla bych ho upéct bráškovi k narozeninám! Tenhle je úplně krásný, nelíbí se mi takový ten rozplzlý do sebe - taky že tenhle dá víc práce. Ale možná to za to stojí....
    Fakt se ti povedl! :)

    OdpovědětVymazat
  20. Nádhera, nádhera a ještě jednou nádhera :)) Vůbec bych neřekla, že je jen pro děti, nad tím překvapením musí zajásat každý :D
    Blahopřeju k úspěšnému vyřešení problému s ukradenou fotkou, je to prostě příliš snadný vzít si něčí fotku a vesele se jí chlubit :/

    OdpovědětVymazat
  21. taky jsem ho pekla, jen trošku jinak řešila barevnost :-) http://gurmankalenulka.blogspot.cz/2012/10/duhovy-dort.html tvůj je moc krásnej ;-)

    OdpovědětVymazat
  22. ahoj, chci tenhle dort upéct pro kamarádku,ale ona nemá zrovna v lásce marcipán. Poradíte mi někdo ,co dát místo něj?

    OdpovědětVymazat
  23. Pavli:to jsem rada :-) Diky moc
    Klara: no, rano jsem vam ho trochu zavidela, ale mela jsem aspon domaci chleba se sunkou :-)
    Markvitka: jeee, dekuju :-)
    Martin: ja dekuju :-)
    Vendelina: jj, ty z ruznych odstinu jedne barvy jsou elegantni (upec si maly jen pro sebe ;-))
    Eli: dekuju a drzim palce, at se prvni cukrarsky pokus vydari, at uz to je tenhle dort nebo neco jineho :-)
    An: diky
    toffo: to teda!
    Baab: nebo pro vesele dospele :-)
    anonymni: neni to narocne, jen je z toho hodne nadobi... Rekla bych, ze to zabralo tak hodinu ty korpusy, a maximalne hodinu dohromady krem, potahovani a zdobeni. Marcipan je mozne vynechat, udelat vice kremu a potahnout ho kremem o neco pecliveji
    Alena: hihi, je fakt, ze modra neni zrovna lakava :-)
    Meg: ony ty barvy se nekazi, takze napresrok... ;-)
    Sonja: jejej, to snad ani ne, neni to nijak slozite :-) Ale stejne diky :-)
    anonymni: tak treba na oslavu 1. vyroci ;-)
    Bara: diky moc :-) At se podari
    Lenka K.: ja si to prave dlouho myslela taky, ale pak me napadlo pouzit obycejne testo na roladu a bylo :-) Diky moc za pochvalu :-)
    Karoleenah: bajo, battenberg byl taky fajn :-) U cheesecakes by to slo jen v te variante jak se jedna barva lije do druhe a to se mi vubec nelibi...
    Kulisek: diky. Jiste to jde obarvit necim prirodnim, ale takhle pekne to nebude... Myslim, ze barvivo z jedne porce dortu jeste nikoho nezabilo.
    Madla: diky :-) jak jsem uz psala vyse, tak nemyslim, ze jedna mala porce dortu je takovy prusvih...
    Bibiane: diky moc :-) Zase tak moc prace navic to neni, vlastne nejvetsi opruz je to vsechno nabarvit a to se dela u obou variant.
    Catalina: diky a diky a drzim palce :-)
    happy lenulka: dekuju... Ja prave ten s rozplizlejma barvama povazuju za - slusne receno - nehezkej, tak jsem si s tim radsi dala malinko vic prace :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Já jsem nedávno uvažovala, že upeču Míně třeba něco takového http://www.apetitonline.cz/recepty/3275-mramorovany-dort.html jenže pak jsem to zavrhla z představy, jak to bude suchý a že to vlastně nikdo nebude jíst a za to efekt nestojí. Tvoje řešení je sice pracnější, ale mnohem, mnohem hezčí.

    OdpovědětVymazat
  25. Wow! To je paráda! Asi bych byla hodně překvapená, kdybych takový vpodstatě elegantní dort rozkrojila a tam tohle:) Je prostě krásný! Veronika

    OdpovědětVymazat
  26. hrozne mne pobavilo kdyz jsem videla takovy dort prodavat v jedne kavarne pri prilezitosti prague pride :)

    OdpovědětVymazat
  27. A už je jasný, co dostane Kristián k narozeninám :)!!!Tohle je prostě nádhera. Pavla

    OdpovědětVymazat
  28. Lucie, ještě bych se chtěla zeptat, kde kupuješ gelové barvy, pravý mandlový marcipán a případně i kvalitní čokoládové čočky. Chtěla bych totiž výše uvedené koupit, ale tak nějak bych všechno radši koupila někde po kupě v e-shopu, abych nemusela za všechny ty věci platit zvlášť poštovné.
    Díky moc. Jo a kde kupuješ mandlovou moučku? V kamenném obchodě nebo v e-shopu?

    OdpovědětVymazat
  29. Ten dortí jsem taky pekla...moc se mi líbí ten nápad.
    http://justbeyourselfbypetra.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  30. Katerina: diky :-) A zase tak hrozne to neni..
    Veronika: dekuju moc :-)
    anicka: fakt? Kde?
    Pavla: uz se tesim, az to budeme patlat a jestli se mu bude libit :-)
    Biba: diky :)
    Madla: nakupuju v eshopu Monaco Int. a maji vsechno, co pises (i tu moucku)
    Petra: mne taky :)

    OdpovědětVymazat
  31. Díky, díky, stonásobné díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rado se stalo :-) A taky rada vidim, ze se chystas na potahovany dort... ;-)

      Vymazat
  32. Páni, vypadá nááádherně, určitě ho vyzkouším, už jenom pro ten úžas v těch dětských očích, když se rozkrojí...........Marki

    OdpovědětVymazat
  33. Tak jsem se pustila do svého druhého dortu - duhového a tentokrát to už dort mírně připomínalo :-) Troufla jsem si tedy jenom na 4 patra a neměla jsem duhu, ale 4 odstíny oranžové, ale i tak to bylo hezký :-) Děkuji za inspiraci a návod, asi začnu dělat dorty častěji, ať se zlepším. Léňa

    OdpovědětVymazat
  34. Lucko, díky za inspiraci, synovci jsem upekla k 5.narozeninám fialový, foto http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4774324635225&set=a.4774322035160.2195539.1208827219&type=1&theater

    OdpovědětVymazat
  35. Tak fcbk odkaz prý nefunguje, tak tedy http://tege.blog.cz/1210/duhovy-dort

    OdpovědětVymazat
  36. Když měla přítel v létě narozeniny, tak jsem se rozhodla, že mu upeču trošku nezvyklý dort, bohužel v obchodě neměli moc velký výběr potravinářského barviva, takže jsem vybírala ze žluté, hnědé a oranžové. Vyhrála oranžová! Byla to tak "jedovatá" barva, že jsem se bála olíznout těsto =o)
    Vše dopadlo dobře a přítel měl radost a jak rád ho snědl, i když ze začátku měl strach =o)

    OdpovědětVymazat
  37. Zdravím. Chtěla jsem se zeptat - dal by se na potažení nahradit marcipán cukrovou hmotou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuzel jsem s ni nikdy nepracovala, takze nevim, jake kremy se pod to davaji.

      Vymazat
  38. Tyjo, parada... Tohle planuju upect uz hrozne dlouho, tenhle prispevek me celkem presvedcil:)... Vizuelne zatim dorty resim jen zvenku, chtelo by to podobne efektni zmenu!:)

    OdpovědětVymazat
  39. Pristi vikend bude teenagerovská oslava a já se celý rok těšila že NĚCO připravím a samozřejmě si to ozkouším předem. Realita: neozkouším si vůbec nic, protože ten už ne tak malý tříměsíční človíček prostě vidí všecko jinak. Noci to jistí a duhu vidím jako jasného adepta. Ambiciozně si fandím i na čokoládový... A jak tak koukám a objednávám propriety, možná už zblblá únavou si říkám, jak se zbělí marcipán aby bílá bílá byla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle marcipan je temer bily, protoze je v nem jen 30% mandli. Jestli se da odbarvit, to bohuzel nevim.

      Vymazat
  40. Úplnou náhodou jsem zabloudila na Váš blog a mezi jinými mi padl do oka právě duhový dort. Nápad chvíli ležel v hlavě a čekal na příležitost. A tou teď byly synovečkovi narozeniny - nadšení bylo velké a to především mezi dospělými :-)
    Díky za inspiraci a přeji, ať Vás pečení stále baví. Marie

    OdpovědětVymazat
  41. Zvládnu ho potáhnout marcipánem, když jsem to nikdy nedělala? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ja bohuzel nemuzu vedet, ale pokusit se muzes ;-) Na youtube je spousta nazornych videi a myslim, ze to podle nich zvladne i zacatecnik.

      Vymazat
  42. Prosím ťa môžem použiť svoj vlastný recept . Urobila by som si obyčajné cesto a to by som porozdelovala na 3 časti (to bohato stačí nechcem robiť vysokú tortu) a piekla každé cesto zvlášť. A potom už len dala na seba. Myslíš že by to šlo ?

    OdpovědětVymazat
  43. Mám dotaz začátečníka, dneska jsem upekla piškoty (a povedly se, naštěstí :D) a dort budu darovat v pátek(dopoledne), mám to slepit ještě dneska, přes noc to nechat ztuhnout, a zdobit zítra, a nebo slepit zítra ráno a nazdobit večer?

    OdpovědětVymazat
  44. Takže... Včera jsem ho dělala bráchovi k narozeninám. Měla jsem počítat s trochou větší dávkou trpělivosti, protože ji bylo fakt třeba, ale dneska když jsme ho rozkrojili - já neměla jenom chuť tleskat rukama... Já tleskala, skákala a kvičela, že se celá rodina sbíhala, cože se děje.
    Děkuji moc za úžasný recept a nápad, takovou radost jsem snad neměla snad ani při úspěších při zkouškovém.
    Díky!:)
    P.S.: Obdarovanému se dort taky líbil, ale neprojevoval se jako já. Přece jenom, už mu bylo devět a prý se nemůže chovat jako malý dítě... (:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velka davka trpelivosti je rovnou v ingrediencich ;-)
      Mam velkou radost, ze udelal radost :)

      Vymazat
  45. Neodolala jsem a upekla dceři k 3.narozeninám.Všichni, až na oslavenkyni, z něj byli na větvi.Je to tedy piplačka, ale vyplatilo se to.Krém jsem dělala tvarohovo-jogurtovo-pudinkový a byl krásně lehký.Díky!Teď vymýšlím slanou variantu pro tátu.Nějaké tipy?
    Těším se na další inspiraci.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  46. Když jsem ten dort poprvé viděla, řekla jsem si, že ho určitě musím zkusit upéct. Jen jsem čekala na příležitost. Upekla jsem ho neteři k 12 tým narozeninám. Myslím, že se docela povedl, na amatéra :-)

    http://img32.imageshack.us/img32/9793/dscf3928h.jpg
    http://img545.imageshack.us/img545/4193/dscf392901.jpg
    http://img32.imageshack.us/img32/4172/dscf394501.jpg

    OdpovědětVymazat
  47. Jitka: bezva, jsem rada, ze mel uspech :-)
    Slanou variantu barevneho osobne nedoporucuji - ze zkusenosti vim, ze tyhle barvy ve slanem provedeni nelakaji, ale spis odpuzuji... (napr. modrou bramborovou kasi nechtel jist nikdo vc. me, ktera jsem ji ve 13 letech uvarila)
    anonymni: krasa, povedl se moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooo, zas takový šílenec nejsem:-) chci dělat omelety, které obarvim přírodními barvy (červené zelí, špenát, rajče...).Jen stále dumám čím to slepim.

      Vymazat
  48. Dobry vecer Lucko,
    nahodou jsem nasla vas blog a dort me dostal. Protoze dcera bude slavit sve 7. narozeniny 2x (jednou s rodinou a pak prvne s kamarady), rozhodla jsem se, ze na kamaradsky "mejdan" nedam dalsich 1200kč za dort od nasi "dvorni" cukrarky, ale udelam ho sama! A tenhle vas! :-) Jen bych se chtela zeptat na krem - kdyz nemam syr Buko ani ten druhy, jak bude chutnat krem s pouzitim Gervais? Je to mozne pouzit? Dekuji za odpoved. Dort budu pect zitra, tak snad se sem mrknete :-). Moc dekuji a drzte palce :-). Ladka

    OdpovědětVymazat
  49. Ladka: bohuzel, neodpovidam na dotazy denne; doufam, ze se dort povedl. Se syrem Gervais jsem nezkousela, ale tenhle krem je dobry z ledasceho - treba tvarohu, luciny a tak, myslim tedy, ze i z Gervais.

    OdpovědětVymazat
  50. Lucie,
    tak mám svůj (-:
    http://photos.psomart.cz/main.php?cmd=album&var1=OMArt%2FDuhovy_Dort/
    Krém jsem si vypůjčil z Vašeho Red Velvetu. Díky moc za inspiraci... Ondřej

    OdpovědětVymazat
  51. Ondrej: krasny! Julie musela mit velkou radost :-)

    OdpovědětVymazat
  52. Teda a kdo by z toho radost neměl, vypadá krásně :D To si zas vyhraju doma :D Nemáš ještě nějaký recept na pořádný cheesecake? Ten jsme zkoušela snad 20x ale pokaždé byl úplně jiný, než ty v cukrárnách :( Nevím čím to je

    OdpovědětVymazat
  53. Cheesecake: klikni na stitek "cheesecake" (vpravo, pod seznamem prispevku) a vyjedou vsechny recepty na cheesecake, co tu mam. Obecne ale v cukrarnach zrovna moc dobre cheesecakes nemaji, tak nevim, jestli moje recepty jsou to, co hledas...

    OdpovědětVymazat
  54. Ahoj Lucie, spáchala jsem tento kousek pro dítě k narozeninám. Musím říct, že wow efekt pro oslavence byl k nezaplacení, hořící svíčky ještě a tak:-) Ale ten chlívek, který jsem měla v kuchyni poté, co jsem vytáhla z trouby poslední placku, byl tedy též k nezaplacení:-D Ale co by pro to dětské nadšení jeden neudělal, že. Jenže když jsem pak dotyčnému ukazovala tvůj dort z těchto stránek, tak naznal, že s lentilkama je hezčí a příště chce s lentilkama. A já se ještě mordovala s marcipánovou mašlí na ozdobu:-)

    Irresistible

    OdpovědětVymazat
  55. Irresistible: ale ne, preci je to jen 6 misticek ;-) Btw. na mem nejsou lentilky, ale rozplacle kulicky z marcipanu... Ze jsou ty deti ale nevdecny, to je hruza :-D

    OdpovědětVymazat
  56. Dobrý večer, mohu se zeptat, kde kupujete marcipán? Hledám nějaký dobrý, ne moc sladký. Nebo nemate nějaky oveřený recept na domácí marcipán? Děkuji za odpověď Bára

    OdpovědětVymazat
  57. Bara: marcipan kupuji v eshopu Monaci Int. a to s obsahem mandli 30% (je svetly a dobre se barvi), v nabidce maji i 40% mandli, ten bude mene sladky, ale nebude tak bily. Domaci marciapn nedelam, nemam zadny vykonny mixer na ty mandle.

    OdpovědětVymazat
  58. moc složitý, ale jinak super :)

    OdpovědětVymazat
  59. Pekla jsem nejlepší kamarádce k 20 narozeninám, její rodina jsou všichni ujetý na máslový krém, takže ten nesměl chybět. Efekt byl k nezaplacení, kamarádka dojatá, dort vynikající! https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/579657_3515966155289_1983616806_n.jpg
    Děkuju za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  60. Karolina: krasny :-) Diky za fotku.

    OdpovědětVymazat
  61. Čím bych mohla nahradit ten sýr? Nebo typ na jiný krém? Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  62. Zuzana: proc nahrazovat? Jestli z duvodu potravinove alergie, tak bohuzel neporadim, nemam zkusenost z bezlaktozovymi vyrobky... Jestli vam nechutna, tak je docela dobry krem z mascarpone, vanilky a cukru.

    OdpovědětVymazat
  63. Dobrý večer, Lucie.
    Moc děkuji za tenhle tip. V sobotu slaví syn 7.narozeniny a bude mít svoji první párty s kamarády. Je úplně jasné, že tenhle dort prostě musí mít! Ještě jsem se nechala inspirovat od paní na FB a snad se nebude zlobit, když ho tady vložím pro inspiraci i ostatním. Pro ty, kteří nechtějí potahovat marcipánem...já také volím bonbónky...tak snad se mi povede a kluci budou vyjevení :-). Děkuji.

    https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10203245097354240&set=gm.575401495877539&type=1&theater

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drzim palce, at se povede :-)

      fotka nejde zobrazit, asi je nastavena jako neverejna.

      Vymazat
  64. Aha, tak já vložím až můj výtvor...teda pokud bude co vkládat...korpusy upečeny, bohužel jsem měla omezený výběr barev...tak snad zítra nezpůsobím na party otravu...jistá si tím ale nejsem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufam, ze to dobre dopadlo, pripadne se tesim na fotku na ChezLucie@email.cz.

      Vymazat
  65. Dobry den,

    Rada bych se zeptala, jak ve svem receptu pisete, ze se vsechny ingredience musi rozdelit a rozvazit na sestiny. Nedalo by se vysledne testo po zvazeni rovnomerne rozdelit do sesti misek a az po te obarvit? Prijde mi to jednodussi, ale nevim, zda by ta mala zmena necemu nevadila. Cetla jsem, ze ve Vasem receptu je postup trochu jiny, ze se nejdrive prida barva a az po te mouka...
    Pokud uz se nekdo na stejnou otazku ptal, tak se omlouvam. Kazdopadne dort vypada nadherne. rada bych ho upekla priteli k narozeninam..

    Dekuji za odpoved,
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, urcite by to vadilo. Po pridani mouky testo zacne "padat" a je treba ho moc nemichat a co nejrychleji dat pect. Pokud bych pridavala barvu az potom, tak ji bud nerozmicham rovnomerne, nebo si naprosto znicim vsechen vzduch, ktery jsem do snehu veslehala a testo bude tvrde.

      Vymazat
  66. Moc děkuji za super recept. Včera jsem dort upekla, abych ho dnes darovala klukům florbalistům za celou sezónu. Měla jsem obavu ze sýrové náplně a chuti barviv, ale dort se povedl a kluci se prali o přídavek. Díky za skvělý blog :)

    OdpovědětVymazat
  67. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, jestli mohu místo gelových barev použít klasické práškové. Někde jsem četla, že mohou mít negativní vliv na chuť. Gelové barvy ale jinak nevyužiju a dávat 50 Kč za jednu lahvičku se mi nechce :(
    Děkuji!
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je mi lito, ale nemam zkusenost. Myslim ale, ze mi par lidi psalo, ze to delali z praskove a na pachut si nikdo nestezoval.

      Vymazat
  68. Babička bude mít 60. narozeniny a poté, co jsem prošla všechny dorty na tomto blogu, jsem se rozhodla pro tenhle. Už se těším na její výraz až ho rozkrojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna ho mam rozdelany na jednu detskou oslavu :-) Tenhle dort se proste musi libit kazdemu.

      Vymazat
    2. Píšu z velkým zpožděním, dort se mi povedl a babička se nestačila divit. Od té doby mě vychvaluje do nebe a mého bráchu taky, ten jí udělal domácí zmrzlinu. Mezitím jsem si to tu zamilovala, upekla jsem mnoho dalších věcí a všechny se povedly hned na poprvé. Největší úspěch měl Red Velvet Cake. Opravdu úžasný blog, pokračuj dál.

      A dnes jsem objevila poklad, má prabábi přebírala knihovnu a našla prvorepublikovou brožurku Dr. Oetkera. Je v ní tolik zajímavých receptů a jsou napsaný na tak malém prostoru, že je tam víc receptů než v některých kuchařkách. Takže ode dneška nebudu péct jen z tvých stránek.

      Hodně štěstí v pečení a tvoření blogu
      Azureta

      Vymazat
    3. Diky Azureto, jsem rada, ze se dort povedl a mela si s nim uspech :-)

      Vymazat
  69. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  70. Dobrý den, překvapila mne věta "pokud nebudeme chtít dort skládat hned" - je lepší jej složit těsně před podáváním? Děkuji předem za odpověď a za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni, naopak je lepsi, kdyz se trochu rozlezi, ale nekdy neni cas udelat cely dort na jeden zatah.

      Vymazat
  71. vypada krasne :) mam v planu jej udelat dceri k narozeninam :) jen asi nebudu vsechno delit sesti (bilky, mouku, atd), ale udelam jedno testo, to rozdelim do misek a pak teprve kazdou misku obarvim... prijde mi to jednodussi, tak snad se mi dort podari :)

    OdpovědětVymazat
  72. Díky za inspiraci! Nebudu ho jen potahovat, ale nahoru dám jedlý papír. Nemáte s tím zkušenosti? Děkuji!!!

    OdpovědětVymazat
  73. Dobrý den, chtěla bych upéct tento dort k narozeninám, ale trochu se bojím, z předešlých zkušeností, že se marcipán nesnese s krémem a do druhého dne se mi to rozteče. Můžete poradit jak tomu předejít, nebo je tento krém vhodný pod marcipán?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsme se toho trochu bála, protože jsem potřebovala dorty převézt autem na oslavu, což bylo cca 3 hodiny cesty na podzim a jako na potvoru bylo celkem teplo..ale bylo to v pohodě, nic se nerozteklo, jen trochu "povolil" marcipán, už nebyl tak dokonale hladký a matný, ale jinak se nehnul, že by stekl, změnil tvar apod. Dorty jsem před cestou měla celou noc v lednici a marcipán vypadal ráno pořád stejně. Použila jsme 40% od Dr. Oetkera a byl výborný, skvěle se s ním pracovalo a i chutově stál za to (jen doporučuju válet ho na silikonovém vále, šlo to samo ;-) Na dřevo i s hromadou moučkového cukru se mi lepil. Převoz vydržel krém i marcipán bez problémů, takže bych se toho nebála :-)

      Vymazat
  74. dobrý chci se zeptat je nutne delit ingredience na sest dilu? neni mozne udelat jedn testo a pak rozdelit do sesti casti? Dle fotky vypada testo velmi vlacne dobre. jen se mi nechce tak slozite odvazovat ty ingredience. dik za odpoved

    OdpovědětVymazat
  75. Já to tak dělám. A vše v pohodě. 😆

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...