čtvrtek 25. října 2012

Jablečný koláč s karamelem


Jablka. Jsou krásná, šťavnatá a letos se jich urodilo možná až příliš. Škoda, že se přiroda nepochlapila loni, když jsme u pana Cuketky na zahradě dělali cider, to by bylo teprve štěstí! Já sice žádnou jabloň nevlastním, ale lidé v mém okolí zjevně ano a tak denně musím odmítat další a další kila jablek. Nemám je kde skladovat a je mi jich děsně líto. Každý den nějaká sním "jen tak", cpu se štrúdlem, co se do mě vejde a dokonce jsem vytáhla ze dna skříně odšťavňovač. Možná se za chvíli proměním v obrovské jablko, odkutálím se a někdo ze mě udělá calvados. Nebo jablko v županu.
Dřív, než se to stane, sním si poslední kousek skvělého jablečného koláče se slaným karamelem, který mi zbyl.

Recept je převzatý ze Smitten Kitchen a trošku upravený (více jablek, více štěstí).

Ingredience:
cca 300g listového těsta (použila jsem to, co je už rozválené na pečícím papíře, bylo ho 275g)
8 středně velkých jablek
2 lžíce cukru (dala jsem třtinový)
2 lžíce másla
---
4 lžíce cukru
1/2 lžičky maldonské soli nebo 1/4 lžičky soli obyčejné
1 lžíce másla
2 lžíce smetany (vynechala jsem, ale lepší by bylo, kdybych nebyla líná jít do obchodu)

Postup:
Těsto rozválíme na velmi tenký obdélník a přesuneme ho na pečící papír na plech.
Jablka oloupeme, přepůlíme a zbavíme jádřinců. Pokrájíme je na opravdu tenké plátky; nejlépe to jde na mandolíně, ale vystačíte si i s nožem.
Předehřejeme si troubu na 200°C.
Plátky jablek skládáme jeden přes druhý do jakési hranaté spirály (obrázky krok-za-krokem najdete u původního receptu).
Povrch koláče posypeme cukrem a poklademe na kostičky pokrájeným máslem.
Pečeme asi 30 minut, téměř dozlatova.
Chvilku před tím, než je koláč hotový, si připravíme karamel. V kastrolu rozpustíme cukr, necháme ho lehce zhnědnout a sundáme z plotny. Přidáme máslo a sůl a promícháme. Pokud jsme nedali smetanu, urychleně (pomocí silikonového štětce) pomažeme povrch koláče a vrátíme ho ještě na 5-10 minut do trouby. Pokud smetanu máme, vlijeme ji do karamelu, vrátíme kastrol na plotnu a povaříme, až nám vznikne hladký karamelový sirup. Tím pomažame koláč a dáme dopéct.

40 komentářů:

  1. Jablka a karamel spolu krásně ladí a takový koláč bych si nechala líbit :-) Sice jsem před chvílí dojedla lívace z domácí ricotty přleité smetanovou karamelovou omáčkou s jablky a ořechy, ale v tak hnusném počasí není sladkého nikdy dost :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jdeš mi s receptem přímo do noty :-) Mám tu pár posledních neskladovetelných jablek z naší jabloňové stařenky, které zoufale volají po zpracování a v mrazáku zásobu listového těsta :-)
    Tak padnou na koláč a já si aspoň osladím hodiny strávené nad nočním flámování s bakalářkou :-)

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.youtube.com/watch?v=FTl333YSwkY&feature=relmfu nieco podobne aby ste neflambovali len creme brulee

    OdpovědětVymazat
  4. Už je v troubě, tak jsem zvědavá, jak to dopadne, trochu se děsím karamelu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Musela jsem ho vyzkoušet... a - je výborný! Dlouho jsem nejedla takovou dobrotu z jablek.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  6. My jich máme taky až moc a už je to takové ohrané - štrůdl, kulatý koláč, buchty...možná ho vyzkouším. :) Dám ti vědět. ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Mne se ten zaverecny sirup nejak srazil, proc nevim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://blog.veruska.cz/?p=4055

      Vymazat
    2. mozna ho chtelo pak vratit na ohen a rozvarit...

      Vymazat
  8. dokonalý, ta jednoduchý, ale ta chuť...pekla jsem včera a dnes jsem musela udělat ještě jeden:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hihi, taky jsem ho delala uz 2x a jednou jsem dostala nekolik kousku od kolegyne, ktera ho taky zkousela... :-)

      Vymazat
  9. Super recept, diky moc. Vcera jsem ho upekla a uz se po nem zaprasilo. Sara

    OdpovědětVymazat
  10. naprosto dokonalá koláč, nemám ráda buchty s jablky, ale toto je úžasné!!!

    OdpovědětVymazat
  11. anonymni: ano, to je :-) Clovek se skoro tesi na podzim...

    OdpovědětVymazat
  12. Uzasny kolac...nejdriv jsem se bala, protoze jsem si nebyla jista kvuli karamelu, ale chutna to jako z nejake prave francouzske cukrarny :-). Moc rada ctu tve stranky, pripominaji mi muj oblibeny film "Julie and Julia"...

    OdpovědětVymazat
  13. anonymni: ach! Moc dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Dělala jsem ho několikrát a prostě úžasný. Včera jsem ho zkusila s rebarborou, taky mňamózní :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. Lenka: souhlasim, je moc dobry. A s rebarborou musi byt snad jeste lepsi :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Je třeba si užít receptů s jablíčky, podle včerejší reportáže ve zprávách končí úroda českých jablíček a bude hůř...děkuji za tip, ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  17. anonymni. nojo, ale ve zpravach to je porad nejaka katastrofa ;-) Kazdopadne urcite doporucuji, je fakt skvely

    OdpovědětVymazat
  18. Dokonalej! Díky za recept. Neměla jsem lístkové, ale křehké máslové těsto z marks a spencer a opravdu super! Markéta

    OdpovědětVymazat
  19. Marketa: taky jsem uz delala na krehkem, je to super :-)

    OdpovědětVymazat
  20. No, tak kdybych ho tolik nespálila, taky bych se jistě prsila,že je luxusní.Takhle je mírně ohořelý. Ale výroba karamelu stála za to a opakování v plánu.A křičíčímu mimi ten ohořelý koláč stejně nevadí- hlavně,že je mlíko čerstvý a ono dosáhlo svého :-) Díky za inspiraci hanele

    OdpovědětVymazat
  21. hanela: tak priste uz bude dokonaly ;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Mám napoprvé trochu obavy z toho karamelu, myslíte, že bude stejně nebo aspoň skoro stejně dobrý i s klasickým sladkým karamelem? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vubec se nebojte slaneho karamelu. Ta chut neni vubec slana, jen sul podpori tu chut karamelu a je to mnohem lepsi. Ale samozrejme, jestli mate obavy, tak obycejny karamel bude fajn.

      Vymazat
  23. Ahoj! Dnes jsem ho pekla podruhé a je výborný. Taky jsem měla trochu obavy z výroby karamelu, ale šlo to dobře. Jabka s karamelem jsou super!

    OdpovědětVymazat
  24. Tuhle dobrotu prostě žeru. Nejdokonalejší jablečný desert

    OdpovědětVymazat
  25. Já teda dělávám obyčejný jablečný koláč, ale na tento recept to zdaleka nemá. Ten karamel tam je božský, díky za recept!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...