čtvrtek 25. října 2012

Jablečný koláč s karamelem


Jablka. Jsou krásná, šťavnatá a letos se jich urodilo možná až příliš. Škoda, že se přiroda nepochlapila loni, když jsme u pana Cuketky na zahradě dělali cider, to by bylo teprve štěstí! Já sice žádnou jabloň nevlastním, ale lidé v mém okolí zjevně ano a tak denně musím odmítat další a další kila jablek. Nemám je kde skladovat a je mi jich děsně líto. Každý den nějaká sním "jen tak", cpu se štrúdlem, co se do mě vejde a dokonce jsem vytáhla ze dna skříně odšťavňovač. Možná se za chvíli proměním v obrovské jablko, odkutálím se a někdo ze mě udělá calvados. Nebo jablko v županu.
Dřív, než se to stane, sním si poslední kousek skvělého jablečného koláče se slaným karamelem, který mi zbyl.

Recept je převzatý ze Smitten Kitchen a trošku upravený (více jablek, více štěstí).

Ingredience:
cca 300g listového těsta (použila jsem to, co je už rozválené na pečícím papíře, bylo ho 275g)
8 středně velkých jablek
2 lžíce cukru (dala jsem třtinový)
2 lžíce másla
---
4 lžíce cukru
1/2 lžičky maldonské soli nebo 1/4 lžičky soli obyčejné
1 lžíce másla
2 lžíce smetany (vynechala jsem, ale lepší by bylo, kdybych nebyla líná jít do obchodu)

Postup:
Těsto rozválíme na velmi tenký obdélník a přesuneme ho na pečící papír na plech.
Jablka oloupeme, přepůlíme a zbavíme jádřinců. Pokrájíme je na opravdu tenké plátky; nejlépe to jde na mandolíně, ale vystačíte si i s nožem.
Předehřejeme si troubu na 200°C.
Plátky jablek skládáme jeden přes druhý do jakési hranaté spirály (obrázky krok-za-krokem najdete u původního receptu).
Povrch koláče posypeme cukrem a poklademe na kostičky pokrájeným máslem.
Pečeme asi 30 minut, téměř dozlatova.
Chvilku před tím, než je koláč hotový, si připravíme karamel. V kastrolu rozpustíme cukr, necháme ho lehce zhnědnout a sundáme z plotny. Přidáme máslo a sůl a promícháme. Pokud jsme nedali smetanu, urychleně (pomocí silikonového štětce) pomažeme povrch koláče a vrátíme ho ještě na 5-10 minut do trouby. Pokud smetanu máme, vlijeme ji do karamelu, vrátíme kastrol na plotnu a povaříme, až nám vznikne hladký karamelový sirup. Tím pomažame koláč a dáme dopéct.

39 komentářů:

  1. Jablka a karamel spolu krásně ladí a takový koláč bych si nechala líbit :-) Sice jsem před chvílí dojedla lívace z domácí ricotty přleité smetanovou karamelovou omáčkou s jablky a ořechy, ale v tak hnusném počasí není sladkého nikdy dost :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jdeš mi s receptem přímo do noty :-) Mám tu pár posledních neskladovetelných jablek z naší jabloňové stařenky, které zoufale volají po zpracování a v mrazáku zásobu listového těsta :-)
    Tak padnou na koláč a já si aspoň osladím hodiny strávené nad nočním flámování s bakalářkou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem rada :-) At se bakalarka dari...

      Vymazat
  3. http://www.youtube.com/watch?v=FTl333YSwkY&feature=relmfu nieco podobne aby ste neflambovali len creme brulee

    OdpovědětVymazat
  4. Už je v troubě, tak jsem zvědavá, jak to dopadne, trochu se děsím karamelu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Musela jsem ho vyzkoušet... a - je výborný! Dlouho jsem nejedla takovou dobrotu z jablek.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  6. My jich máme taky až moc a už je to takové ohrané - štrůdl, kulatý koláč, buchty...možná ho vyzkouším. :) Dám ti vědět. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. heeej, strudl neni nikdy ohranej :-)

      Vymazat
  7. Mne se ten zaverecny sirup nejak srazil, proc nevim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://blog.veruska.cz/?p=4055

      Vymazat
    2. mozna ho chtelo pak vratit na ohen a rozvarit...

      Vymazat
  8. dokonalý, ta jednoduchý, ale ta chuť...pekla jsem včera a dnes jsem musela udělat ještě jeden:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hihi, taky jsem ho delala uz 2x a jednou jsem dostala nekolik kousku od kolegyne, ktera ho taky zkousela... :-)

      Vymazat
  9. Super recept, diky moc. Vcera jsem ho upekla a uz se po nem zaprasilo. Sara

    OdpovědětVymazat
  10. naprosto dokonalá koláč, nemám ráda buchty s jablky, ale toto je úžasné!!!

    OdpovědětVymazat
  11. anonymni: ano, to je :-) Clovek se skoro tesi na podzim...

    OdpovědětVymazat
  12. Uzasny kolac...nejdriv jsem se bala, protoze jsem si nebyla jista kvuli karamelu, ale chutna to jako z nejake prave francouzske cukrarny :-). Moc rada ctu tve stranky, pripominaji mi muj oblibeny film "Julie and Julia"...

    OdpovědětVymazat
  13. anonymni: ach! Moc dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Dělala jsem ho několikrát a prostě úžasný. Včera jsem ho zkusila s rebarborou, taky mňamózní :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. Lenka: souhlasim, je moc dobry. A s rebarborou musi byt snad jeste lepsi :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Je třeba si užít receptů s jablíčky, podle včerejší reportáže ve zprávách končí úroda českých jablíček a bude hůř...děkuji za tip, ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  17. anonymni. nojo, ale ve zpravach to je porad nejaka katastrofa ;-) Kazdopadne urcite doporucuji, je fakt skvely

    OdpovědětVymazat
  18. Dokonalej! Díky za recept. Neměla jsem lístkové, ale křehké máslové těsto z marks a spencer a opravdu super! Markéta

    OdpovědětVymazat
  19. Marketa: taky jsem uz delala na krehkem, je to super :-)

    OdpovědětVymazat
  20. No, tak kdybych ho tolik nespálila, taky bych se jistě prsila,že je luxusní.Takhle je mírně ohořelý. Ale výroba karamelu stála za to a opakování v plánu.A křičíčímu mimi ten ohořelý koláč stejně nevadí- hlavně,že je mlíko čerstvý a ono dosáhlo svého :-) Díky za inspiraci hanele

    OdpovědětVymazat
  21. hanela: tak priste uz bude dokonaly ;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Mám napoprvé trochu obavy z toho karamelu, myslíte, že bude stejně nebo aspoň skoro stejně dobrý i s klasickým sladkým karamelem? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vubec se nebojte slaneho karamelu. Ta chut neni vubec slana, jen sul podpori tu chut karamelu a je to mnohem lepsi. Ale samozrejme, jestli mate obavy, tak obycejny karamel bude fajn.

      Vymazat
  23. Ahoj! Dnes jsem ho pekla podruhé a je výborný. Taky jsem měla trochu obavy z výroby karamelu, ale šlo to dobře. Jabka s karamelem jsou super!

    OdpovědětVymazat
  24. Tuhle dobrotu prostě žeru. Nejdokonalejší jablečný desert

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...