čtvrtek 13. září 2012

Patrový svatební dort pro Lili a Filipa

Moje kamarádka Lili je odvážné děvče minimálně od doby, co ji znám, ale spíš bych hádala, že odjakživa. Na střední jsme spolu odvážně jezdily stopem, odvážně proplouvaly hodinami francouzštiny, odvážně pařily a odvážně lovily chlapce. Pravda je, že k těm odvážným věcem mě vždycky musela trochu přemlouvat, protože já jsem strašpytel, ale bylo to rozhodně skvělý období.
Teď už jsme velký holky, odvážná Lili s odvážným Filipem si pořídili malého Jeníka a odvážné vylomeniny už skoro neprovádíme. Tedy, já je neprovádím. Lili to naštěstí nepřešlo a tak se z původního "já se vdávat nebudu", postupem času stalo "neupekla bys nám svatební dort?". A zase je to tu, odvážná Lili postrkuje vystrašenou Lucii k nečekaným výkonům.
Zadání, co se týká vzhledu dortu, bylo jednoznačné - přírodní marcipán s břečťanovými listy. S chutí, tedy korpusem i krémem, jsem měla volnou ruku a jsem opravdu poctěna důvěrou, kterou ve mě Lili vložila. Rozhodla jsem se pro australský mud cake s čokoládovou ganache, který mám několikrát vyzkoušený, vím, že na sobě udrží marcipán a hlavně je to ten nejlepší čokoládový dort ever.
Zhruba týden před svatbou si nevěsta vzpomněla, že hostů asi bude spíš víc, než míň, a že by nebylo na škodu přidat druhé patro.
Já (v duchu): ses zbláznila?!
Já (nahlas): fajn, proč ne?!
Odvážně jsem slíbila nevěstě dvoupatrový dort a začala se šíleně stresovat. Moje neuvěřitelná drzost bude dozajista potrestána - dort se zlomí, zhroutí, rozteče, rozpadne, propadne nebo upadne. Pokazí se celá svatba a hlavně "žili spolu šťastně až do smrti", protože "nepodařený dort na svatbě míti, to nevěstí nic dobrého ve společném žití". Nebo tak něco. A bude to všechno moje vina.
Nebudu dál napínat, stejně všichni vidíte fotku a je jasné, že k žádnému rozpadnutí ani propadnutí nedošlo. Vlastně celý dort dopadl ještě mnohem líp, než jsem se odvážila doufat a já ještě tři dny po svatbě zírala na fotku a nedokázala uvěřit, že něco takového jsem vyrobila já sama.
Původní plán, že obě patra dortu udělám stejná, jsem přehodnotila a rozhodla se novomanžele při krájení dortu překvapit červeným korpusem red velvet. Taky jsem se trochu bála, že by druhé patro bylo moc těžké a propadlo se dovnitř prvního. Samozřejmě i na druhé patro jsem použila osvědčený recept, jen jsem potřebovala upravit krém tak, aby ztuhl a dal se kloudně potahovat marcipánem. Smíchala jsem rady od Hanky Rawlings se svou nechutí k čistě máslovým krémům a vznikl velmi chutný a zároveň v chladu tuhnoucí krém z másla a krémového sýra.
Kdyby někdo chtěl zkusit být odvážný, nakoupí si spoustu čokolády a marcipánu a vrhne se na věc.

Ingredience na spodní korpus (průměr 30cm):
375g másla
270ml vody
375g hořké čokolády
9 lžiček instantní kávy (lze vynechat, dává se hlavně pro barvu)
450g polohrubé mouky
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
90g holandského kakaa
3/4 lžičky jedlé sody
600g cukru
6 vajec
12 lžiček oleje
190ml podmáslí
---
100ml vařící vody
100g malinového džemu
---
750g hořké čokolády (max. 63%)
375g smetany na vaření

Postup:
Dno i boky rozkládací dortové formy vyložíme pečícím papírem (kolečko na dno a pruh kolem dokola). Troubu si předehřejeme na 160°C.
Na středním ohni rozpustíme máslo ve vodě, odstavíme a vmícháme kávu a nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud není směs zcela hladká a necháme zchladnout.
Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao. Přidáme cukr a sůl a v sypké směsi uděláme důlek. Do něj vlijeme čokoládovou směs a pořádně promícháme. Přidáme olej a postupně vmícháváme vejce, pěkně jedno po druhém. Nakonec do směsi důkladně zamícháme podmáslí.
Těsto přelijeme do formy a pečeme asi 1h a 40 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je dort propečený.
Zatímco se dort peče, připravíme si sirup. Metličkou rozmícháme džem ve vodě a přepasírujeme přes cedník. Do ještě horkého korpusu naděláme špejlí dírky a postupně do něj vlijeme sirup.
Dort necháme trochu vychladnout ve formě, poté zcela zchladnout na mřížce. Skladujeme ho v lednici zabalený do potravinářské fólie v plastové krabici s víkem do doby, než ho budeme plnit. Vydrží až 3 týdny, v mrazáku 2 měsíce.
Z čokolády a smetany připravíme ganache. Nalámanou čokoládu dáme do misky a zalijeme jí vařící smetanou. Dvě minuty počkáme a poté metličkou mícháme tak dlouho, až se všechna čokoláda rozpustí a ganache je hladká. Povrch potáhneme potravinářskou fólií, aby neokorala a necháme v pokojové teplotě přes noc.
Nejlépe se pracuje s úplně vychlazeným dortem, vůbec se nedrobí. Korpus je dost vysoký, není tedy problém ho dvakrát podélně rozkrojit. Jednotlivé pláty spojíme vrstvou ganache a potřeme boky i vršek dortu. Dáme vychladit. Poté horkým nožem uhladíme všechny případné nerovnosti a dáme opět ztuhnout do lednice.

Ingredience na vrchní korpus (průměr 20cm):
250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce holandského kakaa
120g změklého másla
140g cukru krupice (v originále je 300g)
2 velká vejce
240ml podmáslí
2 lžičky červeného gelového potravinářského barviva
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody
---
220g změklého másla
250g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
cukr moučka podle chuti (dala jsem 3 lžíce, mohlo být méně)

Postup:
Troubu si nastavíme na 175°C. Otevírací dortovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Do jedné mísy prosijeme mouku, kakao a sůl a promícháme. 
Ve velké míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do světlé pěny, přidáme vajíčka a pořádně je zapracujeme. Do máslovo-cukrovo-vaječné pěny postupně vmícháváme moučnou směs střídavě s podmáslím, do kterého jsme rozmíchali barvivo.
Do skleničky si dáme ocet a přisypeme sodu. Pěnící směs vlijeme do těsta a pořádně promícháme. Hmotu ihned přelijeme do připravené formy a pečeme asi 30 minut. Propečenost vyzkoušíme pomocí špejle.
Jakmile korpus trochu zchladne, vyndáme ho z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v lednici pořádně vychladit. I s tímto korpusem se lépe pracuje, když je studený.
Krém připravíme tak, že asi deset minut šleháme ručním šlehačem máslo, až zesvětlá. Zašleháme krémový sýr a cukr. Krémem plníme dvakrát prokrojený dort, stačí jen slabší vrstva. Korpus přesuneme na dortovou podložku (měla by mít o kousek menší průměr než dort) a pomažeme boky i vršek dortu, trochu krému si necháme na dokončení. Dort dáme pořádně vychladit. Místa, kde prosvítá barva nebo jsou navrchu vidět drobečky, pomažame zbylým krémem a pečlivě uhladíme. Dáme opět vychladit.

Ingredience na dokončení a potřeby pro sestavení dortu:
cca 1600 - 1800g marcipánu
moučkový cukr na podsypávání
zelené potravinářské barvivo
lžíce sirupu (na lepení ozdobných lístků)
vykrajovátka ve tvaru listů
kartonové podložky pod dorty (35cm a 18cm)
špejle
160cm látkové mašle

Postup:
Asi 200g marcipánu obravíme na zeleno, nejlépe alespoň na 3 různé odstíny. Podložku si posypeme moučkovým cukrem a marcipán rozválíme na tenkou placku. Vykrájíme listy, které uchováme ve vzduchotěsné nádobě, maximálně do druhého dne. Po delší době listy vysychají a lámou se.
Dort jsem marcipánem potahovala až ráno před svatbou, protože marcipán a lednice si příliš nerozumí. Marcipán vlhne, jakoby se potí a nevypadá to vůbec hezky.
Z marcipánu si na cukrem poprášené ploše vyválíme asi 3-4mm tlustou placku, o něco větší než je dort. Měřím to provázkem, aby mi pak někde kousek nechyběl. Z lednice vyndáme spodní patro dortu, dáme ho na velkou podložku nebo rovný servírovací tác a potáhneme ho. Stejný postup opakujeme i s druhým patrem.

Špejli (nebo malý štěteček) namáčíme do sirupu a lepíme pomocí něj připravené marcipánové listy na obě patra dortu. Já jsem dort následně převážela autem na místo svatby, každé patro zvlášť a sestavila ho až na místě. Štěstí mi přálo a vše jsem dovezla v pořádku, bonusem byla poměrně nízká teplota v sále, kde dort čekal na rozkrojení. Do spodního patra jsem pro jistotu, aby se vrchní patro nepropadlo do něj, zapíchala seříznuté špejle, vykukoval z nich jen asi 1mm. Na ně jsem umístila druhé patro i s kartonovou podložkou. Spodní hrany obou pater jsem překryla mašlí, přeci jen, potažení nebylo úplně dokonalé a mezi patry byla malá mezera.
Už jenom to, že si ode mě někdo objednal svatební dort, je pro mě naprosto neuvěitelná pocta. Když ještě navíc chutnal, jak nevěstě (ženich neměl čas ochutnat), tak snad i většině svatebních hostů, přiznávám, že jsem se dmula pýchou.
Milá Lili a milý Filipe, přeju vám do úředně posvěceného společného života jen to nejlepší, hodně lásky, štěstí, zdraví a vůbec všeho, co si přejete. Strašně moc děkuju, že jste si svatební dort objednali zrovna ode mě a taky za to, že jsem mohla být součástí vašeho velkého dne. A Lili, Tobě samozřejmě za to, že jsi mě přinutila být zase o kousek odvážnější.

25 komentářů:

  1. Lucko, obrovský obdiv,už vím, od koho si nechám upéct vlastní svatební dort (ďábelský smích):-)) Teď jsi dokázala, že není nic, co bys nezvládla:-)

    OdpovědětVymazat
  2. woooow.. je fakt krasny, jemny a nepreplacany..

    OdpovědětVymazat
  3. nádherné. já mám v plánu si upéct dort na svou svatbu, tak jsem zvědavá :D vyztužovala jsi nějak patra? (jako např. brčkama?)

    OdpovědětVymazat
  4. Therése: dekuju moc :-)
    anonymni: diky, snazim se o decentni vytvory :)
    happy.lenulka: kompletni postup je napsany v receptu

    OdpovědětVymazat
  5. ooooooooooooooo, to je mi pekne. Taky ho upecu, i kdyz rozhodne nebude tak krasny..

    OdpovědětVymazat
  6. Dokonalý, vkusný, krásny. Čo vraveli tortoví klasici (zväčša staršie generácie) na neklasickú svadobnú tortu bez všetkých tých udělátek vyrábaných zo šľahačky?

    OdpovědětVymazat
  7. Potahovat dort ráno před svatbou, to bych asi nervozitou nezahmouřila oka celou noc. Ale rozumím tomu, proč.

    OdpovědětVymazat
  8. vypadá perfektně, dorty jsou má slabost

    OdpovědětVymazat
  9. aaaach slzicka ukapla :) krasne obdobi nekonci ;)
    dort byl fenomenalni-nevim o nikom druhem, kdo by ho delal s takovou laskou a peclivosti :)

    Na druhou stranu, kdyby se rozpadl, daly bysme mu romanticke jmeno a chutnal by stejne bajecne :)
    ale abych to shrnula
    Dort byl FANTASTICKEJ, Ty UZASNA!!! -jako vzdy
    a ja se tesim na pokracovani naseho blazniveho veku-terba jen v jinem formatu
    :*

    OdpovědětVymazat
  10. Fakt tě obdivuju, jseš profík! Dort vypadá nádherně, je jemný, elegantní, slavnostní. Kdybych se tak nebála práce s marcipánem, šla bych do něj, ale s potahováním dortů mám zatím hroznou obavu.

    OdpovědětVymazat
  11. Tedy Lucie, že jste neuvěřitelně šikovná a milá z vašich článků, které čtu mimochodem s velkou chutí (myšleno tak i tak) už vím. Tentokrát vám ale musím napsat a vyjádřit svůj obdiv!!! Ten dort je krásný a musel i chutnat výborně. Přiznejte se, že vy jste skrytý profesionál a z nás laiků si děláte srandu :-) ?! (Myšleno samozřejmě v dobrém.). Ještě jednou - máte můj obdiv a těším se na další článek. Pár věcí jsem podle vašich receptů už zkoušela a cuketovou buchtu (podle vašich cuketových báboviček) musím na přání rodiny dělat opakovaně, ale tak krásně mé výtvory jako ty vaše, bohužel, nevypadají. Lenka

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Lucie, dort se ti nádherně povedl.

    OdpovědětVymazat
  13. To je úžasné...takhle nikdy odvážná nebudu :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Nádherný dort, nádherní snoubenci. Takové svatby mám ráda. Ty tradiční ne. A stále ještě s radostí nevařím, ani nepeču. To už se nezmění. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Gratuluji k prvnímu svatebnímu dortu. Je vážně nádherný a jak tak vidím fotku, tak musím říct, že do tématu svatby zapadl perfektně :)

    OdpovědětVymazat
  16. Wau, konečně trochu netradiční pojetí svatebního dortu :) Vypadá skvěle a chutnal jistě také tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Novomanželá jsou také dost netradiční:))Na amatérku luxus akorád si myslím že svatební dort by měl být přeci jenom podle mě trochu zdobnější né přeplácanej a nevkusnej o tom nemluvim ale mohl tam být aspoň drobet víc vychytávek omluva za kritiku.

      Vymazat
  17. Dort je fakt krásný - premitala jsem,jak ganache udrží to druhé patro,ten fígl s podlozkami a 'podperami' me vůbec nenapadl! :) Holt se mám co učit - díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  18. ko.ko: dekuju :-) A urcite bude krasny, neni to tak slozite, jak to vypada ;)
    katka: dekuju :-) Ja na te svatbe nikoho krom nevesty a zenicha neznala, takze mne si nikdo nestezoval a dokonce i dost chvalili - hlavne ted red velvet. Az jsem se divila.
    toffo: no, a je to venku - nervozitou jsem samozrejme nespala :D
    Baab: dekuju, moje taky :)
    Lili: dekuju ti moc :-*
    Madla: nejlepsi je zkusit to na nejakem mensim, treba 20cm, to jde potahovat dobre. A ten cokoladovy je fakt drzak, tak se toho neboj ;-) A samozrejme diky za chvalu :-)
    Lenka: mnohokrat dekuji za krasny komentar :-) A legraci si nedelam, jen se snazim ukazat, ze i devce, co neni zrovna sikovne a melo spatnou znamku z vytvarky a siti, muze udelat neco docela pekneho a motivovat tak dalsi :-)
    Martina: dekuju ti :-)
    anonymni: jeee a ja myslela, ze namotivuju dalsi ;-)
    Lucie: diky, svatba byla pekna, takova uvolnena :-)
    Kulisek: dekuju, nastesti nevesta vedela, co chce a rekla mi to. Pak uz to bylo snadne :-)
    Wendelina: dekuju :-)
    Kuba: a to nevidis svatebcany. Nebyla nouze o elfy, druidy a podobna stvoreni... Omlouvat za kritiku se nemusis, jen kdyby byla konstruktivni, tak by to bylo lepsi. Myslim, ze svatebni dort by mel vypadat tak, jak si preji novomanzele a to jsem snad dodrzela :-)
    Ziraf: diky :-) Ja myslim, ze by se to udrzelo i tak, ale jistota je jistota.

    OdpovědětVymazat
  19. Lucie, dort je velmi krásný, sama za sebe musím říct, že potahovat ráno před svatbou to bych určitě nedělala :) to už raději dám na zadní stranu lednice kus kartonu a všechna vlhkost jde tam. Ale přiznávám, že většinou pak běžím dorty kontrolovat 3krát za noc .)

    OdpovědětVymazat
  20. dezerty: dekuji, ja vzdy potahuji az na posledni chvili, mame nejakou desne vlhkou lednici a ja se toho bojim

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den,
    mohu se zeptat, jak děláte marcipán? Máte na něj nějaký svůj osvědčený recept? Nebo ho kupujete?
    Děkuji, mějte se hezky!

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den,
    recept na čokoládový korpus jsem si velmi oblíbila, jen mi při pečení hodně vyběhne a popraská střed korpusu. Máte nějaký tip, jak tomu zabránit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mi vrsek popraska, ale nijak moc... Zkuste snizit malicko teplotu a pect o kousek dele, pripadne dat o jednu pricku v troube vys na prvni polovinu doby peceni.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...