pátek 27. dubna 2012

Arménský koláč s muškátovým oříškem - Výzva The Daring Bakers'


Jaro je v plném proudu, blíží se léto a skvělé ovocné dorty, zmrzliny, panna cotty, koláče a kdovíco ještě. Strašně moc se na to těším, budu se cpát jahodami každý den a bude mi hej. Zatím ale ze záhonků raší sotva rebarbora a tak se mi dubnová výzva Odvážných pekařů zdála jako pěkné rozloučení se zimou. Dopotřebovala jsem loňské ořechy a koláč se báječně hodil k horkému (a hořkému) čaji.
Výzvu hostil Jason z blogu Daily Candor a dal nám na výběr ze dvou arménských receptů. Zvolila jsem koláč s muškátovým oříškem. Na fotce vypadal suše a nudně, ale miluju muškátový oříšek a koláč mi za odměnu připravil překvapení. Byl vláčný, s trošku karamelovou chutí po hnědém cukru a děsně dobrý. Druhý recept jsem zatím nestačila vyzkoušet, ale časem se pokusím.

Ingredience na 23cm formu:
240ml mléka
1 lžička sody
280g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
400g hnědého cukru
170g másla
1 vejce
1-1,5 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
50-70g vlašských ořechů

Postup:
Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno formy vyložíme pečícím papírem.
Promícháme mléko se sodou a dáme stranou.
Mouku, prášek do pečiva a cukr dáme do foodprocessoru a necháme promíchat. Přidáme na kostičky pokrájené máslo a dáme směsi několik "pulsů", až vznikne jakási drobenka.
Polovinu nasypeme do připravené formy a pomocí prstů upěchujeme.
Do zbylé drobenky rozklepneme vejce, přidáme muškátový oříšek a zase necháme promíchat. Přilijeme mléko se sodou a necháme míchat, dokud není hmota téměř hladká.
Vlijeme ji do formy na drobenkovou krustu.
Povrch posypeme nahrubo posekanými ořechy. Pečeme 40-50 minut dozlatova, pomocí špejle vyzkoušíme, zda je hotovo. Necháme vychladnout ve formě.

V téhle výzvě jsme se sice nenaučili nové pekařské techniky a ani nebyla složitá, ale zase jsme poznali něco nového a tak se mi výzva moc líbila. Muškátový oříšek rulezzz!

30 komentářů:

  1. Vyzerá výborne a určite tak aj chutil :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, taky jsem zkoušela a moc mě to chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  3. Great looking cake :)
    Pozdrawiam, Anula.

    OdpovědětVymazat
  4. Jelikož jsem ořechomilec, tak se mi tento recept hodí do sbírky oblíbených. Určitě zkusím

    OdpovědětVymazat
  5. Dala jsi celých 400g cukru? Na to jsem si nakonec netroufla :)) moc se mi tam líbí ty vlašský oříšky, já neměla, tak to schytaly mandle. Ale taky dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem dávala jen půlku cukru a sladky byl myslím dost. Nebylo to moc sladky? Ale jinak zcela souhlasím, byl výborný.

    OdpovědětVymazat
  7. Your Nutmeg Cake is wonderful:)
    You did a fantastic job on this challenge!!!

    OdpovědětVymazat
  8. I could go for a slice of this and a cup of tea right now. Beautiful!

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě ochutnám. Tedy upeču :D Na ty moje kila nejlepší věc :D

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá skvěle! Já už teda vlašáky dopotřebovala asi před měsícem, ale vrznu tam mandle, tak to snad moc nepokazím :-) vypadá dobře a muškátový oříšek taky zbožňuju!

    OdpovědětVymazat
  11. I too was surprised how tasty this cake came out. I have made it again already!

    OdpovědětVymazat
  12. a myslíte že by místo hnědého cukru mohl být med ?:)

    OdpovědětVymazat
  13. to vypadá úúžasně- jdu to zkusit:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Zuzana Noskova: dekuju :-)
    Martina: jj, videla jsem uz na DB foru, zes delala oboje :-)
    Anula: thank you
    Klara: diks
    vanilkovy lusk: neni to zas tak orechove, ale dobre je to moc :-)
    Meg: dala, ale vlastne omylem - chtela jsem dat mene a ujela mi ruka :-)
    Jana: bylo to sladke docela dost, ale ten hnedy cukr tomu da dalsi rozmer chuti krome sladke, takze to slo
    zazacook: thank you
    Korena: thank you :)
    Moje telo: :-)
    Madla: diky :-) At ti chutna!
    crumbsoflove: thanks for your comment
    anonymni: nevim
    Ketty: diky a doufam, ze tu bude chutnat

    OdpovědětVymazat
  15. Tohle bude něco pro mě, pro muškátový oříšek mám slabost. Ve větším množství prý může být halucinogenní, ale nevím - zkouším to a pořád nic:)) Neměl koláč nějaké vedlejší účinky?:)

    OdpovědětVymazat
  16. yannka: hihi, to jsem nevedela :-) Tezko rict, zda mel kolac nejake vedlejsi ucinky, protoze jsme k nemu konzumovali spoustu vina :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Právě jsem ho dopekla a je výborný. Mě se tahle výzva moc líbila. Nepříjde mi nijak suchý ani dusivý, jen je hodně sytý tak k němu dám vždycky lžičku zakysané smetany :). A cukru jsem dala jen polovinu, přišlo mi, že by to bylo hodně sladké a takhle je to výborné.

    OdpovědětVymazat
  18. Kulisek: taky jsem byla prekvapena, jak je dobry :-)

    OdpovědětVymazat
  19. je vynikajici, pekla jsme ho pro velky uspech uz 4x:-) zkousela jsem i s mandlema, ale to neni oni, dneska nahraidm pul hladky mouky celozrnnou, tak uvidime a na horu chci dat trochu rybizu, uz z toho sice nebude ten pravy armensky orechovy kolac, ale muskatovy orech rozhodne nezapadne..ten se nesmi osidit;-)

    OdpovědětVymazat
  20. anonymni: juu, to je bezva, jsem rada, ze chutna :-)

    OdpovědětVymazat
  21. anonymni ze 13.cervence: kolac vytecny! opet uspech, takze pulka hladke mouky nahrazena spaldovou, ppouzila jsme cukr muscovado a doplnila smesi cerneho a cerveneho rybizu

    OdpovědětVymazat
  22. Tak jsem se konecne dostala k vyzkouseni a kombinace hnedeho cukru, muskatoveho orisku a orechu chutna presne tak, jak jsem si predstavovala! Diky za dalsi zajimavy a moc dobry kolac. Nerada menim recepty, zvlaste napoprve, ale zde jsem se (povzbuzena Tvym vlastnim priznanym zamerem mnozstvi cukru taky snizit) odvazila ubrat cukr na 300g a bylo to ok. Priste urcite vyzkousim muscovado M&S, co mi lezi doma. Mimochodem prave jsem nasla nejaky test trtinovych cukru, kdyby to nekoho zajimalo: http://www.gastroprofesor.cz/clanek/tritinovy-cukr-demerara-dry-te.
    Jdu cekat na ty halucinace:)

    OdpovědětVymazat
  23. yannka: no jsem rada, ze chutnal a doufam, ze halucinace byly prijemne ;-) Diky za tip na srovnavaci test.

    OdpovědětVymazat
  24. Neodolala jsem a těsně před půlnocí jsem se do něj pustila. Naprosto předčil veškerá očekávání, cukru jsem dala jen 300 g, příště ještě míň. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  25. Kolac je opravdu moooc dobry, s polovinou cukru to bylo naprosto ok. Rychly, jednoduchy, uzrala bych se po nem. Diky za recept! Kaca

    OdpovědětVymazat
  26. Genialny, uzasny, maslovy, jednoduchy a polovicna davka cukru uplne staci, neviem si ani predstavit aky by bol sladky s celou davkou, ja som dokonca dala trochu javoroveho sirupu namiesto cukru.Dakujem za recept

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...