pátek 27. dubna 2012

Arménský koláč s muškátovým oříškem - Výzva The Daring Bakers'


Jaro je v plném proudu, blíží se léto a skvělé ovocné dorty, zmrzliny, panna cotty, koláče a kdovíco ještě. Strašně moc se na to těším, budu se cpát jahodami každý den a bude mi hej. Zatím ale ze záhonků raší sotva rebarbora a tak se mi dubnová výzva Odvážných pekařů zdála jako pěkné rozloučení se zimou. Dopotřebovala jsem loňské ořechy a koláč se báječně hodil k horkému (a hořkému) čaji.
Výzvu hostil Jason z blogu Daily Candor a dal nám na výběr ze dvou arménských receptů. Zvolila jsem koláč s muškátovým oříškem. Na fotce vypadal suše a nudně, ale miluju muškátový oříšek a koláč mi za odměnu připravil překvapení. Byl vláčný, s trošku karamelovou chutí po hnědém cukru a děsně dobrý. Druhý recept jsem zatím nestačila vyzkoušet, ale časem se pokusím.

Ingredience na 23cm formu:
240ml mléka
1 lžička sody
280g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
400g hnědého cukru
170g másla
1 vejce
1-1,5 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
50-70g vlašských ořechů

Postup:
Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno formy vyložíme pečícím papírem.
Promícháme mléko se sodou a dáme stranou.
Mouku, prášek do pečiva a cukr dáme do foodprocessoru a necháme promíchat. Přidáme na kostičky pokrájené máslo a dáme směsi několik "pulsů", až vznikne jakási drobenka.
Polovinu nasypeme do připravené formy a pomocí prstů upěchujeme.
Do zbylé drobenky rozklepneme vejce, přidáme muškátový oříšek a zase necháme promíchat. Přilijeme mléko se sodou a necháme míchat, dokud není hmota téměř hladká.
Vlijeme ji do formy na drobenkovou krustu.
Povrch posypeme nahrubo posekanými ořechy. Pečeme 40-50 minut dozlatova, pomocí špejle vyzkoušíme, zda je hotovo. Necháme vychladnout ve formě.

V téhle výzvě jsme se sice nenaučili nové pekařské techniky a ani nebyla složitá, ale zase jsme poznali něco nového a tak se mi výzva moc líbila. Muškátový oříšek rulezzz!

29 komentářů:

  1. Vyzerá výborne a určite tak aj chutil :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, taky jsem zkoušela a moc mě to chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  3. Great looking cake :)
    Pozdrawiam, Anula.

    OdpovědětVymazat
  4. Jelikož jsem ořechomilec, tak se mi tento recept hodí do sbírky oblíbených. Určitě zkusím

    OdpovědětVymazat
  5. Dala jsi celých 400g cukru? Na to jsem si nakonec netroufla :)) moc se mi tam líbí ty vlašský oříšky, já neměla, tak to schytaly mandle. Ale taky dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem dávala jen půlku cukru a sladky byl myslím dost. Nebylo to moc sladky? Ale jinak zcela souhlasím, byl výborný.

    OdpovědětVymazat
  7. Your Nutmeg Cake is wonderful:)
    You did a fantastic job on this challenge!!!

    OdpovědětVymazat
  8. I could go for a slice of this and a cup of tea right now. Beautiful!

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě ochutnám. Tedy upeču :D Na ty moje kila nejlepší věc :D

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá skvěle! Já už teda vlašáky dopotřebovala asi před měsícem, ale vrznu tam mandle, tak to snad moc nepokazím :-) vypadá dobře a muškátový oříšek taky zbožňuju!

    OdpovědětVymazat
  11. I too was surprised how tasty this cake came out. I have made it again already!

    OdpovědětVymazat
  12. a myslíte že by místo hnědého cukru mohl být med ?:)

    OdpovědětVymazat
  13. to vypadá úúžasně- jdu to zkusit:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Zuzana Noskova: dekuju :-)
    Martina: jj, videla jsem uz na DB foru, zes delala oboje :-)
    Anula: thank you
    Klara: diks
    vanilkovy lusk: neni to zas tak orechove, ale dobre je to moc :-)
    Meg: dala, ale vlastne omylem - chtela jsem dat mene a ujela mi ruka :-)
    Jana: bylo to sladke docela dost, ale ten hnedy cukr tomu da dalsi rozmer chuti krome sladke, takze to slo
    zazacook: thank you
    Korena: thank you :)
    Moje telo: :-)
    Madla: diky :-) At ti chutna!
    crumbsoflove: thanks for your comment
    anonymni: nevim
    Ketty: diky a doufam, ze tu bude chutnat

    OdpovědětVymazat
  15. Tohle bude něco pro mě, pro muškátový oříšek mám slabost. Ve větším množství prý může být halucinogenní, ale nevím - zkouším to a pořád nic:)) Neměl koláč nějaké vedlejší účinky?:)

    OdpovědětVymazat
  16. yannka: hihi, to jsem nevedela :-) Tezko rict, zda mel kolac nejake vedlejsi ucinky, protoze jsme k nemu konzumovali spoustu vina :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Právě jsem ho dopekla a je výborný. Mě se tahle výzva moc líbila. Nepříjde mi nijak suchý ani dusivý, jen je hodně sytý tak k němu dám vždycky lžičku zakysané smetany :). A cukru jsem dala jen polovinu, přišlo mi, že by to bylo hodně sladké a takhle je to výborné.

    OdpovědětVymazat
  18. Kulisek: taky jsem byla prekvapena, jak je dobry :-)

    OdpovědětVymazat
  19. je vynikajici, pekla jsme ho pro velky uspech uz 4x:-) zkousela jsem i s mandlema, ale to neni oni, dneska nahraidm pul hladky mouky celozrnnou, tak uvidime a na horu chci dat trochu rybizu, uz z toho sice nebude ten pravy armensky orechovy kolac, ale muskatovy orech rozhodne nezapadne..ten se nesmi osidit;-)

    OdpovědětVymazat
  20. anonymni: juu, to je bezva, jsem rada, ze chutna :-)

    OdpovědětVymazat
  21. anonymni ze 13.cervence: kolac vytecny! opet uspech, takze pulka hladke mouky nahrazena spaldovou, ppouzila jsme cukr muscovado a doplnila smesi cerneho a cerveneho rybizu

    OdpovědětVymazat
  22. Tak jsem se konecne dostala k vyzkouseni a kombinace hnedeho cukru, muskatoveho orisku a orechu chutna presne tak, jak jsem si predstavovala! Diky za dalsi zajimavy a moc dobry kolac. Nerada menim recepty, zvlaste napoprve, ale zde jsem se (povzbuzena Tvym vlastnim priznanym zamerem mnozstvi cukru taky snizit) odvazila ubrat cukr na 300g a bylo to ok. Priste urcite vyzkousim muscovado M&S, co mi lezi doma. Mimochodem prave jsem nasla nejaky test trtinovych cukru, kdyby to nekoho zajimalo: http://www.gastroprofesor.cz/clanek/tritinovy-cukr-demerara-dry-te.
    Jdu cekat na ty halucinace:)

    OdpovědětVymazat
  23. yannka: no jsem rada, ze chutnal a doufam, ze halucinace byly prijemne ;-) Diky za tip na srovnavaci test.

    OdpovědětVymazat
  24. Neodolala jsem a těsně před půlnocí jsem se do něj pustila. Naprosto předčil veškerá očekávání, cukru jsem dala jen 300 g, příště ještě míň. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  25. Radka: mam radost, ze chutnal :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Kolac je opravdu moooc dobry, s polovinou cukru to bylo naprosto ok. Rychly, jednoduchy, uzrala bych se po nem. Diky za recept! Kaca

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...