úterý 17. ledna 2012

Sušenky s arašídovým máslem

Přiznávám, že jsem ostuda ostudná s tvůrčí i všelijakou jinou krizí, ale už je mi to mlčení trapné. Oblažím vás tedy alespoň receptem na tyhle strašně dobré sušenky, které jsem dělala jako vánoční cukroví. Můžete si ho třeba schovat na příští Vánoce nebo si sušenky upéct jen tak, protože nijak moc vánoční nejsou. Zato jsou extra máslové, jemné a s příjemnou slanou stopou po arašídech. 
Recept je převzatý z časopisu Marianne a pravda je taková, že jsem ho vyzkoušela jenom proto, že mi v lednici strašila skoro celá pixla arašídového másla a nevěděla jsem, co s ní. Nečekaně se staly hitem loňských Vánoc. 

Ingredience:
220g hladké mouky (+ větší množství na podsypávání; myslím, že jsem do těsta zapracovala ještě dobrých 80g navíc)
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
170g změklého másla
170g arašídového másla
60g cukru krupice
100g světlého přírodního cukru
1 velké vejce
---
100g změklého másla
30g moučkového cukru
170g arašídového másla
3 lžíce smetany ke šlehání

Postup:
V míse promícháme mouku, sodu a sůl. Obě másla i oba cukry třeme do pěny (v robotu či elektrickým šlehačem asi dvě až tři minuty, ručně to bude déle). Přidáme vajíčko a mouku a zpracujeme těsto. Je opravdu hodně máslové, toho se ale nelekáme, rozdělíme ho na poloviny, zabalíme do fólie a dáme přes noc do lednice (nebo aspoň na pár hodin). 
Dva až tři plechy vyložíme pečícím papírem. Jednu část těsta vyndáme z lednice a necháme maličko povolit. Na pomoučněné ploše vyválíme na placku asi 3mm tenkou. Pokud je těsto příliš máslové a nedrží pohromadě, zapracujeme do něj trochu mouky. Pracujeme rychle, abychom těsto moc nerozehřáli. Placku nakrájíme ostrým nožem nebo rádýlkem na čtverečky nebo obdélníky - podle toho, jak velké a jakého tvaru chceme mít sušenky. Klademe je na připravené plechy a vidličkou na každý kousek uděláme rýhy. Před pečením ještě vychladíme alespoň čtvrt hodiny v lednici a poté pečeme dozlatova - asi 15 minut - na 160°C. 
Po vychladnutí slepujeme sušenky krémem, který jsme připravili prostým prošleháním posledních čtyř ingrediencí. Skladujeme v lednici, ale před podáváním necháme chvíli povolit v pokojové teplotě.

Máte rádi arašídové máslo? Cpete se jím po lžičkách nebo jste mu na chuť nepřišli?

42 komentářů:

  1. Myslím, že do příštích vánoc čekat nebudu, vypadají parádně a pixlu másla mám v ledničce taky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak arašídové máslo (stejně jako celer) u mě asi nikdy neuspěje :)

    OdpovědětVymazat
  3. Arabomba! :) Samotné arašídové máslo nemusím, ale jeho použití na pečení se mi líbí moc :)

    OdpovědětVymazat
  4. susienky vyzeraju prudko jedlo! arasidove maslo mam najradsej na toaste s lemon curd -om. neprekonatelna kombinacia!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Nadhera. Taky jsem letos pouzivala arisadove maslo, jsem maniak obzvlast na kombinaci s cokoladou. A moc jsi mne potesila tim uvodem, citim se strasne provinile za svoji neaktivitu, tak ocenuju, ze se v tom neplacam sama. ;)

    OdpovědětVymazat
  6. arasidove maslo je parada! a toto radsej ani nevyskusam, lebo celu davku by som zjedla:-))

    OdpovědětVymazat
  7. parádní. arašídové máslo mám ráda, vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Arašídové sušenky mám už v plánu dlouho, moc dlouho. Uvidíme po zkouškovém:-) Arašídové máslo jsem si nechala přivézt z Anglie (ale jinak mají výborné v M&S - musí být pěkně smooth:-) a jím jen tak (jen lžičku na chuť... ještě jednu... to už bude poslední...!), mažu na pečivo (oblíbená kombinace s pomerančem) a minule jsem dávala lžičku do rybízových muffinů (jakože náplň).

    OdpovědětVymazat
  9. to Klara: pozor na ne, jsou fakt silene dobry (a tucny)
    to Hanka: taky jsem si to driv o arasidovem masle myslela ;-)
    to Aja: ja ho taky nejim jen tak lzickou, ale v susenkach mi to prislo zajimave a nakonec to bylo fakt dobre :-)
    to Mariann: lemon curd miluju, ale s tim maslem si to nedokazu ani trosku predstavit... asi bude experiment
    to Slanecek: dik... Kazdopadne ja ze sebe radost nemam a snazim se tu neaktivitu prekonat (a podle fora na DB se zda, ze ty uz jsi taky na dobre ceste ;-))
    to Lucia: :-D Ja delala na Vanoce omylem dvojitou, ale nastesti jsem velkou vetsinu rozdala... :-)
    to slecna L.: diky, doufam, ze ti budou chutnat
    to Olinka: ja mela z Teska... Mozna se tomu pokusim prijit na chut i mimo susenky... A nebo radsi ne? ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Já holé burákové máslo nejím, ale chutná mi třeba v zeleninové polévce: viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/0912/netradicne-pojata-zeleninova-polevka-s-burakovym-maslem
    Ale třeba mu přijdu časem na chuť i ve sladkých pokrmech.

    OdpovědětVymazat
  11. to Madla: to si nedokazu vubec predstavit...

    OdpovědětVymazat
  12. vyzeraju fantasticky! ja arasidove maslo zboznujem, ale zvysok rodiny s nim ma nejaky problem, nerozumiem o co im ide...:-DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju mockrat :-) Rodice si susenky zamilovali a dokonce skemrali, at jim jeste donesu :-D

      Vymazat
  13. No ja se priznam, ze arasidovemu maslu jsem nejak na chut uplne neprisla :) Ale treba jednou se to zmeni, zase vim, ze treba segre bych s temahle susenkama radost udelala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja jsem ho vlastne jedla teprve podruhe (prvne v hoisin omacce) a docela mi zachutnalo...

      Vymazat
  14. Arašidové maslo u nás nikdy nesmie chýbať, cenovo a aj kvalitou mi vyhovuje to z Lidla ;o)
    Pripravila som s ním už všelijaké dobroty a posledne ma dosť zaujali tieto:
    http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=16521

    Ale určite vyskúšam a dám vedieť...

    Pekný víkend :o)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to by byla moje smrt..Arašídové máslo nekupuju, protože se nechci vystavovat předem prohrané zkoušce vůle - půl skleničky bych snědla po lžičkách, pak by mi bylo zle od žaludku i "od svědomí". Tyhle sušenky by byly trhák! Ale odpustím si je stejně jako to máslo samotné, vy už jste všichni krásně zhubli, mě to teprv čeká.
    btw mě nejíc chutná to americké, tedy doslazované, nejnezdravější..

    OdpovědětVymazat
  16. Mně samotné (na chlebu) nechutná, ale je skvělé jako zahušťovadlo/obohacení různých soté, pak mi i celkem chutná. A v cukroví taky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatim jsem ho zkousela jen v tech susenkach a nejak si to jinak nedovedu vubec predstavit...

      Vymazat
    2. Není to nic nepředstavitelnýho, zkus to někdy:) Prostě takový zhutnění/zahuštění různých kari nebo jak to říct. Je to dobrý, akorát to pak ztrácí na lehkosti (s velkým uf se odvalit na gauč). A pak teda s láskou vzpomínám na kuřecí satay s arašídovou omáčkou, takova klasika podávaná takhle nějak http://www.allhealthyrecipes.net/thai-chicken-satay-recipe/.

      Vymazat
    3. no vlastne jsme meli hoisin omacku, kvuli ktere jsme to maslo kupovali a ta mi chutnala, takze bat se toho nebudu... diky :-)

      Vymazat
  17. Hmm, tak jsem zajásala, že využiju pikslu burákového másla z MS, která má přesně 340g a která se blíží konci životnosti. Co s ním taky jiného, že, přece ho nebudu jíst jen tak, říkala jsem si. Otevřela jsem, ochutnala... a sušenky - jestli budou - budou muset být z půl dávky:)

    Mimochodem, chtěla jsem Ti moc poděkovat za doporučení knížky od Pavlíny Berzsiové zde na blogu - nebýt toho, asi by mě nezlákala. Po Vánocích jsem ale potřebovala vyměnit nevhodný dárek a volba padla právě na tuhle knížku. Po prvním prolistování v ní mám asi 20 záložek a o víkendu se chystám na křehký koláč s ořechovou náplní:)

    Pořád nevím, jak tu nebýt "anonymní", žádný z těch nabízených profilů asi nemám...

    yannka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono to z pulky davky bohate staci ;-)

      Ta knizka je bezva, sice foodstyling je trosku retro, ale jinak to si clovek uzpusobi, jak se mu chce...

      PS: ja moc nevim... mam ucet na google, takze jsem prihlasena a komentuju pod timhle uctem... Ale vim, ze kdyz zvolis "Nazev/Adresa URL", tak muzes pak do nazvu napsat cokoliv (treba yannka ;-))

      Vymazat
    2. (Tak na zkousku volim "Nazev/URL" - povede se?)
      Presne tak, knizka je obalkou i fotkami tak trochu z roku jedna dva, ale recepty fajn - presny opak te krasne ale neprilis duveryhodne, za kterou jsem ji vymenila.

      Vymazat
    3. vida - funguje to :-) Muzu se zeptat, jaka byla ta puvodni kucharka?

      Vymazat
  18. No nerada delam spatnou reklamu, a predesilam ze i muj negativni nazor je subjektivni - byla to jedna cukrarka, co je momentalne v mode... uhodnes?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tusim... IF? Tu jeji prvni jsem ted dostala od jednoho vtipalka a je to fakt peklo :-/

      Vymazat
    2. Jojo. Muj "vtipalek" to myslel dobre, a nektere recepty se mi i libily (jeji orechovy chleb bude mozna davno ztracenym receptem manzelovy babicky). Ale pochybnosti jsem mela vic nez dost (nekdy u rozpisu surovin, jindy u nejasne popsaneho postupu) a pak jsem na netu cetla i ruzna upozorneni na chyby od dalsich lidi. (Na jejim webu ted uverejnili nekolik oprav.) A rozciluje me jeji vyraz "tartelky"!!! :) Skoda, no, asi to vydavali ve spechu, jinak si to neumim vysvetlit, s trochou korektorskych uprav to mohlo dopadnout mnohem lip. Je to knizka, kterou si pujcim, prolistuju, a urcite najdu neco hezkeho - je pravda, ze i v te nejhorsi kucharce obvykle najdu alespon jednu vec, pro kterou stalo za to tu knihu vzit do ruky. Ale doma v knihovne, ktera neni nafukovaci, chci proste mit jen knizky, ktere jsou mi opravdu mile a ktere si ctu vecer na dobrou noc (od Vanoc je mym kazdovecernim ritualem Kniha o zidovske kuchyni od Claudie Rodenove, uz jsem skoro na konci a bude mi to chybet:) Mam ale rada treba i humor Davida Lebovitze (doporucuju Ready for Dessert). Na bookdepository mam nekolikastrankovy wishlist:)Rodina na zaklade meho rostouciho mnozstvi literatury o jidle usoudila, ze "sbiram kucharky" - je tezke jim vysvetlit, ze zdaleka ne vsechny. A nekdy se seknu i sama.

      Vymazat
    3. Dovedu pochopit, ze tu prvni vydala ve spechu, protoze to chtela stihnout do Vanoc a dalsi rok uz by si ji nikdo nepamatoval... Ale ze i ta druha je naprd, tak to uz je fakt hloupy... Pripada mi to, jako kdyby jen (spatne) okopirovala klasicke recepty z internetu; neni v tom zadna invence, nic proc by tu knihu clovek mel chtit... S tim, ze v domaci knihovne chci jen knizky, co za neco stoji, nemuzu nez souhlasit (a wishlist na bookdepository radeji nemam)

      Vymazat
  19. Myslite, ze by se to arasidove maslo dalo nahradit za sezamovou pastu s medem? Ja jsem to koupila a vubec nevim co s tim. A to aras. maslo ma byt slazene nebo bez prichuti? diky

    OdpovědětVymazat
  20. ko.ko: to netusim, nezkousela jsem a nevim, jakou to ma konzistenci. Kazdopadne to pak uz nebudou arasidove susenky ;-) Arasidove maslo bylo hladke, bez prichute (jestli je slazene nebo ne, to fakt netusim, ale maji ho v M&S nebo i v Lidlu)

    OdpovědětVymazat
  21. Arasidove maslo jsem se naucila jist v Anglii, tam celkem bezna vec, u nas bylo tehdy skoro nedostupne. Ted vetsinou kupuju peanut butter v bio obchodech.
    Mam dotaz, jakou mate zkusenost s tim z M&S, pouzila jste ho i v tomto receptu?
    Uz ho mam v oblibenych a brzy vyzkousim, ;-).
    Preji hezky cas predvanocni, :-). Livie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nevzpomina si, ktere maslo jsem mela do tohoto receptu, ale urcite bylo bud z M&S a nebo z Lidlu. Obe kupuju a vyhovuji mi.
      Hezky vanocni cas i vam

      Vymazat
  22. Lucie, dotaz k ingrediencim: svetly prirodni cukr, to asi není ani trtinovy ani krupice - co to je a kde to sezenu :-)? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
  23. Arašídové máslo je moje slabost, kor v kombinaci s čokoládou. To se pak musím hlídat, aby ze mě nebyla pěkná kulička. Recept musím vyzkoušet, mám na ně chuť, jen je vidím na obrázku :)

    OdpovědětVymazat
  24. vadilo by kdyby to arašídové máslo bylo poměrně dost slané??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ja nevim ;) Jak mam odhadnout, co je "pomerne dost slane"...

      Vymazat
  25. Kolem tohoto receptu kroužím už dlouho, myslíte že bych mohla sušenky orazítkovat? A proč se dělají ty rýhy vidličkou?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...