pátek 27. ledna 2012

Scones / Biscuits - Výzva The Daring Bakers'


Lednovou výzvu jsem se původně rozhodla vynechat. Vlastně bych nejradši vynechala celý tohle pitomý období. Jenže moji drazí rodičové mě nenechají propadnout depresi a utápět se v slzách. Jejich morální podpora obsahuje i jistou dávku neodbytnosti. Za což jsem, i když tady pitomě držkuju, hrozně vděčná. Takže, když mi máma popáté volala, jestli už vím, co máme tenhle měsíc péct, vyměkla jsem a podívala se. A pak jsme si s kamarádkou udělaly dámský pečící večírek a vyzkoušely hned dva recepty. 


Scone (čteme skɒn jako Britové, Australané a Kanaďané nebo skoʊn jako Američané - ti takhle ale označují trošku jiné pečivo a skotským scone říkají biscuits. Zmatek, co?) je druh pečiva, většinou z pšeničné, ale i ječné nebo ovesné mouky, kypřený práškem do pečiva, které se podává spolu s tzv. clotted cream (pokud správně chápu, tak je to jakási sražená smetana - nikdy jsem to neochutnala), džemem a čajem jako součást občerstvení nazývaného "cream tea". 
zdroj: wikipedia


Lednovou výzvu pro nás připravil Audax z blogu Audax Artifex a to opravdu poctivě. Recept včetně všech možných tipů a rad najdete tady. Jsou tam i takové vychytávky, jako třeba jak zamíchat těsto, když chceme nadýchané scones, jak to udělat, aby byly křupavé nebo naopak vláčné a tak podobně. Já předkládám recept tak, jak jsem ho dělala já - scones byly zvenku křupavé, uvnitř trošku lístkovaly a strašně moc mi chutnaly. 

Základní recept

Ingredience: 
na 8 scones o průměru 5cm (dělala jsem menší)
140g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
30g zmrzlého másla
120ml studeného mléka

Postup:
Do mísy jsem třikrát prosela suché ingredience, které jsem poté dala vychladit, protože se zdá, že je třeba udržet těsto co nejstudenější, abychom při zpracování nerozpustili máslo. Troubu jsem předehřála na 220°C (na víc to nejde, ale kdo může, ten peče na 240°C). Do vychlazených suchých ingrediencí jsem přidala nahrubo nastrouhané máslo a vidličkou rychle promíchala tak, aby všechny kousky byly pokryty moukou. Přidala jsem vychlazené mléko a opět vidličkou zlehka promíchala. Vzniklo mi lepkavé těsto, které jsem vyklopila na pomoučněnou plochu, posypala vrstvou mouky i navrchu pak zlehka několikrát přeložila přes sebe, až těsto začalo trošku držet pohromadě. Z těsta jsem pomoučněnou skleničkou (lepší je samozřejmě vykrajovátko) vykrájela kolečka a dala je na plech vyložený pečícím papírem. Pracovala jsem rychle, abych to moc neohřála a dosáhla pěkných vrstev u hotových scones. U prvních se to podařilo, u těch dalších nebylo vrstvení tak výrazné. Každopádně je třeba se pokusit těsto moc nesplácnout. Pekla jsem 8 minut, prostě dozlatova.

scone z podmáslí (vlevo) a scone podle základního receptu
Scones s podmáslím


Ingredience: 

na 8 scones o průměru 5cm (dělala jsem menší)
140g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
60g zmrzlého másla
120ml studeného podmáslí


Postup je naprosto stejný jako u základního receptu.


Osobně preferuji tuhle variantu, scones s podmáslím jsou vláčnější (nebo že by to bylo dvojnásobným množstvím másla?). Oboje jsou nejlepší samozřejmě ještě zatepla, ale ani ráno se jim nedalo skoro nic vytknout. Teplé jsem podávala s máslem a džemem, studené pak s tvarohovou pěnou s koprem a uzeným lososem.

Recept je velmi variabilní a do těsta se dají přidat různé druhy sušeného ovoce, kousky čokolády či ořechů nebo třeba nastrouhaný sýr a bylinky.

Pokud urgentně potřebujete malý narozeninový dort, z jednoho většího scone můžete připravit "shortcake". V mém případě opravdu rychlovka - jen oslazená šlehačka a kompotované mandarinky. Není to žádná vysoká cukrařina (a špatně se to jí), ale co už.


Díky Audaxovi za bezva výzvu, myslím, že na oslňování nečekaných návštěv teplým pečivem, je to ideální. A samozřejmě děkuju mámě (a to tak, že moc). 

33 komentářů:

  1. ahoj
    zaujimave. scone som nikdy neskusal, pretoze som mal pocit, ze to je podradna napodobenina buchiet. ze zoberies recept na nejake poctive pecivo z kysnuteho cesta a das tam namiesto kvasnic prasok do peciva. nemoze byt dobre :-)
    aky je Tvoj dojem, okrem toho ze to bolo rychle?

    a este - clotted cream mi znie ako tvaroh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja jsem to jako napodobeninu buchet nebrala, takze s nimi nesrovnavam... Je to moc dobre, ale musi se jist cerstve upecene...
      Clotted cream urcite neni tvaroh - ten neni tak tucny, zatimco u clotted cream je napsano, ze je to extra tucne...

      Vymazat
  2. ja mam scones velmi rada, hlavne sladku verziu s hrozienkami...k tomu maslo a lekvar a caj, ranajky ako vysite ;) vzdy som zatial kupovala len v obchode, ale urcite v najblizsej dobe vyskusam urobit scones doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja jsem myslela, ze mym favotitem budou s maslem a dzemem, ale ty naslano s lososem a tvarohem s koprem je nakonec prekonaly :-)

      Vymazat
  3. Clotted cream se nejvíce blíží mascarpone, je to strašná dobrota, hlavně v kombinace s jahodovým džemem!
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
  4. Trochu připomínají pagáčiky, ty se taky dělají kynuté, nekynuté, s práškem, bez, se škvarky, tvarohem, máslem - ale snad vždycky jsou slané. Ale mají stejný tvar a měly by lístkovat, taky ohromující teplá záležitost:) Jinak moc držím palce.

    Sim - clotted cream a tvaroh ani nie (iba ak vééľmi pretučnetý:), sú to zo smotany vyzrážané tuky atď., taká koncentrovaná maslovitá vec (keby už niečo, tak sa to priblíži skor mascarpone), ale dobre sa to roztiera, inak napríklad aj na Balkáne sa robí podobná vec, volá sa kajmak. Možno aj my máme nejaký názov:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pagace jsem uz pred dlouhou dobou videla u Anny Bednarikove (dulique) a chtela jsem je zkusit, tak se na to asi vrhnu :-) A moc dekuju :-)

      Vymazat
  5. Hehe, taky jsem měla nutkání se na to tento měsíc vykašlat, ale protože jsem vynechala už v prosinci, tak jsem se nakonec donutila. No ještě že tak! Scones jsou super, mně nejvíc chutnaly se šípkovým džemem, ale ty tvoje s lososem vypadají exkluzivně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juuu, nova odvazna pekarka z CR! :-) Bezvadny :-) A dekuju

      Vymazat
  6. Hmm, tak asi vím, co si dnes upeču :-) P.S. Maminky zalévat do zlata!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkus, je to rychlovka... A maminky nezalevat, mohlo by jim to ublizit... ;-)

      Vymazat
  7. nech už je tvoj smútok akéhokoľvek pôvodu a nech máš akúkoľvek existenčnú krízu, hlavne neprestaň blogovať :-) ide ti to príliš dobre, aby si to nechala tak.

    P.S. hlavne to nepreháňaj s antidepresívami alebo alkoholom, lebo sa ti môže stať, že sa povraciaš do vlastnej kabelky (vlastné skúsenosti:-)

    /dúfam, že sa mi podarilo ťa rozosmiať/

    OdpovědětVymazat
  8. Tyhle bochánky prostě umí zaujmout.

    OdpovědětVymazat
  9. Je dobre, ze se tve mamce povedlo te k tomu dokopat :) Mas je krasny a ja diky tobe jeste asi vyzkousim i ty s podmaslim. Hlavne i nejakou slanou variantu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Oh, how wonderful! Your scones look amazing and I love how you filled them. Delicious!

    OdpovědětVymazat
  11. I adore that you did a shortcake version it looks so cute and I hope you cheer up soon. It is nice that they worked out so well for you. Wonderful photos as well. Cheers from Audax in Sydney Australia.

    OdpovědětVymazat
  12. Jéé, tak to je úžasné! Díky za tip, až se k tomu konečně dokopu, vyzkouším je! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Jak může mít tak krásná, chytrá a šikovná holka jako ty depku? Každopádně, a´t je důvod jakýkoli, všechno se dá vyřešit a všechno přebolí, takže držím palce k překonání chmurů a jsem moc ráda, že jsi se do další výzvy pustila, každý měsíc totiž nedočkavě stepuju, co si na vás odvážné pekařky kdo nachystal!
    Scones vypadá skvěle, určitě bych ráda ochutnala všechny varianty, nejvíc mě však láká ta s lososem a koprem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v zivote to tak bohuzel chodi, ze krasne, chytre a sikovne holky to nemaji lehke ;-)
      Dekuju moc za podporu a scones urcite vyzkousej, jsou super.

      Vymazat
  14. Dobrý večer, tak jsou již upečený. No a docela ujdou. Zítra dopníme do lednice lososa:-) Uvítala jsem, jaká to byla rychlovka.

    OdpovědětVymazat
  15. Jééé, aj by som na ne zabudla. Je to lahôdka, ktorou som sa cpala v Irsku skoro každý deň (a vďaka tomu pekne pribrala, ale nedalo sa odolať). Najlepšie sú "home made", prekrojene a namazané maslom, jahodovým džemom a šľahačkou. V Írsku do cesta najčastejšie pridávali sultánky alebo sušené čerešne. A zapíjali ich tea with a milk, mňam! Cez víkend budem piecť, díky za inšpiráciu!

    OdpovědětVymazat
  16. Chvíli jsem měla pocit, že se Audax trochu zbláznil :D Každopádně jsem moc ráda, že tě mamka donutila k výzvě, protože výsledek opět stojí za to! Lákají mě hlavně ty s lososem, mmmmňam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdyt Audax je blazen pokazde (mysleno v dobrem) :-)
      Dekuju moc a jsem rada, zes uz zverejnila aspon anglickou verzi... Mas to moc pekny :-)

      Vymazat
  17. Perfektny recept....DAKUJEM za inspiraciu:) chystala som sa na ne od ich zverejnenia, ale akosi som sa k tomu dostala az teraz a nelutujem :) Super receptik, najma rychly a nenarocny na pripravu:) Odteraz mam v zalohe nieco pre pripad, kedy sa mi nechce na cerstve pecivo a predstava vypekania domacich croissantov sa ako realna neukazuje ;) Vyskusala som verziu s podmaslim ...Pekny zvysok vikendu prajem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tino, jsem moc rada, ze jsi s byla s receptem spokojena :-) Dekuji za moc mily komentar.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...