čtvrtek 9. února 2012

Fíkový koláč s rozmarýnem


Od jednoho vtipálka jsem dostala cukrářskou knihu Iveta & Sladká Francie.
Předminulé Vánoce, kdy vyšla, jsem se na ni hrozně těšila, protože Ivetě Fabešové jsem v soutěži Na nože! fandila. Pak jsem si její kuchařku prohlédla v knihkupectví a byla fakt zklamaná. Amatérské fotky, zoufalý foodstyling (dá-li se to tak vůbec nazvat), odfláklé recepty a jako bonus hnusné, popraskané macarons. Jo, chápu, že chtěla knihu vydat rychle, dokud si ji lidé pamatují z televize, ale za tohle své peníze a místo v knihovně vážně obětovat nehodlám. Stáhnout recept z internetu totiž umím sama. Od kuchařek očekávám nějakou přidanou hodnotu, zkušenosti, tipy, osobní vklad autora, který má co říct a hlavně mnohokrát prověřené recepty.
Nicméně stalo se, knihu mám a protože letošní rok byl vyhlášen rokem optimismu, postavila jsem se k Ivetě, tedy její knize, čelem. Vtipálek si "za odměnu" vybral jeden recept, já ho zrealizovala a on ho sní. Jsem zvědavá, jak se při tom bude tvářit (muhehe!).

Původní recept jsem trošku upravila

Ingredience na formu o průměru 23cm:
12 sušených fíků (+ brandy nebo jiný alkohol na namočení)
2 lžičky čerstvého rozmarýnu
80g másla
140g moučkového cukru
100g třtinového cukru
šťáva z 1 citronu
---
250g změklého másla
250g třtinového cukru
4 vejce
250ml zakysané smetany
380g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžičky mleté skořice
(musela jsem přidat ještě asi 1,5 dcl mléka, protože v receptu se píše "nalijte těsto do formy", ale tekuté nebylo ani omylem)


Postup:
Den předem rozkrojíme fíky podélně napůl a namočíme do alkoholu.
V kastrolu smícháme oba cukry, máslo, citronovou šťávu a nasekaný rozmarýn. Zahříváme na středním plameni, až cukr zkaramelizuje. Doporučuji udělat jen světlý karamel, protože později v troubě ještě dojde, tak ať to není černé a hořké. V původním receptu se v karamelu mají vařit fíky, dokud nezměknou, což podle mě vede akorát tak k přepálení karamelu.
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vyložíme pečícím papírem, dno rovnoměrně pokryjeme fíky a zalijeme karamelem.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom zapracujeme vejce a zakysanou smetanu. Přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a skořicí. Pokud je těsto moc husté, doředíme mlékem. Vlijeme do připravené formy a pečeme cca 60 minut, raději vyzkoušíme propečenost pomocí špejle. Po upečení necháme zchladnout (abychom se nepolili horkým karamelem) a vyklopíme na servírovací tác. Jak říká Iveta: "francouzská magie - co se zdálo být dole, je nyní nahoře" (mno, to je tedy myšlenka dne...).


Abych mohla koláč ochutnat a pomluvit, ale i přesto darovat nenakrojený, upekla jsem jeden menší a zbytek těsta dala do formy na biskupský chlebíček. Kombinace karamelu, fíků a rozmarýnu je skvělá a určitě s ní budu dál pracovat. Těsto je ale divné, tak nějak moc hutné, takže zkusím spíš nějaké svoje ověřené recepty.

34 komentářů:

  1. Trvám na tom, že ho musí sníst celý, naráz a nesmí to zapíjet!

    OdpovědětVymazat
  2. Kačka: :D není to až moc krutý trest?

    Ta kombinace fíků s rozmarýnem může být zajímavá. Já se po fících můžu utlouct tak někdy zkusím upéct taky. Jen to těsto se mi nezdá už napohled. Je takové...jak jste napsala ...divné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja fiky moc rada nemam, alespon ne susene, ale tahle kombinace me zaujala...

      Vymazat
  3. Já jsem taky byla podarována kuchařkou a musím říct, že na ni mám přesně stejný názor...ale i mě přijde zajímavá ta kombinace, tak snad bude vtipálkovi chutnat

    OdpovědětVymazat
  4. Mně ta kuchařka prošla rukama, tak jsem si pár receptů vyfotila, ale zatím jsem nějak neměla touhu se k tomu vrátit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja se budu muset hodne premlouvat, abych jeste neco zkusila... Spis se asi inspiruju a poradny recept dohledam nekde jinde...

      Vymazat
  5. mě knížka taky zklamala... po vydání jsem se pro ni vydala do knihkupectví a tam ji nakonec i nechala... i já udělám některé fotky lépe než fotograf Ivetiné knížky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne - zrovna fotka tohohle kolace je v knize extra priserna a chut na nej rozhodne nepodporuje... Smutne, za co nekterym lidem plati...

      Vymazat
  6. Hmmmmm, zaujimava kombinacia. Lucka tvoj kolacik vyzera byt chutny .

    OdpovědětVymazat
  7. Hahaa, ty nikdy nejezdi do Saint-Emilionu. Tam jsou makarony popraskane a hnusne a je to tak spravne :)

    https://www.google.com/search?tbm=isch&hl=cs&source=hp&biw=1004&bih=662&q=macarons+de+saint-emilion&gbv=2&oq=macarons+de+saint-emilion&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=3&gs_upl=289l4898l0l5083l27l27l1l15l16l1l233l1208l6.3.2l11l0

    OdpovědětVymazat
  8. to Adriana: diky, bohuzel jen vypada :-)
    to Stepan: zjevne jsou macarons de saint emilion neco jineho, nez ty macarons, o ktere se Iveta pokousela... Ty popraskane byt nemaji ani omylem... Takze do Saint Emilion klido pojedu a dam si je ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. My jsme uz zkousely uplne vsechny recepty z kucharky a jsme s ni tedy celkove spokojene az na ty chyby,ale jinak nam prijde skvela :) mimochodem ten fikovy kolac vypada krasne :)

    OdpovědětVymazat
  10. to anonymni: Iveto, jste to Vy? Mluvite o sobe v mnoznem cisle? Ja snad umru smichy... :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Ahh.. vypada uzasne! Ta kombinace, ty fiky - podle me to musí být výborné! CHtěla bych to vyzkoušet..:)

    OdpovědětVymazat
  12. Kombinace fíků a rozmarýnu je super, tu musím vyzkoušet, ale jinak mi ten koláč přijde na pohled divný. Strašně moc těsta a jen maličko "náplně". Zkaramelizované fíky s rozmarýnem by určitě byly skvělé v kombinaci s křehkým těstem, v malých tartaletkách, to by byl určitě dobrý směr :-) Já na tu kuchařku loni taky nejdřív zálibně koukala, ale taky mi přišla spíchlá horkou jehlou, i když jinak jsem slečně Ivetě taky fandila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidim to na nejake muffiny nebo treba kolac podle tohoto receptu: http://www.food4fun.sk/?food=1&id=10%2F#4

      Vymazat
  13. mám doma jedného milovníka fíg, takže týmto receptom ho úplne dostanem :) ďakujem! :)

    OdpovědětVymazat
  14. týjo, fíky a rozmarýn, to musí být supr kombinace! Já zase dostala od kamarádky koláčovou formu a jelikož skoro nepeču, jsem zvědavá, jak tohle upéct...jaké těsto by si tedy doporučila raději?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze tohle by mohlo jit - ale nezkousela jsem... http://www.food4fun.sk/?food=1&id=10%2F#4

      Vymazat
  15. S knihou máte naprostou pravdu. Ivetě jsem v soutěži též fandila, nicméně vydáním této nepovedené knihy u mě skončila. Druhou jsem již ani nelistovala a taktéž Ivetu ignoruji v časopisech a tv, mám totiž dojem, že mě Iveta nemá co naučit... renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, taky mam ten pocit... Skoda mluvit, na co se mrha papirem... Doufam, ze vtipalek nema v planu me nekdy obdarovat tou druhou knihou :-)

      Vymazat
  16. 1.) s nazorom na Ivetinu knihu suhlasim. ja som si ju objednala cez net a ked som ju doma otvorila, bola som dost sklamana. nic ma tam neohurilo a celkovy prinos velmi slaby. isto ale raz nieco z tej knihy vyskusam, dam jej sancu:-)

    2.) figovy kolac sa ti podaril uzasne!

    3.) to anonymni: Iveto, jste to Vy? Mluvite o sobe v mnoznem cisle? Ja snad umru smichy... :-D ------------------------------------- :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD lucie, ty si super, s tebou je sranda, ty by si sa mi nazivo isto velmi pacila!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1) tak to jsem zvedava, jak dopadnes :-)
      2) dekuju (ale byl fakt divnej, to testo vubec nebylo nadychany)
      3) :-) Dekuju moc, to je tak mily! Skoda jen, ze ja pry nazivo vypadam dost protivne :-D

      Vymazat
    2. ja mam nazivo tiez "ucitelsky bitchface", ktory zakryva moje vesele a mile ja:-)

      http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/230092_1699902739332_1290819838_31411053_6321896_n.jpg :-D

      Vymazat
  17. Anetko a Lucko :D Knizku mam taky doma, a hned jak jsem si to tu precetla, tak jsem sla na fotku kolace mrknout, no, trosku me to vydesilo :D

    OdpovědětVymazat
  18. 3koda, že to těsto není takové, jaké by sis představovala, protože podle těch přísad to zní jako dost fajn koláč :) Hlavně ta kombinace fíků a rozmarýnu se mi líbí. Co se týče té kuchařky, chtěla sem si ji aspoň prohlídnout, ale všude ji prodávají jen zapečetěnou ve fólii, ale taky sem hodně četla, že je plná chyb. V té druhé prý teda taky, no :/

    OdpovědětVymazat
  19. Catalina: no neznelo to zle, netusim, kde je chyba (treba ve mne, kdo vi...). Kazdopadne ty kaucharky za koupi nestoji, stejne recepty najdes vsude na internetu :-)

    OdpovědětVymazat
  20. jsem upekla, poleva dobrá, testo hutné

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...