neděle 27. března 2011

Yeasted Meringue Coffee Cake - Výzva The Daring Bakers


Na další výzvu jsem se těšila ještě víc než na tu první a doufala jsem, že to bude něco opravdu nového, složitého a zajímavého. Březnovou výzvu pro nás připravily Jamie a Ria. Vybraly recept, který Jamie našla na zažloutlém papíru v ručně psaném tátově receptáři. Co víc si my, odvážní pekaři, můžeme přát, než že se s námi někdo podělí o svůj rodinný poklad?!

Úkolem bylo, abychom připravili sladký kynutý koláč plněný pusinkovou hmotou a další náplní. Recept na těsto a sníh byl daný, u náplně jsme se mohli inspirovat recepty, které Jamie a Ria připravily nebo si vymyslet něco vlastního. Po prvním zběžném přečtení výzvy jsem byla trochu zmatená, kdeže je v ingrediencích ta káva z názvu, ale pak jsem si vygooglila, že 'coffee cake' není 'kávový koláč', ale koláč ke kávě. Aha.

Pokud bych měla říct, jaká náplň mi připadá ke kynutému koláči nejvhodnější, jednoznačně zvolím švestková povidla. V závěsu za nimi je tvaroh. A nebo hrušková povidla, pokud se jedná o frgále. Takže je jasné, že když jsem se jednou večer rozhodla, že teď hned prostě musím upéct svůj koláč do březnové výzvy a z lednice na mě koukala piksla s nápisem 'slivkový lekvár' (z druhé strany bylo 'švestková povidla'), že ten koláč bude povidlový.

Ingredience na kynuté těsto (připravíte z něj jeden koláč o průměru 25 - 30cm):
300g hladké mouky
25g cukru krupice
špetka soli
3,5g aktivního sušeného droždí (použila jsem půl balíčku)
90ml mléka
30ml vody
65g másla
1 velké vejce

Postup:
Ve míse promícháme 115g mouky, cukr, sůl a droždí.
V kastrolu na mírném ohni ohřejeme mléko a vodu a rozpustíme máslo.
Ohřátou (vlažnou, ne horkou) tekutou směs vlijeme do moučné a pořádně promícháme, až se vše spojí. Přidáme vajíčko a 75g mouky a znovu pořádně promícháme. Přidáme zbytek mouky a vypracujeme těsto, které na pomoučněné ploše hněteme, dokud není vláčné a elastické - asi 10 minut. Těsto přesuneme do lehce olejem vymazané mísy, přikryjeme fólií a utěrkou a necháme na teplém místě kynout 45 - 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Ingredience na náplň a dokončení:
1 - 2 bílky
špetka soli
1/4 lžičky vanilkového extraktu
50g cukru krupice
---
220g švestkových povidel
2 lžíce tuzemského 'rumu'
50g nasekaných mandlí
---
1 žloutek prošlehaný se lžící vody
skořicový cukr

Postup:
Mandle nasucho opražíme na pánvi. Povidla smícháme s rumem.
Bílky šleháme se špetkou soli a vanilkou, postupně zašleháváme cukr, až nám vznikne pevný lesklý sníh.

Tak, všechno máme připravené, těsto vykynuté a můžeme kompletovat.

Plech si vyložíme pečícím papírem.
Na lehce pomoučněnou plochu vyklopíme nakynuté těsto, propracujeme ho a vyválíme na obdélnik (cca 50cm x 25cm). Celou plochu potřeme sněhem, jen na krajích si necháme po asi centimentru místa. Na sníh dáme povidla s rumem, rozetřeme a posypeme mandlemi. Z delší strany těsto zarolujeme - pozor na vytékání náplně, příště bych možná kraje předem založila dovnitř - a na obou koncích zmáčkneme. 'Roládu' opatrně přesneme na připravený plech, položíme ji 'švem' dolů a vytvarujeme kruh - dobře to jde například kolem malé misky či sklenice, kterou pak odstraníme. Konce pořádně spojíme.
Na kruhu uděláme v pravidelných rozestupech zářezy, nejlépe to jde nůžkami. Přikryjeme fólií a utěrkou a necháme znovu 45 - 60 minut kynout.
Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláč potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou a pečeme 25 - 30 minut dozlatova. Hotový koláč zní na poklepání dutě. Necháme vychladnout a před podáváním posypeme skořicovým cukrem.


Kombinace kynutého těsta s povidly neni neobvyklá, ale je moc dobrá. Těsto není příliš suché, sníh se do něj během pečení zřejmě vsákne. Koláč hodně připomíná kynuté šátečky, které si v Čechách můžete koupit v každé druhé pekárně, ale samozřejmě v lepší (domácí) verzi.
Tahle výzva mě opravdu bavila, těsto je báječné a výborně se s ním pracuje. Díky Jamie, že se s námi podělila o recept.

18 komentářů:

  1. Koláček vypadá velice dobře, vyzkouším. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. to Jindra: absolutne doporucuju! S testem se pracuje bajecne, je uplne hebke a bozske a s naplni si clovek muze vyhrat, jak chce.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, s těstem jde práce jedna báseň (takhle dobře se mi už dlouho s žádným kynutým těstem nepracovalo). Moc se mi líbí, jak ho máš pěkně vystouplý, nevím proč, ale ten můj byl takovej plochej (asi sem ho zase jednou přeplnila :D). To s tou skleničkou je dobrý tip, příště to vyzkouším, protože sem měla docela potíž z toho ten kruh vytvarovat :D Ale hlavně je to těsto (a vůbec celý koláč) strašně dobrý! Líbí se mi ten kontrast mezi fialovou a světlým koláčem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Glad to hear you liked it so much and yes this is a fabulous dough for the home and plum sounds so delicious. The photography is stunning I love the colours superb work on this challenge.

    Cheers from Audax in Sydney Australia.

    OdpovědětVymazat
  5. Wow the filling is awesome.. outstanding.. great job on the challenge.

    Pavithra
    www.dishesfrommykitchen.com

    OdpovědětVymazat
  6. Škoda, že nejde i ochutnávat přes internet. :) Ale budu si to muset vyrobit sama. Každopadně sníh do kynutého těsta zní zajímavě.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  7. Tedy děvčata, obě jste nebezpečné, jak tady, tak u Cataliny. Zase mi kleslo sebevědomí, nicméně se těším na další příspěvek!

    OdpovědětVymazat
  8. I wish I had thought of this! I have a lot of homemade plum jam, and yours looks gorgeous!
    :)

    OdpovědětVymazat
  9. Už jsem se skoro do bezvědomí naslintala u Cataliny a tak jsem byla moc a moc zvědavá na tvé pojetí. A samozřejmě jsi nezklamala - opět dokonalé fotky a spojení báječných chutí - kynuté těsto si prostě se švestkovými povidly a křupavými mandlemi rozumí více než dokonale.
    Kynuté těsto mám moc ráda, takže se asi budu velmi brzo inspirovat.

    OdpovědětVymazat
  10. to Catalina: ja jsem to prave taky silene preplnila, az to lezlo ven a taky neni moc nafouklej, jak ho maji nekteri DB, to jen na te fotce vypada lip nez ve skutecnosti... Diky za pochvalu (to fialovy je muj svetr :-D))
    to Audax & Pavithra: thank you
    to Petra: jesteze nejde ochutnavat pres internet - to bych vypadala :-D Ten snih je super, neni tam nijak citit, jen tak nejak zvlacni to testo...
    to HaF: neee, ja nejsem nebezpecna :-) Pridej se k DB a neklesej na mysli ;-)
    to Mary: mmmm, home made plum jam... :-)
    to Madla: ty my teda davas - pry naslintala do bezvedomi :-D Ja se zase temer usmala do bezvedomi, kdyz jsem tuhle vetu cetla :-D Dekuju

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to fantasticky a k tomu to stylové americano :)

    OdpovědětVymazat
  12. to Kacka Zvykacka: dik (akorat to kafe vypada, ze mi do nej nekdo flusnul)

    OdpovědětVymazat
  13. Tedy to vypadá naprosto luxusně :-) Mňam

    OdpovědětVymazat
  14. Tak jsem se do něj dnes jako správná žena činu pustila a už se ta nádhera peče v troubě. Do těsta jsem podle Cataliny přidala kardamon a s náplní jsem se zase volně isnpirovala u tebe - takže uvnitř na sněhu jsou sušené švestky marinované ve směsi bílého rumu a vanilkového cukru (domácího, samozřejmě :-)), polité rozpuštěnou mléčnou čokoládou s jogurtem a posypané opraženými mandlovými lupínky. Povrch jsem pak sypala ještě domácím vanilkovým cukrem smíchaným s drcenými mandlemi, který mi zbyl po pečení mandlových sušenek s čokoládou.
    Už se těším, až nakrojím!

    OdpovědětVymazat
  15. to Madla: no teda! To jsi rozhodne zena cinu :-) Chutnalo?

    OdpovědětVymazat
  16. Bylo to super, normálně jsem snědla ještě teplé tři velké kusy a musela jsem se hrozně voldáat, abych nechdila ukrajovat další. Voňavé švestky s jogurtovo-čokoládovou polevou a křupavými mandlemi byly prostě super! Schválně píšu byli, protože ačkoli jsme na ně jen tři, tak už je celý věnec sežrán :-)
    Jen se mi ho teda taky podařilo přeplnit a náplň mi pak při rolování všude lezla, ale to je jedno, protože byl vážně k sežrání! Takže ještě jednou díky za zprostředkovanou výzvu :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadá to výborně... mám jen doporučení - když chcete mít moučník ve tvaru kola, je nejlepší tzv. dorto-bábovková forma (tak tomu říkám já): jde o dortovou formu, která má ve spodním dílu "trubku" jako u bábovkové formy. Nevím, jak to líp popsat.., ale dělá se s tím výborně (v téhle formě jsem pekla např.recept na citronovo-zázvorové koláčky a výsledek byl skvělý).
    (Forma vypadá přibližně takto: http://www.kulina.cz/rozkladaci-forma-s-pridavnym-dnem-na-babovku-26-cm-emotion/d-73298/ )

    OdpovědětVymazat
  18. to Madla: ja jsem to taky preplnila, pac nesnasim suche dusici buchty, neco vyteklo, ale vetsina zustala a taky jsem to sezrali nejak moc rychle :-)
    to anonymni: diky za tip, tuhle formu mam, ale vubec ji nepouzivam od te doby, co jsem dostala klasickou babovkovou... Tak aspon nebude lezet ve skrini nevyuzita...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...